Puheenjohtajalta 2020

Kaupungin kauneimmassa kahvilassa kuultua

Olen juossut tänään sunnuntaina portaita ylös, portaita alas. Keittänyt kahvia viisi pannullista, hakenut leivoksia pakkasesta sulamaan, paistanut voisilmäpullia, tiskannut. Ja kaiken tämän lomassa kohdannut ihastuttavia ihmisiä, kuullut heidän kertovan Lahdesta, Viipurista ja vähän Kaskisistakin.

 

Pariskunta Aholan talosta kahvitteli reippaan aamulenkin jo tehtyään ja Historiallisen museon alakerran jugendnäyttelyyn tutustuttuaan. He kertoivat hienosta yhteishengestä joka aikaisempina vuosina oli Aholan talossa vallinnut. Oli järjestetty kesäiset pihajuhlat ja yhdessä katsottu Aholan talon pihalla Chaplinin elokuva. Ruoka oli ollut Aholan talon rakennusvuoden aikaiseen tapaan kalakeittoa, puulusikat tosin oli korvattu teräslusikoilla. Joka jouluna kaikissa kerroksissa oli, ehkä on vieläkin, heinäseipäistä veistetty joulupukin pää. Mutta ajat ovat muuttuneet. Asukkaat vaihtuneet ja asunnot ovat enenevässä määrin sijoitusasuntoja, joiden vuokralaisille talon perinteet eivät merkitse mitään. Haikeus äänessä pariskunta totesi että he ovat jo luovuttaneet ja elelevät omaa elämäänsä. Aholan taloa ei saatu suojelukohteeksi vaikka se olisi sen ansainnut. Museonjohtaja Heinonen ei näet hyväksynyt suojelua, koska talon korkeutta oli jossain vaiheessa lisätty rakentamalla yksi kerros lisää.

 

 

 

Sitten kahvilaan tuli ystävämme Viipurin poika Juha Lankinen suuren surunsa keskellä hetkeksi juttelemaan. Mutta se hetki venyi iloksemme pariksi tunniksi. Syntyi ensin parin rouvan kanssa keskustelu Kolavan alueesta ja Kujalasta. Rouvista toinen kertoi että oli syntynyt Hollolassa, koska Kujala kuului tuolloin Hollolaan. Hänen isänsä toimi Kujalan maatalousoppilaitoksessa seppänä. Rouva ei hyväksynyt sitä että jäteaseman nimi on Kujalan jäteasema. Saisi olla Kolava. Toinen rouvista oli puolestaan käynyt kauppakoulua ja aina lauantaisin Kartanossa konekirjoitustunneilla v. 1950 - 52. Tunnit pidettiin kellarikerroksessa. Sovimme että otan yhteyden häneen ja juttelemme sitten enemmän hänen muistoistaan koskien kauppakoulunkäyntiä ja hammashoitolaa.

 

Juha Lankinen sai pöytäseurakseen ihastuttavan pariskunnan Kaskisista. Rouva oli karjalaisia ja hänen ja Juhan karjalaisuus kohtasivat. Syntyi innostunut keskustelu, johon yhtyi rouvan puoliso. Siinä se aika sitten hurahti, kun Juha kertoi nenännipukan menettäneestä ja olkapäänsä tärvelleestä punahuuliseksi sotatusta alunperin valkoisesta hautamuistomerkistä, enkelistä, jonka hän toi pakettiautolla Suomeen, suojaan vandalismilta. Rajalla suomalaiset rajaviranomaiset totesivat että OK, kun paperit Viipurin viranomaisilta olivat kunnossa. Mutta lisäsivät että "sitten kyllä ollaan tarkkoina, kun rupeat Viipurinlinnaa, rajan yli kuskaamaan.

 

Minun oli välillä vietävä astioita pestäväksi alakertaan ja tyhjennettävä tarjoilupöytä kahvilan sulkeuduttua. Pyysin innostuneilta keskustelijoilta anteeksi kolikkojen kilinää laskiessani päivän kassan. Eivät he edes kuulleet kysymystäni. Juha siellä kertoi kuinka poikkesivat kerran hänen kaksi viikkoa sitten edesmenneen vaimonsa Marjutin kanssa Viipurissa ortodoksiseen kirkkoon kuuntelemaan kirkkokuoron kaunista laulua. Kaskislaiset kertoivat, miten upean viikonlopun olivat viettäneet. He olivat edellisenä päivänä olleet Helena Scjerfbeckin näyttelyssä Ateneumissa ja aamulla ennen Lahteen ajoaan olivat jonkun ystävällisen helsinkiläisen aamulenkkeilijän opastuksesta löytäneet tiensä ortodoksiseen kappeliin, jossa rouva oli sytyttänyt tuohukset äitinsä ja siskonsa muistoksi. Ja nyt he vielä kokivat tämän upean keskustelutuokion Juhan kanssa. Siinä he vielä vaihtoivat osoitteita ja poistuivat yhdessä kahvilasta. Kuulin kun mies Kaskisista sanoi vaimolleen: " On hienoa tämän jälkeen ihan rauhallisesti ajella Kaskisiin. On niin hyvä mieli."

 

Eipä tiennyt August Fellman, mitä tarinoita Kartanon seinät saisivat kuulla 114 vuotta rakennuksen valmistumisesta sunnuntaisena iltapäivänä lokakuussa Herran vuotena 2012. Eikä hän tiennyt sitäkään että Kartanon ystävät pitäisivät hänen salissaan Lahden kauneinta kahvilaa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS