Puheenjohtajalta 2019

MUSEOKIOSKI 14.2.2019

 

Viimeksi tälle puheenjohtajan palstalle kirjoittaessani minulla ei ollut vielä aavistustakaan Museokioskista. Käsitekään ei ollut vielä ennättänyt Kartanon ystävien korviin.

 

Me Kartanon ystävät aloitimme uuden toimintavuoden hakien luontevaa paikkaa tapahtumillemme. Askarrutti se että tapahtumamme kyllä kiinnostaisivat mutta jos ne pidettäisiin paikassa, jonne on hankala päästä tai sinne pääsisi vain mutkien kautta, ei olisi varmaa pystyisimmekö palvelemaan jäseniämme heidän toivomallaan tavalla. No, tämä huoli osoittautui aiheettomaksi, kun hyytävän jäisenä pakkaspäivänä Kokoelmakeskukseen Sopenkorpeenkin oli saapunut yli kolmekymmentä henkeä! Yksi henkilö ei koskaan yrityksistään huolimatta löytänyt perille, kun jäi väärässä paikassa pois bussista, yksi ajoi ensin bussilla harhaan mutta sitkeili talvimyrskyssä paikalle. Sellaisia me museonystävät taidammekin olla!

 

Sitten avautui Museokioski 6.2.2019 klo 10!  Aivan keskellä kirkonkylää Aleksi 10:ssä lahtelaisille hyvin perinteikkäässä paikassa Kopin aulassa. Ei ihme ollenkaan, että Tapani Ripatin esitys avajaispäivänä keräsi "entisiä nuoria" lahtelaisia tunnelmoimaan paikalle runsain määrin. Yhtäkkiä me Kartanon ystävätkin olimme jo mukana  Museokioskin rivakasti alkaneessa toiminnassa. Aamusta alkaen olimme Ystävänpäivänä verkostoitumassa museon kanssa yhteistyötä tekevien yhdistysten kanssa. Paikalla oli mm. Punapaitojen Antero Veirto, oli Lahden hiihtoseuran senioreita, Päijät-Hämeen taidemuseon ystäväyhdistyksen edustajia ja me Kartanon ystävät. Ystävänpäiväkahvituksemme kutsuvieraille Vuoden ystäville ja museon edustajille pidettiin Museokioskissa iltapäivällä. Helmikuun kuukauden toivottummekin siirrettiin Mastolasta Museokioskille, jossa pidetään myös maaliskuunkin Kuukauden toivottu. Huomaatteko? Me ikään kuin lennosta sujahdimme luontevasti mukaan. Yhdistyksemme jäsentapahtumat pidetään aina, kun tarve ja mahdollisuus on, tässä museon uudessa tilassa. 

 

Museokioskin suosio on ollut valtava. Tämä muutto kaikkien vaiheiden jälkeen juuri tähän kohtaan, kun museoharrastus ja kiinnostus museoihin ylipäätään on kaiken aikaa lisääntymässä, on merkille pantava asia nimenomaan Lahdessa. Helmikuussa Kuukauden toivottu- tilaisuuden jälkeen minulle kerrottiin, että Museokioskissa oli siihen mennessä, 14 päivän aikana avajaisista lähtien (maanantaisin Museokioski on kiinni) käynyt 3000 vierailijaa. Huikea määrä!

 

Museokioski on paikka, johon voi poiketa hetkeksi vain olemaan, kysymään ja ihmettelemään. Seinillä on vaihtuvia Julistemuseon näyttelyitä, on museokauppaa, on kirjoja, joita voi tutkia rauhassa. Se on urbaani poikkeamispaikka. Ilahduttavaa että lahtelaiset ovat paikan näin avosylin ottaneet vastaan.

 

Me Kartanon ystävien hallituksessa mietimme, miten voisimme tehokkaammin käyttää Museokioskia kertoaksemme yhdistyksemme toiminnasta lahtelaisille. Asia on työn alla ja tulee esille maaliskuussa museon kanssa pitämässämme yhteispalaverissa. Museokioski on mahdollisuus myös meille.  Siinä tulemme tarvitsemaan teidän,  jäsentemme apua. 

 

PS. Poikkeapa Museokioskille, kävele pitkän tilan perälle, istahda siellä olevalle sohvalle ja katso Aleksin suuntaan. Iso ikkuna on kuin taulu alati vaihtuvine urbaaneine näkymineen. Ja rentoudu!

 

 

 

 

 

Uusi vuosi 2019 on alkanut uusine haasteineen, mennyt vuosi  tuoreena vielä mielessä.

Mennyt yhdistyksemme toimintavuosi jatkui vireänä pitkälle joulukuuhun. Joulukuun kohokohta oli museon järjestämä joulupuurotapahtuma. Museo kutsui yhdistyksemme jäsenet  NNKY:n jugendsaliin. Kutsu ei kaikunut kuuroille korville,  paikalle saapui yli kuusikymmentä joulumielistä museolaista ja Kartanon ystävää. Museon tutkija, sopraano  Sini Ojala lauloi joululauluja näyttelyamanuenssin, pianistin Ilkka Kuhasen säestyksellä. Tutkimuspäällikkö Hannu Takala toimi tilaisuuden isäntänä kiittäen museonystävien toimintaa vihjaten samalla että nyt jo alkaneelle vuodelle museolla on mietittynä varallemme toimintaa mm. Aleksi 10:ssä avattavassa Museokioskissa. Museon väen yhdessä suunnittelema lämminhenkinen jouluinen tapahtuma sai kaikki joulumielelle.  Yhdistyksemme kiittää lämpimästi museota.

Jos ette vielä ole kurkistaneet Tapahtumakalenteria 2019, kannattaa tehdä se jo nyt. Olemme näet alkaneet jo täyttää kalenteria. Täydennämme sitä jatkuvasti. Mainittakoon tässä muutama jo tiedossa oleva tapahtuma, jonka voitte painaa mieleenne.  

Tammikuun lopussa menemme Kokoelmakeskukseen Sari Kainulaisen kutsumana tutustumaan kokoelmatyöhön paikan päälle. Yhdistyksemme ”alajaosto” toimii apuna Kokoelmakeskuksessa tarpeen mukaan ja ”alajaosto” kuvailee meille työtään. Maaliskuussa käymme yhdessä tutustumassa Museokioskiin, jossa mekin voimme esitellä toimintaamme. Suunnitteilla on kevään aikana kertoa tarkemmin ainutlaatuisesta Historiallisen museon rakennuksesta, jonka kapteeni August Fellman rakennutti perheensä tarpeisiin. Erityisen kiinnostavaa on kuulla vähän enemmän rakennuksen suunnitelleesta arkkitehti Hjalmar Åbergistä.

Maaliskuussa pidetään Juha Lankisen muistoseminaari ja toukokuussa lähdemme Juhan jalanjäljissä Wiipuriin. Seminaari ja matka suunnitellaan museon ja Kartanon ystävien yhteistyönä.

Kotimaan retkiä on jäsenistöä kuunnellen suunnitteilla maaliskuussa Tampereelle, syyskuussa Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin ja joulua ennen Sastamalaan.

Uudenkin hallituksen johtavana ajatuksena on kehitellä yhdistyksen jäsenten iloksi sopivan monipuolista ohjelmaa niin että jokainen löytäisi siitä itseään innostavia aktiviteetteja.

Mukavaa vuodenjatkoa, Kartanon ystävä!

 

Puheenjohtajan ajatukset pyörivät marraskuun syyskokouksessa. Hallitus aloitti viime kokouksessa toimintasuunnitelman pohtimisen. Mitkä ovat säilytettäviä toimintamuotoja ja mitkä eivät tule kysymykseen 2019 aikana. Kotipesämme, Lahden historiallisen museon korjaus urakka on aika valtava vaikuttaen tietenkin yhdistyksemme toimintaan aina vuoteen 2021 saakka. Mutta vuosi kerrallaanhan yhdistys toimii ja paljon on toimintamuotoja ja yhteistoimintamahdollisuuksia.

 

Syyskokoushan on paitsi toimintasuunnitelma-, talousarvio- kokous, myös ja ennen muuta henkilövalintakokous. Puheenjohtajan lisäksi erovuoroisia hallituksen varsinaisia jäseniä on kolme, joista kaksi asettuu uudelleen ehdolle. Niinikään yksi varajäsenistä on erovuoroinen, mutta hänkin on luvannut olla käytettävissä.

 

Kuten tiedätte puheenjohtaja on jo useana vuotena ilmoittanut olevansa halukas siirtymään ”kuoroon”. Koska yhdistys on rakas minulle ja erittäin toimintakykyinen, laajalti kiitosta saanut luotettava yhteistyökumppani ja jäsenistö täynnä upeita, ihania osaajia ja osallistujia, en ole pystynyt jättämään yhdistystä ilman puheenjohtajaa. Toiminta olisi siinä tapauksessa, että puheenjohtajaa ei löytyisi, seis. Olen jutellut useammankin jäsenemme kanssa, he ovat vedonneet siihen, että tämän remonttivaiheen yli pitäisi yhdistys kuljettaa. Yksi jäsenemme soitti ja sanoi hyvin selvin sanakääntein, että ”nyt et lopeta puheenjohtajana, kun tauko tulossa.” Toinen jäsenemme kertoi omasta kokemuksestaan yhdistyksestä, joka ”jätettiin uinumaan”, että sitten kun sitä taas henkiin oltiin herättämässä, oli iso työ saada vuosikokous pystyyn ja paikalle hallituksellinen vapaaehtoisia ja saada pankkitili taas toimimaan jne.

 

Puheenjohtajana, yli 7-kymppisenä, olen Metusalemin ikätoveri. Kauhistelen sitä että, olenko minä tilanteessa, että en tajua lopettaa, ennen kuin minut kannetaan ulos. Kyllä minä tajuan. Heti astun syrjään ja annan kaiken tukeni uudelle puheenjohtajalle marraskuun kokouksessa, jos vain ehdokas löytyy. Jos joku ajattelee, että vallanhimoisuus olisi iskenyt enkä millään halua luopua tästä pestistä peläten, että uusi puheenjohtaja tekisikin asioita toisin. Sekään ei pidä paikkaansa. Tähän ikään ja kokemukseen mennessä kaikki urakehityksen portaat on jo ehditty kokea tai kokeilla. Minulla on 20 vuoden tiimityökokemus  Otavalla oppikirjailijana. Se jos mikä oli tiimityöskentelyn ja ihmissuhdetaitojen korkeakoulu. Jos tiimityöskentely ei onnistunut, kirjakaan ei olisi syntynyt. Kartanon ystävien puheenjohtajuus ei ole valtaistuimella istumista ollenkaan. Se on ennen muuta ihmisten kanssa toimeentulemista ja museon peeärrää lahtelaisiin ja lähikuntalaisiin päin. Onnistuessaan tiimityötä parhaimmillaan. Kartanon ystävyyshän on harrastus. Me ystävät harrastamme kulttuuria ja toimimme yhteistyössä muiden, ennen muuta museon, kanssa.

 

Puheenjohtajuus museonystäväyhdistyksessä on mieliavoimena kuulostella ja napata toimintamuotoja, jotka kiinnostavat ei vain jäsenistöä vaan myös laajemmin saaden kylänmiehet ja naiset, lapset, kaikki kiinnostumaan hienosta harrastuksesta nimeltä museonystävyys. Toimintamme yksi kulmakivi, syy miksi olemme yhdistyksenä olemassa,  on:  ”Hyvä yhteistyö museon kanssa, luottamuksellisessa ja rakentavassa hengessä”.  Museolta saamme kaiken aikaa sisältöä monipuoliselle toiminnallemme yhdessä jäsentemme kanssa.

 

Summa summarum: Pankaapa verkot veteen ja hakekaapa puheenjohtaja- ja hallituksen jäsenkandidaatteja ja tuokaa kokoukseen ehdotuksia. Kokous on marraskuun 20.päivä!

Toiminta jatkuu!

 

Lahden kartanon ystävät ry:n toiminta oman kotimuseon hyväksi on ollut aktiivista, ja on ollut ilo tehdä yhteistyötä ”Hissan” museoammattilaisten kanssa. Aika ajoin on tuntunut todellakin siltä, että teemme työtä, joka tuntuu museon taholtakin hyödylliseltä ja tuo lisäarvoa museon toiminnalle.

Yhdistyksemme ehdoton suurponnistus on ollut kahvilatoiminta. Ponkaisimme tyhjästä vapaaehtoisten voimin konseptin nimeltä Kafé Kartano. Kalustimme käyttöömme annetun ”Kapteenin huoneen” rakennuksen arvoa kunnioittaen ja kävijöissä ihastusta herättäen. Jugend-näyttelyn ajaksi 2012-2013 saimme Heinolan museolta lainaksi wieniläistuolit ja hollolaisesta antiikkihuonekaluliikkeestä pöydät.

Viipuri-näyttelyn alkaessa olimme ostaneet huonekaluentisöijä Jarmo Tiihosen opastuksella nk. jugend-kalusteet, jotka sopivat hyvin alkuperäiseen kuntoonsa entisöityyn entiseen kapteeni Fellmaniin ruokasaliin. Kalustoa täydennettiin vielä pari vuotta sitten alkuperäisellä Fellmanien omistamalla ruokasalin kalustolla. Lisäksi Jarmo Tiihonen on lainannut kahvilaan tuoleja ja pari asiakaspöytää.

Kafé Kartanon toiminta on hiipunut pakostakin. Vapaaehtoisuus ei toimi enää samalla liekillä kuin silloin kun museolla oli peräkkäin kaksi hyvin vetovoimaista näyttelyä. Totta on että innostus luo innostusta.

Valtakunnallisesti on tutkimuksissa todettu, että perinteinen yhdistystoiminta hallituksineen, tilinpäätöksineen, kokouksineen ei oikein jaksa innostaa nykyihmisiä. Ei ole halua sitoutua byrokratialta haiskahtaviin ja liian velvoittaviin juttuihin. Nyt vetovoimaisia ovat pop up-tapahtumat, ex tempore-jutut, nopeasti paikalle mobilisoidut teemasta innostuneet,  mutta niidenkin kokoonkutsujat joutuvat ainakin ryhmäytymään ja organisoitumaan sen verran että saadaan jaettua vastuita. Heti kun rahaa on mukana toiminnassa, astuu kuvaan mukaan vastuu ja rahankäytön lainmukaisuus. Siihen  tarvitaan vastuuhenkilöitä.

Kun Historiallinen museo sulkee ovensa 2-3 vuodeksi, jää yhdistyksellemme aikaa luoda nahkansa ja tehdä uusi tuleminen uusine toimintamalleineen. Yhdistys on kuitenkin hengissä tauonkin ajan. Kun kahvila ei ole meitä työllistämässä, keskitymme ainakin aluksi säännöllisiin kuukausitapaamisiin nk Kuukauden toivottuihin sekä retkiin että matkoihin. Aluksi tapaamme Radiomäellä Mastolassa. Tarkoituksena on että me Kartanon ystävät jalkaudumme ja lähdemme kierrokselle koluamaan perinteisiä lahtelaisia toimijoita, yhdistyksiä, yrityksiä, kahviloita, kulttuurilaitoksia. Retkemme voimme ulottaa museonystäväyhdistyskollegoidemme luokse. Maa on täynnä mielenkiintoisia museoita, joiden ystäväyhdistyksilta voimme pyytää suunnitteluapua retkiohjelmaa laatiessamme.

Mutta sitä ennen on 3.9. alkaen pakattava loputkin tavaramme ja  poistuttava Historiallisen museon suojista luottaen uudistumiseen ja elämään ”kodin” ulkopuolella.

Uusimmat kommentit

02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
08.12 | 00:27

Hienoa, että saadaan museokortti Lahteenkin!

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS