Puheenjohtajalta 2020

Vuosi on lähtenyt käyntiin uuden hallituksen kanssa hyvin. Vielä opettelen asioita ja niiden hoitamista Ullan neuvoilla. Ensimmäisessä jäsenkirjeessä kerroinkin jo kevään tapahtumista. 

Kantapöytä on lähtenyt käyntiin, seuraava on 10.3. Ainopuiston teatterin ilmaisia etkoja on vielä kaksi, pääkirjastossa 27.2 klo 18.00 Viki ja punapaidat, Veikko Kankkosen nuoruudesta ja 19.3. Luurata, joka kertoo Riihimäki-Pietari-radan rakentamisesta.
Toukokuun alkuun suunnittelemme opastettua kaupunkikierrosta, jolloin saamme tietää salaisen yhteyden sodan aikana Viipurin ja Lahden radiomastojen välillä. Kevätretkelle lähdemme toukokuussa Kotkan seudulle.
 
Hallitus teki päätöksen antaa avustusta Museon Uve Ullberg-seminaarille, joka on toukokuussa.
Mastolassa on tulossa toukokuussa Kesä alkaa Museolta-tapahtuma. Eli toukokuupainoitteinen kevätkalenteri meillä!
 
Vietimme Ystävänpäiväkahvittelut Vuoden Ystävien ja museoväen kanssa.
Ilkka Kuhanen kertoi Kartanon tilanteesta.Kartanon purkamiset on nyt tehty, suunnittelua tässä vaiheesa ja kevät-kesällä alkaisivat rakennustyöt, valmista olisi noin syksyllä 2022. 
 
Keväisin terveisin Eva Sireni, puh.joht.

 

Puheenjohtajan ajatukset pyörivät marraskuun syyskokouksessa. Hallitus aloitti viime kokouksessa toimintasuunnitelman pohtimisen. Mitkä ovat säilytettäviä toimintamuotoja ja mitkä eivät tule kysymykseen 2019 aikana. Kotipesämme, Lahden historiallisen museon korjaus urakka on aika valtava vaikuttaen tietenkin yhdistyksemme toimintaan aina vuoteen 2021 saakka. Mutta vuosi kerrallaanhan yhdistys toimii ja paljon on toimintamuotoja ja yhteistoimintamahdollisuuksia.

 

Syyskokoushan on paitsi toimintasuunnitelma-, talousarvio- kokous, myös ja ennen muuta henkilövalintakokous. Puheenjohtajan lisäksi erovuoroisia hallituksen varsinaisia jäseniä on kolme, joista kaksi asettuu uudelleen ehdolle. Niinikään yksi varajäsenistä on erovuoroinen, mutta hänkin on luvannut olla käytettävissä.

 

Kuten tiedätte puheenjohtaja on jo useana vuotena ilmoittanut olevansa halukas siirtymään ”kuoroon”. Koska yhdistys on rakas minulle ja erittäin toimintakykyinen, laajalti kiitosta saanut luotettava yhteistyökumppani ja jäsenistö täynnä upeita, ihania osaajia ja osallistujia, en ole pystynyt jättämään yhdistystä ilman puheenjohtajaa. Toiminta olisi siinä tapauksessa, että puheenjohtajaa ei löytyisi, seis. Olen jutellut useammankin jäsenemme kanssa, he ovat vedonneet siihen, että tämän remonttivaiheen yli pitäisi yhdistys kuljettaa. Yksi jäsenemme soitti ja sanoi hyvin selvin sanakääntein, että ”nyt et lopeta puheenjohtajana, kun tauko tulossa.” Toinen jäsenemme kertoi omasta kokemuksestaan yhdistyksestä, joka ”jätettiin uinumaan”, että sitten kun sitä taas henkiin oltiin herättämässä, oli iso työ saada vuosikokous pystyyn ja paikalle hallituksellinen vapaaehtoisia ja saada pankkitili taas toimimaan jne.

 

Puheenjohtajana, yli 7-kymppisenä, olen Metusalemin ikätoveri. Kauhistelen sitä että, olenko minä tilanteessa, että en tajua lopettaa, ennen kuin minut kannetaan ulos. Kyllä minä tajuan. Heti astun syrjään ja annan kaiken tukeni uudelle puheenjohtajalle marraskuun kokouksessa, jos vain ehdokas löytyy. Jos joku ajattelee, että vallanhimoisuus olisi iskenyt enkä millään halua luopua tästä pestistä peläten, että uusi puheenjohtaja tekisikin asioita toisin. Sekään ei pidä paikkaansa. Tähän ikään ja kokemukseen mennessä kaikki urakehityksen portaat on jo ehditty kokea tai kokeilla. Minulla on 20 vuoden tiimityökokemus  Otavalla oppikirjailijana. Se jos mikä oli tiimityöskentelyn ja ihmissuhdetaitojen korkeakoulu. Jos tiimityöskentely ei onnistunut, kirjakaan ei olisi syntynyt. Kartanon ystävien puheenjohtajuus ei ole valtaistuimella istumista ollenkaan. Se on ennen muuta ihmisten kanssa toimeentulemista ja museon peeärrää lahtelaisiin ja lähikuntalaisiin päin. Onnistuessaan tiimityötä parhaimmillaan. Kartanon ystävyyshän on harrastus. Me ystävät harrastamme kulttuuria ja toimimme yhteistyössä muiden, ennen muuta museon, kanssa.

 

Puheenjohtajuus museonystäväyhdistyksessä on mieliavoimena kuulostella ja napata toimintamuotoja, jotka kiinnostavat ei vain jäsenistöä vaan myös laajemmin saaden kylänmiehet ja naiset, lapset, kaikki kiinnostumaan hienosta harrastuksesta nimeltä museonystävyys. Toimintamme yksi kulmakivi, syy miksi olemme yhdistyksenä olemassa,  on:  ”Hyvä yhteistyö museon kanssa, luottamuksellisessa ja rakentavassa hengessä”.  Museolta saamme kaiken aikaa sisältöä monipuoliselle toiminnallemme yhdessä jäsentemme kanssa.

 

Summa summarum: Pankaapa verkot veteen ja hakekaapa puheenjohtaja- ja hallituksen jäsenkandidaatteja ja tuokaa kokoukseen ehdotuksia. Kokous on marraskuun 20.päivä!

Toiminta jatkuu!

 

Lahden kartanon ystävät ry:n toiminta oman kotimuseon hyväksi on ollut aktiivista, ja on ollut ilo tehdä yhteistyötä ”Hissan” museoammattilaisten kanssa. Aika ajoin on tuntunut todellakin siltä, että teemme työtä, joka tuntuu museon taholtakin hyödylliseltä ja tuo lisäarvoa museon toiminnalle.

Yhdistyksemme ehdoton suurponnistus on ollut kahvilatoiminta. Ponkaisimme tyhjästä vapaaehtoisten voimin konseptin nimeltä Kafé Kartano. Kalustimme käyttöömme annetun ”Kapteenin huoneen” rakennuksen arvoa kunnioittaen ja kävijöissä ihastusta herättäen. Jugend-näyttelyn ajaksi 2012-2013 saimme Heinolan museolta lainaksi wieniläistuolit ja hollolaisesta antiikkihuonekaluliikkeestä pöydät.

Viipuri-näyttelyn alkaessa olimme ostaneet huonekaluentisöijä Jarmo Tiihosen opastuksella nk. jugend-kalusteet, jotka sopivat hyvin alkuperäiseen kuntoonsa entisöityyn entiseen kapteeni Fellmaniin ruokasaliin. Kalustoa täydennettiin vielä pari vuotta sitten alkuperäisellä Fellmanien omistamalla ruokasalin kalustolla. Lisäksi Jarmo Tiihonen on lainannut kahvilaan tuoleja ja pari asiakaspöytää.

Kafé Kartanon toiminta on hiipunut pakostakin. Vapaaehtoisuus ei toimi enää samalla liekillä kuin silloin kun museolla oli peräkkäin kaksi hyvin vetovoimaista näyttelyä. Totta on että innostus luo innostusta.

Valtakunnallisesti on tutkimuksissa todettu, että perinteinen yhdistystoiminta hallituksineen, tilinpäätöksineen, kokouksineen ei oikein jaksa innostaa nykyihmisiä. Ei ole halua sitoutua byrokratialta haiskahtaviin ja liian velvoittaviin juttuihin. Nyt vetovoimaisia ovat pop up-tapahtumat, ex tempore-jutut, nopeasti paikalle mobilisoidut teemasta innostuneet,  mutta niidenkin kokoonkutsujat joutuvat ainakin ryhmäytymään ja organisoitumaan sen verran että saadaan jaettua vastuita. Heti kun rahaa on mukana toiminnassa, astuu kuvaan mukaan vastuu ja rahankäytön lainmukaisuus. Siihen  tarvitaan vastuuhenkilöitä.

Kun Historiallinen museo sulkee ovensa 2-3 vuodeksi, jää yhdistyksellemme aikaa luoda nahkansa ja tehdä uusi tuleminen uusine toimintamalleineen. Yhdistys on kuitenkin hengissä tauonkin ajan. Kun kahvila ei ole meitä työllistämässä, keskitymme ainakin aluksi säännöllisiin kuukausitapaamisiin nk Kuukauden toivottuihin sekä retkiin että matkoihin. Aluksi tapaamme Radiomäellä Mastolassa. Tarkoituksena on että me Kartanon ystävät jalkaudumme ja lähdemme kierrokselle koluamaan perinteisiä lahtelaisia toimijoita, yhdistyksiä, yrityksiä, kahviloita, kulttuurilaitoksia. Retkemme voimme ulottaa museonystäväyhdistyskollegoidemme luokse. Maa on täynnä mielenkiintoisia museoita, joiden ystäväyhdistyksilta voimme pyytää suunnitteluapua retkiohjelmaa laatiessamme.

Mutta sitä ennen on 3.9. alkaen pakattava loputkin tavaramme ja  poistuttava Historiallisen museon suojista luottaen uudistumiseen ja elämään ”kodin” ulkopuolella.

Kapteeni Fellmanin ruokasalin kalusto myyty huutokaupassa 1924 vaanialaiselle maanviljelijälle. Kartanon ystävät ostivat kaluston omistukseensa vuonna 2016.

 

Luonnollisesti yhdistyksemme jäsenet ihmettelevät loppuuko Kartanon ystävien toiminta siihen kun Historiallinen museo menee remonttiin. Toteamme siihen että ei lopu. Toiminnan perusjutut kahvilan toimintaa lukuunottamatta säilyvät. Ne vain toteutetaan toisessa ympäristössä. Tauko on myös uusien tuulien haistelua ja "ottamista ja jättämistä".

 

Minulta on usein kysytty: Missä me Kartanon ystävät tapaamme kun "Hissa" sulkee ovensa remontin vuoksi ainakin kahdeksi vuodeksi? Kafé Kartano on ollut Kartanon ystävien oma toimintaympäristö ja se on samalla tapahtumakahvilana tuonut voita leivän päälle jäsenmaksujen lisäksi. Olemme pystyneet tukemaan myös taloudellisesti joitakin museon hankkeita, jotka eivät ehkä olisi toteutuneet ilman avustustamme. Kahvilan toiminta vilkkaimpina aikoina ylitti kapasiteettimme. Mutta vapaaehtoisia innostivat hienot näyttelyt, jotka toivat kahvilaan asiakkaita kauempaakin. Kahvilassa kuulimme omakohtaisina kokemuksina mielenkiintoisia tarinoita, jotka ulottuivat 1920-luvun loppupuolelle lastentarhan ajoille saakka. Kafé Kartanoa yhdistyksen hankkimine kalusteineen kutsuttiin kaupungin kauneimmaksi kahvilaksi.

 

Syksyllä koittavan tauon aikana kahvilan pitoa on mahdollisuus miettiä uudelta pohjalta. Historiallisen museon toiminta sekin muuttaa varmasti muotoaan. Kokeilisiko museokahvilan pitoa joku muu toimija, varsinkin kun keittiötilat tulevat käytännöllisemmiksi. Innostuisikohan kesäteatterin kahvittamisesta vastannut Holloalan nuorisoseura yhteistyössä Kartanon ystävien kanssa museokahvilanpidosta? Tai joku muu yhteisö. Nyt on aikaa ideoida ja luoda sellainen systeemi, joka ei olisi kuormittava tekijä.

 

Muutoksen tuulet pyykivät Lahden keskustaa. Tällä hetkellä ei tarvitse muuta kuin Vapaudenkadun suunnasta Lahdenkadulta luoda katse kohti Historiallista museota, kun tajuaa että tainoa varma asia on muutos. Eihän ympäristö tietenkään voi säilyä samana kuin August Fellmanin katsoessa kohti Lahdenkylää 1800-luvun lopussa. Kartano on osa muuttuvaa Lahtea kertoen että elettiin täällä ennenkin. Linja-autoasema siinä vieressä on jo joutunut muutoksen kouriin muuttuessaan K-Marketiksi. Lahden lyseo toisella puolella on ulkoisesti hyvin pitänyt pintansa.

 

Kuukauden toivottuja ja muuta omaa ohjelmistoa olemme siirtämässä Mastolaan.Yhteispalaverissa museon kanssa alustavasti sovittiin että voimme pitää Kuukauden toivotut ja kokouksiamme Mastolan auditoriossa. Toimintaa muutoinkin pystymme järjestämään muuallakin. Kun vuonna 2011 Kartano on vielä valkoisten pressujen peitossa, pidimme Elokuisen illan Aino-puistossa ja meillä oli taidelauantaina puistossa museon teltassa  oma pöytä, jonka ääressä kahviteltiin jaettiin tietoa yhdistyksen toiminnasta. Hallitus kokoontui Laurellin kahvilassa sekä Ankkurin Pianopaviljongissa. Ruotsin kielessä on sanonta "Finns det hjärterum så finns det stjärterum." Vapaasti kääntäen se voisi tarkoittaa suomeksi että " Jos sydämessä on tilaa, löytyy aina sijaa." Tai " Kyllä tilaa löytyy, jos on tahtoa." 

 

Koluamme kaupunkia yhdessä Lahden kaupunginmuseon tutkijoiden kanssa. Kaupungista löytyy paljon sellaista mihin emme ole tutustuneet. On rakennuksia, patsaita, tapahtumapaikkoja, luontoa, taidetta, tiedettä. Teeme retkiä lähelle ja vähän kauemmaksi entiseen malliin. Ja voimmehan me Kafé Kartanoa muistelle "ottaa kahvineuvot mukaan", kuten äitini tapasi sanoa kun lähdimme Hangossa rantakalliolle retkelle katsomaan purjeveneitä. 

 

Joten, rakkaat Kartanon ystävät, huoli pois. 

 

 

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS