Puheenjohtajalta 2019

Sata askelta Lahdessa - Vesijärvenkatua pitkin

Lahden historiallinen museo osallistuu Suomi100-juhlavuoteen tuottamalla kaupunkia ja maakuntaa käsittelevän näyttelykokonaisuuden. Juhlavuoden näyttely '100 askelta Lahdessa ' johdattelee näyttelyvieraan matkalle pitkin Vesijärvenkatua. Matka vie rautatieasemalta satamaan sekä ajassa että paikassa, tarinoiden ja muistelmien lomassa.

 

100 askelta Lahdessa -näyttely tutkii miten lahtelainen identiteetti on muodostunut. Vesijärvenkatua kulkien tarkastellaan mitä lahtelaisuudesta voidaan kertoa merkittävien tapahtumien, tapahtuma- ja tapaamispaikkojen, ihmisten, tapojen ja kaupunkikuvan kehittymisen näkökulmasta. Tutustumme lahtelaisittain tärkeisiin teemoihin ja sosiaalisiin ilmiöihin itsenäisyyden ajalla 1917–2017.

 

Näyttelyn kerronta on monitasoista. Se käy läpi kaupungin kehittymiseen liittyviä historiallisia tekijöitä ja poimii niihin liittyviä taustatarinoita. Suomi100-juhlavuoden hengessä näyttelyä tehdään yhdessä: Kaupunkilaisilta kerätty materiaali - valokuvat ja tarinat - ovat nähtävissä virtuaalilasitoteutuksessa, jonka avulla luodaan jännittäviä näkökulmia kaupungin kirjoitettuun historiaan. Näyttelyn valmistamiseen osallistuu kaupunkilaisten lisäksi lukiolaisryhmiä, joiden ympäristöhavainnointiprojektin tulokset sijoitetaan virtuaali-Lahteen omaksi kokonaisuudekseen.(http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/nayttelyt/tulevat-nayttelyt/)

 

Olen mielenkiinnolla tutkaillut Sata askelta Lahdessa- ryhmän keskustelua ja valokuvia Facebookissa. Museon näyttelyamanuenssi Ilkka Kuhanen kysyi helmikuussa suoraan Facebookin kautta: Haluatko osallistua näyttelymateriaalin tuottamiseen? Näyttelyn rakentaminen lähti liikkeelle totutusta poikkeavalla tavalla. Koska haluttiin vastausta kysymykseen, mitä lahtelaisuus ja lahtelainen identiteetti on ollut vuosina 1917- 2017, kysymys kohdistettiin sinulle ja minulle, meille lahtelaisille. Museossa haluttiin rakentaa näyttely yhdessä lahtelaisten kanssa. Tutkimuskohteeksi valittiin Vesijärvenkatu, tuo vilkas väylä rautatieasemalta aina Vesijärven rantaan. Loviisan rata, Vesijärvenkadun varren talot, tapahtumat, ihmiset,tarinat, muistelmat ja valokuvat kertovat paljon. Kun olen nähnyt näyttelyn, olen ehkä saanut selville jotain lahtelaisesta identiteetistä. 

 

Vesijärvenkadun tarinoita odottaessani huomaan hyräileväni Fredin laulamaa Kolmatta linjaa takaisin:  "Mä Kolmatta linjaa takaisin kuljen kerran ja rahaa on, takaan sen. Kun Kolmatta linjaa askelin käyn mä herran, saa vanhat saatavat jokainen."

 

Ennustan että lahtelaiset ottavat näyttelyn omakseen ja siksi povaan sille yleisömenestystä.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS