Puheenjohtajalta 2019

Lahden kartanon ystävien puheenjohtajuutta 2011 - 2019

 

Ulla Lilius: Lahden kartanon ystävien puheenjohtajuutta 2011-2019

 

Nyt on koittanut hetki kiittää eri tahoja ajasta, joka minulla on ollut ilo toimia Lahden kartanon ystävien puheenjohtajana. Yhdeksän vuotta siinä mennä hurahti.

 

Vuonna 2011 Kärjen Eevan ja Pajalan Jarin kanssa aloitimme museon väen houkuttelemina. Ensimmäisenä vuotena saimme mukaan vähän yli 20 jäsentä ja viime vuonna meitä oli yli 200. Jäsenrekisterihän käydään läpi vuosittain ja siitä poistetaan kesäkuun alussa aina jäsenet, joilta jäsenmaksu puuttuu kahdelta edeltävältä vuodelta. Uskollisimmat jäsenemme ovat olleet mukana vuodesta 2011 lähtien, ja koko ajan olemme saaneet myös uusia jäseniä. Kotimuseomme ollessa korjauksen vuoksi suljettuna, uusia jäseniä on uskaltautunut mukaan reilut toistakymmentä, kun se aiempina vuosina on ollut yli kaksikymmentä uutta jäsentä per vuosi.

 

Yhdistyksen hallitukset ovat vaihtuneet ja kunkin hallituksen sovittu tehtävien jako ja toimintatarmo on luonnollisesti vaihdellut. Ajan mittaan halukkuus syyskokouksessa asettua ehdolle hallituksen jäseniä valittaessa on hiipunut. Sama ilmiö on havaittu kaikissa yleishyödyllisissä yhdistyksissä, joissa mukanaolo on vapaaehtoistoimintaa ja meidän tapauksessamme sitä mitä suurimmassa määrin. Kuitenkin se on harrastus, jossa näkee, kokee ja oppii koko ajan uutta. On entistä vaikeampia löytää hallitukseen ehdolle henkilöitä, jotka eivät kokisi ylipuhumisen jälkeen suostuessaan ehdolle uhrautuvansa. Uhrautuminen lähtökohtana  tekee hallituksen jäsenyydestä helposti omaan ajankäyttöön sopimattoman riesan.  

 

Hallituksen jäsenyys nykyisellään edellyttää myös sen verran tietokoneosaamista, että sähköpostiyhteydet saadaan toimimaan ka tieto kulkemaan. Melkein kaikilla jäsenistöstä muutamaa yhden käden sormilla laskettavaa jäsentä lukuun ottamatta on sähköpostiosoite, mikä helpottaa säännöllisten jäsenkirjeiden ja muun infon levittämistä jäsenistön tietoisuuteen. Hallituksen puheenjohtajan valinnan jälkeen hallituksen tehtävänjako ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Hallituksen pitäisi löytää keskuudestaan puheenjohtajan tueksi varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja. Edellä mainituista vaikeinta on ollut saada yhdistykselle sihteeri. Edellisenä vuotena oli nk kiertävä sihteeri eli jokainen hallituksen jäsen vuorotellen toimi sihteerinä, mutta asiapapereiden kansioihin vieminen ym jäi puheenjohtajan tehtäväksi. Tänä vuonna hallituksella oli sihteeri, mutta arkistoiminen tapahtui edelleen puheenjohtajan toimesta. Se ei ole hyvä käytäntö. Se kuormittaa liikaa puheenjohtajaa yhdistyksessä, jonka toiminta on yhtä vilkasta kuin Lahden kartanon ystävissä on ollut.

 

Kun yhdistys ja säännöt v 2011 oli Patentti- ja rekisterihallituksessa hyväksytty, Kolme henkilöä, edellä mainitut Eeva Kärki, Jari Pajala ja minä pidimme perustamiskokouksen ja valitsimme hallituksen. Järjestäytyminen sujui helposti. Puheenjohtajan pesti tuli minun kontolleni. Eeva Kärki tarttui tarmokkaasti sihteerin ja rahastonhoitajan tehtäviin ja Jari Pajalasta tuli varapuheenjohtaja. Ilman Eeva Kärjen kykyä nähdä olennainen, hoitaa dokumentit ja asiapaperit tavalla, joka helpotti tulevia hallituksia ja tulevaa toimintaa. Rahastonhoitajana Eeva loi pohjan asianmukaiselle ja selkeälle raha-asioiden hoidolle muistuttaen hallitusta innostuksen ideoiden lennellessä realiteeteista. Eeva Kärki loi pohjan kirjanpidon ja tilinpäätöksen toimintamalliksi tulevien rahastonhoitajien työn helpottamiseksi. Ilman Eeva Kärjen tarkkuutta ja taitoa yhdistyksen toiminnan alkaessa en olisi uskaltanut perustettavan museonystäväyhdistyksen puheenjohtajaksi. Lämmin kiitos Eevalle arvokkaasta pohjatyöstä.

 

Ensimmäinen syyskokous pidettiin marraskuussa 2011 jolloin hallitus laajeni, kun mukaan tulivat Amerikasta hiljakkoin Suomeen ja Lahteen takaisin muuttanut Heljä Laine, matkailualan lahja yhdistyksellemme Maisa Lappi, sittemmin Matka-Maisaksi ristitty sekä Ulla Thil, Kafé Kartanosta usean vuoden tehokkaasti vastannut hymyilevä energiapakkaus. Yhdistyksessä alkoi ennennäkemätön aktiivisuuden ja innostuksen aika. Mutta niin oli museossakin upeita näyttelyitä, jotka houkuttelivat kävijöitä niin läheltä kuin kauempaakin.

 

Ulla Thil hoiti Historialliseen museoon Kapteenin huoneeseen nopeassa tahdissa pystyynpantua Kafé Kartanoa taitavasti ja osoittautui varsinaiseksi monitoimiosaajaksi. Vaatesuunnittelija Kaija Parkkonen suunnitteli helmikuussa 2012 Historiallisen museossa avattuun jugendnäyttelyyn Kuusenoksa ja lukinlanka vihreät jugend-esiliinat kahvilan vapaaehtoisille. Näyttely keräsi väkeä ja kahvila oli viikonloppuisin avoinna.  Ulla Thil tilasi Leipomo Pulla-Pojilta sen nykyisen johtajan Kari Virtasen kahvilaan kanssamme suunnittelemia kauniita Kartano-leivoksia ja jos tarve vaati, itse leipoi kakkua tai pikkuleipiä tai vaikka lauloi onnittelulaulun tarvittaessa.  Yleishyödyllisen yhdistyksen sen toiminnalle verottajan neuvomissa puitteissa kahvila ja jäsenmaksut mahdollistivat yhdistykselle museon toimintojen rahallisenkin tukemisen. Saatoimme myös sisustaa kahvilaa ostamalla sinne jugendkalustoksi kutsumamme astiakaapin, pöytiä, tuoleja ja piirongin.

 

Reilun vuoden päästä jugendnäyttelyn jälkeen avattiin niin ikään suuren yleisömenestyksen saanut näyttely Viipuri mon amour, jossa Ulla Thil ja yhdistyksen vapaaehtoiset kantoivat Kaija Parkkosen suunnittelemia Viipurin Pyöreän tornin innoittamia kauniita valkoisia ihastusta herättäneitä esiliinoja. Ulla Thilille haluan osoittaa mitä lämpimimmät kiitokset yhteistyöstä, joka poiki museollekin monenlaista hyvää.

 

Matka-Maisamme Maisa Lappi alkoi laatia Kartanon ystäville ”käsintehtyjä” retkiä kotimaassa ja matkoja ulkomaille. Pian vakiintui käytäntö että me museonystävät teimme keväällä kotimaan retken ja syksyllä ulkomaiseen kohteeseen ja kaiken kukkuraksi vielä jouluretken. Varsin pian Kartanon ystävistä muodostui eräänlainen reissuryhmä, vakiojoukk0, joka on osallistunut melkein kaikkiin Maisan matkoihin odottaen jo aina seuraavaa.  Laitanpa tähän komean lista yhdistyksen matkoista ja retkistä, joista valtaosan olemme tehneet Matka-Maisan kanssa.  Kiitoksen sanan kohdistan myös retkiä vetäneille Eeva Kärjelle, Erja Wiikille ja Irja Taskiselle. Matkojen rakentaminen vaatii paljon työtä, kontaktinottoja, yllättävien muutosten selvittelyä ja ennen muuta hyviä hermoja.

 

Muistin virkistykseksi  kaikki vuosina vuosina 2011 – 2019 tehdyt retket ja matkat:

2011 Viipuri, Heinola, 2012 Lappeenranta, Tallinna, 2013 Riika, Sysmä, Herrala, 2014 Urajärvi, Ahvenanmaa, Porvoo  2015 Mänttä, Viipuri, Töyrylä&Moisio, Loviisa, 2016 Tuusula&Helsinki, Verla, Herrala 2017 Tartto&Viljandi, Malmgård&Strömfors, Id&Lentomuseo, 2018 Turku, Porkkalan parenteesi, Lyypekki, 2019 Tampere, Viipuri, Tuusulan taiteilijayhteisö, Sastamala&Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.

 

Maisalle kiitos tuhannesti yhdistyksemme toiminnan innostavasta ja mielekkäästä sisällön tuottamisesti antoisien retkien ja matkojen muodossa. Uskomaton turnauskestävyys ja pitkämielisyys ovat olleet Maisan tavaramerkkejä.  

 

Edellä olen nostanut esiin nimeltä mainiten muutamia yhdistyksen hallituksissa mukana olleita aktiivisesti toiminnan kehittämiseen osallistuneita henkilöitä. En ole unohtanut monia muita hallituksien jäseniä ja yhdistyksen jäsenistlöä, jotka ovat  omalta osaltaan toimineet Kartanon ystävien ja museonystävyyden hyväksi. Parhaiden aktiviteettien idean on esittänyt joku jäsenistöstä.

 

Poimin muutaman mieleeni jääneen ja vaikuttavan esimerkin moninaisesta museonystävätoiminnastamme.

Vuoden ystävä: Vuoden ystäviä aloimme valita 2012 jolloin Vuoden ystävä oli Juha Lankinen. ja siitä eteenpäin Vuoden ystäväksi on valittu  Anneli ja Teuvo Kuparinen, Kaija Parkkonen, Hannu Neuvonen, Maarit Liimatainen ja viimeksi Vuoden ystäväksi 2017 valittu Risto Halme.

 

Kartano-koru: Kartano-korusarjan Lahden kartanon ystäville suunnitteli Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelija nyttemmin arvostettu taiteilija, muotoilija, artesaani kultasepänalalla Wiebke Pandikow. Kartano-korusarjaan kuuluvat hopeiset naisten riipus, korupinssi ja miesten solmiopidile. Inspiraation koruihin Wiebke Pandikow haki valokuvaamalla Historiallisen museon rakennuksen yksityiskohtia.

 

Kartano-leivos: Laktoosittoman valkosuklaisen Kartano-leivoksen Kafé Kartanoon suunnitteli Pulla-Pojat Oy:n nykyisen toimitusjohtaja Kari Virtanen yhdessä

Kartanon ystävien kanssa. Leivos kuten korukin sai innoituksensa museorakennuksesta. Kuorrutuksessa ja korukivessä toistuu rakennuksen vaaleanpunainen sävy.

 

Kartanon kertomaa-kirja: Lahden kartanon ystävien julkaiseman Kartanon kertomaa-kirjan toimittivat Eeva Kärki, Maisa Lappi ja Ulla Lilius. Kirjan alkusysäyksenä oli yhdistyksen vuonna 2012 Historiallisen museon ulkoseinälle paljastettu rakennuksen messinkinen toimintahistorialaatta. Paljastustilaisuuteen saapui satapäinen yleisö, joka koostui suurelta osalta Kartanon alakoulun ja Kauppakoulun käyneistä henkilöistä, joilla oli muistoja aina 1920-luvun lastentarha-ajoista lähtien. Totesimme että muistoista on koottava kirja. Haastattelimme yli 50 muistelijaa. Yhdistyksessä toivoimme keväällä 2015 julkaistun kirjan vahvistavan lahtelaista identiteettiä ja ylpeyttä nostamalla porrasvaloihin lahtelaisen jalokiven kertomalla Fellmanin kartanon elämästä kolmelta eri vuosisadalta.

 

Ruokasalin alkuperäinen kalusto: Lopuksi eräänlaisena saavutuksena on mainittava vuonna 2016 Kartanon ystävien hankkima kapteeni Fellmanin alkuperäinen ruokasalin kalusto. Se sijoitettiin Historiallisen museon Kapteenin huoneeseen, jota museossa kutsutaan huoneeksi 12 ja jota me yhdistyksessä kutsumme Kafé Kartanoksi. Yhdistyksessä saimme tietää, että kalusto olisi kaupan. Järjestimme design-huutokaupan, josta saaduilla varoilla saatoimme ostaa kaluston, jonka aikanaan vaanialainen maanviljelijä oli huutanut 1920-luvun alkupuolella Kartanon pihalla järjestetystä Fellmanin kartanon irtaimiston huutokaupasta. Ruokasalin kalusto siis palasi takaisin kotiin.

 

Yhteistyö Ainopuiston teatterin kanssa: Ainopuiston teatterin kanssa  harjoitettu yhteistyö on ollut antoisaa teatterin aloittaessa vuoden 2016 kesällä alueen historiasta kertovien näytelmien esittämisen Aino-puistossa. Ensimmäinen näytelmä oli nimeltään Kapteeni Fellman ja rullatehtaan Aino. Näihin asti teatteri on esittänyt joka kesä Timo Taulon käsikirjoittamia ja ohjaamia näytelmiä kaupungin historiasta uusia aiheita poimien. Museon ja teatterin yhteistyönä on teatterin näytelmän teemaan liittyen esitysten loputtua järjestetty seminaari. Tämä konsepti, jossa yhdistys on myös mukana on toiminut hyvin ja yleisöä  on riittänyt niin näytelmiin kuin seminaareihinkin.

 

Yhteistyö museon kanssa: Yhdistyksen koko olemassaolohan pohjautuu museonystävätoimintaan. Yhteistyö Lahden museon ja Historiallisen museon kanssa on ollut antoisaa. Museon tutkijat ja asiantuntijat kyntävät omaa työsarkaansa ja me ystävät tuemme eri toimintatavoin sitä. Yhdistyksemme tapahtumien sisältö tulee suurelta osin juuri museon taholta. Olemme järjestäneet useita tutustumiskierroksia, keskustelukävelyitä, luentoja, kahvilatapahtumia, näyttelyihin tutustumisia, joissa museolta olemme saaneet asiantuntemuksen. Kiitos museon koko henkilökunnalle upeasta yhdessä tekemisestä.

 

Nyt on koittanut hetki yhdeksän hienon ja kokemusrikkaan vuoden jälkeen ojentaa viestikapula eteenpäin. Yhdistyksen toiminnassa alkaa uusi vaihe.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS