Puheenjohtajalta 2020

Pauli Saastamoinen muistelee

 

Kafé Kartanon kauniin kaakeliuunin kupeessa olemme me Lahden kartanon ystävien kahvilanpitäjät saaneet kuulla mielenkiintoisia kertomuksia elävästä elämästä. Tositarinoita. Muistelot siivittävät ajatukset lentoon, muistot palaavat elävinä mieleen.

 

Pauli Saastamoinen istuu kahvilan jykevän antiikkipöydän ääressä hörppien mietteissään kahvia ja maistellen Kartanon leivosta. Hän on 75-76-vuotias hoikka mies, entinen merimies, seilannut maailman merillä eläkeikään asti ja sitten palannut kotikonnuilleen Lahteen. Tai on asunut perheensä kanssa taloa muistaakseni Myllyojalla, tullut sinne laivalta lomille aina 3 kuukaudeksi kerrallaan.

 

Istahdan juttelemaan Paulin kanssa, kysyn, onko hän paljasjalkainen lahtelainen. Hän toteaa että melkein, ei kuitenkaan aivan paljasjalkainen, sillä hän oli 2-3-vuotaias kun vanhemmat muuttivat Pyhtäältä Lahteen.

 

  • Voikohan tämä muistoni pitää paikkansa, Pauli Saastamoinen ihmettelee.

  • Olin jotain 5-vuotias, kun minua viisi vuotta vanhempi sisareni toi minut kanssaan tänne Kartanoon joulujuhliin. Muistan kuinka kaunista täällä oli, kun huone oli koristettu joulua varten. Tuolla oli joulukuusi, jossa paloivat kynttilä, keskustelukumppanini jatkaa kertomistaan.

 

Vahvistan että hänen muistikuvansa pitää paikkansa ja että joulujuhlat olivat tässä samaisessa tilassa,jossa me nyt istumme. Olemme nimittäin Kartanon alakoulun yhdistetyssä juhla- ja jumppasalissa. Sali oli tuolloin Paulin ja hänen sisarensa joulujuhlan aikaan pidempi.

 

  • Kävikö sinun sisaresi Kartanon alakoulua? kysyin.

  • Ei, emme me olleet Kartanon koulun joulujuhlassa. Olimme koululla illalla raittiusyhdistys Säteen järjestämässä joulujuhlassa. Se oli niin voimakas kokemus että se on jäänyt niin elävänä muistona mieleeni. Tosin olen epäillyt että olen nähnyt unta. Kun tulin kahvilaan ja näin tuon kaakeliuunin, kaikki taas palasi mieleeni. Silti olin epävarma asiasta..Helpottaa kovasti, kun sain sinulta vahvistuksen että olemme koulun juhlasalissa ja täällä koululaisetkin viettivät joulujuhlia.

     

Pauli Saastamoinen mainitsee, että hänellä on jäljellä vanhoja valokuvia ja todistuksia, joita hän mielellään näyttäisi ja samalla kertoisi enemmän lapsuuden Lahdesta. Sovimme että hän tulee uudemman kerran kahville ja me voimme silloin jatkaa muistelemista.

 

Tapaan Pauli Saastamoisen, Nesteen varustamon isoilla tankkereilla Enskerillä ja Jaarlilla ja Jatunilla ja monella muulla seilanneen eläkkeellä olevan merimiehen uudelleen viikon päästä. Kahvittelemme ja muistelemme.

 

Pauli muistelee että vanhemmat muutivat Pyhtäältä ensin Sihvolan taloon Kullankukkulalle Rahikankadulle vanhaan hirsitaloon. Rahikankadulta perhe muutti Helkalankatu 12:teen Radanvarteen. Hän muistelee että perhe muutti usein. Isä oli mies, jolla aina oli töitä, hän osasi monenlaisia asioita.Perheen asuessa Lahdessa isä toimi valokuvaajana. Paulin puheesta kuulee miten hän ihailee isänsä monia taitoja.

 

Pauli kaivaa esiin valokuvan joka on otettu Helkalankadulla kotitalon pihalla. Siinä on äiti vierellään Paulin isosisko ja isä edessään pikkuinen Pauli. Kuvaa katsoessani melkein voi kuulla äidin sanovan pikkuiselle irti isän otteesta rimpuilevalle pojantaaperolleen, jota poseeraaminen ei innosta, että ”odota ihan vähän, kohta kuva on otettu.” Isä pitää toisella kädellä Paulista kiinni ettei tämä karkaa kuvasta ja toisessa kädessä hänellä on kameran laukaisuvaijeri. Valokuva on siis valokuvaajaisän itsensä ottama perhepotretti. Hauska kuva.

 

Vanhemmat eivät olleet hämäläisiä. Äidin Pauli Saastamoinen kertoo olleen kotoisin Leppävirralta ja isä oli Kuopiosta.

 

Paulilla on mukanaan viranomaisten antama paperi joka myöntää luvan lähettää Pauli Saastamoinen ulkomaille. Helmikuussa 1942 Pauli lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin. Hän istui muiden sotalapsien kanssa junassa yön yli, kunnes juna tuli Tornioon. Sieltä matka jatkui Ruotsin puolelle, jossa hänet sijoitettiin ruotsalaiseen perheeseen Haaparannan lähelle. Sieltä hänet myöhemmin sijoitettiin toiseen perheeseen etelämmäksi toiselle paikkakunnalle. Paulin mieleen muistuu ostokortti, jonka hänen ruotsalainen perheensä sai otettuaan kotiinsa sotalapsen. Suomeen puolentoista vuoden päästä palatessaan Pauli ei enää osannut suomea. Hän toteaa että Lahden tienoolta lähetettiin paljon lapsia Ruotsiin sodalta turvaan.

 

Koulun Pauli aloitti Ruotsista paluun jälkeen Okeroisten piirin alakansakoulussa Hollolan kunnan puolella. Hän näyttää Okeroisten koulun todistusta joka on pahvikantinen pienehkö vihkonen jonne opettaja on kauniilla käsialalla kirjoittanut Paulin nimen ja arvosanat. Varsin kelvollinen todistus Ruotsista palanneelle pienelle pojalle.

 

Isän esimerkin innoittamana Paulikin on harrastanut valokuvaamista. Luen hänen antamastaan Nesteship-lehdestä 1/ 1990 että Pauli Saastamoinen on osallistunut varustamon valokuvausmestaruuskilpailuun ja voittanut sarja A: Työkuvat, työympäristö, mustavalkopaperikuvat kuvallaan ”Laivakoirat”. Kuvan ansioiksi raati on maininnut hyvän sommittelun ja ilmeikkyyden. Saman sarja diakuvien 3. sijan Pauli voitti vauhdikkaalla ja jännitystä ilmentävällä kuvalla ”Vesilastissa”. B-sarjassa: Vapaa-aika, Pauli voitti kaikki kolme ensimmäistä sijaa, samoin diakuvien voitto tuli kuvalla ”Palmupuuhun”. Hieno saavutus varsinkin kun valokuvakilpailun osallistujia mainitaan olleen runsaasti. Lehdessä on useita Pauli Saastamoisen ottamia kuvia. Ei ole omena kauas puusta pudonnut; valokuvaajaisän poika on taitava kameran käyttäjä. Eksoottisissa maissa eikä laivallakaan kuvauskohteista ollut pulaa.

 

Kouluikäisenä Pauli Saastamoinen osallistui kilpailuun jossa piti keksiä raittiuteen kannustavia iskulauseita. Hän voitti iskulausekisan lauseella ”Raitis nuoriso on kansan turva” ja sai kirjapalkinnon ja kunniakirjan Lahden nuorisojärjestöjen neuvottelukunnalta. Nuorisotyön keulakuvana Lahdessa toimi Leo Laakso, tunnettu lahtelainen mäkihyppääjä, nuorten ihannoima urheilija.

 

Nykyään Pauli Saastamoinen viettää ansaittuja eläkeläispäiviä senioritalossa. Hän kertoo usein kulkevansa lapsuutensa ja nuoruutensa kaduilla ja kujilla. Vielä löytyy Kullankukkulalta tuttuja talojakin vaikka paljon on muuttunut.  

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS