Puheenjohtajalta 2020

Elämää on kodin seinien ulkopuolellakin

 

Lahden kartanon ystävät ry:n toiminta oman kotimuseon hyväksi on ollut aktiivista, ja on ollut ilo tehdä yhteistyötä ”Hissan” museoammattilaisten kanssa. Aika ajoin on tuntunut todellakin siltä, että teemme työtä, joka tuntuu museon taholtakin hyödylliseltä ja tuo lisäarvoa museon toiminnalle.

Yhdistyksemme ehdoton suurponnistus on ollut kahvilatoiminta. Ponkaisimme tyhjästä vapaaehtoisten voimin konseptin nimeltä Kafé Kartano. Kalustimme käyttöömme annetun ”Kapteenin huoneen” rakennuksen arvoa kunnioittaen ja kävijöissä ihastusta herättäen. Jugend-näyttelyn ajaksi 2012-2013 saimme Heinolan museolta lainaksi wieniläistuolit ja hollolaisesta antiikkihuonekaluliikkeestä pöydät.

Viipuri-näyttelyn alkaessa olimme ostaneet huonekaluentisöijä Jarmo Tiihosen opastuksella nk. jugend-kalusteet, jotka sopivat hyvin alkuperäiseen kuntoonsa entisöityyn entiseen kapteeni Fellmaniin ruokasaliin. Kalustoa täydennettiin vielä pari vuotta sitten alkuperäisellä Fellmanien omistamalla ruokasalin kalustolla. Lisäksi Jarmo Tiihonen on lainannut kahvilaan tuoleja ja pari asiakaspöytää.

Kafé Kartanon toiminta on hiipunut pakostakin. Vapaaehtoisuus ei toimi enää samalla liekillä kuin silloin kun museolla oli peräkkäin kaksi hyvin vetovoimaista näyttelyä. Totta on että innostus luo innostusta.

Valtakunnallisesti on tutkimuksissa todettu, että perinteinen yhdistystoiminta hallituksineen, tilinpäätöksineen, kokouksineen ei oikein jaksa innostaa nykyihmisiä. Ei ole halua sitoutua byrokratialta haiskahtaviin ja liian velvoittaviin juttuihin. Nyt vetovoimaisia ovat pop up-tapahtumat, ex tempore-jutut, nopeasti paikalle mobilisoidut teemasta innostuneet,  mutta niidenkin kokoonkutsujat joutuvat ainakin ryhmäytymään ja organisoitumaan sen verran että saadaan jaettua vastuita. Heti kun rahaa on mukana toiminnassa, astuu kuvaan mukaan vastuu ja rahankäytön lainmukaisuus. Siihen  tarvitaan vastuuhenkilöitä.

Kun Historiallinen museo sulkee ovensa 2-3 vuodeksi, jää yhdistyksellemme aikaa luoda nahkansa ja tehdä uusi tuleminen uusine toimintamalleineen. Yhdistys on kuitenkin hengissä tauonkin ajan. Kun kahvila ei ole meitä työllistämässä, keskitymme ainakin aluksi säännöllisiin kuukausitapaamisiin nk Kuukauden toivottuihin sekä retkiin että matkoihin. Aluksi tapaamme Radiomäellä Mastolassa. Tarkoituksena on että me Kartanon ystävät jalkaudumme ja lähdemme kierrokselle koluamaan perinteisiä lahtelaisia toimijoita, yhdistyksiä, yrityksiä, kahviloita, kulttuurilaitoksia. Retkemme voimme ulottaa museonystäväyhdistyskollegoidemme luokse. Maa on täynnä mielenkiintoisia museoita, joiden ystäväyhdistyksilta voimme pyytää suunnitteluapua retkiohjelmaa laatiessamme.

Mutta sitä ennen on 3.9. alkaen pakattava loputkin tavaramme ja  poistuttava Historiallisen museon suojista luottaen uudistumiseen ja elämään ”kodin” ulkopuolella.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS