Puheenjohtajalta 2020

Pimeyden keskellä loistaa valo

 

 

Kaikkialta kuuluu että rahaa ei ole, on säästettävä, ja on leikattava,supistettava, tehostettava ja ...  Siis jätettävä tekemättä. Ei nyt sentään, vaikka oikein houkutelemalla houkutellaan  yhteiseen apatiaan. Täällä Pohjan perillä siihen on auringonvalon puutteessa helppo vajota. Me Kartanon ystävät yritämme pitää hyvää mielialaa yllä ja valaa uskoa huomiseen - kaiken uhallakin.

 

Olemme huomaanneet että Lahden museoissakin joudutaan paiskimaan töitä vähemmin resurssein. Ainakin uhka resurssien vähenemisestä leijuu ilmassa. Lehdet kirjoittavat kaupungin säästötavoitteista ja kaupunginvaltuustosta kuuluu joiltakin tahoilta kannanottoja, joista henkii  " Nyt me se keksittiin, säästetään kulttuurista! Orkesterista, teatterista ja museoista.Lakkautetaan. Kulttuuri on liian kallista ylläpitää."  Pärjääkö ihminen ilman kulttuuria, kysyn.

 

Kerronpa taas kerran tässäkin yhteydessä usein kulttuurin merkityksestä esimerkiksi ottamani omakohtaisen kokemuksen Lontoosta. Tapahtuneesta on aikaa jo eräitä vuosia. Kuitenkin olin ystävieni kanssa menossa hotellillemme aivan Hyde Parkin lähistöllä. Siinä Bayswater Roadin varrella on monien suomalaistenkin tuntema pub nimeltä Swan. Oli lämmin kesäinen päivä, istuimme ulkona pitkän pöydän ääressä. Siihen tulla tupsahti kolme ahavoitunutta miestä vähän pöllämystyneinä. Kävi ilmi että he olivat vain hetkeä aikaisemmin saapuneet Lontooseen Australiasta. Oli yksi farmari, yksi pienen olutpanimon omistaja ja yksi runoilija. He olivat myyneet farmin ja olutpanimon, en tiedä oliko runoilijalla mitään mitä myydä, mutta he tulivat kolmistaan Eurooppaan kiikarissa Hampurista hankittava isio purjevene. Sieltä he aikoivat purjehtia etelä-Eurooppaan, päämääränä oli ensin Italia ja sitten ehdottomasti Kreikka ja sen antiikin ihmeet. Lontoossa miehet aikoivat viipyä viikon. Seuraavana päivänä he olivat jo menossa British Museumiin. Runoilija ei paljoa puhunut. Istui ja ihmetteli läheisiä rakennuksia ja niiden koristeita, erkkereitä ja muita yksityiskohtia. Meistä suomalaisista ne eivät nyt järin ihmeellisiä olleet. Runoilija sanoi että alue josta he tulevat ja sama on yleisemminkin havaittavissa Australiassa, on rakennustavaltaan hyvin riisuttua. Rakennettaessa on ajateltu vain että talossa pitää olla katto ja seinät. Kadunvarret ovat täynnä taloja, jotka ovat laatikkomaisia, tasakattoisia neliöitä tai suorakaiteita. Turha esteettisyydestä oli maksaa. Siksi runoilija väsyneenäkin ahmi Bayswater Roadin talojen koristeluja, patsaita, katoksia, ulkonemia ja huokaili: So beutiful! Kulttuurinnälkä oli suuri.

 

Kauneus ympärillämme, patsaat, vanhat esineet tarinoineen,kuvat, maalaukset, kaunis musiikki, unohtumattomat säkeet tyydyttävät meidän henkistä janoamme ja nälkäämme. Ilman kulttuuriperintöämme näivettyisimme. Sitä on vaikea käsittää. Henkinen anemia hiipii pikku hiljaa, ja vuosien päästä alamme ihmetellä, miksi mikään ei tunnu miltään. Tunteemme ja mielialamme tarvitsevat virikkeitä.

 

Me Kartanon ystävät olemme vuoden 2013 aikana olleet aktiivisesti mukana korostamassa kulttuurin ja siis myös menneisyyden merkitystä tulevaisuudelle. Tuemme omilla projekteillamme museon hankkeita, annamme museolle "sivustatukea" ja pieninä ropoina konkreettisesti rahallista tukea ja paljon vapaaehtoistoimintaa silloin kun museolta sitä kerrotaan tarvittavan. Tyydytämme omalla tavallamme paitsi omaa myös muiden kulttuurinnälkää.

 

Yksi projekteistamme on Kartano kertoo-muisteloiden keruu, jota olemme kaikessa hiljaisuudessa jatkaneet. Lahden kartanon muistelijoita, on ilmoittautunut koko ajan lisää. Olemme saaneet selville mielenkiintoisia asioita Kartanon lastentarhaan, alakouluun ja kauppaoppilaitokseen liittyen. Tiedämme että laulaja Olavi Virta on käynyt Kartanon alakoulua aikoinaan, samoin kuvanveistäjä Laila Pullinen sekä palkittu graafikko, taiteilija Kyösti Varis. Entinen kaupunginjohtajamme Kari Salmi on asunut Kartanon puistossa nykyisen lasten leikkipaikan kohdalla sijainneessa talossa ja kuvaillut lapsuutensa kotipihaa. Siiri Rantanen on yöpynyt 1958 hiihdon MM-kisoissa kartanossa ja pistänyt kilpasiskojensa kanssa tanssiksi kilpailua edeltävänä iltana alakerran luokkahuoneessa. Paljon on vielä haastateltavia ja monta ihanaa tarinaa muistiin merkittäväksi. Ihmiset haluavat kertoa ja kuulla millaista elämää on ennen ollut Kartanon alueella.  Jalkarannantien purettavan Shellin huoltoaseman kohdalle suoja-aitaan on ilmestynyt Skanskan mainos, jossa on Kartanon kauniin rakennuksen kuva ja maininta että paikalle rakennetaan talot nimeltä Kartanon herra ja Kartanon rouva. Menneisyys lyö kättä tulevaisuudelle.

 

Vielä  hieman lisää Kartanon ystävien  "sivustatuesta" kotimuseollemme. Kaunis kahvimiljöömme on mahdollistanut erilaisia kulttuuritapahtumia, pienimuotoisia mutta tärkeitä. Mainittakoon hiljakkoin pidetyt ihastuneen vastaanoton saaneet kaksi barokkikonserttia. Lahtelaisten kulttuurinnälkä on suuri. Konserttien jälkeen meille Kartanon ystäville esitettiin nimenomainen vetoomus siitä että pitäisimme kiinni juuri tällaisista pienimuotoisista matalan kynnyksen kulttuuritapahtumista. Mainittakoon että nämä Café Barock-konsertit olivat ilmaisia Lahden kulttuurikeskuksen ja Suomen taiteenedistämiskeskuksen apurahoillaan mahdollistaneita. Moni kuulija ihastui ikihyviksi Salpausselän seurakunnasta lainatun cembalon kauniiseen barokkisointiin. Minut hurmasi täysin lahtelaisen huipparvostetun ja palkitun Mikko Perkolan soitanta viola da gamballa ja hänen laulantansa. Ihana soittaja, tuo klassisen musiikin Sting ja hänen soittimensa kaarevatallainen viola da gamba. Olemme iloisesti yllättyneitä ja kiitollisia siitä että saimme vuoden aikana kaikkiaan 31 vapaaehtoisemäntää kahvilaan emännöimään viikonloppuisin.

 

Ja lisää Kartanon ystävien  "sivustatuesta." Järjestämämme onnistuneen Elokuisen illan jälkeen kahden viikon kuluttua olimme mukana syyskuun huippumenestykseksi muodostuneilla Viipurilaismarkkinoilla Kartanon puistossa. Kahvitimme vapaaehtoisvoimin markkinaväkeä ja nautimme innostuneesta tunnelmasta. Museo tuntui ikäänkuin jalkautuneen ihmisten pariin.

 

Kartanon ystävien ja intendentti Juha Lankisen yhteistyön tuloksena toteutuivat suositut esitykset "Viipurilaisia kapakoita ja kahviloita" . Ne  toimivat hyvin oheisohjelmana näyttelylle Viipuri mon amour.

 

Kun perinteinen Adventti alkaa Kartanolta-joulutapahtuma 30. päivä on takana, Kartanon ystävät "panevat pillit pussiin" koko joulukuuksi. Adventti-tapahtumassa esitellään museon asiantuntijoiden ja Kartanon ystävien yhteistyön hedelmä, näyttelyyn Viipuri mon amour liittyvä teos Arkkitehdeistä vänkäreihin. Me ystävät olemme lahjoittaneet teoksen taiton ja painatuksen. Perjantaina 29.11. oli teoksen julkaisutilaisuus.

 

 

Kartanon ystävien mottona on "Teot ratkaisevat". Olemme teoillamme ja tekemisellämme, jäsenistöä mukaan innostaen halunneet säästöpuheiden ja määrärahojen leikkauksien uhallakin tukea museon muuttumista foorumiksi, joka houkuttelele lahtelaisia ja päijäthämäläisiä sekä kävijöitä kauempaakin toteamaan että "museolla on äksöniä". Muistutamme että muualta tulleet museossa kävijät jättävät Lahteen museokäyntinsä lisäksi rahaa ostaessaan viemisiä museokaupasta, kahvitellessaan ja käyttäessään ruokailupalveluja ja joskus jopa hotellipalveluja. Museonkävijä tuo paikkakunnalle joulukuussa julkaistavan tutkimuksen mukaan 32-49 euroon rahaa per capita. Päättäjien on hyvä muistaa tämäkin puoli "lantista". Jos alue ei pysty tarjoamaan visiitille "sisältöä" , ei paikkakunta saa killinkiäkään.

 

Lahden kartano on kaupungin valopilkku pimeyden keskellä. Siellä asuu Historiallinen museo.

 

 

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS