Puheenjohtajalta 2020

Me olemme osa BIG SOCIETY´a

  

Vuosi on taas lopuillaan ja meidän ”kotimme” Lahden kartano värjöttelee marraskuisessa hämärässä usvan ympäröimänä. Lunta ei ole valoa tuomassa, mutta olette varmaan huomanneet että pääsisäänkäynnin eteen puiston jalavien oksille on pimeyttä karkottamaan ripustettu jouluvalot. Kuusenoksa ja lukinlanka- näyttely oli suuri menestys. Uusi näyttely on rakentumassa. Odotan sitä. Olen ”buukannut” lapsenlapseni Mean kaverikseni tutustumaan Rudolf Koivun satumaailmaan.

 

Me olemme parhaillaan , me Kartanon ystävät keräämässä talteen muisteloita liittyen Kartanon vaiheisiin ja toimintoihin eri aikakausina. Muistelot ulottuvat aina 1920-luvulle saakka. Vielä on siis omakohtaisten kokemusten kertojia. Olemme jo kiertäneet haastattelemassa muistelijoita keruu jatkku. Kun muistelot on kerätty, alkaa niiden ”purku”, jos ne on äänitetty ja äänitteiden litterointi eli tarkka kirjoittaminen sen mukaan, mitä haastateltava kertoo äänitteellä. Osa haastatteluista kerätään vain kirjallisesti. Luulen että tämä muisteloiden keruu tulee olemaan meidän Kartanon ystävien kulttuuriteko ja lahja Lahden ja Lahden seudun menneisyyden tutkimukselle. Muistoto on kerättävä silloin kun vielä on muistelijoita. Hämeessä kun olemme, etenemme verkkaisesti mutta vakaasti tässä keruutyössä ja materiaalin käsittelyssä.

 

Vanhalla hallituksella” eli meillä v 2012 hallituksella on vielä yksi kokous ja sitten on vuosi paketissa. Alkaa uuden vuoden 2013 hallituksen aika. Uskon että v 2013 on Lahden kartanon ystävien historiassa, kun on jo kolmas toimintavuosi kyseessä, tempoltaan rauhallisempi. On toistuvia tapahtumia, joille edellinen toimintakausi loi pohjan. Virheistä on opittu ja aikataulullisesti pystymme paremmin ennakoimaan tulevaa ja käymään käsiksi ajoissa tapahtumien suunnitteluun.

 

Ehdottoman tärkeä tapahtuma on Lahdessa meidän järjestämämme vuotuinen valtakunnallinen museonystävien tapaaminen lauantaina 18.5.2013. Lahden sijainti on oivallinen ja kiinnostusta tapahtumaa kohtaan tulee olemaan. Historiallisessa museossa on juuri avattu Viipuri-näyttely. Tapaamisen esittykset ja luennot pidetään hiihtomuseolla, jossa myös ruokailu tapahtuu. Meillähän on Lahdessa toinenkin museonystäväyhdistys, Lahden taidemuseon ystävät. Voimme ainakin osittain varmasti yhdistää voimavaramme.

 

Olin Helsingissä Museoliiton ja museonystävien yhteisessä keskustelutilaisuudessa pääsihteeri Kimmo Levän kutsusta. Meitä oli kymmenen henkeä paikalla, puheenjohtajia kotiseutumuseon ystävistä, taidemuseoiden ystävistä, ilmailumuseoyhdistyksestä ja historiallisen museon ystäväyhdistyksestä. Kuten huomaatte, hyvin erilaisten museoiden ystäviä. Yksi asia kuitenkin on selvää. Museoala on toimintamäärärahojensa vähetessä entistä kiinnostuneempi yhteistyöstä museonystävien kanssa. Englannissa on lanseerattu käsite BIG SOCIETY ja se tarkoittaa museoista puhuttaessa meitä museonystäviä, kolmatta sektoria siis.

 

Meissä museonystävissä on ”mesenaatteja”, taideteosten ja taidekokoelmien tai muiden esinekokoelmien lahjoittajia ja niitä ystäväyhdistyksiä jotka antavat konkreettista apua vaikkapa kotiseutumuseon aidan maalauksessa tai sitten keräämällä rahallista tukea museon taholta esitetyn hankkeen toteuttamiseksi. Selvästi lahjoittaja on tarkempi museonsa suhteen tai siis sen suhteen miten lahjoitus on esillä ja olen ollut huomaavinani että se aiheuttaa joskus ristiriitoja museon ammattilaisten ja lahjoittajien välillä, mikä on aivan ymmärrettävää. Me täällä Lahdessa olemme yhdistyksenä ottaneet selkeän kannan siihen että roolit on pidettävä selkeinä. Ammattilaiset ovat ammattilaisia ja ystävät ovat harrastajia, tukijoita, ystäviä. Emme halua sotkeutua ammattilaisten puuhiin muuten kuin pyydettäessä. Suomessa on toki muitakin museoita kuin ammattimaisesti hoidettuja valtion- ja kunnanrahoitukseen tukeutuvia.

 

Mutta vaikka me täällä Lahden kartanon ystävissä emme halua olla päällepäsmäreitä, me haluamme olla mukana kertomassa miten näyttelyt ovat onnistuneet, mikä museossa toimii hyvin, mikä huonommin. Sillä tavoin uskomme että saamme välitettyä lahtelaisten ja muiden museossa kävijöiden tuntoja. Voimme auttaa tekemään Lahden historiallisen museon vieläkin suositummaksi paikaksi. Mielenkiinnolla odotamme, saammeko käynnistettyä yhteistyössä museon kanssa Lahden museoiden asiakaspalvelupäällikkö Ulla Aaltion esiin nostaman ajatuksen muutaman hengen museonystävästä jotka toimisivat Think aloud-ryhmänä. Ryhmä kävisi yhdessä katsomassa näyttelyn ja he kommentoisivat näyttelyä niin kuin museossa kävijöillä on tapana ja tämä kommentointi dokumentoitaisiin. Sen pohjalta museo voi kehittää toimintaansa ja palvelujaan.

 

Mukavaa joulunalusaikaa. Ollaan ystäviä jatkossakin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS