Puheenjohtajalta 2019

 

Historiallisen museon purkuvaihe muuttumassa uuden rakentamiseksi

Lahden historiallisen museon remontin purkuvaihe on takanapäin ja rakentaminen edessäpäin. Ehdoton hyvä uutinen on esteellisyyden poistuminen museon kolmannenkin kerroksen osalta. Tähän astihan kolmas kerros on ollut mahdoton osalle museon kävijöistä ja niinhän ei julkisessa laitoksessa saisi olla. Mutta rakennuksen korjauksen yhteydessä rakennetaan hissi niin että sillä tavoittaa kaikki näyttelykerrokset.  Ja uusi Lahden perusnäyttelyhän on jo pitkään ollut rakentumassa samaan aikaan kartanorakennuksen rakentumisen kanssa. Perusnäyttelyä paikkakunnalla vierailevat kyselevät.

Matkat ja kuukausitapaamiset ja suunnitellut ideapalaverikahvittelut

Taidan toistaa itseäni, kun totean että yhdistyksemme toiminta kotimuseon kiinniollessa olisi ollut aika hapuilevaa, jollei yhdistyksemme vetovoimaisina toimintamuotoina olisi "käsityönä" rakentaen suunnitellut matkat ja retket ja samoin "käsityönä" toteutetut kuukausitapaamiset. Vapaamuotoisena ikäänkuin klubityyppisenä tapaamisena on vireillä Mariankadun perinteiseen Sinuhen kahvilaan sijoittuvat yhdistyksen jäsenten tapaamiset. Elokuussa otamme hallituksessa asian suunnittelupöydälle ja syyskuussa lähdemme kokeilemasan osana lahtelaisuutta toimien, tuleeko paikalle muita kuin  hallituksen jäseniä. Ideapalavereita kaipaamme. Museokioski on niin täynnä monenlaista kaupunkilaisille suunnattua näyttelyä ja tapahtumia, että sinne yhdistyksen on omien jäsenten vapaamuotoisia tapaamisia turha ujuttaa.

Uuden puheenjohtajan haku

Vetoan taas kerran uuden puheenjohtajan saamiseksi Lahden kartanon ystävät ry:lle. Historiallisen museon korjauksen aiheuttama ”kodittomuusvaihe” on hyvä kohta vaihtaa kapulaa ja sitten aloittaa jotain uutta. Helposti käy niin että kun vuodesta toiseen sama joukko jatkaa, toiminta jää junnaamaan paikoilleen. Olen ollut nyt vuodesta 2011 asti puheenjohtajana, mutta nyt ihan oikeasti  haluan vapauttaa voimavarani, joita vielä on jäljellä, muuhun toimintaan. Museotoiminta ja museonystävyys on yhdistyksen toiminnan aikana sitten vuoden 2011 kokenut innostuksen aallon. Museot kiinnostavat ja niitä on tullut matkailuvaltti. Lahdessa on hienoja museoita ja uutta tulossa! Lahden kartanon ystävät ry on museonystäväyhdistys, joka on ollut mukana paikallisessa ja maanlaajuisessa verkostoitumisessa, kannattamassa muitakin kuin omia hyviä ideoita. Yhdistyksen jäsenet ovat itse konkreettisesti olleet kotimuseossaan toteuttamassa toimintoja yhteistyössä museon ammattilaisten kanssa.

Uusi puheenjohtaja oitis hakuun!  Nyt on uusien tuulien aika. Hieno astuminen parrasvaloihin uusin suunnitelmin Historiallisen museon ja perusnäyttelyn avautuessa vuoden parin kuluessa.

Kesä 2019 on alkanut kertarysäyksellä. Hellelukemat ponnahtivat pilviin heti aurinkoisten säiden mukana. Puolivuotiskausi Lahden katyanon ystävien toiminnassa on mennä hurahtanut vauhdilla. Toimintaympäristömme on muuttunut oleellisesti, kun tapahtumiemme kiintopisteenä ei ole Historiallisen museon Kapteenin huone eli yhdistyksen Kafé Kartano- tila. Vaikka tapahtumia on ollut entiseen malliin, olemme kieltämättä vähän ihmeissämme.

 

Museokioskin toiminta on aktiivista, aika ajoin tapahtumien määrä tuntuu melkein yhtä läkähdyttävältä kuin kesän helle. Lahtelaisille mitä tutuin paikka. Sijainti on loistava. Hienoa toimintaa kahden museon suljettuna ollessa ja rohkaisevaa museoihin harvemmin uskaltautuvien houkuttelemiseksi. Museo on melkein sananmukaisesti tullut lahtelaisten luokse.

 

Lahden kartanon ystävät yhdistyksenä hakee kaiken aikaa vuoropuhelua jäsenistöön päin. Olemme virittelemässä, kuten jäsenkirjeessä jo kerroimme, yhdistyksen jäsenille helppoa kohtaamispaikkaa, johon voimme kerran kuukaudessa piipahtaa keskustelemaan ja kehittämään yhdistyksen toimintaa mahdollisimman vapaamuotoisesti. Paikalla olisi aina yhdistyksen hallitus mahdollisimman monen henkilön voimalla kertomassa yhdistyksen vireillä olevista matkoista, paikallisista tutustumiskohteista, museouutisista ym. Yhtenä ajatuksena mielessäni pyörii jäsenistömme osaamisen paremmin näkyviin nostaminen. Joukossamme on niin monenlaista tietoa ja taitoa, erityisosaamista esim. rakentamisesta, puutarhanhoidosta, lääketieteestä, biologiasta, historiasta, kuvaamataiteista, kirjoittamisesta, yliopistosta, koulumaailmasta, kaupanteosta, uskonnoista, matkoista, teatterista, sukututkimuksesta, urheilusta ym. Jäsenkuntamme on ammattitaustoiltaan, harrastuksiltaan ja kulttuuri-innostukseltaan uskomaton sekoitus henkistä pääomaa, josta aina matkoilla pääsee näkemään pieniä pilkahduksia. Yritetään kuukauden alun kantapöytätapaamisissa löytää keinoja houkutella jäsenistön taitoja yhteiseksi iloksemme.

 

Yhdistyksen jäsenrekisteri on päivitetty. Toissa vuonna jäsenmaksunsa viimeksi maksaneet on yhdistyksen sääntöjen mukaan poistettu rekisteristä. Heitä oli reilut kaksikymmentä. Uusien jäsenten innostaminen mukaan on meidän kaikkien, ei vain hallituksen tehtävä. Kertomalla ystäville yhdistyksen virkeästä, monipuolisesta toiminnasta voit sinäkin omalta osaltasi tehdä PR:ää museonystävien merkityksellisyydestä ei vain museotoiminnan kannalta vaan myös yksilön, jäsenen, mielen avartamiseksi. On niitä hullumpiakin harrastuksia!

 

Yhdistys vetäytyy heinäkuun ajaksi kesälomalle vietettyään sitä ennen Kesäisen illan yhdessä Äiteen ja hänen kilpasiskojensa kanssa. Tulethan sinäkin mukaan. Sinua varten yhdistys toimii!

 

Toivotan kaikille jäsenillemme ja tätä lukeville kesäisen kaunista juhannusta ja rentouttavaa kesän aikaa!

MUSEOKIOSKI 14.2.2019

 

Viimeksi tälle puheenjohtajan palstalle kirjoittaessani minulla ei ollut vielä aavistustakaan Museokioskista. Käsitekään ei ollut vielä ennättänyt Kartanon ystävien korviin.

 

Me Kartanon ystävät aloitimme uuden toimintavuoden hakien luontevaa paikkaa tapahtumillemme. Askarrutti se että tapahtumamme kyllä kiinnostaisivat mutta jos ne pidettäisiin paikassa, jonne on hankala päästä tai sinne pääsisi vain mutkien kautta, ei olisi varmaa pystyisimmekö palvelemaan jäseniämme heidän toivomallaan tavalla. No, tämä huoli osoittautui aiheettomaksi, kun hyytävän jäisenä pakkaspäivänä Kokoelmakeskukseen Sopenkorpeenkin oli saapunut yli kolmekymmentä henkeä! Yksi henkilö ei koskaan yrityksistään huolimatta löytänyt perille, kun jäi väärässä paikassa pois bussista, yksi ajoi ensin bussilla harhaan mutta sitkeili talvimyrskyssä paikalle. Sellaisia me museonystävät taidammekin olla!

 

Sitten avautui Museokioski 6.2.2019 klo 10!  Aivan keskellä kirkonkylää Aleksi 10:ssä lahtelaisille hyvin perinteikkäässä paikassa Kopin aulassa. Ei ihme ollenkaan, että Tapani Ripatin esitys avajaispäivänä keräsi "entisiä nuoria" lahtelaisia tunnelmoimaan paikalle runsain määrin. Yhtäkkiä me Kartanon ystävätkin olimme jo mukana  Museokioskin rivakasti alkaneessa toiminnassa. Aamusta alkaen olimme Ystävänpäivänä verkostoitumassa museon kanssa yhteistyötä tekevien yhdistysten kanssa. Paikalla oli mm. Punapaitojen Antero Veirto, oli Lahden hiihtoseuran senioreita, Päijät-Hämeen taidemuseon ystäväyhdistyksen edustajia ja me Kartanon ystävät. Ystävänpäiväkahvituksemme kutsuvieraille Vuoden ystäville ja museon edustajille pidettiin Museokioskissa iltapäivällä. Helmikuun kuukauden toivottummekin siirrettiin Mastolasta Museokioskille, jossa pidetään myös maaliskuunkin Kuukauden toivottu. Huomaatteko? Me ikään kuin lennosta sujahdimme luontevasti mukaan. Yhdistyksemme jäsentapahtumat pidetään aina, kun tarve ja mahdollisuus on, tässä museon uudessa tilassa. 

 

Museokioskin suosio on ollut valtava. Tämä muutto kaikkien vaiheiden jälkeen juuri tähän kohtaan, kun museoharrastus ja kiinnostus museoihin ylipäätään on kaiken aikaa lisääntymässä, on merkille pantava asia nimenomaan Lahdessa. Helmikuussa Kuukauden toivottu- tilaisuuden jälkeen minulle kerrottiin, että Museokioskissa oli siihen mennessä, 14 päivän aikana avajaisista lähtien (maanantaisin Museokioski on kiinni) käynyt 3000 vierailijaa. Huikea määrä!

 

Museokioski on paikka, johon voi poiketa hetkeksi vain olemaan, kysymään ja ihmettelemään. Seinillä on vaihtuvia Julistemuseon näyttelyitä, on museokauppaa, on kirjoja, joita voi tutkia rauhassa. Se on urbaani poikkeamispaikka. Ilahduttavaa että lahtelaiset ovat paikan näin avosylin ottaneet vastaan.

 

Me Kartanon ystävien hallituksessa mietimme, miten voisimme tehokkaammin käyttää Museokioskia kertoaksemme yhdistyksemme toiminnasta lahtelaisille. Asia on työn alla ja tulee esille maaliskuussa museon kanssa pitämässämme yhteispalaverissa. Museokioski on mahdollisuus myös meille.  Siinä tulemme tarvitsemaan teidän,  jäsentemme apua. 

 

PS. Poikkeapa Museokioskille, kävele pitkän tilan perälle, istahda siellä olevalle sohvalle ja katso Aleksin suuntaan. Iso ikkuna on kuin taulu alati vaihtuvine urbaaneine näkymineen. Ja rentoudu!

 

 

 

 

 

Uusi vuosi 2019 on alkanut uusine haasteineen, mennyt vuosi  tuoreena vielä mielessä.

Mennyt yhdistyksemme toimintavuosi jatkui vireänä pitkälle joulukuuhun. Joulukuun kohokohta oli museon järjestämä joulupuurotapahtuma. Museo kutsui yhdistyksemme jäsenet  NNKY:n jugendsaliin. Kutsu ei kaikunut kuuroille korville,  paikalle saapui yli kuusikymmentä joulumielistä museolaista ja Kartanon ystävää. Museon tutkija, sopraano  Sini Ojala lauloi joululauluja näyttelyamanuenssin, pianistin Ilkka Kuhasen säestyksellä. Tutkimuspäällikkö Hannu Takala toimi tilaisuuden isäntänä kiittäen museonystävien toimintaa vihjaten samalla että nyt jo alkaneelle vuodelle museolla on mietittynä varallemme toimintaa mm. Aleksi 10:ssä avattavassa Museokioskissa. Museon väen yhdessä suunnittelema lämminhenkinen jouluinen tapahtuma sai kaikki joulumielelle.  Yhdistyksemme kiittää lämpimästi museota.

Jos ette vielä ole kurkistaneet Tapahtumakalenteria 2019, kannattaa tehdä se jo nyt. Olemme näet alkaneet jo täyttää kalenteria. Täydennämme sitä jatkuvasti. Mainittakoon tässä muutama jo tiedossa oleva tapahtuma, jonka voitte painaa mieleenne.  

Tammikuun lopussa menemme Kokoelmakeskukseen Sari Kainulaisen kutsumana tutustumaan kokoelmatyöhön paikan päälle. Yhdistyksemme ”alajaosto” toimii apuna Kokoelmakeskuksessa tarpeen mukaan ja ”alajaosto” kuvailee meille työtään. Maaliskuussa käymme yhdessä tutustumassa Museokioskiin, jossa mekin voimme esitellä toimintaamme. Suunnitteilla on kevään aikana kertoa tarkemmin ainutlaatuisesta Historiallisen museon rakennuksesta, jonka kapteeni August Fellman rakennutti perheensä tarpeisiin. Erityisen kiinnostavaa on kuulla vähän enemmän rakennuksen suunnitelleesta arkkitehti Hjalmar Åbergistä.

Maaliskuussa pidetään Juha Lankisen muistoseminaari ja toukokuussa lähdemme Juhan jalanjäljissä Wiipuriin. Seminaari ja matka suunnitellaan museon ja Kartanon ystävien yhteistyönä.

Kotimaan retkiä on jäsenistöä kuunnellen suunnitteilla maaliskuussa Tampereelle, syyskuussa Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin ja joulua ennen Sastamalaan.

Uudenkin hallituksen johtavana ajatuksena on kehitellä yhdistyksen jäsenten iloksi sopivan monipuolista ohjelmaa niin että jokainen löytäisi siitä itseään innostavia aktiviteetteja.

Mukavaa vuodenjatkoa, Kartanon ystävä!

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS