Puheenjohtajalta 2020

Pursiaisen kahvilan leivonnaiset maistuvat vieläkin suus...

 

Intendentti, arkkitehti Juha Lankinen on jo kahdeksan kertaan kertonut Kafé Kartanossa kolmekymmentäluvun viipurilaisesta ravintolaelämästä ja kahviloista, höystäen kuvallista kerrontaa omilla ja kuulemillaan muistoilla. Viipuri on alkanut elää meidän muidenkin kuin karjalaisten mielissä. Kaikkiaan kolmattasataa henkilöä on tähän mennessä ollut kuulemassa kapakoista ja kahviloista ja paljosta muustakin. Toistuva kysymys Juha Lankisen esitysten jälkeen on ollut: Minkähänlainen kaupunki Viipuri olisi ollut tänä  päivänä, jos se olisi saanut olla suomalainen kaupunki? Oliskohan sama henki siellä säilynyt?

 

Mikä on Viipurin henki? Omassa päässäni on Juhan esitysten myötä ja muidenkin kertomusten värittämänä syntynyt kuva hyvin eurooppalaisesta kaupungista, jossa suomalaiset kohtasivat muun maailman. Siellä kuuli kaduilla ruotsia, saksaa, venäjää, englantia suomen lisäksi. Suomen vanhin teatterirakennus vilahtaa myös Juha Lankisen kuvakokoelmassa. Kaunis monitahoinen rakennus, jonka saaminen ja säilyminen Viipurissa oli pitkälti teollisuusneuvos Lallukan ansiota. Hän rakasti teatteria ja maksoi näyttelijöiden palkkoja tiukkoina aikoina. Kaupungissa oli vireä musiikkielämä niin ikään. Me lahtelaisethan saimme musiikkiopistomme Viipurista samoin kuin koulun, urheiluseuran ja lukuisia teollisuuslaitoksia ja kauppaliikkeitä.

 

Viime sunnuntaina  muuan kuulijoista tuli sanomaan minulle että hän toivoisi että Juha Lankisen viimeinen esitys videoitaisiin ja äänitettäisiin, koska on kyse niin aidosta ja elävästä muistitiedosta, että sitä ei saa päästää unohduksiin. Nyt sitten kaikki viedeotekninen ja äänitysosaaminen käyttöön. Eiköhän Lahden kartanon ystävien joukosta löydy sitäkin taitoa. Ilmoittautumisia vastaanotetaan. Saisimmekohan me vielä tämän kulttuuriteon tehtyä?

 

Kahvilan miljöö on juuri sellainen mitä ihmiset kaipaavat. Menneisyys ja nykyhetki kohtaavat viipurilaisrinkelipullaa syödessä ja kahvista nauttiessa. Juhalla on niin monia näkökulmia ja kuva-kokonaisuuksia Viipurista että annetaan hänen nyt 17.11. esityksen jälkeen levätä vähän ja houkutellaan hänet sitten taas muistelemaan kanssamme kahvilaamme.

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS