Puheenjohtajalta 2020

Kohti tulevaa

 

 

oik- Kaiteessa Kartanon ystävien tekemä kukkaseppele joka ojennettiin Elokuisessa illassa teatteriesityksen päätteeksi näytelmän kirjoittaneelle ja ohjanneelle Timo Taulolle ja Ainopuiston teatterin näyttelijöille yhteisöllisyyden symbolina kiitokseksi hienosta esityksestä.

 

 

 

 

 

Syksy alkaa jo näkyä luonnossa ja kotipihan istutuksissakin. Rautatieläisen omenapuun sato alkaa kypsyä. Kevät ja kesä tuntuvat kiitäneen sujahtamalla melkein syksyyn.

 

Yhdistyksen toiminnassa oli heinäkuussa tauko.  Kuitenkin taustalla hallituksen toimesta täyttä päätä rakennettiin elokuun Kartano-seminaaria, Elokuista iltaa ja syksyn kulttuuriretkeä Helsinkiin. Jokainen näistä tapahtumista vaatii kutsujen laatimista, ilmoittautumisten vastaanottoa, varmistamista ja käytännön järjetelyjen toimivuuden tarkistamista. Varapuheenjohtajan suunnittelema ja vetämä Kartano-seminaari kiinosti ja veti kahvilan täyteen kuulijoita. Seminaari oli hyvä johdanto näytelmän Kapteeni ja rullatehhtaan Aino kenraaliharjoitukseen ja sitä seuraaviin esityksiin, joista yksi muodosti Elokuisen illan pääohjelmanumeron.

 

Yhdistys on ollut alusta asti tukemassa Ainopuiston yhteisöllisen teatterin ensimmäistä produktiota, joka liittyy kiinteästi Historiallisen museon eli Lahden kartanon rakentajaan August Fellmaniin, häneen ja rakennukseen liittyviin eri vaiheisiin. Nyt tiedetään että Ainopuiston teatterin esittämä Kapteeni ja rullatehtaan Aino oli menestys. Yhdistyskin voi vähän röyhistellä tyytyväisyyttään saadessaan olla omalta osaltaan tukemassa tämänkaltaista kulttuuria Lahdessa.

 

Syksy koittaa. Syyskokous on marraskuun 29. päivänä. On alettava hakea yhdistykselle uutta puheenjohtajaa. Hakeminen on käynnistettävä mahdollsimman pian, sillä marraskuun loppu on yllättävän pian. Hallitus aloittaa jo syyskuussa syyskokouksen valmistelun. Se tarkoittaa mm.  MM-kisavuoden ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen taipaleen huomioimista vuoden 2017 toimintasuunnitelmaa laadittaessa. Olen vuoden lopussa toiminut yhdistyksen puheenjohtajana koko sen olemassaolon ajan eli kuusi vuotta. Muuan amerikkalainen professori totesi liikeyritysten toimitusjohtajien toimiaikaa tarkastellessaan, että seitsemässä vuodessa toimiva johtaja on antanut kaikkensa ja on aika vaihtaa uusi vetäjä kehiin. Minusta kuusi vuotta on sopiva aika ja tunnen että olen antanut kaikkeni. Nyt on aika uudistua ja vaihtaa uusi vetäjä kehiin. Haluan ilmoittaa asian selkeästi tässä vaiheessa että jäsenistö voisi ajoissa aloittaa aktiivisen uuden puheenjohtajan "headhuntingin"

 

Lahden kartanon ystävät ry on minulle erityisen rakas yhdistys. Sen perustamisvaiheet keväällä 2011 ovat hyvin mielessäni. Aloitimme lennokkaasti Suvi alkaa Kartanosta-tapahtumassa museon telttakatoksessa omalla esittelypöydällä, johon monistimme Kärjen Eevan ideoiman ja museon toimiston kanssa yhteistyönä toteutetun esitteen. Teimme tehokasta PR:ää museonystävänä toimimisen iloista ja saimme muutaman jäsenenkin houkuteltua, mutta ensimmäinen Elokuinen ilta oli mainio tapatuma, jota juhlimme 52 vieraan kanssa. Haitari soi, aurino paitoi - ja Kartano oli paketissa. Viittilöimme pihalla rakennusta kohden vakuuttaen sieltä paljastuvan entistä kauniimman Kartanon. Vuoden 2011 lopussa yhdistyksellä  oli jo yli 20 jäsentä. Nyt on 215.

 

Mikä minulle on ollut, on nyt ja on tulevaisuudessa tärkeää museonystäväyhdistyksessämme? Se on ehdottomasti se että jokainen jäsenemme, joka tulee mukaan mihin tahansa yhdistyksen tapahtumaan, Kuukauden toivottuun, retkeen, matkaan, tai joka ottaa yhdistykseemme yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, saa tunteen että hän on tärkeä ja iloinen välittömyys saa hänet viihtymään yhteisössämme. Me toimimme Historiallisen museon tukena, PR-apuna, lisäarvona kiinteässä yhteistyössä museon tutkijoiden ja koko henkilökunnan kanssa. Museolta me saamme sisällön tekemiseemme. 

 

Tämä vuosi 2016 on kaikessa innostavuudessaan ollut monista syistä melko rankka puheenjohtajalle. Arvostan kovasti sitä työtä, jonka edellinen Kafé Kartanon toiminnasta vastannut Ulla Thil teki vetäessään kahvilatoimintaa jugennäyttelyn ja sittemmin vuoden tauon jälkeen Viipuri, mon amour-näyttelyn aikana hankkien vapaaehtoisemännät, pestessään likaantuneet tekstiilit, pöytäliinat, jugendesiliinat ja Viipuri-esiliinat unohtamatta leivonnaisten ym.hankintojen tekemistä. Valtava urakka.

 

Tänä vuonna sovimme että puheenjohtaja vastaa myös kahvilan toiminnasta. Kahvilahan on, kuten niin monesti on todettu, yhdistyksen tärkeä "lippulaiva". Tuunnustan rehellisesti että kahvilanpitäjänä toimiminen on verottanut valtavasti puheenjohtajan voimavarojani.Puheenjohtajuus tuo niin paljon muutakin, tapaamisia, yhteydenottoja ja lisäksi hallituksen kokouksien valmistelu ainakin ajatustasolla, vaikka sihteerihän ystävällisesto esityslistan ja pöytäkirjan laatii. Äsken mietin näitä ja muitakin asioita silittäessäni pesemiäni tekstiilejä. Eli en suosittele jatkossa että puheenjohtaja ottaa vastuualueekseen kahvilatoiminnan. Se on liian raskasta, jollei rajoita yhdistyksen toimintaa vain kahvilanpitoon.

 

Vireän ja tasokkaan yhdistyksen toiminta on helposti itseään ruokkivaa. Kun on mukavia ja antoisia tapahtumia, ja ne on "fiksusti" hoidettuja, niitä toivotaan lisää. Yhdistyksen toiminta yhteistyökykyisyydessään tuo helposti uusia yhteistyöpartnereita. On tärkeää osata karsia tekeminen "ihmisen mittaiseksi", mutta niin että jäsenet tuntevat saavansa yhdistykseltä jotain tärkeää.

Toivon että yhdistyksen toimintaa jatkossa leimaisi ilo, mutkattomuus ja hyvä keskinäinen yhteistyö pitäen mielessä että museonystävyys on antoisa ja mukava yhteinen harrastus!

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS