Puheenjohtajalta 2019

Yhdistyksen ikärakenteesta

Olemme useampaankin otteeseen vuosien varrella keskustellet yleisellä tasolla museonystäväyhdistysten jäsenistön ikärakenteesta ja erityisesti oman yhdistyksemme jäsenistön ikärakenteesta. Toistuva kysymys: Miten saisimme nuoret innostumaan yhdistyksestä? Entä ruuhkavuosiaan elävät?

Esitän vastakysymyksen: Tarvitseeko ikärakennetta nuorentaa?

Tartto-Viljandi-matkalla mietin, minkä ikäisiä jäseniämme matkalle osallistui ja minkä ikäisiä yhdistyksemme jäsenet ylipäätään ovat? Ja onko se ollenkaan oleellinen kysymys. Nuoret eivät ole juurikaan yhdistysihmisiä. En ainakaan minä aikanani ollut. Nyt vuoden alussa olen maksanut viiden erilaisen yhdistyksen jäsenmaksut. Yhdistysten ikärakenne yhtä lukuunottamatta on aivan samanlainen kuin Kartanon ystävissäkin.

Designmuseon johtaja Jukka Savolainen totesi viime vuoden museonystävätapaamisessa, että museoissa pohdistaan paljon sitä, miten nuoret saataisiin innostumaan museoista. Hän sanoi että aika on tekijä, joka hoitaa ongelman. Nuorena vapaa-ajasta on kilpailemassa niin monet houkuttimet. Kun ikää tulee lisää, nuoret eivät enää ole nuoria vaan keski-ikäisiä ja vanhempia ja heitä kiinnostaa mitä oli ennen, miten tähän on tultu ja mikä erityisesti kiinnostaa. Yhä useammin varsinkin ulkomaanmatkoilla askeleet suuntaavat museoihin.Niissä saa vastauksia siihen, miten kyseisestä maasta on tullut sellainen kuin se on ja millainen on siellä asuvaien ihmisten elämä, mistä väki on tullut.

Jokaisella matkallani tai ainakin lähes jokaisella matkalla, jos aikaa on liiennyt, olen poikennut museoihin. Ja se on tullut tavakseni enenevissä määrin ikääntyessäni. Tietomääräni ja uteliaisuuteni on lisääntynyt ja tiedän, mikä minua kiinnostaa ja mikä ei. Sen myötä osaan hakeutua paikkoihin, joista saan lisää tietoa ja syvennettyä sitä.

Takaisin yhdistyksen ikärakenteeseen. En kanna huolta siitä. Meistä useimmat ovat eläkkeellä, on paljon vielä työelämässä mukana olevia, on miehiä ja on naisia. Yhdistyksessämme ovat edustettuina mitä erilaisimmat ammatit. Matkoillamme minua aina ihastuttaa se miten rikastuttavaa on keskustella erilaisen työelämän edustajan kanssa kuin mitä oma on ollut.

Tarton matkalla ruokaillessamme opin vieressäni istuneelta herralta miten nykylaitteilla voi helposti vaalia terveyttään, mitata pulssin, energiakäytön, verenpaineen ym mutta ei niin että se orjuuttaa ja saa huonon omantunnon vaan niin että se on omalle terveydelle hyväksi. Toisen herrahenkilön kanssa pohdimme, mitä haasteita hän on kohdannut korjatessaan ja entisöidessään vanhaa Valmet-traktoriaan. Olen oikeasti jännittynyt starttaako se tänäkin vuonna. Naispuolisen matkalaisen kanssa pohdimme viron kielen ja suomen kielen eroja ja sanojen etymologiaa. Toinen matkatoveri kertoi Espanjan vuorivaelluksestaan. Kolmannen kanssa puhuimme pensaiden leikkuusta ja sain monta hyvää ohjetta. Ei ikä vaan keskusteluaiheet, innostus, kokemusten ja mielipiteiden vaihto ovat tärkeitä.

Amerikkalainen professori John Falk on tutkinut useita vuosia museokävijöitä ja heidän käyntimotivaatioita. Vuonna 2009 julkaisemassaan tutkimuksessa ”Identity and the museum visitor experience” hän ryhmittelee kävijät motivaation näkökulmasta tutkimusmatkailijoiksi, mahdollistajiksi, kokemusten etsijöiksi, ammattilaisiksi ja harrastajiksi sekä rentoutujiksi.(Museokävijä 2011 Eeva-Liisa Taivassalo Kimmo Levä Suomen museoliitto ry 2012) 

Me Kartanon ystävät olemme näitä kaikkia ja olemme eri ikäisiä, useimmat eläkkeellä. Virkeitä, innostuneita. Ruuhkavuosiaan elävät tulevat mukaan jahka ehtivät. Odotetaan kun nuoret ovat ensin räpänneet, harrastaneet parkouria, käyneet festareilla ja poikenneet ehkä museoihinkin. Huolehditaan että museon ja Kartanon ystävien ovet ovat avoinna heille. 

 

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS