Puheenjohtajalta 2019

Kapteeni Fellmanin ruokasalin kalusto myyty huutokaupassa 1924 vaanialaiselle maanviljelijälle. Kartanon ystävät ostivat kaluston omistukseensa vuonna 2016.

 

Luonnollisesti yhdistyksemme jäsenet ihmettelevät loppuuko Kartanon ystävien toiminta siihen kun Historiallinen museo menee remonttiin. Toteamme siihen että ei lopu. Toiminnan perusjutut kahvilan toimintaa lukuunottamatta säilyvät. Ne vain toteutetaan toisessa ympäristössä. Tauko on myös uusien tuulien haistelua ja "ottamista ja jättämistä".

 

Minulta on usein kysytty: Missä me Kartanon ystävät tapaamme kun "Hissa" sulkee ovensa remontin vuoksi ainakin kahdeksi vuodeksi? Kafé Kartano on ollut Kartanon ystävien oma toimintaympäristö ja se on samalla tapahtumakahvilana tuonut voita leivän päälle jäsenmaksujen lisäksi. Olemme pystyneet tukemaan myös taloudellisesti joitakin museon hankkeita, jotka eivät ehkä olisi toteutuneet ilman avustustamme. Kahvilan toiminta vilkkaimpina aikoina ylitti kapasiteettimme. Mutta vapaaehtoisia innostivat hienot näyttelyt, jotka toivat kahvilaan asiakkaita kauempaakin. Kahvilassa kuulimme omakohtaisina kokemuksina mielenkiintoisia tarinoita, jotka ulottuivat 1920-luvun loppupuolelle lastentarhan ajoille saakka. Kafé Kartanoa yhdistyksen hankkimine kalusteineen kutsuttiin kaupungin kauneimmaksi kahvilaksi.

 

Syksyllä koittavan tauon aikana kahvilan pitoa on mahdollisuus miettiä uudelta pohjalta. Historiallisen museon toiminta sekin muuttaa varmasti muotoaan. Kokeilisiko museokahvilan pitoa joku muu toimija, varsinkin kun keittiötilat tulevat käytännöllisemmiksi. Innostuisikohan kesäteatterin kahvittamisesta vastannut Holloalan nuorisoseura yhteistyössä Kartanon ystävien kanssa museokahvilanpidosta? Tai joku muu yhteisö. Nyt on aikaa ideoida ja luoda sellainen systeemi, joka ei olisi kuormittava tekijä.

 

Muutoksen tuulet pyykivät Lahden keskustaa. Tällä hetkellä ei tarvitse muuta kuin Vapaudenkadun suunnasta Lahdenkadulta luoda katse kohti Historiallista museota, kun tajuaa että tainoa varma asia on muutos. Eihän ympäristö tietenkään voi säilyä samana kuin August Fellmanin katsoessa kohti Lahdenkylää 1800-luvun lopussa. Kartano on osa muuttuvaa Lahtea kertoen että elettiin täällä ennenkin. Linja-autoasema siinä vieressä on jo joutunut muutoksen kouriin muuttuessaan K-Marketiksi. Lahden lyseo toisella puolella on ulkoisesti hyvin pitänyt pintansa.

 

Kuukauden toivottuja ja muuta omaa ohjelmistoa olemme siirtämässä Mastolaan.Yhteispalaverissa museon kanssa alustavasti sovittiin että voimme pitää Kuukauden toivotut ja kokouksiamme Mastolan auditoriossa. Toimintaa muutoinkin pystymme järjestämään muuallakin. Kun vuonna 2011 Kartano on vielä valkoisten pressujen peitossa, pidimme Elokuisen illan Aino-puistossa ja meillä oli taidelauantaina puistossa museon teltassa  oma pöytä, jonka ääressä kahviteltiin jaettiin tietoa yhdistyksen toiminnasta. Hallitus kokoontui Laurellin kahvilassa sekä Ankkurin Pianopaviljongissa. Ruotsin kielessä on sanonta "Finns det hjärterum så finns det stjärterum." Vapaasti kääntäen se voisi tarkoittaa suomeksi että " Jos sydämessä on tilaa, löytyy aina sijaa." Tai " Kyllä tilaa löytyy, jos on tahtoa." 

 

Koluamme kaupunkia yhdessä Lahden kaupunginmuseon tutkijoiden kanssa. Kaupungista löytyy paljon sellaista mihin emme ole tutustuneet. On rakennuksia, patsaita, tapahtumapaikkoja, luontoa, taidetta, tiedettä. Teeme retkiä lähelle ja vähän kauemmaksi entiseen malliin. Ja voimmehan me Kafé Kartanoa muistelle "ottaa kahvineuvot mukaan", kuten äitini tapasi sanoa kun lähdimme Hangossa rantakalliolle retkelle katsomaan purjeveneitä. 

 

Joten, rakkaat Kartanon ystävät, huoli pois. 

 

 

Linja-autoaseman kello käy kahta.
Muutosten tuulet puhaltavat Vanha linja-autoasema ja Fellmanin kartano v. 2018

 

Museolla tapahtuu. Jo tässä kuussa museon esineistöä aletaan pakata ja siirtää suojaan lokakuun puolivälin jälkeen koittavien kellarin ja 1. kerroksen korjaustöiden tieltä. Arvokkaan Holma-kokoelman esineistö siirretään suojaan viimeistään 28.2. pidettävän Holma-seminaarin ja kirjanjulkisamisen jälkeen. Asehuone tyhjennetään huhtikuussa Viipuri-kokoelma pakataan elokuussa pidettävän Viipurin taiteilijaseuran näyttelyn jälkeen. Peruskoulujen 4-luokkalaisten kulttuuriohjekma toteutetaan kuitenkin suunnitellusti huhti-toukokuussa. 

 

Entäs me, Kartanon ystävät? Mitenkä meidän käy tämän melskeen keskellä. Ei ollenkaan hullummin. Me jatkamme Kuukauden toivottu-ohjelmamme suunnitellen sitä koko ajan. Kahvilä säilyy sotisovassaan sulkien ovensa vasta syyskuun 2. päivänä pidettävän Taidelauantain jälkeen. Ja sitten pakkaamme kimpsumme ja kampsumme pyytäen ystäviltä apua. Ilmeisesti viemme "aarteistomme" 2. kerrokseen jahka sieltä on kokoelmaesineet viety asianmukaiseen säilytykseen. Fellman-kalusteet ja Jugebd-kalusto, tuolit, kaikki nostettaneen nekin 2. kerrokseen.

 

Syksyllä varaamme Radio- ja TV-museon auditorion Kuukauden toivottujen ja mahdollisen muun ohjemamme käyttöön. Järjestämme mielenkiintoisia tutustumisretkiä eri puolelle kaupunkiamme. Matkat-osiosta voitte jo lukea syksyn retkestämme sen verran että sen suunnataan Kirkkonummelle. Käykääpä kurkistamassa reken otsaketta. Joulumatka tehdään seilaten rahtilaivalla Lyypekkiin ja takaisin entisajan hengessä. Laivamatkan aikana ehdimme tehdä paljon mielenkiintoisia asioita yhdessä. Keväälle 2019 emme ole vielä ehtineet sen kummempia suunnitella.

 

Kartanon ystävät on mukana, kuten Päijät-Hämeen taidemuseon ystäväyhdistyskin, valtakunnallisessa museonystävien Ystävyyslataamo-verkostossa ja sen kautta tutustumme 20 muun museon toimintamalleihin ja ties vaikka kutsuisimme itsemme kylään muiden museonystävien luokse.

 

Muutos on aina uusi mahdollisuus. Me Kartanon ystävien hallituksen viime kokouksessa puhuimme siitä, että kotimuseomme sulkeutuminen korjaustöiden ajaksi tarjoaa yhdistyksemme toiminnalle eräänlaisen tienhaaran. Meillä on aikaa yhdessä jäsenistön kanssa keskustella ja suunnata toimintaa uudistumalla itsekin. 

 

Vielä lopuksi mainittakoon että nk Kapteenin huone eli kahvilatila säilyy entisellään. Sehän on ainoa täysin entisöity huone. Se entisöitiin kattoja, seiniä ja lattioita myöten  Lahden museoiden nettisivuilla on seuraava teksti:

 

Kun rakennusta muokattiin 1960-luvulla museon tarpeisiin, entistettiin alakerran yksi huone sen seinistä ja katosta löytyneiden alkuperäisten koristemaalausfragmenttien perusteella. Huoneen koristeellinen uuni on ainoa Kartanon alkuperäinen kiinteä kaluste. Vuonna 201Kartanon ystävät ry:n avulla entisöityyn huoneeseen hankittiin Fellmanin käytössä ollut ruokailuryhmä.

Uusimmat kommentit

02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
08.12 | 00:27

Hienoa, että saadaan museokortti Lahteenkin!

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS