Museolaiset esittäytyvät

SARI KAINULAINEN kokoelmapäällikkö Mikä saa sinut iloiseksi? Yhteenkuuluminen ja räntäsateessa metsässä yksin juoksu - Mikä saa sinut surulliseksi? Huoli - Mihin mieluiten matkustat? Kurkijärven Riihisaareen - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Sanotaan nyt vaikka myöhäisillan seurueelle tarjoiltava kurkku-jauhelihakeitto - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Sulevi ja Elmeri - Keitä perheeseesi kuuluu? Elämäni mies, kolme pesästä lentänyttä lasta ja noin 50 päinen sisarusteni perheistä koostuva joukko - Hyvä kirja?

HANNU TAKALA tutkimuspäällikkö - Mikä saa sinut iloiseksi? Ajatus kesästä kaivauksella - Mikä saa sinut surulliseksi? Työskentely räntäsateessa kesällä kaivauksella - Mihin mieluiten matkustat? Katsomaan hyviä museonäyttelyitä - seuraavaksi Tartoon. - Mikä ruokalaji on bravuurisi?: Äyräpään pata - otetaan kolme pussia makaronia, keitetään ja kaadetaan vesi pois. Lisätään yhdeksän purkkia tonnikalaa tomaattikastikkeessa ja sekoitetaan. Nautitaan ruisleivän kera. Jos haluaa vaihtelua voi käyttää esim. tonnikalaa curry-kastikkeessa. Tällä on ruokittu arkeologisia retkikuntia Karjalassa ikimuistoisista ajoista lähtien. Ja jos tätä ruokaa kestää, kestää myös kaivausreissujen (muut) rasitukset. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Ei - Keitä perheeseesi kuuluu? Vaimo, veli ja sisko perheineen, äiti: siis tällainen karjalainen suurperhe - emme kylläkään asu kaikki saman katon alla. - Hyvä kirja? Rikos ja rangaistus - Mitä muuttaisit maailmassa, jos voisit? Siirtäisin kaikki ajassa takaisin kivikaudelle, jolloin ihmiset makoilivat rannoilla, kalastelivat, metsästivät, marjastivat ja ottivat koko elämän yhtä lunkisti kuin me nyt lyhyellä lomalla tai viikonloppuisin mökillä. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Hieno luonto ja rennot asukkaat - Mikä sinusta piti tulla isona? Arkeologi - Ja kuinkas sitten kävikään? Minusta tuli arkeologi! - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Viipurin historiallisen museon kokoelmiin kuuluneen luuhaarniskan. Täysin ainutlaatuinen esine käyttöaikanaan ja eriskummallinen historia, että se päätyi ensin Viipuriin ja nyt meille Lahteen. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? En ottaisi tatuointia. - Kolme pientä sanaa? Museum cricket club!

RIITTA NISKANEN rakennustutkija - Mikä saa sinut iloiseksi? Museolaisten yhteiset hankkeet ja tempaukset, yhteishenki ja avunanto - Mikä saa sinut surulliseksi? Välinpitämättömyys - Mihin mieluiten matkustat? Käyn joka vuosi ainakin Ateenassa ja Pietarissa - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Olen sangen keskinkertainen kokki, mutta jos perhepiiri kuulee, että olen valmistamassa tattijuliennea, tulee väkeä kauempaakin. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Olen kilpikonnan mummi. - Keitä perheeseesi kuuluu? Aviomies, kaksi poikaa ja tytär - Hyvä kirja? Työuran suuria elämyksiä ovat olleet muun muassa jotkin Jane Jacobsin ja John Bergerin teokset. - Mitä muuttaisit maailmassa, jos voisit? Epätasa-arvon - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Että kaupungillamme on pitkä, monitahoinen historia. - Mikä sinusta piti tulla isona? Sukuperinteiden mukaisesti opettaja - Ja kuinkas sitten kävikään? Olen työskennellyt museossa yli 30 rikasta vuotta. - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Isoäitini kirkkosilkin. Isoäitini oli harvinaisen rohkea ihminen. Kirkkosilkkikin on harvinaisuus, sillä se ei ole perinteisen musta, vaan ruskea. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? Kenties aivan ne tatskaklassikot: risti, ankkuri ja sydän - Kolme pientä sanaa? Lämpimästi tervetuloa museoon!

ILKKA KUHANEN Amanuenssi - Mikä saa sinut iloiseksi? Omien lasten nauruhepulit, tässä hetkessä eläminen. - Mikä saa sinut surulliseksi? Jatkuvasti pinnalla oleva kiire ja häsellys, jossa yhteen asiaan ei ehdi keskittyä ja kaikki tapahtuu aina tulevissa deadlineissa. - Minne mieluiten matkustat? Kotijärven rantaan Itä-Suomeen. - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Sanotaan vaikka lohi japanilaisittain. Aitoa japanilaista riisiä vaan ei saa oikein mistään. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Ei tällä hetkellä, mutta lapsuuden perheessäni on aina ollut koiria ja kissoja. - Keitä perheeseesi kuuluu? Neljä voimakasta ja ihanaa naista – vaimoni ja kolme tytärtäni. - Hyvä kirja? Muistan jättäneeni vain yhden kirjan tarkoituksellisesti kesken. Kirja antaa aina jotain, jos ei nyt niin muhittuaan alitajunnassa hetken. Nimetään tähän vaikka klassikko, Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys. Myös kafkamainen tapa tarkastella ihmisyyttä on lähellä sydäntä. - Mitä muuttaisit maailmassa jos voisit? Poistaisin epäoleellisuuksiin tarttumisen, turhan ”kohkaamisen”. En myöskään antaisi tilaa tällä hetkellä tapahtuville, eriarvoistaville ja tiettyjä poliittisia ideologioita ajaville skenaarioille. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Lahdessa on vahvoja tekijöitä luovien alojen saralla. Lahdessa on myös upeat maastopyöräily- ja polkujuoksumaastot. - Mikä sinusta piti tulla isona? Poliisi, palomies, urheilija, rokkikukko… meni vähän ikäkauden mukaan. - Ja kuinkas sitten kävikään? Tuli montaa asiaa harrastava museoamanuenssi! - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Haluaisin esitellä kokoelmat A:sta Ö:hön! Aika vahvasti mieleen ovat jääneet ruumisvaunut, jotka olivat osana Maaria Wirkkalan videoteosta näyttelyssä Jokaisella on oma aikansa. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? Sillä pitäisi olla joku ihmisen elämään ja ajattomuuteen liittyvä merkitys, jonka pystyisin allekirjoittamaan koko elämäni ajan. - Kolme pientä sanaa? Pidetään huolta toisistamme!

ULLA AALTIO asiakaspäällikkö - Mikä saa sinut iloiseksi? Hymy arjen keskellä - Mikä saa sinut surulliseksi? Turhanpäiväinen valittaminen - Mihin mieluiten matkustat? Italia on aina mielessä. - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Tykkään laittaa ruokaa ja kokeilen mielelläni uusia reseptejä. Ehkäpä erilaiset äyriäisruoat. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Kaksi koiraa, karkeakarvainen basset Veera ja lagotto Rufus - Keitä perheeseesi kuuluu? Aviomies ja jo aikuiset tytär ja kaksi poikaa kumppaneineen - Hyvä kirja? Olen lapsesta asti ollut kirja nenässä ja skaalani kirjojen suhteen on hyvin laaja. Jos nyt jonkun poimii niin esim. Donna Tarttin ”Jumalat juhlivat öisin”. - Mitä muuttaisit maailmassa, jos voisit? Toivoisin että jokainen voisi elää ihmisarvoista elämää. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Että täällä on hienot museot - Mikä sinusta piti tulla isona? Musiikinopettaja - Ja kuinkas sitten kävikään? Musiikki jäi rakkaaksi harrastukseksi ja opiskelujen kohteeksi valikoitui taidehistoria ja taidekasvatus. - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Taistelu Lahdesta –näyttelyssä esillä ollut Hennalan punavankileirillä olleen vangin vaimolleen valmistama, hiuksista solmittu koru on vaikuttava. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? Sudenkorento - Kolme pientä sanaa? Kyllä kaikki järjestyy

BIRGITTA HARJU myyntisihteeri - Mikä saa sinut iloiseksi? Iloiset ihmiset, hyvä ruoka, lämpö, yllätykset - Mikä saa sinut surulliseksi? Menetykset elämässä, kateellisuus, ilonpilaajat, pimeys - Minne mieluiten matkustat? Lämpöön, nähtävyyksien äärelle, hyvän maun ruokakulttuuriin, meren äärelle - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Pastat, paistit, tavallinen kotiruoka - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Koiria - Keitä perheeseesi kuuluu? Aviomies, 2 koiraa, aikuinen lapsi ja lapsenlapsi - Hyvä kirja? Joka tempaa mukaansa ensimmäisestä lauseesta, elämänkerrat, esim. Ritva Oksanen - Mitä muuttaisit maailmassa jos voisit? Sodat pois ja tasavertaisuutta kaikille ihmisille - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Sataman kauneus ja sen muuntautuminen erilaiseen väriloistoon eri vuodenaikojen mukaan, aina kaunis! - Mikä sinusta piti tulla isona? Taitoluistelija - Ja kuinkas sitten kävikään? Tuli kokki ja museotyöläinen - Kolme pientä sanaa? Rakkaus, lämpö, ilo

Kuva: Piritta Häkälä, Lahden kaupunginmuseo ANNA-RIIKKA VADEN tutkija - Mikä saa sinut iloiseksi? Valon lisääntyminen ja kevään tuntu, lasten hassuttelut ja mukava työyhteisö. - Mikä saa sinut surulliseksi? Kiire, välinpitämättömyys ja omaan napaan tuijottaminen. - Mihin mieluiten matkustat? Ystävien luokse, toivottavasti seuraavaksi Sardiniaan. - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Juustokakku, mutta jos omilta lapsilta kysytään niin todennäköisesti kaikki jauheliha- ja makaronijohdannaiset ruuat. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Ei - Keitä perheeseesi kuuluu? Kaksi tytärtä ja mies. - Hyvä kirja? Kaikki Kazuo Ishiguron teokset ovat lukemisen arvoisia. - Mitä muuttaisit maailmassa jos voisit? Jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja oikeutta hyvään elämään tulisi kunnioittaa. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Että radiomastojen välissä on roikkunut vaijereilla itse lähetin, tämä ei minulle muulta tulleena ollut ollenkaan selvää. Kuvittelin, että mastot toimivat lähettiminä eivätkä mahtavina ”pyykkinarun” tolppina. - Mikä sinusta piti tulla isona? Arkeologi Mesoamerikan viidakkoihin. - Ja kuinkas sitten kävikään? Tuli maakuntamuseotutkija ja arkeologi suomalaisiin metsiin. - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Lahden torin kaivausten löytömateriaalin, joka kertoo rikkaasta ja kauppayhteyksiltään vilkkaasta kylästä, jossa todellakaan ei syöty kaikki puulusikalla samasta kupista. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? Varmaankin kvartsi-iskosta tai juustomuotin pohjakuviota. - Kolme pientä sanaa? Museoista on moneksi!

Kuva Piritta Häkälä, Lahden kaupunginmuseo EETU SORVALI tutkija - Mikä saa sinut iloiseksi? Perhe, Päijänne ja peli-illat. - Mikä saa sinut surulliseksi? Ei juuri mikään. Vihaiseksi monikin asia, kuten välinpitämättömyys. - Mihin mieluiten matkustat? Kotiin. - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Jauhelihakeitto sekä paistettu ahven ja voiperunat, eivät siis samalla aterialla. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Metsän eläimiä vain. Ei sellaisia, joista pitäisi kantaa huolta. - Keitä perheeseesi kuuluu? Kaksi tytärtä ja nainen. - Hyvä kirja? Tsaarin kuriiri - Mitä muuttaisit maailmassa jos voisit? Tasa-arvoinen maailma olisi mukavampi paikka. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Vesipassi ja kurapassi, eli vesi- ja kuralätäkkö. Erona on siis jälkimmäisessä suurempi hiekan/saven/mudan osuus. - Mikä sinusta piti tulla isona? Kyllä kai joku arkeologin kaltainen piti tulla, kun en keksinyt muutakaan. - Ja kuinkas sitten kävikään? Arkeologi tuli ja ihan hyvin se onkin minulle sopinut. - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Sisällissotaan liittyviä kaivauslöytöjä. Ne antavat hieman näkökulmaa siihen, kuinka paljon paremmin asiat ovat nyt kuin 100 vuotta sitten. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? Pieni sudenkorento voisi olla siedettävä. - Kolme pientä sanaa? Ii, Åbo ja pyyhkäisyelektronimikroskooppi.

MAIJA-RIITTA KALLIO amanuenssi - Mikä saa sinut iloiseksi? Pienen lapsen nauru - Mikä saa sinut surulliseksi? Heikkojen ja puolustuskyvyttömien hyväksikäyttö ja huono kohtelu, sota, köyhyys,sairaudet. - Minne Mieluiten matkustat? Paikkoihin, joissa on historiallista syvyyttä tai joissa luonto näyttää mahtavuutensa. - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Ehkä lasagne, teen myös mielelläni keittoruokia. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? On koira, kultainennoutaja Åsa, uskollisin lenkkikaverini. - Keitä perheeseesi kuuluu? Puolisoni Kari ja kolme aikuista lasta, jotka ovat jo lentäneet pois kotipesästä. - Hyvä kirja? Voi niitä on vaikka kuinka. Tuoreimmassa muistissa taitavat olla Ulla-Leena Lundbergin ”Jää” ja Jukka Viikilän ”Akvarelleja Engelin kaupungista”. - Mitä muuttaisit maailmassa? Pysäyttäisin ilmaston lämpenemisen. - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Täällä on ihana luonto, puhdas ilma ja hyvä vesi. - Mikä sinusta piti tulla isona? Lapsena haaveilin muotisuunnittelijan työstä, lukioaikana arkkitehdin tai kuvaamataidonopettajan ammateista. - Ja kuinkas sitten kävikään? Lähdin opiskelemaan äidinkielenopettajaksi, mutta veto taiteeseen oli kova ja vaihdoin taidehistorian opintoihin. Olin opiskeluaikana harjoittelijana Alvar Aalto -museossa ja viransijaisenakin. Sieltä hain Lahden taidemuseoon vakituiseen työhön ja tässä sitä ollaan, - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluaisit esitellä ja miksi? Historiallisen museon kokoelmissa on useita korvaamattoman arvokkaita taideteoksia, esimerkiksi Holman kokoelmassa. Ehkä valitsisin kuitenkin Mikael Erassin Vipurin linnaa kuvaavan maalauksen vuodelta 1854. Se toimii erinomaisena johdantona sille, että Lahden historiallinen museo ja taidemuseo ovat Viipurin perinnön vaalijoita. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? En ottaisi, koska pelkään tulehduksia ja allergioita. - Kolme pientä sanaa? Kyllä kaikki järjestyy.

Marja Huovila tutkija - Mikä saa sinut iloiseksi? Lähimmäisestä välittäminen, empatia, vuodenaikojen vaihtelu - Mikä saa sinut surulliseksi? Välinpitämättömyys - Mihin mieluiten matkustat? Irlanti, Britannian järviseutu, kaupunkikohteet - Mikä ruokalaji on bravuurisi? Minulla on muutama hyvä juustosalaatin ohje. Valitsen kuitenkin kalaruoan ja niistä silakkapihvit. - Onko sinulla lemmikkieläimiä? Ei - Hyvä kirja? Elämäkerrat, jotka ovat kuin romaaneja, esimerkiksi Oula Silvennoisen teokset. - Mitä muuttaisit maailmassa jos voisit? Epätasa-arvon - Mitä kaikkien pitäisi tietää Lahdesta? Historialliset päälinjat - Mikä sinusta piti tulla isona? Pienenä olen kuulemma sanonut, että minusta tulee kotitalousopettaja. Yläasteelta lähtien oli kuitenkin selvää, että haen lukemaan historiaa. - Ja kuinkas sitten kävikään? Valmistuin historian tutkijaksi, ja kaikenlaisia humanistisen ja kulttuurialan töitä on sittemmin tullut tehtyä. - Minkä esineen historiallisen museon kokoelmista haluat esitellä ja miksi? Valitsen Viipurin kansallispuvun sen kunniaksi, että kansallispukujen sekä perinteinen että uudiskäyttö ja valmistus ovat edelleen voimissaan. - Jos ottaisit tatuoinnin, mitä se esittäisi? En ottaisi. - Kolme pientä sanaa? Elämä on laiffii.

Lahden kartanon ystävät on museonystäväyhdistys, jonka kotimuseo on Lahden historiallinen museo. Yhdistys tekee yhteistyötä Lahden kaupunginmuseon taitavien tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ja asiakaspalvelun kanssa. Yhteyspalavereita pidetään säännöllisesti museon edustajien ja Kartanon ystävien kesken tulevia tapahtumia suunniteltaessa.

Yhdistys haluaa esitellä edellä mainitut tärkeät yhteistyökumppansa museolta.

Klikkaa yhtä tämän tekstin alapuolella näkyvää kasvokuvaa valintasi mukaan ja klikkaa sen jälkeen kuvan yläpuolella oikealla olevaa neljän nuolen merkkiä. Kuva suurenee koko näytön suuruiseksi, jolloin oikeassa reunassa näkyvä teksti kysymyksineen ja vastauksineen on helpommin luettavissa.


Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS