Puheenjohtajalta 2020

Sillimuseo ja muita museoita Pohjois-Islannissa

Vierailin heinäkuussa viikon verran islantilaisessa ystävyyskaupungissamme Akureyrissä. Olin mukana vuotuisessa NOVU-tapaamisessa. Niissä Lahden nuoret sekä virkamiehet ja poliitikot tapaavat vuosittain pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kesken. Vuoden 2012 isännöintivastuu oli Akureyrillä  Pohjois-Islannissa. 

 

Kun pieni potkurikone lensi Reykjavikin vanhalta sisämään lentokentältä pohjoista kohti, kaikkialla levittäytyi tummanharmaa laava. Islannin koko sisämää on asumatonta aluetta. Sitten tulimme  Glera-joen laaksoon ja lensimme pitkin vihreää, ei kovin vehmasta vuorten välistä käytävää kohti Akureyria. Pieni lentokenttä on vuonon kärjessä aivan veden tuntumassa.

 

Olimme pian 17 000 asukkaan Akureyrissä, viehättävässä kaupungissa  Islannin pisimmän vuonon Eyjafjörðurin pohjukassa. Ehdimme kohti majapaikkaamme ajaessa pikaisesti huomioida pyöreän uusi kulttuurikeskus Hofin, joka seisoo jykevänä aivan veden äärellä Kista-vuoren kohotessa lähes puolentoista kilometrin korkeuteen kaupungin taustalla. Kulttuurikeskuksesta oli ollut puhe jo Lahden pari vuotta aikaisemmin isännöidessä NOVU-tapaamista. Ylpeänä v 2010 valmistunutta Kulttuurikeskusta kuvaili Akureyrin edustaja Þórgnýr Dýrfjörð. 

 

Akureyri on uskomattoman moderni viehättävä kaupunki, jonka pormestari Eirikur Björn Björgvinsson on kahden vuoden ajan luotsannut kaupunkiaan. Se niin kuin muukin Islanti on kovaa vauhtia nousemassa 2008 vuoden jälkeisestä syvästä talouskriisistä.

 

Vierailun aikana kävin Akureyrin suuren pojan kirjailija Jòn Sveinssonin kotimuseossa, talossa jossa kirjailija asui ja kirjoitti ja jonne hän ulkomaanmatkoiltaan palasi. Jón Sveinsson on kirjoittanut Glera-joen laaksosta ja ympäröivien vuorten rinteiltä inspiraationsa saaneita seikkailukirjoja joissa poika nimeltä Nonni seikkailee huikeiden luonnonvoimien saattaessa hänet melkein ylivoimaisiin tilanteisiin. Nonni kertoo paljolti v 1944 kuolleen kirjailijan omista kokemusksista. Nonni on Jon-nimestä muodostettu lempinimi. Kirjoissa seikkaili myös hänen veljensä Manni. Kirjailijan kotitalo on pieni ruskea korkeharjainen puutalo Akureyrin ns Vanhassa kaupungissa aivan Kaupunginmuseon vieressä. Kaupunginmuseossa oli näyttely alueen ihmisten elämästä ja alueen asuttamisesta.

 

Nonni-museotakin mielenkiintoisempi oli Siglufjördurissa sijaitseva Sillimuseo. Islannin silli kalastettiin loppuun Eyjafjördurin kapeasta vuonosta ja lähivesiltä vuosien 1867 - 1968 kuluessa. 1950-luvun 3000 asukkaan "sillikaupunki" on kutistunut n 1200 asukkaan yhteisöksi. Puhutaan Siglufjördurin silliaikaudesta tai voisiko sitä kutsua samoin kuin kultakuumetta ajanjakoksi joilloin elettiin sillikuumetta, kunnes kaikki loppui. Meri tyhjennettiin sillistä. Kävimme sillin suolausrakennuksessa, sitten menimme kalanjalostustehtaaseen ja kalaöljyn valmistamoon sekä lopuksi  3004 avattuun Kalastuslaivamuseoon. Ehdimme kavuta suolausrakennuksen yläkertaan ja koluta sillitehtaan tyttöjen asuntolaan, huoneisiin joissa kerrossänguissä nukkui 4-8- tyttöä ja yhteisiin keittiö- ja ruokailutiloihin. Hyvin toteutettu museo, monipuolinen ja mielenkiintoinen.  Kaupungit Olafsfjördur ja Siglufjördur on yhdistetty v 2010 käyttöön otetuilla kahdella  yhteensä yli 11 km pitkällä vuorten läpi louhitulla tunnelilla muodostaen nykyään oman yhtenäisen kunnan. 

 

Huomasin että on todella kiehtovaa päästä kurkistamaan oikeiden ihmisten elämään, aitoa esineistöä on niin paljon jäljellä. Työt vaikuttivat loppuneen aivan äsken. Laitan iloksenne muutaman kuvan sillimuseosta näiden sivustojen kuva-albumiin.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS