Puheenjohtajalta 2020

Syyskokouksesta joulun kautta kohti uutta

 

Yhdistyksen syyskokouksessa tupa oli täynnä. Tosin Riitta Niskasen esitelmällä Tapanilan ainutlaatuisesta puutaloalueesata taisi olla merkitystä niin että syyskokouksessakin jäsenistöä oli paikalla. Kysyessäni Riitta Niskaselta esitellessäni hänet, unohdinko pois jonkun tärkeän tittelin kun mainitsin niistä dosentti ja rakennustutkija, hän totesi: - Rouva. Rouva Niskanen on todellinen museon ammattilainen, jonka asiantuntemus ja tapa kertoa on äärimmäisen kiinnostava. Niin oli tälläkin kertaa. Tutkailen uusin silmin ja toisesta näkövinkkelistä lähellä kotiani olevan Tapanilan tontteja ja taloja ja niihin tehtyjä uudistamistoimenpiteitä. Riitta mainitsi että tehdyssä haastattelututkimuksessa alueella asuvat  olivat sitä mieltä että naapurin tekemät  muutokset olivat huonoja mutta  omat juuri oikeanlaisia.

 

Syyskokouksessa ei löytynyt ehdokasta uudeksi puheenjohtajaksi, vaikka olin hyvissä ajoin jo elokuussa ilmoittanut, että olen mieluusti väistymässä. Muutamia henkilöitä tiedän taivutellun, mutta eivät olleet ehdokkaat taipuneet. Selvittelin yhdistyksemme sääntöjä lukien yhdessä tuttavajuristini kanssa, mitä tapahtuu, jos minä puheenjohtajana sanon jyrkästi että tämä oli tässä ja kiitän kauniisti. Juristin mukaan puheenjohtajaehdokkaan puuttuminen, koska Lahden kartanon ystävät ry:n puheenjohtajan valitsevat nimenomaan jäsenet syyskokouksessa  ja se että vasta puheenjohtajavalinnan jälkeen valitaan eri ”pykälässä” hallitus, aiheuttaan sen että hallitusta ei saada muodostettua. Jokaisella yhdistyksellä pitää olla puheenjohtaja, joka allekirjoittaa yhdistystä koskevat asiapaperit. Toiminta vaikeutuisi, jollei puheenjohtajaa saataisi valittua ja suorastaan pysähtyisi. Tiesin varautua siihen, että uutta puheenjohtajaehdokasta ei ehkä olisi ehdolla syyskokouksessa ja ehdin miettiä omaa ratkaisuani.

 

Lahden kartanon ystävät ry: hyn on aivan vuoden loppuun saakka liittynyt jäseniä, viime viikolla yksi ainaisjäsenkin. Se kertoo siitä, että yhdistys tekee paljon asioita oikein ja sopivan monipuolisesti. Yhdistys joka on menestystarina lahtelaisessa, liian usein kielteisessä toimintaympäristössä, ansaitsee arvoisensa jatkumon.

 

Minulle tietenkin yhdistys on ollut ja on tärkeä, en muuten olisi sitä ollut perustamassa yhdessä Eeva Kärjen ja Jari Pajalan kanssa. Tiedän että museonystäväyhdistystä tarvitaan ja museonystävyys on innostava harrastusmuoto. Tiedän senkin, että museolla meitä arvostetaan ja olemme eräänlainen helpotus, resurssi, tapahtumien yhteydessä, sillä olemme aina pyrkineet toimimaan  Historiallisen museon arvon ja miljöön mukaisesti, jopa vaivaa nähden sen kohentamiseksi. Kafé Kartano kaupungin kauneimpana kahvilana vapaaehtoisvoimin tapahtumien yhteydessä toimivana ei ole ihan vähäinen saavutus. Ajatelkaa museon sokkeloita ja portaita ja ahtaita keittiötiloja, siellä emäntämme Viipurin Pyöreän tornin esiliinoissaan kiikuttavat kahvia ja leivonnaisia rappuja ylös ja likaisia astioita alas. 

 

Mieleeni on jäänyt monta mukavatunnelmaisia hyvin suunniteltua yhdistyksen matkaa, joka on opettanut meille uutta. Olemme käyneet Tallinnassa, Riiassa, Viipurissa, Ahvenanmaalla ja kolunneet toinen toistaan mielenkiintoisempia kartanoita kotimaassa, tutustuneet Lahden ainutlaatuisiin taidelaitoksiin jne. Ja kaupan päälle jäseniltamme, joissa on muisteltu, kerrottu ja kuultu ihmeellisiä asioita.

 

Vielä puheenjohtajuudesta sen verran, että en voi olla edesvastuuton ja noin vain jättää kaikkea tätä ja kaikkia kannustavia, mukavia, osaavia jäseniämme ja sanoa: Heippa, pärjäilkää. Minä siis jatkan puheenjohtajana  ja toivon että yhdessä teemme vuodesta 2017 kaiken tämän maailman mekkaloinnin keskellä mukavan vuoden. Uudessa hallituksessa, niin kuin edellisessäkin oli, on paljon osaamista ja erityisen paljon luovuutta. Hallituksessamme on journalistia, teatterinohjaajaa, kuvataiteilijaa, korumuotoilijaa, professoria. On kielitaitoa arabian alkeista ruotsin, viron, saksan ja englannin osaamiseen. Tehdään siitä hyvä tiimi.

 

Kiitän lämpimästi hallitustyöskentelyn jättäviä Sirkku Blinnikkaa, Pirkkoa Aroa ja Erja Wiikiä. Haasteita riitti, selvisimme yhdessä niistä. Iloitsen siitä, että kaikki kolme ovat luvanneet olla käytettävissä, jos apua tarvitaan.

 

Vuoden alussa esittelemme uuden hallituksen tarkemmin jäsenistölle ensimmäisessä jäsenkirjeessä ja näillä nettisivuillamme. Järjestäydymme  tammikuun 2017 alkupuolella. Ja siitä sitten alkaa yhetinen matkamme kohti Suomi 100-juhlavuoden haasteita ja aivan aluksi Lahden MM 2017- haasteita. Sen verran jo tiedämme että 27.2.2017 Historiallisen museon ovet ovat auki, ja puistossa järjestetään entisajan  hiihtokoulu MM-turisteille. Me Kartanon ystävät ehkä tarjoilemme mustikkakeittoa ja ainakin lämmintä glögiä nestetasapainon ylläpitämiseksi.

Eli iloisin mielin kohti uutta  kuluneesta vuodesta toisiamme kiittäen.

Omalta osaltani toivotan kaikille yhdistyksemme jäsenille  

Hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta!

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS