Puheenjohtajalta 2020

Työ tekijäänsä opettaa

Kafé Kartanon emäntänä toimiminen on kelpo paikallishistorian oppimista. Kafé Kartanossa ovat lukuisat kahvilavieraat juhlineet kuusijuhlaa ja joululoman alkua ja kevätjuhlia ja heittäneet kärrynpyörää jumppatunneilla samaisessa salissa. Huoneessa on ollut myös luokkaopetusta.

 

Muuan puhelias oppilas kertoi viereisen pöydän entiselle oppilaalle, joka oli varma että kaunis kaakeliuuni ei kyllä ollut hänen kouluaikanaan olemassa, tuijottaneensa unnin kiemroiota monet kerra 1940-luvulla. Opettaja näet pani hänet rauhoittumaan uunin eteen ja tuijottamaan sitä että rauhoittuisi.

 

Lukuisat ovat kuvaukset museon toisessa päässä olleen hammashoitolan kauhuista. Pelko kuuluu vieläkin heidän puheestaan. Paitsi niiden kahden oppilaan joiden mielestä hammatahnan näytebien sisältö maisutui ihanalta kun he rynnättyään ulso hammashoitolasta alkoivat heti vertailla tuubien sisällön makua. Golgatan oli parempaa kuin se toinen. 

 

Kartanon pihalla onmyös näytelty kesäteatteria. Kahvilassa vieraili entinen kesätetatterin näyttelijä joka tarkkaan näytti missä he näyttelivät ja mistä he kulkivat sisään ja ulos.

 

Nyt tämän viimeisimmän remontin aikana Historiallisen museon ulkokuori sai alkuperäisen sävyn. Vaalenapunainen sopii hyvin rakennukseen joka on kuin jalokivi kevätauringon paisteessa. Remontissa uusittiin myös putkisto. Me emännät olemme oppineet kertomaan myös sisätilojen restaurointivaiheista. Siitä miten kahvilahuoneen kauniit katto-ornamentit työläästi saatiin esiin maalin alta 2005 valmistuneessa remontissa. Tällä hetkellä me emännät jäljitämme tietoa kauniista jugendhen kisitä vihreistä tapeteista.

 

Olemme eläytyneet yhdessä asiakkaiden kanssa 1800-1900-lukujen taitteen elämään kartanossa. Miettineet sitä että riittikö sisällä lämmintä. Muuan rouva sanoi psytyvänsä hyvin kuvittelemaan kuinka hän åitkässä kauniissa puvussaan helmat maata viistäen kulkee huoneesta toiseen. Keittiöstä kuuluu kodikasta kolinaa ja palvelustyttö tulee kysymään onko rouvalla joitain toiveita. Siinä samassa kahvilaan lehahtaa kuusi nuorta iloisesti juttelevaa parikymppistä naista, kaikilla eräänlainen aikakausiasu yllään. Kauniisti poimutetut miehustat, röyhelöhihansuut, nyörikengät, laajat hameet. He harrastavat eräänlaista aikakusipukeutumista. Kahdella heistä oli jugendista innoituksen saaneet hatut. Leidit joivat kahvia ja teetä ja söivät Kartanon leivokset siinä kauniin Andsténin kaakelitehtaan valmistaman uunin kupeessa. Aivan kuin hekin olisivat Fellmanin Kartanon asukkaita. Rouva joka juuri oli kuvitellut millaista olisi asua täällä kartanon emäntänä katseli ihastuneena tätä nuorta vaateharrastajajoukkoa. Tällaista elämänmenoa Kafé Kartanon emäntävuorossa olevat saavat ihastella siinä keittiön ja tarjoilupöydän väliä käydessään ja asiakkaita palvellessaan. 

 

Tänään kahvilan taso oli entistä fiinimpi, kun kahvia oli kaatamassa ja asiakkaiden kanssa seurustelemassa yhdistyksemme varapuheenjohtaja Jari Pajala. Häntä ennen jäsenemme Jarmo Tiihonen on ollut isännöimässä kahvilaa. Silloin teemana oli huonekalujen entisöinti ja jugendkuvioit tekstiileissä - ja erehdyksessä väärinpäin ripustettu ryijy. Tänään Pajalan Jarin johdolla kahvilamme taisi tehdä asiakasennätyksen. Saapa nähdä millaiset ennätykset lyödään kun yhdistyksemme jäsen Juha Lankinen tulee kahvilaa isännöimään frakissa. Kartano taitaa herätä elämään 1800-luvun lopun elämää aivan kuin varkain.

 

Tämän kaiken kerron innostaakseni jäseniämme kokeilemaan yhden kerran kahvilanpitoa, sillä se on hieno kokemus ja illalla on paljon viisaampi kuin aamulla kuultuaan kaikki ne tarinat joita asikkaat kertovat.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS