Puheenjohtajalta 2020

Vuoropuhelua

Museon ystävät tukiessaan museon toimintaa, toivottaessaan verkostojensa kautta ystäviä tervetulleiksi museoon ovat jatkuvassa vuoropuhelussa toisaalta oman yhdistyksensä jäsenten kesken ja toisaalta museon tutkijoiden, museonjohtajan ja muiden ammattilaisten kanssa sekä  vielä lisäksi oman viitekehyksensä, verkostojensa ja ympäröivän yhteisön kanssa.

 

Kafé Kartanossa työskentely emäntävuorolaisena on aitiopaikka kun pitää korvat ja silmät auki. Asiakkaat, monesti vanhat lahtelaiset kertovat muistojaan, asian harrastajat ideoitaan ja raikkaasti nuoremmat rohkeasti heittelevät ajatuksen siemeniä tyyliin: Sitten te voisitte vielä...

 

Museon ammattilaisiksi olen mitä suurimmassa määrin Historiallisella museolla Kafé Kartanossa emäntävuorollani oppinut lukemaan myös museon vahtimestarit. He eivät vain sulje ovia, avaa niitä vaan he siinä pääsylippuja myydessään antavat rautaisannoksen alkuopastusta ennen näyttelyä. Mutta nyt on Lahden kaupungissakin ilmassa nk tehostamis- ja keskittämishankkeita jotka toisivat mahdollisesti mukanaan sen että kaikki kaupungin koulujen, liikuntapaikkojen, museoiden, virastojen ym vahtimestarit muodostaisivat oman yksikkönsä ja työvuorot jaettaisiin niin että liikuntapaikan vahtimestari tuuraisikin museon vahtimestaria ja museon vahtimestari vaikkapa koulun vahtimestaria. Kuulostaa ehkä kustannustehokkaalta ensi kuulemalta, mutta ei ole sitä taatusti toisella kuulemalla. Ja missä on se kuuluisa museon tai koulun henki jos henkilökunta toimisi yhtenä viikkona yhdessä paikassa toisena toisessa?

 

Olen seurannut nyt tämän Kafé Kartanomme toiminnan ajan Jugendnäyttelyn alusta lähtien vahtimestarieiden Tuijan ja Tapsan toimintaa. Eivät he ole vahtimestareita perinteisessä merkityksessä vaan he ovat nimenomaan Lahden historiallisen museon asiakaspalvelijoita, jotka ovat perehtyneet nimenomaan Kartanon taustaan, heillä on historiallista faktatietoa paljon. Kuuntelin silmät ymmyrkäisenä kun toinen vahtimestareista kertoi Fellmanin ajoista kartanossa - kiinnostavasti ja mieluusti. Kun yksien asiakkaiden kanssa ihastelimme kahvilan kaunista kaakeliuunia ja heräsi kiinnostus uuninvalmistajaa kohtaan, meillä oli monisteena seuraavana päivänä tiedot Sörnäisten kaakelitehtaasta ja uunintekijästä nimeltä Andstén. Vahtimestari oli tiedon museon tutkijalta hankkinut. Museon vahtimestarien työhön kuuluu hallita havaintolaitteiden ja projekttoreiden ym käyttö ja tarvittaessa he opastavat kävijöitä niitä käyttämään, tietokoneohjauksen takana olevat laitteet ovat heidän osaamisaluettaan. Seurasin kerran kuin taitavasti he selvittivät vikaa, joka pysäytti kyseisen kojeen ja saivat kuin saivatkin sen toimimaan. Muuan asiakas kahvitellessaan innostui muistelemaan kouluaikaisen juhlasalinsa/jumppasalinsa, nykyisen kahvilan, varusteita. Oli päässyt unohtumaan, mitä oli milläkin seinällä ja missä oli ovi, mistä mentiin opettajainhuoneeseen ym. Eipä aikaakaan , kun keskustelun kuullut vahtimestari toi teoksen jossa oli valokuva huoneesta. Siitä näkyi uuni, puolapuut ja ovi jota ei enää ole vaan paikalla on ikkuna.

 

Museon vahtimestareita ei pitäisi oikeastaan edes kutsua vahtimestareiksi. He ovat museon olisiko se vaikka teknisiä asiakspalvelijoita vai mitä, en tarkkaan osaa nimikettä muotoilla. Mielestäni myös koulujen vahtimestarit ovat aika spesiaalia porukkaa. Oman koulun vahtimestari on tärkeä kasvattaja yhdessä muun koulun henkilökunnan kanssa. Muistan kuinka Helsingissä koulua käynyt sukulaiseni kertoi suositusta koulunsa vahtimestarista joka sanoi välitunnilla oppilaille usein heitä opastaessaan: "Minä ja muut maisterit olemme päättäneet että..." Samalla tavalla museon vahtimestarit voisivat sanoa: "Me ja museon muut amanuenssit oleemme sopineet että..." 

 

Ulkoistamalla henkilökunta jäljelle helposti jäävät vain hengettömät seinät, kalseat käytävät. Ei riitä että museon tukijat kunnianhimoisesti ja innostuneesti kyntävät omaa sarkaansa ja tuovat näytille hienoja kokonaisuuksia. Jokainen kyseisen yksikön jäsen siivoojasta vahtimestariin ja museonjohtajaan saakka luo ja tuo sitä henkeä joka saa ihmiset tulemaan ja kokemaan mielenkiintoisia asioita. Se on ylpeyttä omasta tärkeätä työstä. 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS