Puheenjohtajalta 2020

Kato, kaikilla on kuvassa viikset! - Kartanon alakoulun ...

 

-        Mitä se niinku on kun sä oot museon ystävä?

-        Olen tämän rakennuksen ystävä ja …

-        Mut eihän rakennuksilla oo ystäviä. Vaan ihmisillä on ystäviä.

-        Onko sinulla Miia joku tärkeä ystävä?

-        On mulla, Katja on mun paras ystävä.

-        No mitä te Katjan kanssa teette kun te ootte ystäviä?

-        Me leikitään ja tehdään kaikkee kivaa yhdessä. Kerran me oltiin kahestaan maalla

         Katjan mummon ja vaarin luona.

-        Museon ystävyys on vähän samanlaista kuin sinun ystävyys Katjan kanssa. Teistä on

         kiva tehdä yhdessä asioita ja te viihdytte yhdessä. Samalla tavalla museonystävät

         tekevät kaikkea mukavaa museolla ja yhdessä museon ihmisten kanssa. Samalla

         kuulemme jänniä asioita, siitä millaista elämää rakennuksessa ja sen ympäristössä,

         Lahdessa on ennen eletty.

 

Miia oli yksi museolla käyneistä pienistä koululaisista lukuvuoden päättyessä. Länsiharjun koulun tokaluokkalaisia kävi museolla pari päivää sitten. Heidän opettajiensa kanssa olimme sopineet että kaikki 75 oppilasta voivat tulla juomaan mehua ja syömään Helmi Keckmanin korinttileipiä Kafé Kartanoon. Heitä oli kolme luokkaa ja he tulivat luokka kerrallaan kahvilaan. Ehdimme vähän jutustellakin keskenämme.

 

Pienet tokaluokkalaiset olivat tohkeissaan näkemästään ”hirveen vanhasta” miekasta. Yksi poika anelevasti sanoi minulle: ” Ei sillä varmaan oo ketään tapettu.” Minä puolestani kerroin hänelle ja hänen kavereilleen August ja Ida Fellmanista ja että August Fellman perusti Lahden ensimmäisen koulun Lahdenkylän kansakoulun. Hän halusi että lapset käyvät koulua. Kapteeni Fellman antoi alustalaisilleen jauhosäkin lisäpalkkiona kun nämä panivat lapsensa kouluun oppimaan kirjoittamisen ja lukemisen taidon. Kerroin myös Raijasta joka kävi Kartanon alakoulua ja vilkkaana tyttönä, tokaluokkalaisena, joutui opettajansa Sylvi Särkän määräyksestä seisomaan kahvilan, koulun entisen voimistelusalin, kauniin kaakeliuunin eteen ja katsomaan sitä 10 minuutin ajan. Kysyin oliko rangaistus mehunjuojista liian ankara. Yhteen ääneen he sanoivat: Eeeeei.   

 

Yhdessä kolmesta koululaisryhmästä heräsi yllättäen vilkas keskustelu miesten viiksimuodista. Panin näet kiertämään  kapteeni Fellmanin 60-vuotispäivillä otetun valokuvan, jossa oli syntymäpäiväsankari vaimonsa Idan ja sukulaisten ympäröimänä Kartanon pääsisäänkäynnin portailla. Yksi oppilaista tokaisi kuvan nähtyään: Miksi kaikilla kuvassa on viikset? Tyttö hänen vieressään totesi heti: Eikä ole, ei noilla naisilla mitään viiksiä ole. Mutta totta oli että kaikilla miehillä oli viikset. Ja vielä ihan samanlaiset. Sen jälkeen jok’ikinen kuvan käteensä ottanut tarkisti miesten viikset. Yhdessä opettajan kanssa totesimme että se oli yli sata vuotta sitten sen ajan muotia. Ja että onhan nykyäänkin miehillä viiksiä. Pieni hentoääninen Kerttu viittasi ja halusi ehdottomasti kertoa että hänen iskällään on viikset ja ukilla myös.

 

Kun lapset olivat lähteneet opettajansa johdolla jatkamaan matkaa iloisina kiitellen mehusta ja pikkuleivästä, minua hymyilytti vielä pitkään lasten viiksijutut.

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS