YSTÄVYYSLATAAMO

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/uutiset/lahden-kaupunginmuseo/tyoekalupakki-museonystaevaeyhdistyksille/

Ystävyyslataamo -työkalupakki

Ystävyyslataamo-hankkeen tuottama työkalupakki on ilmestynyt

Museonystäväyhdistysten verkoston tuottama 'Työkalupakki museonystäväyhdistyksille 2018' on julkaistu. Työkalupakki kokoaa yhteen oleellisia asioita museonystäväyhdistysten toimintaperiaatteista, toimintamalleista ja hyvistä käytännöistä. Museoiden ja niiden ystäväyhdistysten toiminta tulee korostumaan entisestään sekä museoiden suosion kasvun että museoiden omien käytäntöjen laajenemisen myötä.

Työkalupakin esipuheessa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry:n puheenjohtaja Maire Mattinen kirjoittaa:

Museonystävät ovat verkostoituneet ja tapaavat vuosittain vaihtaen kokemuksia ja ideoita. Eri ikäisten ja eri taustaisten ystävien tuki emomuseoille voisi kuitenkin olla paljon nykyistä monipuolisempi. Uusien käytäntöjen omaksuminen on tärkeää. Kotkassa vuonna 2017 ystäväyhdistysten tapaamisessa sovittiin, että käynnistetään Ystävyyslataamo-projekti hyvien toimintamallien kokoamiseksi ja levittämiseksi. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry otti hankkeen vetovastuun, ja 21 rohkeata ystäväyhdistystä eri puolilta Suomea sitoutui hankkeeseen. Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 hankkeisiin osoitettua avustusta saatiin Museovirastosta. Sen avulla synnytettiin työpajojen ja seminaarien sarja sekä laaja kysely ystäväyhdistysten toiminnasta.

Museonystävyys uudistuu jatkuvasti museoiden mukana. Varkaudessa vuoden 2019 tapaamisessa päivitämme taas käytäntöjämme ja mietimme uusia haasteita. Mutta nyt kaikki ystävyyksiä lataamaan, ottakaa mainiot työkalut käyttöön ja testatkaa niiden toimivuutta!

 

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/uutiset/lahden-kaupunginmuseo/tyoekalupakki-museonystaevaeyhdistyksille/

Maire Mattila, Damy ry:n puheenjohtaja, Ystävyyslataamao-hankkeen alkuunpanija Lahden radio- ja TV-museon auditoriossa Ystävyyslataamon 3. työpajaseminaarissa kertomassa hankkeen tavoitteista ja mitkä niistä on toteunut. Digitaalinen työkalupakki, nettialusta vaiko paperinen julkaisu?
15.9.2018 Valtakunnallinen museonystävätapaaminen Tampereella Leninmuseo Kuva:Antti Kuisma
Tampere Museonystävätapaaminen Lenin ja Stalin Tampereen Lenin-museossa. Kuva Antti Kuisma
Lenin-museo Tampere Suojasään aika. Kuva: Antti Kuisma
Lenin-museo Tampere. Punaiset ja valkoiset. Kuva: Antti Kuisma
Museonystäviä Lenin-museolla Tampereella, Oik. Tuulikki Ritvanen Lahdesta. Kuva: Antti Kuisma
Höyrykonenmuseolla Tampereella Kuva Antti Kuisma
Höyrykonemuseo Tampereella II. Kuva Antti Kuisma

6. verkostokirje

 

 
 
 
 
Ystävyyslataamon kuudes verkostokirje
 
Hyvää juhannusviikkoa!

Hankevuosi alkaa olla nyt puolessa välissä. Vilkkaan kevätkauden jälkeen Ystävyyslataamo on edennyt siihen vaiheeseen, että on aika aloittaa materiaalin keruu museoystävien yhteistä opasta varten. 
 
Ystävyyslataamon toimintamallikysely

Nyt runosuoni pulppuamaan ja kynä sauhuamaan kaikista mukavista ja innostavista jutuista, joita teidän ystäväyhdistyksenne on järjestänyt!

 
Hankeverkostoa pyydetään kirjaamaan esimerkkejä toiminnastaan ja
lähettämään ne ohjausryhmälle.

Materiaalin keruuta varten on laadittu toimintamallikysely, johon linkki alla. Pyydämme kertomaan yhdestä toimintamallista kerrallaan. Kyselyn voi täyttää useamman kerran jos teillä on paljon innostavia esimerkkejä toiminnastanne, joista haluatte kertoa muillekin. Ohjausryhmässä toivomme runsaasti vastauksia jokaiselta yhdistykseltä!

Klikkaa tästä toimintamallikyselyyn Täytäthän kyselyn 15.7.2018 mennessä.

Keväällä pidettyjen työpajan ja seminaarin myötä ohjausryhmä on päättänyt kasata toimintamalleista oppaan, joka julkaistaan sähköisesti ja painettuna jokaiselle mukana olevalle museonystäväyhdistykselle. Syksyn seminaarissa oppaan sisältöä esitellään ja hankkeen viimeisessä työpajassa käydään läpi sähköisen version hyödyntäminen esim. yhdistysten verkkosivuilla. 
 
Kulttuuriperintösivuston ajankohtaisosio

Kulttuuriperinnön Eurooppalaisen Teemavuoden 2018 verkkosivuilta löydät kesäluettavaksi juttuja teemavuoden hankkeista ja tapahtumista. Ajankohtaisosiossa on julkaistu esittely myös Ystävyyslataamosta! 

Klikkaa tästä kulttuuriperintövuoden sivuille

Muita juttuja ovat mm. Tarja Halosen haastattelu, esittely Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hankkeesta sekä uutinen vuoden 2018 Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkinnon voittaneesta kulttuurivoltista. 
 
Ohjausryhmän 4. kokous

Ystävyyslataamon ohjausryhmä kokoontui neljättä kertaa maanantaina 4.6. Designmuseon tiloissa. Kokouksen aiheena oli syysseminaarin valmistelu, toimintamallikysely, viestintä ja markkinointi asioita sekä lokakuun työpaja. Muistio löytyy hankkeen Google Drivestä.

Ohjausryhmän 4. kokouksen muistio
Ystävyyslataamon Google Drive
 
Iloista juhannusta!

Ystävyyslataamon ohjausryhmä vetäytyy viettämään keskikesän juhlaa ja toivottaa nautinnollista juhannusta kaikille.
 

 
Ystävällisin terveisin

Anna Pirvola
Hankekoordinaattori
040 8424 151
ystavyyslataamo@gmail.com
Ystävyyslataamo

5. verkostokirje

 

 
Ystävyyslataamon viides verkostokirje
 
Tervehdys kesän alkuun!

Ystävyyslataamon kevätseminaarissa pari viikkoa sitten vietettiin lämpöisää iltapäivää Arkkitehtuurimuseolla ja nautittiin uusia näkökulmia ähkyyn asti. Tilaisuuden vierailijaesitykset löytyvät tästä kirjeestä jaettavaksi koko hankeverkoston jäsenistölle. Alta löydät myös tietoa tulevasta syysseminaarista Tampereella ja muita kevätkesän kuulumisia.
 
Kevätseminaarissa mielenkiintoisia puheenvuoroja museoystävätoiminnasta, kansalaisliikkeestä, lisätystä todellisuudesta museoissa, museoiden vapaaehtoistoiminnasta ja museoalan nykytilasta.

Ystävyyslataamon kevätseminaariin 15.5. osallistui reilu 60 museoystävää sekä museo- ja kulttuurialan ammattilaista. 

Arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen, avasi tilaisuuden mukaantempaavalla kertomuksella lähtemättömästä vaikutuksesta, jonka museon upea portaikko oli tehnyt häneen jo ensikäynnillä. Hän kuvaili kuinka voi helposti kuvitella rakennuksen suunnitelleen Magnus Schjerfbeckin ja tämän siskon Helenen inspiroineen toisiaan museon rakentamisen aikaan ja kuinka voisi kuvitella itsensä mukaan noihin keskusteluihin.


Arkkitehtuurimuseon portaikko.

"Luulen, että tämän kaltaisessa ajatusmaailmassa ja tunne-elämässä ihmiset yhtäkkiä huomaa olevansa jonkun museon ystäviä. Ja tästä henkilökohtaisesta kokemuksesta ja siitä miten ihminen punoo omaa elämäänsä tärkeisiin paikkoihin ja löytää merkityksiä ... niin tästä tämä seminaari tänään kertoo", Kaasinen alusti.

Mainittavaa on myös Arkkitehtuurimuseon keväällä 2017 käynnistämä, Adoptoi piirrustus-konsepti, jossa yleisön jäsenet voivat tukea museon tekemää arvokasta konservointityötä. 
"Voi lähteä vaikka jostain arkkitehdistä liikkeelle, jostain aikakaudesta, jostain tietystä rakennustyypistä - rintamamiestalo, jugend - jotain tällaista", Kaasinen kuvaili. 

Lue lisää seminaarista DAMY:n kotisivuilta.

Kevätseminaarin puheenvuorojen videotaltioinnit ja esitysmateriaalit

Talkoita ja tukea – selvitys museonystäväyhdistysten toiminnasta: Sari Maaskola, Vellamon Ystävät
Video   |   Esitys

Museoystävät digiajalla - inspiraatiota kaupunkiaktivismeista: Maija Faehnle, Erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus, Kestävä kaupungistuminen & Tampereen yliopisto
Video   |   Esitys

TAJUMO – taiteen ja muotoilun elämyskeskus - Digitaalisia elämyksiä metsästämässä: Katariina Mäenpää, Projektipäällikkö, TAJUMO-hanke
Video   |   Esitys

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen museoissa: Aino Kostiainen, Projektisuunnittelija, Kansalaisareena
Video   |   Esitys

Museoystävät ja muut museokävijät – mitä museonystäväyhdistykset merkitsevät museoille? Kimmo Levä, Pääsihteeri, Museoliitto, Toimitusjohtaja, FMA Creations Oy
Video   |   Esitys
 
Syysseminaari su 16.9. Museokeskus Vapriikissa

Ystävyyslataamon syysseminaari pidetään Museokeskus Vapriikin auditoriossa sunnuntaina 16.9. klo 10.00-15.00. Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille.

Tapahtumaa edeltää museoystävien vuositapaaminen lauantaina 15.9. Työväenmuseo Werstaalla. Vuositapaamisen järjestäjinä toimivat Tampereen Taidemuseon Ystävät sekä Työväen museon Ystävät. Kutsut vuositapaamiseen on lähetetty museonystäväyhdistysten edustajille sähköpostitse. Lisätietoja Anna-Liisa Sunquistilta; anna-liisa.sundquist@welho.com.


Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla.

Ystävyyslataamon syysseminaarissa jatketaan hankkeen teemoissa pohtimalla museoystävien tulevaisuutta. Tilaisuudessa keskustellaan mm. jäsenhankinnasta uusista kohderyhmistä sekä nuorien yleisöjen osallistamisesta kulttuurin pariin museoystävätoiminnan kautta.

Puheenvuoroja kuullaan mm. Pirkanmaan kulttuurihyvinvointisuunnitelmasta, nuorten aktivoinnista kulttuuriperinnön pariin sekä museoiden yhteiskunnallisesta asemasta. Lisäksi Ystävyyslataamon hankeverkoston jäsenet esittelevät inspiraatiota herättäviä toimintamallejaan.

Ystävyyslataamon syysseminaarin ohjelma

Ilmoittaudu mukaan seminaariin alla olevasta linkistä! 
Paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen sulkeutuu viimeistään pe 10.8.
HUOM. mikäli olet jo ilmoittautunut seminaariin Anna-Liisa Sundquistille vastauksena vuositapaamisen kutsuun, sinun ei tarvitse ilmoittautua enää uudestaan.

Syysseminaarin ilmoittautumislomake

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Ilmoittautuminen on sitova ja siihen sisältyy keittolounastarjoilu Ravintola Valssissa. Tilaisuus taltioidaan videolle ja kuvin.
 
Ystävyyslataamo Museo-lehdessä

Museo-lehden 2/2018, kulttuuriperintövuoden teemanumero on ilmestynyt. Lehdessä mukana juttu Ystävyyslataamosta, jossa hankekoordinaattori Anna Pirvola, DAMY:n puheenjohtaja Maire Mattinen ja Lahden kartanon ystävien puheenjohtaja Ulla Lilius kertovat hankkeen tavoitteista sekä museoystävätoiminnasta tarkemmin.

Lehden irtonumeroita voi ostaa museoista. Katso tarkemmat tiedot Museoliiton sivuilta: Museo-lehti


 
EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) astui voimaan 25.5.2018

Asetus määrittelee miten henkilötietoja saa käsitellä EU:ssa. Direktiivi ei suoraan määrittele, mikä on henkilötietoa, vaan kuvailee kaiken henkilöä yksilöivän kerätyn tiedon olevan direktiivin alaista. Asetuksen myötä Ystävyyslataamolle on laadittu tietosuojaseloste. 

Ystävyyslataamon tietosuojaseloste

Ystävyyslataamon rekisteriin kirjattuna sinulla on koska tahansa oikeus peruuttaa suostumuksesi Ystävyyslataamon sähköiseen viestintään, eli lopettaa esimerkiksi tämän tiedotteen kaltaisten viestien vastaanottaminen. Sinulla on myös oikeus pyytää tietojesi poistamista Ystävyyslataamon rekisteristä. Mahdollisen peruuttamisen ja poistamispyynnön voit tehdä lähettämällä viestin osoitteeseen ystavyyslataamo@gmail.com.

Lisätietoa tietosuoja-asetuksesta

 
Ohjausryhmän 3. kokous

Ystävyyslataamon ohjausryhmä kokoontui kolmatta kertaa maanantaina 16.4. Designmuseon tiloissa. Kokouksen aiheena oli kevätseminaarin valmistelu sekä toimintamallikysely. Muistio löytyy hankkeen Google Drivestä:

Ohjausryhmä tuli hankkeen kannalta merkittävään päätökseen maaliskuisen työpajan jäljiltä, että kuluvan hankevuoden aikana Ystävyyslataamosta ei kehitetä verkkosivua. Hankkeen keräämät toimintamallit julkaistaan verkkojulkaisun muodossa. Hankevuoden 2018 aikana laaditaan tarkka suunnitelma tulevan julkaisun laajentamisesta verkkosivustoksi. Lisäselvitystä kaivataan eteenkin mahdollisen verkkosivuston koordinointivastuusta. Lisärahoitusta on tarkoitus hakea syksyllä 2018 hankkeen jatkoa varten.

Ohjausryhmän 3. kokouksen muistio
Ystävyyslataamon Google Drive
 
Ystävällisin terveisin

Anna Pirvola
Hankekoordinaattori

040 8424 151
ystavyyslataamo@gmail.com
Ystävyyslataamo
 
Seuraa Ystävyyslataamoa somessa!

KUTSU 15.9. - 16.9.2018 Tampereelle museonystävätapaamiseen

Tampereen taidemuseon ystävät ry                                                                                                                     KUTSU                                                    

Työväenmuseon ystävät ry                                                                                                                                                         23.5.2018

DAMY ry/ ystävyyslataamohanke

 

MUSEOYSTÄVIEN VALTAKUNNALLINEN TAPAAMINEN

 

Tampereen taidemuseon ystävät ry, Työväen museon ystävät ry ja DAMY ry/ystävyyslataamohanke toivottavat kaikki museoystävät sydämellisesti tervetulleiksi vuosittaiseen museoystävien tapaamiseen Tampereelle. Jäljempänä tilaisuuden ohjelma ja käytännön ohjeet ilmoittautumista varten. Mahdolliset kysymykset ja tiedustelut voi lähettää sähköpostilla: info@tampereentaidemuseonystavat.fi tai puhelimitse numeroon 040 823 44 81/Anna-Liisa Sundquist.

 

Tervetuloa Tampereelle!

 

Helena Koskiniemi                                    Tuomo Nisula                                                                                      Anna Pirvola

Työväen museon ystävät ry                     Tampereen taidemuseon ystävät ry        Ystävyyslataamo

 

 

 

AIKA                                  LAUANTAI 15.9.2018

PAIKKA        TYÖVÄEN MUSEO WERSTAS, Auditorio

                                            TAMPERE FINLAYSON

                                            OSOITE: Väinö Linnan aukio 8, Tampere

AIKA                                   SUNNUNTAI 16.9.2018

PAIKKA        MUSEOKESKUS VAPRIIKKI, Auditorio

                                            TAMPERE TAMPELLA

                                            OSOITE: Alaverstaanraitti 5, Tampere

 

 

Lauantai 15.9.2018

Työväen museo Werstas, Auditorio, Finlayson

Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

Ohjelma

-          järjestää Tampereen taidemuseon ystävät ja Työväenmuseon ystävät

KLO

AIHE

ESIINTYJÄ

10.30

Ilmoittautuminen ja kahvi/kahvileipä Werstaalla

 

11.00

Tervetulotoivotukset

Puheenjohtaja Helena Koskiniemi – Työväen museon ystävät

Puheenjohtaja Tuomo Nisula – Tampereen taidemuseon ystävät

11.20

Työväen museo Werstaan esittely

Museojohtaja Kalle Kallio

11.40

Tampereen taidemuseon esittely

Museojohtaja Taina Myllyharju

12.00

Ystävyyslataamo-hankkeen esittely

Hankekoordinaattori Anna Pirvola

12.15

Lounas ravintola Ziperiassa Finlaysonilla

 

13.30

Näyttelyarkkitehtuurista ja sen soveltamisesta Muumimuseossa

Arkkitehti Taina Väisänen

14.00

Ruskon kokoelmakeskuksen toiminnasta

Kokoelmakeskuksen päällikkö Tiina Paavola

14.30 – 17.00

Tutustuminen seuraaviin vaihtoehtoisiin kohteisiin:

1)      Työväenmuseo Werstas (Väinö Linnan aukio 8) – opastus

2)      Lenin museo (Hämeenpuisto 28) - opastus

3)      Muumimuseo (Yliopistonkatu 55, Tampere-talo) – opastus

4)      Finlaysonin alue – opastus Katja Villemonteix

5)      Tampereen taidemuseo (Puutarhakatu 34) – opastus

 

18.00 – 20.00

Kaupungin vastaanotto Raatihuoneella (Keskustori, Tampere)

Raatihuoneen taideteosten esittely kahdessa ryhmässä oppaina museojohtaja Taina Myllyharju ja kokoelmapäällikkö Tapio Suominen

20.00 -

Vapaata illanviettoa paikallisissa ravitsemusliikkeissä tai muualla

 

 

 

 

Syysseminaari su 16.9. klo 10.00-15.00

Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere

Museoystävien tulevaisuuden näkymät, uusien jäsenten hankinta ja uudet kohderyhmät – Miten saamme nuoria ystäviä?

#ystävyyslataamo

 

 

 

Ohjelma ja puheenvuorot (Ohjelma tarkentuu kesän 2018 aikana. Mahdollisista ohjelmamuutoksista tiedotetaan erikseen.)

KLO

AIHE

ESIINTYJÄ

10.00

Tervetuloa Vapriikkiin

 

 

10.20

Ystävyyslataamo-hanke - tuloksia ja seuraavat askeleet

 

Anna Pirvola, Hankekoordinaattori

10.40

Kulttuurihyvinvointisuunnitelma Pirkanmaalla.

 

Arttu Haapalainen, Taiteen edistämiskeskus

11.00

Vapaaehtoistyötä kulttuuriympäristön parissa – Adoptoi monumentti –toimintaa Helsingissä.

 

Heini Hämäläinen, Arkeologi, Adoptoi Monumentti -hanke, Helsingin Kaupunginmuseo

11.20

Nuorten aktivointi kulttuuriperintöön

 

Petra Vairimaa, Toimitusjohtaja, Eventsi (kulttuuripolut Kirkkonummella)

 

11.40

Lasten ja nuorten osallistaminen museossa & yhteistyöprojektit

 

Emilia Laulainen, Museolehtori, Postimuseo

12.00

Lounastarjoilu Ravintola Valssissa

 

13.00

Kommentti nuorison edustajalta

 

 

13.10

Toimivat toimintamallit –Ystävyyslataamon hankeverkostolta kerätyn materiaalin esittelyä

 

 

14.10

Kulttuuriperintö kuuluu kaikille – Museoystävätoiminta ja museoiden yhteiskunnallinen merkitys

 

Janne Vilkuna, Museologian Professori, Jyväskylän yliopisto

14.40

Loppusanat

Anna Pirvola, Hankekoordinaattori

 

15.00

Tilaisuus päättyy

 

 

Tiedustelut: Hankekoordinaattori Anna Pirvola, ystavyyslataamo@gmail.com

 

Tilaisuus taltioidaan videolle ja kuvin.

 

Osallistumismaksu

1)      Museoystävien yhdistysten tapaaminen 15.9.

-          hinta 60 euroa/henkilö

sisältää

 • ohjelman
 • kahvit ja virvokkeet
 • lounaan 15.9. (salaattibuffet, lämmin ruoka ja jälkiruoka ravintola Ziperiassa Finlaysonilla)

 

2)      Ystävyyslataamo-seminaari 16.9. on maksuton ja sisältää keittolounaan Ravintola Valssissa museokeskus Vapriikissa. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

 

 

Pyydämme ystävällisesti maksamaan osallistumismaksun heti ilmoittauduttua. Osallistumismaksu maksetaan tilille:

 

Tili

 • FI1766010010342764

Saaja

 • "Ystäväyhdistysten tapaaminen"

Viesti

 • Osallistujan nimi ja yhdistyksen nimi
 • Osallistumismaksu lauantai 15.9.

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 11.6.2018 mennessä Tampereen taidemuseon ystävien sähköpostiin: info@tampereentaidemuseonystavat.fi. Toivomme korkeintaan kaksi osanottajaa kustakin yhdistyksestä.  Kirjoita viestisi otsikoksi Museoystävien yhdistysten tapaaminen. Ilmoita

 • osallistujan nimi,
 • kotiosoite (henkilökohtainen kutsu lähetetään kotiin kaupungin vastaanotolle) ja sähköpostiosoite ja/tai puhelinnumero
 • yhdistys, jota edustat
 • osallistutko lauantaina ja/tai sunnuntaina.

Pyydämme ystävällisesti myös ilmoittamaan, mihin ohjelmassa mainittuihin museokohteisiin haluat tutustua (ks. lauantain ohjelma, vaihtoehdot 1) – 5)).

Tiedustelut mahdollisista kahden osanottajan yli menevistä lisäpaikoista pyydetään joko sähköpostilla (info@tampereentaidemuseonystavat.fi) tai puhelimitse numeroon 040 823 44 81, Anna-Liisa Sundquist.

 

Majoitus

Olemme varanneet hotellikiintiön käyttöönne seuraavista hotelleista

 • hotelli Scandic City, Hämeenkatu 1, Tampere, hinta 103 €/1hh ja 123 €/2hh, varaustunnus ”museon ystävät”
 • Sokos-hotelli Ilves, Hatanpään valtatie 1, Tampere, hinta 119 €/1hh ja 139 €/2hh, varaustunnus ”museon ystävät”

Hotellivaraukset tulee tehdä 15.8. mennessä. Jokainen osallistuja varaa ja maksaa hotellimajoituksen itse.

 

Iltaohjelma lauantaina 15.9.

Tampereen kaupunki järjestää Tampereen Raatihuoneella vastaanoton tilaisuuden osanottajille klo 18 – 20. Tampereen kaupunki lähettää ilmoittautuneille henkilökohtaisen kutsun vastaanotolle. Sen vuoksi pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä osanottajien kotiosoitteen. Huomaa, että kutsu pitää olla mukana vastaanotolle mentäessä.

Kaupungin vastaanoton jälkeen on mahdollisuus tutustua tamperelaisiin ravintoloihin yhdessäolon merkeissä. Suosittelemme esimerkiksi seuraavia ravintoloita:

 • Astor, osoite Aleksis Kiven katu 26
 • Tillikka, osoite Hämeenkatu 14
 • Plevna, osoite Itäinen katu 8 (Finlaysonin alue)
 • Puisto, osoite: Koskipuisto.

Kaupungissa on runsaasti myös muita illanviettopaikkoja valintanne mukaan.

4. verkostokirje

Ystävyyslataamon Neljäs Verkostokirje
Hei

Ystävyyslataamossa on tapahtunut paljon sitten viime kuuleman, katso video maaliskuun työpajasta ja lue lisää alta!
Video: Maaliskuun työpaja
Töölön kirjastossa innostunut tunnelma 

Ystävyyslataamon ensimmäisessä työpajassa 18 museoystävää kävivät vilkasta keskustelua. Ideointia olisi voinut jatkua pitkälle iltaan! Erityisesti paikallaolijat kannattivat ystäväyhdistysten välisen yhteistyön tehostamista sillä yhdessä olemme enemmän ja näymme paremmin. Yhteistyössä piilee myös haaste sen koordinoinnin järjejstämisestä. Pitäisikö museoystävillä olla katto-organisaatio?

Ohjausryhmälle jäi käteen paljon pohjamateriaalia hankkeen suuntaamiseen seuraavaan vaiheeseen. Työpajasta ja sitä varten teetetystä kartoituskyselystä on muodostettu yhteenvedot. Voit klikata ne auki alta.

Maaliskuun työpajan tulokset

Kartoituskyselyn yhteenveto
 
Kevätseminaari ti 15.5. Arkkitehtuurimuseolla

Ystävyyslataamon kevätseminaari pidetään Arkkitehtuurimuseon pienessä näyttelysalissa tiistaina 15.5. klo 13.00-17.00.

Tilaisuudessa herätellään keskustelua museoystävien merkityksestä museoille sekä muuttuvasta toimintakentästä tuomalla näkökulmia mm. digitaalisuudesta ja vapaaehtoistyöstä. Puheenvuoroja kuullaan museoystäviltä itseltään, Museoliitolta, Kansalaisareenalta, Kaupunkiaktivismista, TAJUMO-hankkeesta sekä Arkkitehtuurimuseolta. Seminaari osuu samalle päivälle museoviikon alun kanssa, jonka teema on sopivasti Verkostot esiin

Lisäksi Ystävyyslataamo-hankkeen esittely, kevään kuulumiset ja katsaus tulevaan. Seminaarin lopulla pidämme vuorovaikutteisen paneelikeskustelun. Ilmoittaudu mukaan keskusteluun alla olevasta linkistä!

Ystävyyslataamon kevätseminaari ilmoittautumislomake

Seminaari on kaikille avoin ja siihen sisältyy kahvitarjoilu.
 
Ystävyyslataamo esittäytyi "Volontärskap i fokus" -seminaarissa Kemiönsaaressa

Sagalundgilletin järjestämä seminaari käsitteli vapaaehtoistoimintaa. Tilaisuudessa kuultiin ajatuksia herättäviä puheenvuoroja mm. kulttuuriperintökohteen pelastamisesta joukkorahoitushankkeen tuella, maahanmuuttajien kotouttamisesta käsityöpajan avulla ja vapaaehtoistyön järjestelmällisestä hallinnoinnista. Ystävyyslataamoa kiiteltiin museoystävien esiin nostamisesta. Lue lisää klikkaamalla linkkiä.

Ystävyyslataamo Sagalundissa
 
Ystävyyslataamolla on uusi ilme! 

Tässä kirjeessä on näkyvästi esillä Ystävyyslataamon uusi logo ja värimaailma. Ilmeen on suunnitellut hankekoordinaattori Anna Pirvola. Logon muoto ja alaspäin osoittava nuolisymboli mukailevat verkon materiaalipankeissa esiintyviä painikekuvakkeita, sillä Ystävyyslataamon on tarkoitus olla julkaisu, josta voi ladata itselleen sisältöä, vaivattomasti, mistä vain, milloin vain. Sydän viestii tietenkin rakkaudesta museoita kohtaan.

Värimaailma toistaa Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 raikkaita värejä.

Ystävyyslataamon hankeverkostoon kuuluvat ystäväyhdistykset voivat käyttää logoa yhdessä kulttuuriperintövuoden-logon kanssa. Viestintää helpottamaan on tehty valmiita dokumenttipohjia ja ohjeistuksen voi tarkistaa tuoreista Viestintä- ja markkinointisuunnitelmasta sekä Visuaalisesta ohjeistuksesta. Kaikki materiaalit ovat ladattavissa Ystävyyslataamon Google Drivestä.

Ystävyyslataamon Google Drive: Viestintä ja markkinointi
 
Ohjausryhmä kokoontui 5.3.

Ystävyyslataamon ohjausryhmä kokoontui toista kertaa maanantaina 5.3. Rikhardinkadun kirjaston tiloissa. Kokouksen aiheena oli maaliskuun työpajan valmistelu.

Ohjausryhmän 3. kokousmuistio
 
Ystävällisin terveisin

Anna Pirvola
Hankekoordinaattori

040 8424 151
ystavyyslataamo@gmail.com
Ystävyyslataamo
 

3. verkostokirje

Ystävyyslataamon Kolmas Verkostokirje
Työpaja maaliskuussa ja seminaari toukokuussa

Ensimmäinen Ystävyyslataamo-aiheinen työpaja pidetään perjantaina 16.3.2018 Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa klo 13.00 - 17.00. 

Tervetulleita ovat kaikki Ystävyyslataamo-hankkeeseen mukaan ilmoittautuneet 21 museonystäväyhdistystä. Jokaisesta yhdistyksestä mukaan mahtuu ainakin kaksi edustajaa. Työpajassa nostamme esille museonystäväyhdistysten kohtaamia tulevaisuuden haasteita, keskustelemme ja keräämme havainnot talteen. Lisäksi aloitamme materiaalin keruun digitaalista työkalupakkia varten. Teemojen valmistelun helpoittamiseksi, verkoston jäsenyhdistyksiä pyydetään vastaamaan lyhyeen kyselyyn (linkki alla).

Tapahtumaan voi ilmoittautua ja lisäpaikkojen varaamisesta kysellä hankekoordinaattori Anna Pirvolalta sähköpostitse osoitteesta ystavyyslataamo@gmail.com. Tervetuloa!
 

                                   Töölön Kirjasto (kuva Pertti Nisonen)

Kalenteriin kannattaa laittaa myös Ystävyyslataamon kevätseminaari, joka pidetään toukokuussa, tiistaina 15.5. Seminaarissa puhutaan vapaaehtoistoiminnan roolista ja merkityksestä museoille.
 
Ystävyyslataamo-verkoston yhdistysten kartoitus

Ystävyyslataamon ohjausryhmä pyytää kaikkia hankeverkoston yhdistyksiä vastaamaan alla olevaan kyselyyn. Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa museonystäväyhdistysten ydintehtäviä, haasteita, jäsenmalleja ja etuuksia sekä odotuksia Ystävyyslataamo-hankkeelta. Vastausten pohjalta laadimme tilastoa verkoston yhdistyksistä ja nostamme toistuvia teemoja maaliskuun työpajaan.

Linkki MYY-kyselylomakkeeseen
 
Ystävyyslataamo vuoden 2018 toimintasuunnitelmaan

Tähän aikaan vuodesta museonystäväyhdistykset pitävät ahkerasti vuosikokouksiaan ja laativat kuluvalle vuodelle toimintasuunnitelman. Hankkeen ohjausryhmä toivoisikin, että Ystävyyslataamossa mukana olevat yhdistykset kirjaisivat osallistumisensa osaksi omaa toimintasuunnitelmaansa mikäli vielä mahdollista. 
 
Liity museonystäväyhdistysten keskusteluryhmään Facebookissa!  

Facebookiin on perustettu keskusteluryhmä museonystäväyhdistyksille nimeltä; 
MYY (Museonystäväyhdistysten keskusteluryhmä). Ryhmä löytyy hakemalla nimellä Facebookista tai seuraamalla alla olevaa linkkiä. 

Linkki MYY-Facebookryhmään 

Ryhmään ovat tervetulleita liittymään kaikkien museonystäväyhdistysten jäsenet, myös niistä yhdistyksistä, jotka eivät ole mukana Ystävyyslataamossa. Toivoisimme, että Ystävyyslataamo-verkoston edustajat jakaisivat viestiä ryhmästä eteenpäin oman yhdistyksensä jäsenille. 

Ryhmän sisällöt ovat näkyvillä vain sen jäsenille. Ryhmän toivotaan vahvistavan MYY-jäsenten välisiä verkostoja ja toimivan keskustelualustana, jossa voi helposti jakaa kehitysideoita, tietoa avoimista paikoista tapahtumissa ja retkillä sekä kiinnostavia projekteja. Ystävyyslataamon hankekoordinaattori toimii ryhmän ylläpitäjänä.
 
Ohjausryhmä kokoontui 16.2.

Ystävyyslataamon ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa perjantaina 16.2. Designmuseon tiloissa. Muistio kokouksesta löytyy Ystävyyslataamon Google Drivestä:

Linkki Ystävyyslataamon Google Driveen
 
Ystävällisin terveisin

Anna Pirvola
Hankekoordinaattori

040 8424 151
ystavyyslataamo@gmail.com
Ystävyyslataamo

Ystävyyslataamo -2.verkostokirje

YSTÄVYYSLATAAMO
Verkostokirje no. 2

Tervehdys Hankekoordinaattorilta ja muistio ensiimmäisestä verkostotapaamisesta.


Uusi hankekoordinaattori valittiin ensimmäisessä verkostotapaamisessa
Hei! Olen Anna Pirvola, Ystävyyslataamo-hankkeen uusi hankekoordinaattori. Valmistuin juuri luovien alojen ja kulttuuripolitiikan maisteriksi, joten nyt on loistava hetki aloittaa uuden innostavan projektin parissa. Tulen vastaamaan mm. hankkeen viestinnästä, tapahtumien järjestelystä ja lopullisen työkalupakin tuottamisesta. Minuun voi olla yhteydessä mihin vain Ystävyyslataamoon liittyen
mailaamalla ystavyyslataamo@gmail.com
tai
soittamalla 040 8424151.
 
Ystävyyslataamon ensimmäinen verkostotapaaminen pidettiin 23.1.2018 Designmuseon tiloissa. 
Muistion kokouksesta voi ladata alta liitteineen*.

Muistio: Ystävyyslataamo 1. Verkostotapaaminen 23.01.2018

Liite 1: Alustava Talousarvio 23.01.2018
Liite 2: Ystävyyslataamo Museoystävien yhteinen Työkalupakki (Power Point)
Liite 3: Muistio - Vapaaehtoistyö Helsingin Kaupunginmuseossa
Liite 4: "Volontärer i fokus"- seminaarista ensimmäinen versio
Liite 5: Kulttuuriymparistomme.fi-palvelun uutiskirje 1 / 2018


*Hankkeelle on perustettu oma Google Drive, josta oheiset tiedostot löytyvät, myös suurempikokoisia esimerkiksi esitelmäkäyttöön. Ottakaa yhteys hankekoordinaattoriin mikäli ongelmia Google Driven käytössä.
 
Ystävyyslataamolle logo
Hankkeen ohjausryhmä pyytää verkoston jäseniltä apua Ystävyyslataamon ilmeen luomisessa. Jos olet kiinnostunut auttamaan logon suunnittelussa ota yhteys hankekoordinaattoriin 7.2.2018 mennessä.
Ohjausryhmään voi vielä ilmoittautua
Ystävyyslataamo-hankkeen ohjausryhmään kerkeää vielä ilmoittautua mukaan. Verkostotapaamisessa ohjausryhmään ilmoittautuivat:

Maire Mattinen, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät DAMY ry
Lena Strömberg, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät DAMY ry 
Marina Johansson (talous), Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät DAMY ry
Anna Pirvola, Ystävyyslataamo –hankkeen koordinaattori
Riitta Sahrman (tarvittaessa), Keravan Taidemuseon Ystävät ry    
Juha Säkkinen, Suomen Leikki- ja lelumuseon ystävät ry
Jari Forsblom, Postimuseon Ystävät ry


Ilmoittautumiset hankekoordinaattorille.

Mukavaa viikonjatkoa toivottaen,

Anna Pirvola


Hankekoordinaattori
ystavyyslataamo@gmail.com
0408424151

Ystävyyslataamo- 1. verkoskirje

”Ystävyyslataamo” – verkostokirje 1 (3.1.2018)

 

Museoviraston avustuspäätös muuttaa hieman budjettiamme

 

Museovirasto on maksanut koko avustussumman 15 000 euroa DAMY ry:n tilille, joten voimme ryhtyä käyttämään avustusrahoja. Päätöksessä ei ollut mitään perusteluja sille, että myönnetty avustus on pienempi kuin hakemamme avustus.  Näin ollen meidän on parasta muokata hankkeemme hieman suppeammaksi kuin hakemuksessa esitimme (avustus 15 000 e + omarahoitusosuus 1 667 e = 16 667 euroa) . Sovitaan tästä budjettimuutoksesta kokouksessamme 23.1.

 

Päätöksen liitteenä on ohjeet hyväksyttävistä menoista, eli, mitkä kulut voi laskea omarahoitusosuuksiin. Talkoo-  tai vapaaehtoistyön laskennallista hintaa ei hyväksytä, laite- ja kalustomenoja ei hyväksytä, matkakuluja voidaan hyväksyä hyvin rajoitetusti jne. Museoiden tarjoamat kokous- ja seminaaritilat voidaan hyväksyä, kunhan tiloille on esitettävissä hinnasto jne. Käydään nämäkin läpi vielä jatkossa yhdessä. DAMY huolehtii hankkeen talousseurannasta ja kirjanpidosta, kuten hakemuksessa ilmoitimme.

 

Onko teillä ehdokkaita koordinaattoriksi 1.2.-31.12.2018? (liite 1)

 

”Ystävyyslataamo” –hankkeen toteuttamiseksi on sovittu, että palkkaamme osa-aikaisen koordinaattorin hoitamaan hankkeen käytännön järjestelyjä ja yhteydenpitoa, analysoimaan työpajoja ja toimittamaan juhlaseminaarin aineiston nettijulkaisuksi. Palkkaa uskallamme luvata noin 300-400 euroa / kk (+ sivukulut). Tehtävä voidaan myös jakaa kahden henkilön kesken (tällöin myös palkkasumma pienenee).  Tarkempi hakuilmoitus ohessa. Se on myös julkaistu museoposti-listalla, jonka perusteella onkin tullut kiitettävästi yhteydenottoja.

 

Jos tiedätte sopivia ehdokkaita koordinaattoriksi, pyytäkää heitä lähettämään lyhyt esittely itsestään minulle tammikuun 19. päivään mennessä: maire.mattinen@iclould.com

 

Ehdottakaa ”Ystävyyslataamo” -verkostolle yhteistä työskentelyalustaa

 

Sähköposti on käypä yhteydenpitoväline, mutta keskustelua varten lienee parasta muodostaa yhteinen, suljettu Facebook –ryhmä.

Koska aineistoa vuoden mittaan muodostuu varmasti melkoisesti, olisi hyvä myös löytää yhteinen työskentelysalusta, jonne voi pysyvästi tallentaa kaiken aineiston siten, että kaikki voivat sitä jatkuvasti tarkastella. Tähän toivoisin hyviä ehdotuksia!

 

Haluatteko olla mukana ”Ystävyyslataamo” –hankkeen ohjausryhmässä vai seurata hanketta sen viiteryhmässä?

Ilmoittakaa minulle mahdollisimman pikaisesti (19.1. mennessä), onko yhdistyksenne halukas lähettämään edustajansa ohjausryhmään maire.mattinen@iclould.com. Tämä edellyttää yhdistykseltänne jonkin verran matkakulujen maksamista ja/tai etäyhteysmahdollisuuksia. Vaikka ette voisikaan olla aktiivisesti mukana ohjausryhmässä, tulette aina saamaan kaikki kokousmuistiot ja tiedot päätöksistä kirjallisesti.

 

Tervetuloa ensimmäiseen verkostokokoukseen 23.1.2018 Helsinkiin

Ystävyyslataamo –hankkeen ensimmäinen tilaisuus on tiistaina 23.1. klo 15-19 Desingmuseon neuvotteluhuoneessa (Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki, kts www.designmuseum.fi). Kerrothan tulostasi etukäteen allekirjoittaneille – kiitti!

 

Verkostotapaamisessa käydään läpi Ystävyyslataamo –hankkeen osalta:

-          hankesuunnitelman tarkentaminen: toimintasuunnitelma ja talous

-          sovitaan hankkeen työpajoista ja seminaareista (paikat, teemat ja ajankohdat)

-          sovitaan tarkemmin aikataulusta

-          valitaan hankekoordinaattori/t

-          sovitaan verkostotiedottamisesta (Facebook ym.) sekä työskentelyalustasta

-          käydään läpi hankkeen viestintäsuunnitelmaa

-          muut mahdolliset asiat

 

 

”Ystävyyslataamo” –hankkeesta kannattaa jo nyt tiedottaa laajasti (liitteet 2 ja 3)

Mitä ahkerammin Ystävyyslataamosta tiedotetaan, sitä paremmin se onnistuu. Tästä syystä onkin tärkeää, että nostatte julkisuuteen omaa osuuttanne hankkeessa alusta lähtien. Liitteissä 3 ja 4 on pohjat joko yleistä tiedottamista tai sitten juuri omaa ystäväyhdistystänne varten. Käyttäkää niitä vapaasti ja muokatkaa tiedotteita teille sopiviksi.

Museo-lehti (viestintäpäällikkö Nelli Korpi) on luvannut ottaa Ystävyyslataamo –hankkeen mukaan kevään kulttuuriperintö –teemaisen lehden suunnitteluun. Toivottavasti onnistumme siihen saamaan jo joitakin hyviä esimerkkejä toiminnastamme.

 

 

 

Tervetuloa kaikki Ystävyyslataamo –hankkeen pariin, tästä se alkaa.

 

Kaunista ja valoisaa talvea toivoen,

 

Maire Mattinen, DAMY ry pj

Maire.mattinen@icloud.com

040 7727 182

 

Lena Strömberg, DAMY ry vpj

Lenastromberg7@gmail.com

040 505 7988

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS