Puheenjohtajalta 2020

Syyspäivän seisaus ja talvipäivä tasaus - valoa pimeyden...

 

Viime aikoina uutisia meiltä ja muualta seurattuamme alkaa huolestuneisuus vaivata mieltä. Ja huomaamme hyvinkin konkreettisesti elävämme maailmassa joka on sananmukaisesti globaali. Aika melkeinen on maailmanmeno.

Maailman myllerryksessä jatkuvuus, arki, menneisyys ja perinteet tuovat turvaa. Mae Kartanon ystävät jatkamme toimintaamme, huomaten että museon toiminta on kovan säästöpaineen alla. Henkilökunta on minimissä. Talkoovapaat pyörivät, jaksaminen on koetteilla. Mutta me pyrimme pitämään soihdun palavana. Autamme jos apuna olla voimme. Henkisen pääoman, muistojen, kulttuurillisten arvojen merkitys ei häviä. Muutenhan  Kartanokin olisi jo aikoja sitten lanattu maan tasalle.

Marraskuussa me Kartanon ystävät laulamme vanhoja koululaulukirjan lauluja.Meillä vanhemmilla ihmisillä ne ovat aina alitajunnassamme mukanamme. Ne ovat tuttuja monen sukupolven laulamia lauluja. Ne joita vanhempamme ovat meille laulaneet. Vieläkin muistan sen ihanan iloisen tunnelman,  kun reipas opettajamme Muurolan kansakoulun ensimmäisellä luokalla laulatti meillä melkein alkutöikseen "Kuusen latvassa oksien alla, pesä pienoinen on oravalla..." Se kaikista lauiluista jostain syystä mieleeni pälkähti. Vieläkin hymyilyttää ja tulee hyvä mieli.

Kafé Kartanossa siis laulamme yhdessä koululaulukirjan vanhoja tuttuja lauluja "uuden vanhan" pianomme säestyksellä Kafé Kartanossa. Sunnuntaina marraskuun 2. päivänä ja isänpäivänä sunnuntaina 9. marraskuuta klo 14 juomme yhdessä tietenkin suomalaiskansalliseen tapaan kahvia ja annamme laulun raikua. Voimme samalla vähän muistella Kartanon kansakoulun aikaa. Miettikääpä sitä että alakoulussa parhaimmillaan oli yli 500 oppilasta, kun 1950-luvulla suuret ikäluokat aloittivat koulunkäynnin. Kafé Kartano on koulun entisen juhlasalin paikalla. Moni on kahvilassa muistellut piinaavia yksinlaulukokeita, joita samaisessa tilassa aikanaan pidettiin.

Paitsi laulamista me Kartanon ystävät tutustumme Torstain toivottujen avulla Lahteemme ja sen menneisyyden merkittäviin tapahtumiin, paikkoihin ja rakennuksiin, joiden säilyminen näinä homekoulujen luvattuina korjaus- tai purkuaikaoina on ihme. No ensinnäkin tämä meidän kotimme, Fellmanin kartano, on luku sinänsä. Me Kartanon ystävät olemme saaneet mieluisen tehtävän kokoonkutsua  lokakuun aikana keskustelun siitä, miten Fellmanin kartanon puisto, Aino-puisto, saataisiin paremmin osaksi arvorakennusta. Eihän nykyään yhtään asuintaloakaan rakenneta niin että rakennetaan vain talo. Kyllä siihen taloon kuuluu tärkeänä osana sen lähiympäristö, joka tukee talon arkkitehtonista ilmettä. Aikoinaan Kartanoon kuului puisto koivukujineen ja se oli osa Kartanon väen elintilaa. Nyt Aino-puisto on osa aivan muiden kuin museon käyttäjien elin- tai oikeammin olintilaa. Niinpä puiston hoitokin on vähän rempallaan.

Puiston ruusupensaat, lehmusten vesakot, graffitit ja kaljottelijat karkottavat ihmiset jotka haluaisivat siellä istua ja ihastella Emil Wikströmin Aino-veistosta ja kuunnelle suihkukaivon solinaa ja puistossa viime kesänäkin laulelleen satakielen laulua. Joskus nähdessäni  suihkulähdettä ja ruusupensaita käytettävän käymälänä siinä aivan museonkävijöiden silmien alla mieleen nousee kysymys: Onko tämä nyt sitä periksi antamista, Lahden alennustilan pohjanoteerausta? Rappion alkua vaiko loppua? No, alatorin asiakkaat ovat osin siirtyneet Aino-puistoon. Väärä puisto, sanon minä. Siksi me Kartanon ystävät olemme mukana pitämässä yllä keskustelua, rakentavaa sellaista kaupungin suuntaan.  Uskomme että jotain on tehtävissä, koska lahtelaiset itse haluavat tehdä asioille jotain. Kaupungin kannattaa tarttua ojennettuun käteen. Mielenkiintoinen keskustelu tulossa siis perjantaina 24.10. Silloin on muuten YK:n päivä.

Marraskuun Torstain toivottu 13.11. avaa meille Taivaan ja Manalan, vierailemme näet silloin  koulussa jota J.K. Paasikivi oli perustamassa ja jossa hän toimi laulunopettajanakin yhden lukuvuoden. Tiesittekö että Juho Kusti Paasikivi oli alunperin Johan Gustaf Hellsten?  Nimensä hän suomensi näppärästi etunimiä myöten ja sukunimihän on sananmukainen käännös. Vierailumme kohde on Museo, punatiilinen museoviraston suojelukohde Vapaudenkatu 2:ssa. Koulu on tietenkin Lahden yhteiskoulu. Meidät ottaa siellä vastaan iltakoulun eli Lahden yhteiskoulun aikuislukion rehtori Riitta Yrjänä. Hän kuljettaa meitä kauniissa rakennuksessa ja kertoo menneestä ja vähän olevasta ja tulevasta.

Kartanon ystävät eivät unohda joulun tuloa. Jäsenistölle on suunnitteilla myös jouluista ohjelmaa. Joulutunnelmaa on Kartano tulvillaan marraskuun lopussa kun Adventti alkaa Kartanosta. Siihen museon väen kanssa yhteispalavereissamme suunnittelemme museon ohjelmaa tukevan oman ohjelmamme.

Niin, ja muistattehan tulla valitsemaan Lahden kartanon ystäville hyvää teitä, jäseniämme innostavaa hallitusta. Pankaapa lobbaus pystyyn, hyvät naiset ja herrat ja tulkaapa sankoin joukoin syyskokoukseemme marraskuun 20. päivä valitsemaan itsellenne mieluinen hallitus erovuoroisten tilalle.

Reilun viikon päästä on syyspäivänseisaus ja sitten me sitkeät pohjoisten leveysasteiden asukkaat pidämme sydämen lämpimänä, poltamme kynttilöitä ja  kuljemme kohti talvipäivän seisausta 22.12. Sitten helpottaa! Sitä ennen ehdimme yhdessä tehdä monenlaista mukavaa.

PS. Olettehan huomanneet Historiallisen  museon sisäänkäynnin kukka-altaiden kauniit talvi-istutukset. Niistä kuva etusivullamme.

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Ritva Taivainen | Vastaa 14.12.2014 19.50

Tapasin tänään kahvilassa museon rakennuksessa koulunsa aloittaneen ystäväni, jota en ole tavannut kymmeneen vuoteen. Hieno kohtaaminen.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS