Puheenjohtajalta 2020

Vuodesta 2014 vuoteen 2015

 

Taas on joulu! On joulupäivän myöhäisiltapäivä. Mielessäni on joulutohinan keskellä useampaan kertaan käynyt ajatus, että minun on muistettava kirjoittaa puheenjohtajan palstalle ajatuksia kuluneesta vuodesta ja tulevasta. Taas on vuosi vierähtänyt Kartanon ystävien toiminnassa ja maaliskuuss on yhdistyksen 4-vuotissynttärit, jotka ”vietämme vain perhepiirissä ”.

 Vuosi 2014 on pitänyt huolen itsestään, millä yritän  ilmaista sitä että suuri osa tapahtumista on tarjoutunut meille vähän kuin ”Manulle illallinen”. Ilman että olemme niitä erikseen suunnitelleet, vaan niitä on meille ehdotettu tai on pyydetty mukaan johonkin sellaiseen, johon olemme ketteränä toimijana halunneet osallistua vähän kuin lennosta. Sekin on yksi vahvuutemme. Meille on Kartanon ystävissä kehittynyt herkkyys oivaltaa, mihin kannattaa mennä mukaan ja mistä kannattaa pysyä loitommalla. Yksi arvoistamme on rakentavan yhteistyön tekeminen muiden kanssa. Haluamme pitää positiivisen imagomme, koska tiedämme että asioiden (ja tavaroiden) rikkominen on niin paljon helpompaa kuin niiden rakentaminen ja kokoaminen.

Kartanon ystävillä on toki paljon jo muotoutunutta toimintaa omasta takaa – ei vain sitä yllättävää ja eteenheitettyä. Omasta takaa meillä on vakiintuneina tapahtumina Vuoden ystävä-valinta taas 14.2. edessämme ja sitten alkavat taas  jäsentapaamisemme ”Torstain toivotut”,  jotka muuttavat nimensä ”Kuukauden toivotuiksi”. Monenmoisia parin tunnin kurkistuksia mielenkiintoisiin kohteisiin Lahdessa tai lähiympäristössä. Kahvilaan on vireillä laulu- ja runotuokioita. Niitä on ilo suunnitteilla, sillä teissä, siis jäsenistössämme, on niin monen lajin osaajaa.

Näistä eteemme yllättäen ”heitetyistä” ideoista, joista olemme ottaneet kopin, on mainittava syysluussa ja keskustelutilaisuudessa marraskuussa pintaannostettu asia Kartanon ystävien luontevaksi toiminnan kohteeksi. Se on Kartanon ja sen ympäristön arvon kohentaminen. Siinä olemme jo saaneet hyvän, rakentavan vuoropuhelun käyntiin kaupungin asiaan vaikuttavien tahojen kanssa. Eikä vain vuoropuhelua vaan tilakeskuksen ja puisto-osaston toimesta näkyviä tuloksia. Ruostunut ikivanha, mutkalle taipunut teräsverkkoaita on kaadettu, pensaat poistettu ja tilalle kylvetty ruohikkoa, oksia on karsittu ja puita kaadettu. Nyt jalokivemme alkaa jo näkyä. Rakennus tarvitsee tilaa ympärilleen. Kohentumisen on jo moni pannut merkille. Ja lisää toimenpide-ehdotuksia jo kytee mielissämme. Kun saamme vielä luotua yhtä hyvän vuoropuhelu virkavallan edustajien kanssa Aino-puiston käytön muuttamiseksi Kartanon arvoa vastaavaksi puistoksi. Ajatelkaapa, jos puistossa nytkin tuikkisivat pienenpienet led-valot puissa valaisten puiston satumaiseen hohtoonsa. Ties vaikka Lahti Energiassa kuultaisiin unelmamme ja v. 2017 Lahden Hiihdon MM-kilpailujen kansainväliset vieraat kulkisivat kisamonttua kohti ihastellen Kartanon ja sen puiston kauneutta.

Olen aivan varma, että museo kyllä keksii meille kevään mittaan lisäpuuhaa, joten eliköhän Kartanon ystävien kevät hurahda yhtä aktiivissa merkeissä kuin edellinenkin kevät. Joskus meitä Kartanon ystäviä hirvittää, miten vähiin on nipistetty museon henkilökunta ja miten paljoon heidän pitäisi revetä. Vuoden 2015 alusta museot ovat sunnuntaisin kiinni. Keskiviikkoisin onneksi aukuoloaika jatkuu iltaseitsemään saakka. Lesliviikkoa tulemme mekin yhdistyksessä hyodyntämään tapahtumia suunnitellessamme iltapainotteisemmin.

Kartanon ystävien uusi hallitus aloittaa uusin voimin ja miksei uudistunein ajatuksinkin. Kiitän että luotatte minuun vielä ensi kaudenkin puheenjohtajana. Hallituksen sisällä tapahtuu tehtävien kiertoa.  Pirkko-Leena Koljonenhan ottaa Ulla Thilin kahvilanpidon lisäksi aiemmin hoitamat sihteerin toimet tehdäkseen, Anja Lindfors aloittaa kasöörinä Eeva Kärjen ansiokkaan rupeaman jälkeen. Eevahan loi perustan rahastonhoidollemme ja hankki kirjanpitäjän, mikä helpottaa rahastonhoitajan työtä. Ja uutena voimana kehiin astuu aktiivinen Lahden kauneuden vaalija Tähtisen Pete, joka on aktiivisesti konkreettisin ehdotuksin jo käynyt Kartanon puistoalueen siisteyden vaalimisen kimppuun. Matkailu ja retkethän jatkuvat keväällä Matka-Maisan, varapuheenjohtaja Maisa Lapin johdolla. Thilin Ulla pääsee nyt keskittymään Kafé Kartanossa pidettävien tapahtumiemme hoitoon.

Muistelokirja Kartanon kertomaa ilmestyy keväällä. Sitä juhlitaan kunnolla, eikö vain?

Ei työ tekevältä lopu, sanoo vanha sanonta. Tässä oli välähdyksiä siitä, mitä kevään ohjelmistossa on odotettavissa.

Nyt on on kalkkunantähteet otettava esiin ja katettava pöytään jouluateria. Alkaa jo ympäristö huudella: Milloin syödään? Juuri huikkasi kolmannen kerran: Kuudelta!

Oikein Iloista ja Innostavaa Uutta Vuotta teille kaikille. Tapaamisiin!

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS