Puheenjohtajalta

 

Luonnollisesti yhdistyksemme jäsenet ihmettelevät loppuuko Kartanon ystävien toiminta siihen kun Historiallinen museo menee remonttiin. Toteamme siihen että ei lopu. Toiminnan perusjutut kahvilan toimintaa lukuunottamatta säilyvät. Ne vain toteutetaan toisessa ympäristössä. Tauko on myös uusien tuulien haistelua ja "ottamista ja jättämistä".

 

Minulta on usein kysytty: Missä me Kartanon ystävät tapaamme kun "Hissa" sulkee ovensa remontin vuoksi ainakin kahdeksi vuodeksi? Kafé Kartano on ollut Kartanon ystävien oma toimintaympäristö ja se on samalla tapahtumakahvilana tuonut voita leivän päälle jäsenmaksujen lisäksi. Olemme pystyneet tukemaan myös taloudellisesti joitakin museon hankkeita, jotka eivät ehkä olisi toteutuneet ilman avustustamme. Kahvilan toiminta vilkkaimpina aikoina ylitti kapasiteettimme. Mutta vapaaehtoisia innostivat hienot näyttelyt, jotka toivat kahvilaan asiakkaita kauempaakin. Kahvilassa kuulimme omakohtaisina kokemuksina mielenkiintoisia tarinoita, jotka ulottuivat 1920-luvun loppupuolelle lastentarhan ajoille saakka. Kafé Kartanoa yhdistyksen hankkimine kalusteineen kutsuttiin kaupungin kauneimmaksi kahvilaksi.

 

Syksyllä koittavan tauon aikana kahvilan pitoa on mahdollisuus miettiä uudelta pohjalta. Historiallisen museon toiminta sekin muuttaa varmasti muotoaan. Kokeilisiko museokahvilan pitoa joku muu toimija, varsinkin kun keittiötilat tulevat käytännöllisemmiksi. Innostuisikohan kesäteatterin kahvittamisesta vastannut Holloalan nuorisoseura yhteistyössä Kartanon ystävien kanssa museokahvilanpidosta? Tai joku muu yhteisö. Nyt on aikaa ideoida ja luoda sellainen systeemi, joka ei olisi kuormittava tekijä.

 

Muutoksen tuulet pyykivät Lahden keskustaa. Tällä hetkellä ei tarvitse muuta kuin Vapaudenkadun suunnasta Lahdenkadulta luoda katse kohti Historiallista museota, kun tajuaa että tainoa varma asia on muutos. Eihän ympäristö tietenkään voi säilyä samana kuin August Fellmanin katsoessa kohti Lahdenkylää 1800-luvun lopussa. Kartano on osa muuttuvaa Lahtea kertoen että elettiin täällä ennenkin. Linja-autoasema siinä vieressä on jo joutunut muutoksen kouriin muuttuessaan K-Marketiksi. Lahden lyseo toisella puolella on ulkoisesti hyvin pitänyt pintansa.

 

Kuukauden toivottuja ja muuta omaa ohjelmistoa olemme siirtämässä Mastolaan.Yhteispalaverissa museon kanssa alustavasti sovittiin että voimme pitää Kuukauden toivotut ja kokouksiamme Mastolan auditoriossa. Toimintaa muutoinkin pystymme järjestämään muuallakin. Kun vuonna 2011 Kartano on vielä valkoisten pressujen peitossa, pidimme Elokuisen illan Aino-puistossa ja meillä oli taidelauantaina puistossa museon teltassa  oma pöytä, jonka ääressä kahviteltiin jaettiin tietoa yhdistyksen toiminnasta. Hallitus kokoontui Laurellin kahvilassa sekä Ankkurin Pianopaviljongissa. Ruotsin kielessä on sanonta "Finns det hjärterum så finns det stjärterum." Vapaasti kääntäen se voisi tarkoittaa suomeksi että " Jos sydämessä on tilaa, löytyy aina sijaa." Tai " Kyllä tilaa löytyy, jos on tahtoa." 

 

Koluamme kaupunkia yhdessä Lahden kaupunginmuseon tutkijoiden kanssa. Kaupungista löytyy paljon sellaista mihin emme ole tutustuneet. On rakennuksia, patsaita, tapahtumapaikkoja, luontoa, taidetta, tiedettä. Teeme retkiä lähelle ja vähän kauemmaksi entiseen malliin. Ja voimmehan me Kafé Kartanoa muistelle "ottaa kahvineuvot mukaan", kuten äitini tapasi sanoa kun lähdimme Hangossa rantakalliolle retkelle katsomaan purjeveneitä. 

 

Joten, rakkaat Kartanon ystävät, huoli pois. 

 

 

Linja-autoaseman kello käy kahta.
Muutosten tuulet puhaltavat Vanha linja-autoasema ja Fellmanin kartano v. 2018

 

Museolla tapahtuu. Jo tässä kuussa museon esineistöä aletaan pakata ja siirtää suojaan lokakuun puolivälin jälkeen koittavien kellarin ja 1. kerroksen korjaustöiden tieltä. Arvokkaan Holma-kokoelman esineistö siirretään suojaan viimeistään 28.2. pidettävän Holma-seminaarin ja kirjanjulkisamisen jälkeen. Asehuone tyhjennetään huhtikuussa Viipuri-kokoelma pakataan elokuussa pidettävän Viipurin taiteilijaseuran näyttelyn jälkeen. Peruskoulujen 4-luokkalaisten kulttuuriohjekma toteutetaan kuitenkin suunnitellusti huhti-toukokuussa. 

 

Entäs me, Kartanon ystävät? Mitenkä meidän käy tämän melskeen keskellä. Ei ollenkaan hullummin. Me jatkamme Kuukauden toivottu-ohjelmamme suunnitellen sitä koko ajan. Kahvilä säilyy sotisovassaan sulkien ovensa vasta syyskuun 2. päivänä pidettävän Taidelauantain jälkeen. Ja sitten pakkaamme kimpsumme ja kampsumme pyytäen ystäviltä apua. Ilmeisesti viemme "aarteistomme" 2. kerrokseen jahka sieltä on kokoelmaesineet viety asianmukaiseen säilytykseen. Fellman-kalusteet ja Jugebd-kalusto, tuolit, kaikki nostettaneen nekin 2. kerrokseen.

 

Syksyllä varaamme Radio- ja TV-museon auditorion Kuukauden toivottujen ja mahdollisen muun ohjemamme käyttöön. Järjestämme mielenkiintoisia tutustumisretkiä eri puolelle kaupunkiamme. Matkat-osiosta voitte jo lukea syksyn retkestämme sen verran että sen suunnataan Kirkkonummelle. Käykääpä kurkistamassa reken otsaketta. Joulumatka tehdään seilaten rahtilaivalla Lyypekkiin ja takaisin entisajan hengessä. Laivamatkan aikana ehdimme tehdä paljon mielenkiintoisia asioita yhdessä. Keväälle 2019 emme ole vielä ehtineet sen kummempia suunnitella.

 

Kartanon ystävät on mukana, kuten Päijät-Hämeen taidemuseon ystäväyhdistyskin, valtakunnallisessa museonystävien Ystävyyslataamo-verkostossa ja sen kautta tutustumme 20 muun museon toimintamalleihin ja ties vaikka kutsuisimme itsemme kylään muiden museonystävien luokse.

 

Muutos on aina uusi mahdollisuus. Me Kartanon ystävien hallituksen viime kokouksessa puhuimme siitä, että kotimuseomme sulkeutuminen korjaustöiden ajaksi tarjoaa yhdistyksemme toiminnalle eräänlaisen tienhaaran. Meillä on aikaa yhdessä jäsenistön kanssa keskustella ja suunnata toimintaa uudistumalla itsekin. 

 

Vielä lopuksi mainittakoon että nk Kapteenin huone eli kahvilatila säilyy entisellään. Sehän on ainoa täysin entisöity huone. Se entisöitiin kattoja, seiniä ja lattioita myöten  Lahden museoiden nettisivuilla on seuraava teksti:

 

Kun rakennusta muokattiin 1960-luvulla museon tarpeisiin, entistettiin alakerran yksi huone sen seinistä ja katosta löytyneiden alkuperäisten koristemaalausfragmenttien perusteella. Huoneen koristeellinen uuni on ainoa Kartanon alkuperäinen kiinteä kaluste. Vuonna 201Kartanon ystävät ry:n avulla entisöityyn huoneeseen hankittiin Fellmanin käytössä ollut ruokailuryhmä.

 

Monet tätäkin lukevat muistavat "Taatan" eli F.E. Sillanpään jouluaaton pakinat, joiden myötä joulu alkoi meidänkin perheessämme 1950-luvulla.  Pakinoissaan "Taata" kertoili omalla jäljittelemättömällä tavallaan  Myllykolun pienen mökin joulunvietosta. 

Lahden kartanon ystävien kiireetkin ovat hellittäneet ja tupa, Kafé Kartano on siivottu joulukuntoon kuten oheisesta joulupukuun puetusta kuusesta näkee. 

Historiallisen museon rakennus lumisen puiston reunassa on jouluinen jo sellaisenaan. Eilenillalla tosin Jalkarannan suunnasta kohti kaupunkia ajaessani Lahden kartanon takana Kisapuiston "kaameat" korkeuksiin kaikessa rumuudessaan kohoavat valonheittäjät pyykäisivät yli kaiken ympäristössä olevan. Tienoo kylpee rakennustöiden edetessä valomeressä, josta kauneus ja varsinkin joulutunnelma on kaukana. Kisapuiston valaistus ainakin on kunnossa, mutta esteettisyys on ilmeisesti ollut liian kallista valotolppia Kisapuistoon hankittaessa. Siinä se Kartanomme värjötteli vaaleanpunaisena ihmettellen nykyajan menoa. Jostain syystä minulle tuli vähän surullinen olo.

Uuden vuoden odotellessa jo kulman takana me Kartanon ystävät voimme vähän rintaamme röyhistellen todeta että olemme omalta osaltamme pystyneet pitämään Kartanon puolia nostamalla esiin kaikkea sitä, missä se on rakentamisesta asti ollut mukana. Pienistä puroista kasvaa iso virta, voimme me ystävät todeta, kun ynnäämme toimintamme alusta lähtien antamamme rahallisen tuen museomme toiminnalle. Itsekin hämmästyin kun ynnäsin avustussummat. Tiedän että museossa arvostetaan panostamme.

Kiitän lämpimästi teitä kaikkia, rakkaat ystävät. Olette osallistuneet tapahtumiimme, olleet vapaaehtoisina kahvilassa ja toteuttamassa museon kanssa mm. lasten leirejä.

Tavataan uusien tapahtumine merkeissä uuson voimin uutena vuotena.Puheenjohtajana kiitän tuestanne ja haluan toivottaa teille jokaiselle HYVÄÄ JOULUA JA ONNEA UUDELLE VUODELLE. 

 

Uusimmat kommentit

29.05 | 07:23

http://razelherbal.id/
http://razelherbal.id/obat-kolesterol/
http://razelherbal.id/obat-jantung-koroner/
http://razelherbal.id/obat-kanker-payudara/
http://raz

...
09.09 | 02:28

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a

...
27.07 | 08:48

Kiva nähdä!
http://www.raha247.fi/

...
12.06 | 14:37

Tarvitsetko lainan? Jos kyllä, ota yhteyttä sähköpostilla; vdaniels0007@gmail.com

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS