Puheenjohtajalta 2020

Gaalaa ja kevätretkeä - museonystävyyttä keväällä 2013

Yrittänyttä ei laiteta. Siinä oiva sanonta joka voisi kuvata Lahden kartanon ystävien toimintaa. Toimintamme on pyörähtänyt käyntiin monipuolisena. Siitä on kiittäminen aktiivisia ja innostuneita jäseniämme ja monenlaisia taitoja omaavaa hallitusta ja museotamme. Luotamme siihen että hyvä sana kauas kuuluu ja tuo lisää museolle ystäviä.

 

 Vuoden 2013 alku on Lahden kartanon ystävien toiminnassa monenlaisen suunnittelun aikaa. Vuoden ensimmäinen tapahtuma ehti jo olla museolla, nimittäin Ystävänpäivätapahtuma 14.2., jolloin julkistimme Vuoden 2013 ystävät. He ovat tiimi, kaksi aktiivista kulttuuripersoonaa, kaksi karjalaista, kaksi hienoa Kartanon ystävää Anneli ja Teuvo Kuparinen. Ystävänpäivän juhlahetkessä julkistimme Kartano- korusarjamme, jonka ensimmäiset korut ovat valmistuneet. Meidän ”kotimuseomme” Lahden kartano on itsessään kuin koru, joka inspiroi korusuunnittelijaamme Wiebke Pandikowia toistamaan rakennuksen kauneutta Kartano-korusarjassaan.

 

Historiallisen museon päällikkö arkeologi Hannu Takalan on tempaissut meidät Kartanon ystävät mukaan ainutlaatuiseen projektiin. Hänen aloitteestaan kokeilemme virittellä ensimmäistä kulttuurin ja tieteen iltaa, oikein gaalaa. Lahden museossa näet tehdään korkeatasoista tutkimusta. Ei aina tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan. Erityisesti Englannissa arkeologiassa on tapana juhlia tutkimussaavutuksia hyväntekeväisyysillallisten muodossa. Me Kartanon ystävät olemme nyt järjestämässä tasokkaan ohjelmallisen illallisen tieteelle ja kulttuurille, jollaista ainakaan Lahdessa ei ole järjestetty, August-gaalan. Kohotamme maljan lahtelaiselle tieteentekemiselle, huippuosaamiselle, arkeologialle. Juhlaillallisen ”clou” on tutkimuksen johtajan pitämä juhlaesitelmä oman tieteenalansa saavutuksista. Myös muu illan ohjelma on tasokasta, yllätyksellistäkin ja ruoka erinomaista. Hannu Takala tietenkin toivoo mahdollisimman monen Kartanon ystävän osallistuvan tieteelliseen tutkimukseensa hyväntekeväisyyden muodossa. 

 

Sitten onkin kevätkokouksen aika maaliskuun loppupuolella ja huhtikuussa teemme kevätretkemme Itä-Hämeen kartanoihin. Olen jo saanut vihiä että ainakin kahdessa kartanossa käymme ja niiden isäntäväet pitävät meitä hyvänä, opastavat ja kertovat kiehtovia asioita. Johdatuksena aiheeseen saamme jo maaliskuisen kevätkokouksemme yhteydessä kuulla jäsenemme fil. tri Birgitta Stjernwall-Järven kertovan ikään kuin johdatuksena itähämäläisistä kartanoista. 

 

Toukokuussa on samoihin aikoihin kun Viipuri-näyttely Viipuri – mon amour avautuu valtakunnallinen museonystävätapaaminen ohjelmineen ja ruokailuineen ja keskusteluineen täällä Lahdessa. Tapaaminen on erinomainen mahdollisuus tutustua hyvin erilaisten museoiden museonystäviin,heidän toimintaansa ja viettää samalla kansainvälistä museopäivää!

 

Lahden museoissa aletaan soveltaa uutta käytäntöä näyttelyavajaisten suhteen. Ennen lähetettyjen kutsujen sijaan ne joita uuden näyttelyn avajaiset kiinnostavat, voivat mennä Lahden museoiden nettisivuille ja täyttää siellä lomake jolla rekisteröityvät avajaisvieraiksi. Museo vielä Viipuri-näyttelyyn lähettää avajaiskutsutei mutta sitten aletaan käyttää sähköistä asiointia niinkuin termi kuuluu.

 

Toukokuussa on sitten aika avata Kafé Kartano puolen vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa kahvilamme muuntuu viipurilaishenkiseksi. Olemme parhaillaan miettimässä kahvilan kalustamista yhdessä museon kanssa. Erään jäsenemme kautta meille on avautumassa ainutlaatuinen mahdollisuus saada lainaksi hienot kalusteet kahvilaan, johon yritämme loihtia 1930-luvun Viipurin henkeä. Kahvilanvetäjämme on jo miettinyt miten houkutella taas vapaaehtoisia emäntiä viikonloppuisin kahvilaamme. Tänä vuonna tulee emännillä olemaan viime vuotta paljon helpompaa, kun saamme asianmukaiset ja riittävät kaappitilat astioille, jääkaapin ja muita tarjoilua helpottavia kalusteita kahvilatilaan. Ja tällä kerralla emännät ja isännät perehdytetään kädestä pitäen paitsi kartanon historiaan myös itse emännöintiin ennen kahvilan avaamista. 

 

Kartanon ystävien toiminnan tarkoituksena on että jos ei yksi toimintamuoto ei jäsentämme innosta, niin aina on jotain sellaista mikä innostaakin. Haluamme pitää jäsenistämme hyvää huolta. Paraikaa ensimmäistä on jäsenmaksujen keruun aika, kuten kaikissa yhdistyksissä. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa kaikki ennen tätä vuotta jäseniksemme liittyneet maksavat jäsenmaksun, myös ne jotka liittyivät Kartanon ystäviin v 2011. Silloin vajaasta toimintavuodesta johtuen he saivat samalla jäsenmaksulla jäsenyyden myös viime vuodelle.

 

Lopuksi pari sanaa tiedon, infon välittämisen vaikeudesta aikamme informaatioähkyn keskellä. Lähetämme jäsenistöllemme jatkossakin ehkä kesän loma-aikaa lukuunottamatta kerran kuukaudessa jäsenkirjeen jossa kerromme yhdistyksen uusista hankkeista, museon kuulumisista ja muusta mielestämme kertomisen arvoisesta. Nettisivuillamme on ollut jo yli    32 000 vierailua ja suosituimmat sivumme näkyvät olevan etusivumme, jossa onkin paljon ajankohtaista asiaa, tämä puheenjohtajan palsta ja tietenkin valokuvat. Kehitämme kotisivustoamme edelleen niin että se palvelisi kaikkia yhdistyksestämme kiinnostuneita mahdollisimman hyvin. Yhdistyksellä on nyt myös oma erillinen puhelinnumero, joka palvelee jäsenistöä ja kaikkia, joilla on meille asiaa.

Teille kaikille, ihanan aurinkoisia päiviä, joita on luvassa lumisateen ja harmaiden päivien jälkeen. Kevät on koittanut. Karhutkin heräilevät talviuniltaan. Niin mekin!

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 18:50

Kaikki sivulla oleva koettu.

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS