Puheenjohtajalta

 

Yhdistyksen toimintavuosi on kiertokulkunsa loppuneljänneksellä. Kohta on syyskokous ja uuden toimintavuoden suunnittelua. Ensi vuosi ja pari sitä seuraavaakin vuotta menevät vähän "toismuutteellisesti". "Toismuutteellisuus" vaikuttaa Kartanon ystävienkin toimintaan.

 

Historiallinen museo menee remonttiin loppuvuodesta. Tuttu juttu. Kun yhdistyksemme aloitti toiminnan, museorakennus oli paketissa. Nyt ei ehkä kaunista rakennusta paketoida, mutta museon toiminta pannaan pakettiin.Todennäköiseltä näyttää että kellarikerroksen kosteusongelmien korjaamisen ajaks koko museo suljetaan. Tarkkaa ajankohtaa ei vieläkukaan tiedä. Syyskuussa kuitenkin Kartanon ystävien varastotila ja keittiön varusteet on siirrettävä muualle. Kahvila, joka on tavallaan yhdistyksen toiminnan sydän, ei ole käytössä. Sen seurauksena yhdistyksen toiminnan painopistettä on muutettava syyskuusta 2018 lähtien. Elokuinen ilta vielä voidaan toteuttaa kuten aiemminkin, mutta sitten näillä näkymin alkaa pakkaaminen. Museon taholta meille osoitettaneen varastotila, jonne yhdistyksen arkistomapit ja muut säilytettävät tavarat voidaan siirtää. Melkoinen urakka. Vapaaehtoisia taas tarvitaan. 

 

Hallituksessa olemme pohtineet että evakossa olomme voi olla vain hyväksi yhdistyksen toiminnalle. Tämä nykyisen toimintamme kahvilapainotteisuus muuttuu aivan pakosta, koska kahvilatilaa ei voi käyttää. Totta on sekin, että tässä muodossa kahvila ei voi enää jatkaakaan. Nythän kahvila toimii puheenjohtajavetoisesti. Puheenjohtaja on hoitanut kahvilan käytännön pyörittämisen, mitä kaikkea siihen sitten kuuluukaan ja on ollut läsnä kaikissa kahvilan tilaisuuksissa. Vajaat kaksi vuotta se on sujunut niin ja siihen on tullut oma rutiininsa. Aikamoinen ravintoloitsija minusta on kehkeytynyt!  Vuosien mittaan on yritetty erilaisia tiimejä ja vastuunjakokuvioita. Se ei kuitenkaan ole ottanut tulta, sillä jokaisella on omat muut harrastuksensa omien läheisten lisäksi. 

 

Vuonna 2018 alkupuoliskolla on ajateltu että kahvila olisi toiminnassa tammi-toukokuussa museon Suvi alkaa Kartanosta- päivän ja Kuukauden toivottujen yhteydessä. Vaikka Kafé Kartano putoaa pois käytöstä loppuvuodesta 2018 vuodeksi tai kahdeksi, kaupungista löytyy kahvittelupaikkoja, joissa me Kartanon ystävät voimme tavata  tai juoda vaikka tiistaikahvit torilla!

 

Kahvilatoiminnan vähentyessä panostetaan erityisesti retkiin ja matkoihin. Rakennetaan mielenkiintoisia päiväretkiä kotimaan kohteisiin ja tehdään yksi ulkomaanmatka vuodessa. Retket ja matkat suunnitellaan niin että heikompijalkaisetkin voivat niihin osallistua, koska mukana kulkee oma bussi. Tällöin henkilöt,joille käveleminen tuottaa hankaluuksia, voivat turvallisesti osallistua matkaan.

 

Syyskokouksessa marraskuun lopussa valitaan uusi hallitus. Hallituksessa on yksi varsinainen jäsen erovuorossa ja lisäksi varajäsen tai kaksi. Puheenjohtaja on erovuorossa joka vuosi, koska hänet valitaan vuodeksi kerrallaan. Minussa alkaa näköjään puheenjohtajana olla "nassermaisia" piirteitä, kun olen jo kaksi kertaa todennut, että tämän vuoden jälkeen jätän pestin. Mutta olen jälleen päättänyt olla käytettävissä vielä yhden toimintavuoden niin, että saadaan hankittua uusi puheenjohtajaehdokas syyskokoukseen vuoden päästä. Olen tiedostanut sen että näihin harrastusluonteisiin "organisaatioihin" ei tungosta ole. On ymmärrettävää, että rivijäsenyys tuntuu kohtuullisemmalta harrastustoiminnalta kuin puheenjohtajuus tai hallituksen jäsenyys. Yhdistys on kuitenkin saavuttanut sellaisen jalansijan toimintaympäristössään, että sen jatkuvuudesta on pidettävä huolta. Samalla tarvitaan myös uudistumista. Se tapahtuu vain sitä kautta että uudet henkilöt astuvat remmiin. Jos syyskokous yllättäisi ja ehdolle saataisiin uusi puheenjohtajakadidaatti, innolla ja ilolla luovuttaisin Kyösti Toivoselta saamamme puheenjohtajan nuijan uudelle puheenjohtajalle ja toivottaisin onnea ja  antaisin kaiken tukeni. 

 

PS. Kristiina Lanki esiintyy syyskokouksessa tai siis heti kokouksen jälkeen. Upea laulaja, tuttu Ainopuiston teatterin näyttelijä.

 

 

 

Lahden historiallinen museo osallistuu Suomi100-juhlavuoteen tuottamalla kaupunkia ja maakuntaa käsittelevän näyttelykokonaisuuden. Juhlavuoden näyttely '100 askelta Lahdessa ' johdattelee näyttelyvieraan matkalle pitkin Vesijärvenkatua. Matka vie rautatieasemalta satamaan sekä ajassa että paikassa, tarinoiden ja muistelmien lomassa.

 

100 askelta Lahdessa -näyttely tutkii miten lahtelainen identiteetti on muodostunut. Vesijärvenkatua kulkien tarkastellaan mitä lahtelaisuudesta voidaan kertoa merkittävien tapahtumien, tapahtuma- ja tapaamispaikkojen, ihmisten, tapojen ja kaupunkikuvan kehittymisen näkökulmasta. Tutustumme lahtelaisittain tärkeisiin teemoihin ja sosiaalisiin ilmiöihin itsenäisyyden ajalla 1917–2017.

 

Näyttelyn kerronta on monitasoista. Se käy läpi kaupungin kehittymiseen liittyviä historiallisia tekijöitä ja poimii niihin liittyviä taustatarinoita. Suomi100-juhlavuoden hengessä näyttelyä tehdään yhdessä: Kaupunkilaisilta kerätty materiaali - valokuvat ja tarinat - ovat nähtävissä virtuaalilasitoteutuksessa, jonka avulla luodaan jännittäviä näkökulmia kaupungin kirjoitettuun historiaan. Näyttelyn valmistamiseen osallistuu kaupunkilaisten lisäksi lukiolaisryhmiä, joiden ympäristöhavainnointiprojektin tulokset sijoitetaan virtuaali-Lahteen omaksi kokonaisuudekseen.(http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/nayttelyt/tulevat-nayttelyt/)

 

Olen mielenkiinnolla tutkaillut Sata askelta Lahdessa- ryhmän keskustelua ja valokuvia Facebookissa. Museon näyttelyamanuenssi Ilkka Kuhanen kysyi helmikuussa suoraan Facebookin kautta: Haluatko osallistua näyttelymateriaalin tuottamiseen? Näyttelyn rakentaminen lähti liikkeelle totutusta poikkeavalla tavalla. Koska haluttiin vastausta kysymykseen, mitä lahtelaisuus ja lahtelainen identiteetti on ollut vuosina 1917- 2017, kysymys kohdistettiin sinulle ja minulle, meille lahtelaisille. Museossa haluttiin rakentaa näyttely yhdessä lahtelaisten kanssa. Tutkimuskohteeksi valittiin Vesijärvenkatu, tuo vilkas väylä rautatieasemalta aina Vesijärven rantaan. Loviisan rata, Vesijärvenkadun varren talot, tapahtumat, ihmiset,tarinat, muistelmat ja valokuvat kertovat paljon. Kun olen nähnyt näyttelyn, olen ehkä saanut selville jotain lahtelaisesta identiteetistä. 

 

Vesijärvenkadun tarinoita odottaessani huomaan hyräileväni Fredin laulamaa Kolmatta linjaa takaisin:  "Mä Kolmatta linjaa takaisin kuljen kerran ja rahaa on, takaan sen. Kun Kolmatta linjaa askelin käyn mä herran, saa vanhat saatavat jokainen."

 

Ennustan että lahtelaiset ottavat näyttelyn omakseen ja siksi povaan sille yleisömenestystä.

 

Videota ei löydy

Ainopuiston kesäteatteri esittää Lahden historiasta kertovia näytelmiä.Tänä vuonna Timo Taulon kirjoittaman näytelmän nimi on Punaiset ruusukkeet. Se kertoo vuoden 1918 sodasta, jota kutsuttiin milloin punakapinaksi, milloin veljessodaksi, sisällissodaksi, luokkasodaksi tai vapaussodaksi tai kansanmurhaksi, kuten Tarmo Virtanen Lahen uutisissa itsenäistymisen jälkeistä surullista vaihetta eri nimivaihtoehdoilla kuvaa. Näytelmää katsoessani minäkin mietin mikä se meidän perheessämme käytetty nimi oli. Se taisi joskus olla punakapina ja joskus sisällissota. Lahteen vuoden 1918 tapahtumat ovat joka tapauksessa jättäneet syvät arvet, jotka eivät ole tänä päivänäkään täysin parantuneet. Eilen viimeksi vanhempi herrasmies museolle poiketessaan ja 16.8. seminaarin sisältöä tutkiessaan suorasukaisesti tokaisi: Mitä te sitä sisällissodaksi kutsutte! Kutsukaan sitä oikealla nimellä. Se oli punaisten yrittämä vallankumous, jonka valkoiset marsalkka Mannerheim johtajanaan kukistivat. Lahden kartanon ystävät ry on saanut olla tukemassa Ainopuiston teatterin alkuunsaattamista ja auttamassa joidenkin käytännön ongelmien ratkaisuissa. Nyt ylpeänä seuraamme mihin kaikkeen teatteri meidät lahtelaiset vielä tutustuttaakaan käsikirjoittaja-ohjaaja Timo Taulon tutkiessa Lahden menneisyyttä. Elokuisessa illassa 10.8. me Kartanon ystävät nostamme maljan Lahden menneisyydelle ja Lahden tulevaisuudelle!

Uusimmat kommentit

09.09 | 02:28

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a

...
27.07 | 08:48

Kiva nähdä!
http://www.raha247.fi/

...
12.06 | 14:37

Tarvitsetko lainan? Jos kyllä, ota yhteyttä sähköpostilla; vdaniels0007@gmail.com

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS