Etusivun vanhempia uutisia

KUUKAUDEN TOIVOTTU 14.3.2018

 

 

KUUKAUDEN TOIVOTTU keskiviikkona 14.3. klo 17 Kafé Kartano   

Kuukauden toivotun teemana oli kaupunginmuseon kokoelmat ja kokoelmatyö. Meillä Kartanon ystävillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla kokoelmien harvinaisista aarteista, joita ne sisältävät, ja kokoelmatyöstä.

Kokoelmayksikön päällikkö Sari Kainulainen kertoi iloiseen mutkattomaan tapaansa kansantajuisesti kokoelmista. Mutkattomuutta saattoi odottaa jo otsikonkin perusteella:

Laatokan lotka kauluslavalla ja 90 000 muuta piiloniiloa - välähdyksiä museon kokoelmatyön todellisuudesta

Kuulijat saivat  arvuutella, jos eivät tienneet, mikä on lotka. Yleisön joukosta Teuvo Kuparinen, Ihantalan poika, tiesi hyvin mikä se on. Lotka on puinen vene. Kokoelmakeskuksessa tämä aarre on sijoitettu korkeimmalle kaulushyllylle. No, mikä on kaulushylly? Se on hyllytaso, jossa on reunukset niin että venne ei putoa sieltä. Ja sitten saimme selityksen piiloniiloillekin.  Tosiasiahan on , että suurin osa kokoelmista on aina omistajiltaan (kansalaiset) näkymättömissä. Ne ovat yleisön nähtävissä näyttelyissä. Yksityiset kansalaiset tarjoavat jäämistöistä tai muuten suvussa kulkeneiden aarteiden joukosta kokoelmiin esineitä, kirjeitä, valokuvia. Mustia silkkisiä kirjottuja hapsuhuiveja Sari Kainulainen ei enää ota kokoelmiin, niitä on jo viisi. Mutta jos kuulijoilla on vanha silkkihuivi tallessa, se kannattaa säilyttää niin että panee silkkipaperia taitosten väliin, ettei silkki lopullista sijoitustaan odottaessa ehdi syödä itse itseään. ym. Esine voi olla sellainen, jota Lahden museon kokoelmiin ei oteta, mutta Suomen museoissa on tehty työnjakoa. Sari ja muut kokoelmakeskuksessa kyllä ohjeistavat eteenpäin.

Sari viritteli yhteistyötä Kartanon ystävien kanssa heittäen kysymyksen: Voisitteko olla myös kokelmien ystäviä? Löytyisikö joukostanne innostuneita ompelijoita jotka ompelisivat lakanakankaasta suojapusseja kokoelmien aarteille. Heti Anneli Aro-Muukka, joka on ollut kokoelmakeskuksessa töissä ja tuntee kokoelmatyön tarpeet, lupautui tiimin vetäjäksi ja tiimiin oitis ilmoittautui ainakin neljä henkeä. Kartanon ystävillä on siis alajaosto "Kokoelmien ystävät". Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja. Sari puhaltaa yhteistyön käyntiin aivan lähiaikoina.

Kuukauden toivotussa oli läsnä 20 henkilöä. Keskustelu kävi vilkkaana melkein pari tuntia. Kiitos Sari.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS