Puheenjohtajalta 2020

Muistojen ja puistojen asialla

 

 

Pääsiäistä edeltävään aikaan osui yhdistyksessämme tärkeitä tapahtumia. Yksi tapahtumista ylitse muiden oli muistelokirjan Kartanon kertomaa ilmestyminen ja julkistamistilaisuudet. Mieluisaa kaikki tyynni!

Kirjan myötä on mielessäni herännyt monenlaisia aatoksia. Ja pääsiäisen ajan "slow life", hidastaminen on tehnyt hyvää.  Ensinnäkin se, miten tärkeää oman ja alueen identiteetin kannalta on merkitä muistiin asioita, paikkoja, mitä missäkin on sijainnut, mitä ainutkertaista on tapahtunut. Tarvitaan muistiin merkitsijöitä ja kuulijoita. Olenkin sitä mieltä että me seniorikansalaiset, jos meistä siltä tuntuu että aikaa liikenee, kun olemme jo päivätyömme tehneet ja siirtyneet eläkkeelle, voisimme vapaaehtoistyönä kerätä enemmänkin muistoja ja valokuvia, jaotella aikakausiin Lahden ja lähitienoon muistelot selvästi otsikoiden mistä on kysymys ja kuka muistelee, mitä aikaa muistelee, milloin muistelee.  Museo voisi yksinkertaisesti tarjota ”arkistointinumeron ja kansion”, jonne muistelot sijoitettaisiin. Nykysysteemillähän se voisi olla vaikka kännykän äänitysmahdollisuus ja muistitikku eli äänitallenne. Muistiinmerkitsijänä vähän niin kuin Matias Aleksanteri Castrén tai Lönnroth voisi pelastaa sellaista tietoa, joka uhkaa painua unohduksiin, kun aikalaiset eivät enää ole kertomassa. Mielekästä toimintaa niille joita ei etelä innosta.

Em. ajatus tuli mieleeni Yhdysvalloissa yleisenä toimintana eri aloilla vallalla oleva vapaaehtoistoiminta. Mutta on sitä Euroopassakin. Meissä eläkeläisissä on paljon asiantuntijoita, jotka osaisimme niin monia asioita. Niiden kuormittavuus olisi aivan toinen eli säädeltävissä ja keveämpi nyt kun sitä ei tarvitsisi työnä tehdä kahdeksasta neljään. Mieleeni tulee hakematta loistavana esimerkkinä ammatillisen osaamisen hyötykäyttöön lahjoittamisesta lahtelainen entinen kaupunginsairaalan ylilääkäri professori Arno Forsius. Hänen tietonsa alueen terveydenhoidosta, verensiirtotekniikasta ym. ym. halki vuosikymmenien ovat olleet niin monien korvaamattomana tukena lukuisissa eri yhteyksissä Lahden historiaa kirjoitettaessa. Ja vaikkapa meidän Kartanon kertomaa- kirjassakin, johon hän auliisti salli meidän käyttää hänenavoimesti internetissä jakamiaan kirjoituksiaan, kunhan  mainitsemme lähteen. Käykääpä nimellä hakien internetistä tutkimassa, mitä kaikkea hän on kirjoittanut.

Vapaaehtoistoiminnassa törmää tietenkin aina välillä siihen että vapaaehtoisten tehtävänä ei ole huolehtia asioista, joiden hoitamiseen on palkattu työntekijät. Tämä tulee mieleeni nostettuamme esiin Lahden kartanon ja sitä ympäröivän puiston siisteyden. ”Luutamummot” voivat toki siistiä aluetta jonkinlaisena tempauksena, mutta huoltoyhtiön tehtävien hoitajaksi he eivät voi ryhtyä. Kilpailutetut huoltoyhtiöt saavat kaupungilta maksun siistimisestä ja alueen hoitamisesta sovitulla tavalla. Vapaaehtoisina voimme ulkoilla ja reippailla ja ”ruohota” käytävien reunoja ja tehdä kevät- ja syysharavoinnin nostaen esiin alueen arvon, mutta vastuu työstä ja sen jäljestä on kaupungilla ja sen alihankkijoilla.

Seuraava vapaaehtoistempaus tapahtuu toukokuun 6. päivänä Kariniemi-seuran kutsusta Lanu-puistossa. Luovutimme loppukesästä 2014 Pirjo Varumolle, Kariniemi-seuran puheenjohtajalle luudan vapaaehtoistempauksen jatkamiseksi omalla alueellaan. Nämä tempaukset ovat tärkeitä sikäli että niiden avulla voidaan nostaa esiin ja todistaa kaupungille, miten tärkeää alueen viihtyisyydelle on se että sen ei anneta rapistua ja muuttua kaihdetuksi alueeksi, jonka valtaavat huumeidenkäyttäjät tai nk. puistokemistit. Meille lahtelaisille on tärkeää että arvoalueet säilyvät kohteina joissa voimme itse turvallisin mielin rentoutua ja jonne voimme viedä toispaikkakuntalaiset ystävämme.

Vielä ikäihmisten panostuksesta ja ajankäytöstä yhteiseksi hyväksi Lahdessamme. Puistojen siistiminen, luudan kierrättäminen seuraavaan kohteeseen, on samalla hyvää ja mielekästä liikuntaa. Minua ei saa millään vakuuttumaan siitä että tietynlainen kuntosaliliikunta kaikkine ihmelaitteineen on se ainut juuri minun fysiikkani kunnossapitäjä. Haluan kokonaisvaltaisuutta, sosiaalista yhdessäoloa ja luontevaa hyötyliikkumista – ainakin yhtenä vaihtoehtona. Ja vaikuttaa vapaaehtoisuudellani Lahden kehittämiseen.

Miten sitten liittyvät toisiinsa muisteloiden kerääminen ja puistojen siisteys. No siten, että ne ovat meidänkin yhdistykseemme kuuluvien seniorien luonnikkaita toimintamuotoja. Usein vauhtia haetaan siitä, millaiselta alue näytti ennen. Entinen ja tuleva – ja oleva – eivät sulje pois toisiaan. Onneksi yhdistyksessämme on sekä työelämässä mukana olevia että myös mielekkyyttä sopivasti hakevia senioreita. Vapaaehtoistoiminta voi olla omien taitojen antamista toisenlaiseen käyttöön yhteiseksi hyväksi, eikö vain?

PS.

Lueskelin eilen mielenkiintoista käsikirjaa ”VOLUNTEERS IN MUSEUMS AND CULTURAL HERITAGE A European Handbook”  Edited by: Cristina Da Milano, Kirsten Gibbs and Margherita Sani. Se löytyy internetistä.  Mielenkiintoista luettavaa ja esimerkkejä musonystävätoiminnan eri muodoista yhteistyössä museon ammattilaisten kanssa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS