Puheenjohtajalta 2019

Antaessaan saa - PR-työtä parhaimmillaan

 

 

Yhdistyksemme uusi hallitus pitää toisen kokouksensa parin päivän päästä Ystävävänpäivänä. Heti aluksi toivotankin hallitukselle ja sinulle, Kartanon ystävä hyvää ystävänpäivää. Yhdistykseemme on ehtinyt jo liittyä muutama uusi ystävä tämän vuoden puolella. Heille lämpimästi tervetuloa ystävien joukkoon.

 

Kohta alkaa Lahti2017 MM-kisat. Museollakin valmistaudutaan toivottamaan kisavieraat tervetulleiksi kurkistamaan Lahden historiaan. Samalla kisojen lähestyessä museon taholta on esitetty toive, että Kafé Kartano avaisi palvelunsa myös kisavieraille. Taas koputetaan ystäviä, vapaaehtoisia olkapäähään ja kysytään: Pääsetkö avuksi? 

 

Muun muassa sitä on museonystävyys. Ajan antamista.

 

Vapaaehtoisiksi kahvilaan on jo saatu houkuteltua reilusti toistakymmentä ystävää. Lisää tarvitaan. Vapaehtoiset eivät ehkä itsekään tajua kuinka merkittävää museon kannalta heidän iloinen ja palveluhenkinen otteensa edeskäyvien uniformu yllään on museolle. PR-työtä parhaimmillaan.

 

Useimmat vapaaehtoisista eivät ole millään lailla aiemmin olleet tarjoilijan toimissa ennen kahvilaamme muuten kuin perhejuhlissa. Omalta kohdaltani voin kertoa, että tiukan paikan tullen olen opetellut leipomaan ja ylpeillen tuonut mukanani itseleipomani tiikerikakun, toinpa kerran Lefrénin appelsiinikakunkin, kun kahvilan leipomotuotteet olivat yllättäen huvenneet niin ettei auttanut muu kuin ruveta tavaamaan kakunteko-ohjeita. Ihailua kerjäten kerroin emäntätovereilleni että nyt on humanistin tekemää kakkua, täysin ohjeiden mukaan tehty! Ja olin todella otettu kun "kilpasiskoni" maistettuaan kakkua totesi sen olevan hyvää.

 

Niin, vielä siitä Lahti 2017 MM-kisojen aikaisesta kahvilan aukipidosta pit kertomani. Olin juuri saanut melkein kaikkiin kevään ajan kahvituksiin vapaaehtoisemännät sovittua, kun museon toive kahden viikon kahvilarupeamasta kilahti sähköpostiini. Ensin iski epäusko. Sitten theräsi toive: Kysytäänpäs mitä aiempi kahvilavastaavamme, hienosti "vapaaehtoisemäntä/isäntä- rulettia" usean vuoden ajan pyörittänyt Ulla Thil vastaa, jos pyydämme häntä kisojen ajaksi kahvilaan emännöimään. Monessa mukana oleva Ulla vastasi: Odottakaapas hetkinen, tarkistan, olenko kiinni muuta kuin avajaispäivänä kuorossa. Hetken päästä tuli iloinen vastaus: "Minä tulen vapaaehtoiseksi kisojen ajaksi. Onpa kiva tauon jälkeen tulla taas kahvia kaatamaan."

 

Vapaaehtoisuus on oman ajankäytön muuttamista niin että saa sopimaan sen oman elämän muuhun aikataulutukseen. Kisojen ajaksi ainakin yksi Kartanon ystävistä on lupautunut museolle myös kielillä puhumiseen eli auttamiseen museon asiakaspalvelussa tarvittaessa saksan, ruotsin ja englanninkielellä kisavieraita.

 

Kisojen välipäivästä on tulossa mielenkiintoinen yös kahvilanpidon kannalta.  Maanantaina 27. helmikuuta Kartanolla Aino-puistossa hiihdetään vanhaan tyyliin. Ainopuiston teatteri järjestää Kapteeni Fellmanin hiihtokoulun. Silloin Kafé Kartano on hyvin miehitetty tai oikeammin naisitettu vapaaehtoisislla, jotka tarjoilevat mm. mustikkakeittoa hiihtäjille. Yläkertaan on jo lähetetty toive kunnon kinoksista, että saataisiin ladut, joita olisi hiihtäjän hyvä hiihdellä.

 

Jotta kukaan haluaisi vapaaehtoiseksi, ensimmäinen edellytys on, että vapaaehtoistiimin kesken on leppoisa "fiilis", niinkuin nykyään tavataan sanoa. Hymy ja nauru herkässä. Ei haittaa vaikka joskus Kartano-leivos keikahtaa ylösalaisin tai  jos oikea ja vasen menee sekaisin eikä vanha periaate "Ota aina oikealta, tarjoile aina vasemmalta" toteudu. Me vapaaehtoiset emme ole ammattilaisia, me saamme anteeksi paljon. Mutta paljain käsin ei  leivonnaisiin saa koskea eikä melkein tyhjää kahvimaitokannua saa täyttää (vaan on otettava uusi kannu uusine maitoineen).

 

Kahvila tulee tarvitsemaan vapaaehtoisuutta pyöriäkseen. Ja tarjoilemme kahvia sen verran kuin mihin rahkeemme riittävät. Viime vuonnakin oli pakko vastata museon pyyntöihin  "ei onnistu", kun niitä tuli enemmän kuin Kartanon ystävillä oli resursseja. 

 

Kiitos sinulle, vapaaehtoinen. Ja pyyntö sinulle, joka et vielä ole vapaaehtoinen: Tule mukaan iloiseen joukkoomme, jonka mottona on: Antaessaan saa. 

 

 

 

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS