Puheenjohtajalta 2020

Yhteiseen hiileen yhdessä puhaltaen

 

Lahti niin kuin kaikki kunnat elävät tarkan taloudenpidon aikaa. Kaikesta, mistä suinkin voidaan, vähennetään rahoitusta. Kulttuuri jo abstraktina käsitteenäkin on itsestään tarjoutuva kohde. Siis myös museotoiminta. Nytkin kesken kauden museoiden on löydettävä yli kuuden miljoonan säästöt.  Jo tähän mennessä henkilörekrytointi on jäissä, ilmeisestikään paikkoja ei täytetä ja niinpä museoiden päälliköt asiakaspalvelijoiden ohella ovat ” allt-i-allo”, kuten ruotsiksi asia ilmaistaan, eli joka paikan höyliä. Tarvittaessa opastavat, pitävät ”puljua” auki jos on tärkeä ryhmä tulossa, organisoivat ja kehittävät, ideoivat tapahtumia, tekevät omaa tutkimustaan ym. ym.

 

Tämä säästämisen ja jälleen taas säästämisen vaihe tuo mukanaan joustavuuden tarpeen. On oltava ammattiylpeyttä niin paljon että ei anna lapsen mennä pesuveden mukana likakaivoon. Asiakaspalvelijat ovat kovilla, heidän esimiehensä ovat kovilla ja koko museotoimen johtaja on kovilla miettiessään nimenomaan kysymystä ”mistä vielä voisimme säästää”. Yleensähän energia käytetään nimenomaan kehittämiseen, uudistumiseen.

 

Toisaalta on sekin tullut koettua että kun rahat ovat vähissä, kekseliäisyys lisääntyy. Ja parhaimmillaan jopa yhteishenki, jos se ei pääse rikkoutumaan henkilöstönvähentämispaineissa. Pakostakin tulee mieleeni urani alkuajat. Kunnalla ei ollut varaa oppilaiden Ruotsin kouluvierailujen tukemiseen saati opettajan palkkaukseen tuon viikon vierailun aikana. Sovin rehtorin kanssa että teen homman palkatta, pitihän viikoksi palkata sijainen hoitamaan minun hommiani ja se maksoi. Näin asian kuitenkin niin tärkeänä oppilaiden asenteiden ja motivoinnin kannalta, että halusin tuon opintomatkan heidän kanssaan tehdä. Siitä tuli perinne, jota kesti vajaat kymmenen vuotta; keväällä Ruotsiin ja Ruotsista syksyllä Suomeen. Viimeisenä vuotena minä sain päivärahan tuolta matkalta ja oppilailla on edelleen jatkuvia ystävyyssuhteita Ruotsin vierailujen perua. Minä sain lukuisia kontakteja, eli tietämättäni tulin verkostoituneeksi, mistä minulla oli paljon hyötyä myöhemmin.

 

Tiedän että edellä kerrottu on yksittäistapaus eikä varmaan tällaisena aikana onnistuisikaan eikä erilaisten säädösten ja sopimusten mukaan olisi sallittuakaan. Tarkoitan vain sitä että jos löytyy yhteinen hiili, johon päälliköt, korkein johto, ja kaikki työntekijät yhdessä omat keuhkonsa täyteen ilmaa vetäen puhaltaisivat, voisikin tästä hankalasta säästökurimuksen ajasta nousta jotain uutta ja merkittävää.  Henkilöstöresurssien tiukentaminen kipurajoille saakka on kuitenkin helposti omiaan myös nakertamaan työntekijöiden välisiä suhteita ja työilmapiiriä.

 

Lahden kartanon ystäviä tarvitaan entistä enemmän juuri tänä aikana. Me emme ole kiinni työehtosopimuksissa emmekä astu – toivottavasti – kenenkään varpaille toimiessamme museon ystävinä. Voimme olla tuottamassa lisäarvoa tai mahdollistamassa sellaista mihin Historiallisen museon mahdollisuudet eivät riitä. Kahvintuoksukin leijuessaan museon käytävillä voi olla lisäarvo ei vain museossa vieraileville mutta myös museon henkilökunnalle. "Hei tulkaapas juomaan kupillinen kahvia ja ottakaa rinkelipullaakin!"

 

Me Kartanon ystävät ymmärrämme tämän kaupungin säästölinjan mukanaan tuomat hankaluudet ja ajoittain iskevän epätoivonkin, mutta omalta osaltamme, sen tiedän, voimme helpottaa tilannetta. Meidän Kartanon ystävien tehtävä on tarjota jäsenistöllemme mielenkiintoisia ja innostavia kokemuksia museossa ja sen ulkopuolella mutta myös valaa tulevaisuudenuskoa museon upeisiin ammattilaisiin, tutkijoihin, museojohtajaan, päälliköihin, asiakaspalvelijoihin, myynnin ja toimiston työntekijöihin, siistijöihin sekä museon työharjottelijoihin, työllistettäviin, kaikkiin museon käytävillä kohtaamiimme museossa työskenteleviin. Otetaan luovuus ja yhteistyö työkaluiksemme ja tehdään yhdessä jotain merkittävää. Se voi olla jotain aivan uutta.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS