Puheenjohtajalta 2020

MEIDÄT ON HUOMATTU!

Lahden kartanon ystävien toiminta on noteerattu. Me olemme jo varteenotettava toimija lahtelaisessa toimintakentässä.

 

Markkinapäivän aamuna 3.10. Lahden kartanon ystävistä taiteilija, naivisti Anneli Kokkonen esiintyi MTV3:n ohjelmassa 55+. Mikä Lahti-PR! Puoli tuntia Anneli kertoi Lahdesta tavalla, joka varmasti jäi positiivisena katsojien mieleen . Taustalla Annelin naivistisia tauluja lahtelaisista rakennuksista, paikoista ja merkkihenkilöistä. Lahti näyttäytyi kaupunkina, jossa tapahtuu erilaisia asioita, on kulttuuria, urheilua, kaunista luontoa, kauniita rakennuksia. Anneli kertoi Hiihtomuseon uudesta näyttelystä ja Historiallisen museon näyttelyistä sekä mainitsi Lahden kartanon ystävät ja kahvilamme. Olen varma että moni katsoja ajatteli: Pitääpä käydä Lahdessa museossa tai teatterissa tai Sibelius-talossa tai ylipäätään tehdä retki Lahteen, poiketa Lahteen mökkireissulla.

 

Syyskuu oli Kartanon ystäville erityisen tapahtumarikas. Taidelauantaista se alkoi, sitten kävimme Tallinnassa ja heti perään oli juhlallinen Historialliselle museolle yhdistyksemme lahjoittaman toimintahistorialaatan paljastustilaisuus. Siellä se laatta kauniina heijastelee syksyn värejä Kartanon sisäänkäynnin vasemmalla puolella. Laattaan on kaiverrettu kaikki se toiminta, jota Lahden kartanossa on harjoitettu sitten 1800-luvun lopun. Lämmitti mieltäni kun markkinoilla juttelin hetken kaupunginhallituksen puheenjohtajan, entisen kaupunginjohtajan Kari Salmen kanssa. Hän sanoi: "Hieno teko, se laatan lahjoitus sinne Kartanon seinään." Sovimme samalla että haastattelemme häntä hänen muistoistaan liittyen Kartanoon. Kartanon piha oli hänen lapsuutensa leikkitanner, kotipiha.

 

Niin, samalla kun laatta paljastettiin, julistimme muisteloiden keruun alkaneeksi koskien Kartanoa, koulua, hammashoitolaa ym. Kartanoon liittyy paljon henkilökohtaisia muistoja jopa 1920-luvulla toimineesta lastentarhasta. Meillä on listallamme jo 30 nimeä yhteystietoineen. Nämä henkilöt ilmoittautuivat heti laatanpaljastustilaisuudessa ilmaisten halunsa muistella Kilikali-koulua, joksi oppilaat jossain vaiheessa Kartanon koulua kutsuivat. Kartanon sisäänkäynnissä oli jonkinlainen kilistin tai kolistin ilmeisesti oppilaiden välitunneilta sisäänkutsumista varten. Täytyy kysellä tarkemmin. Ensimmäinen haastattelu on jo tehty. Eeva Kärki kävi jututtamassa 96-vuotiasta rouva Rytilahtea, joka on käynyt lastentarhan ja Kartanon koulun 1920-luvulla, hänen kaksi lastaan ovat myös käyneet Kartanon alakoulun. Muistoja siis kahdessa sukupolvessa. Otamme yhteyttä muisteluhalukkaisiin  henkilöihin ja haastattelemme heitä ja heiltä jotka itse kirjoittavat muistelonsa keräämme ne talteen. Päämääränämme on julkaista muisteloista ja keräämistämme valokuvista kirja.

 

Kahvilanpitomme alkaa tällä erää olla jo loppusuoralla. Enää kuukausi ja sitten hengähdämme. Joulukuussa avattavan Rudolf Koivu-näyttelyn yhteydessä emme pidä kahvilaa avoinna. Vapaaehtoisvoimin toimivan kahvilan pito museon olosuhteet huomioon ottaen on sellainen voimainponnistus että on syytä suunnitella hyvin taas sitten toukokuussa uudelleen aloitettava kahvilatoiminta Viipuri-näyttelyn yhteydessä. Tarvitsemme ehdottomasti asianmukaiset hyllyt tai kaapin astioille ym. toimintamukavuuden lisäystä. Mutta siitä käymme neuvonpitoa museon kanssa.

 

Hienoa  olla puheenjohtajana näin aktiivisesti ja innolla toimivassa yhdistyksessä.  Pidetään syyskokous, valitaan hallitus ja laaditaan toimintasuunnitelma vuodelle 2013. Ja sitten taas hihat heilumaan!

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS