Puheenjohtajalta 2020

Museokuulumisia New Hampshiresta

 

Manchesterissa Uudessa Englannissa, tarkemmin sanoen New Hampshiren osavaltiossa tulin poikenneeksi tänään. Täällä päin on kuin olisi Englannissa. Kaupungit toisensa jälkeen ovat saaneet nimensä entisenä Englannin koloniaalina isäntämaansa mukaan. Tämän vierailuni aikana olen jo käynyt Doverissa ja Portsmouthissa. 

 

Manchesterissa on museo nimeltä Currier Museom of Art. Siellä pari tuntia hurahti kuin siivillä. Näkemistä oli laidasta laitaan. Oli juuri avattu hollantilaisen taiteen näyttely ja sitten kaiken päälle museon omat kokelmat. Näytteillä oli huonekaluista, lasisista paperipainoista, patsaista maalauksiin. Jotenkin alitajuisesti toivoin että museo olisi vähän armahtanut kävijää kun tuli tunne että on runsauden pulaa. Mutta eihän minun olisi tarvinnut kaikkea ahnehtia.

Vilkaiskaapa oheista nettisivua. Currier-museolla on netissä näytteillä eri kokoelmista makupaloja. Picasson maalaus vuodelta 1941 oli museon kokoelmiin saatu jo v 1953 tuntemattomalta lahjoittajalta. Mirón teos ei näköjään ole nettinäyttelyssä mutta iloinen yllätys se oli. Ihmettelen joskus sitä miten Claude Monet`ta, Matissea ja Picassoa riittää joka paikkaan.

 

Amerikkalaisten maisemamaalausten keskellä minua ilahdutti newhampshirelaisen naistaiteiljan, jonka nimen valitettavsti unohdin matkalla majapaikkaani, videoteos. 18 minuuttia vuorimaiseman heijastusta Winnipesaukee-järven pintaan. Vesi oli välillä tyyni, sitten tuulenvire sai pinnan elämään, veteen tipahti silloin tällöin pisara, aallonvire muutti suuntaansa ja tämä veden liike vaikutti veden pintaan heijastuvaan vuorimaisemaan. Samaan aikaan kuului ääniä, ambulanssi, linnun ääntelyä, tuulen suhinaa. Teos kuvasi näennäistä tapahtumattomuutta, mutta koko ajan tapahtui kuitenkin tai katsojassa heräsi uteliaisuus siihen, milloin jotain tapahtuu ja miten se kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen.

 

http://www.currier.org/collections/

 

Mainitsin aiemmin että kävin Portsmouthissakin. Kaupunki on mitä viehättävin satamakaupunki Mainen ja New Hampshiren osavaltioiden rajalla. Sinne muutti 1600-luvulta lähtien emigranttiperheitä Euroopasta tuoden mukanaan tapojaan ja myös viljelykasveja, kuten esimerkiksi mansikantaimia. Tästä kaikesta kertoo uskomattoman mielenkiintoinen ja kiinnostavalla tavalla säilytetty ja kunnostettu museoalue Strawbery Banke, jossa on 42 taloa, joista osa vielä kunnostuksen alla ja osassa alkuperäiseen kuntoon saatetuissa oli mahdollisuus vierailla. Niissä roikkui USA:n lippu oven pielessä merkkinä että sisään saa astua. Rakennukset, joissa pääsi vierailemaan olivat saaneet niissä asuneiden perheiden nimet. Kävin Piscataqua-jokea pitkin seilanneiden emigranttien,merimiesten, kauppiaiden ja muiden ammatinharjoittajien kodeissa.

 

Ukrainasta 1919 muuttaneen juutalaisperheen äiti rouva Shapiro oli juuri ruuanlaittopuuhissa, kun poikkesin keittiöön. Hän kysyi minulta mistä päin olin tullut. Kerroin että Suomesta. Rouva Shapiro sanoi että nyt hän voikin sitten kysyä, pitääkö paikkansa että vanhemmat ihmiset joivat Suomessakin kahvin tai korvikkeen lautaselta pitäen sokeripalaa hampaidemnsa välissä, kuten oli kuullut. Kerroin että totta se oli, koska äitini äitikin niin teki. Sitten rouva Shapiro kertoi että niinhän hekin tekevät, ovat tuoneet tavan Ukrainasta mukanaan. Ideana että opas oli pukeutunut talossa asuneen perheen jäseneksi ja ottanut täysin hänen roolinsa. Vierailija pääsi näin heti sisään aikakuden elämään. Juttelin rouva Goodwinin, New Hampshiren alueella v 1870 asuneen kuvernöörin rouvan kanssa puutarhan hoidosta, josta hän oli hyvin innostunut. Hän esitteli perennapenkkejään ja antoi minulle viisi daalian mukulaa istutsusohjeineen. Tapasin v 1943 kauppaa pitävä rouva Tuckerin kutomassa sukkaa pihakeinussa, sillä asiakkaita ei kaupassa juuri silloin ollut. 

 

Strawbery Banke Museumin kotisivujen osoite on 

http://www.strawberybanke.org/

Museokokemuksellinen yhteinen piirre on amerikkalaisten ääretön ystävällisyys. Museoissa toimii museon toimintaan mukaan ilmoittautuneita vapaaehtoisia asianharrastajia ja museon jäseniä eli siis ystäviä. Heidät koulutetaan eri tehtäviin, ja oma asiasta innostuneisuus välittyy kävijöihin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS