Puheenjohtajalta 2019

Linja-autoaseman kello käy kahta.
Muutosten tuulet puhaltavat Vanha linja-autoasema ja Fellmanin kartano v. 2018

 

Museolla tapahtuu. Jo tässä kuussa museon esineistöä aletaan pakata ja siirtää suojaan lokakuun puolivälin jälkeen koittavien kellarin ja 1. kerroksen korjaustöiden tieltä. Arvokkaan Holma-kokoelman esineistö siirretään suojaan viimeistään 28.2. pidettävän Holma-seminaarin ja kirjanjulkisamisen jälkeen. Asehuone tyhjennetään huhtikuussa Viipuri-kokoelma pakataan elokuussa pidettävän Viipurin taiteilijaseuran näyttelyn jälkeen. Peruskoulujen 4-luokkalaisten kulttuuriohjekma toteutetaan kuitenkin suunnitellusti huhti-toukokuussa. 

 

Entäs me, Kartanon ystävät? Mitenkä meidän käy tämän melskeen keskellä. Ei ollenkaan hullummin. Me jatkamme Kuukauden toivottu-ohjelmamme suunnitellen sitä koko ajan. Kahvilä säilyy sotisovassaan sulkien ovensa vasta syyskuun 2. päivänä pidettävän Taidelauantain jälkeen. Ja sitten pakkaamme kimpsumme ja kampsumme pyytäen ystäviltä apua. Ilmeisesti viemme "aarteistomme" 2. kerrokseen jahka sieltä on kokoelmaesineet viety asianmukaiseen säilytykseen. Fellman-kalusteet ja Jugebd-kalusto, tuolit, kaikki nostettaneen nekin 2. kerrokseen.

 

Syksyllä varaamme Radio- ja TV-museon auditorion Kuukauden toivottujen ja mahdollisen muun ohjemamme käyttöön. Järjestämme mielenkiintoisia tutustumisretkiä eri puolelle kaupunkiamme. Matkat-osiosta voitte jo lukea syksyn retkestämme sen verran että sen suunnataan Kirkkonummelle. Käykääpä kurkistamassa reken otsaketta. Joulumatka tehdään seilaten rahtilaivalla Lyypekkiin ja takaisin entisajan hengessä. Laivamatkan aikana ehdimme tehdä paljon mielenkiintoisia asioita yhdessä. Keväälle 2019 emme ole vielä ehtineet sen kummempia suunnitella.

 

Kartanon ystävät on mukana, kuten Päijät-Hämeen taidemuseon ystäväyhdistyskin, valtakunnallisessa museonystävien Ystävyyslataamo-verkostossa ja sen kautta tutustumme 20 muun museon toimintamalleihin ja ties vaikka kutsuisimme itsemme kylään muiden museonystävien luokse.

 

Muutos on aina uusi mahdollisuus. Me Kartanon ystävien hallituksen viime kokouksessa puhuimme siitä, että kotimuseomme sulkeutuminen korjaustöiden ajaksi tarjoaa yhdistyksemme toiminnalle eräänlaisen tienhaaran. Meillä on aikaa yhdessä jäsenistön kanssa keskustella ja suunnata toimintaa uudistumalla itsekin. 

 

Vielä lopuksi mainittakoon että nk Kapteenin huone eli kahvilatila säilyy entisellään. Sehän on ainoa täysin entisöity huone. Se entisöitiin kattoja, seiniä ja lattioita myöten  Lahden museoiden nettisivuilla on seuraava teksti:

 

Kun rakennusta muokattiin 1960-luvulla museon tarpeisiin, entistettiin alakerran yksi huone sen seinistä ja katosta löytyneiden alkuperäisten koristemaalausfragmenttien perusteella. Huoneen koristeellinen uuni on ainoa Kartanon alkuperäinen kiinteä kaluste. Vuonna 201Kartanon ystävät ry:n avulla entisöityyn huoneeseen hankittiin Fellmanin käytössä ollut ruokailuryhmä.

 

Monet tätäkin lukevat muistavat "Taatan" eli F.E. Sillanpään jouluaaton pakinat, joiden myötä joulu alkoi meidänkin perheessämme 1950-luvulla.  Pakinoissaan "Taata" kertoili omalla jäljittelemättömällä tavallaan  Myllykolun pienen mökin joulunvietosta. 

Lahden kartanon ystävien kiireetkin ovat hellittäneet ja tupa, Kafé Kartano on siivottu joulukuntoon kuten oheisesta joulupukuun puetusta kuusesta näkee. 

Historiallisen museon rakennus lumisen puiston reunassa on jouluinen jo sellaisenaan. Eilenillalla tosin Jalkarannan suunnasta kohti kaupunkia ajaessani Lahden kartanon takana Kisapuiston "kaameat" korkeuksiin kaikessa rumuudessaan kohoavat valonheittäjät pyykäisivät yli kaiken ympäristössä olevan. Tienoo kylpee rakennustöiden edetessä valomeressä, josta kauneus ja varsinkin joulutunnelma on kaukana. Kisapuiston valaistus ainakin on kunnossa, mutta esteettisyys on ilmeisesti ollut liian kallista valotolppia Kisapuistoon hankittaessa. Siinä se Kartanomme värjötteli vaaleanpunaisena ihmettellen nykyajan menoa. Jostain syystä minulle tuli vähän surullinen olo.

Uuden vuoden odotellessa jo kulman takana me Kartanon ystävät voimme vähän rintaamme röyhistellen todeta että olemme omalta osaltamme pystyneet pitämään Kartanon puolia nostamalla esiin kaikkea sitä, missä se on rakentamisesta asti ollut mukana. Pienistä puroista kasvaa iso virta, voimme me ystävät todeta, kun ynnäämme toimintamme alusta lähtien antamamme rahallisen tuen museomme toiminnalle. Itsekin hämmästyin kun ynnäsin avustussummat. Tiedän että museossa arvostetaan panostamme.

Kiitän lämpimästi teitä kaikkia, rakkaat ystävät. Olette osallistuneet tapahtumiimme, olleet vapaaehtoisina kahvilassa ja toteuttamassa museon kanssa mm. lasten leirejä.

Tavataan uusien tapahtumine merkeissä uuson voimin uutena vuotena.Puheenjohtajana kiitän tuestanne ja haluan toivottaa teille jokaiselle HYVÄÄ JOULUA JA ONNEA UUDELLE VUODELLE. 

 

 

Yhdistyksen toimintavuosi on kiertokulkunsa loppuneljänneksellä. Kohta on syyskokous ja uuden toimintavuoden suunnittelua. Ensi vuosi ja pari sitä seuraavaakin vuotta menevät vähän "toismuutteellisesti". "Toismuutteellisuus" vaikuttaa Kartanon ystävienkin toimintaan.

 

Historiallinen museo menee remonttiin loppuvuodesta. Tuttu juttu. Kun yhdistyksemme aloitti toiminnan, museorakennus oli paketissa. Nyt ei ehkä kaunista rakennusta paketoida, mutta museon toiminta pannaan pakettiin.Todennäköiseltä näyttää että kellarikerroksen kosteusongelmien korjaamisen ajaks koko museo suljetaan. Tarkkaa ajankohtaa ei vieläkukaan tiedä. Syyskuussa kuitenkin Kartanon ystävien varastotila ja keittiön varusteet on siirrettävä muualle. Kahvila, joka on tavallaan yhdistyksen toiminnan sydän, ei ole käytössä. Sen seurauksena yhdistyksen toiminnan painopistettä on muutettava syyskuusta 2018 lähtien. Elokuinen ilta vielä voidaan toteuttaa kuten aiemminkin, mutta sitten näillä näkymin alkaa pakkaaminen. Museon taholta meille osoitettaneen varastotila, jonne yhdistyksen arkistomapit ja muut säilytettävät tavarat voidaan siirtää. Melkoinen urakka. Vapaaehtoisia taas tarvitaan. 

 

Hallituksessa olemme pohtineet että evakossa olomme voi olla vain hyväksi yhdistyksen toiminnalle. Tämä nykyisen toimintamme kahvilapainotteisuus muuttuu aivan pakosta, koska kahvilatilaa ei voi käyttää. Totta on sekin, että tässä muodossa kahvila ei voi enää jatkaakaan. Nythän kahvila toimii puheenjohtajavetoisesti. Puheenjohtaja on hoitanut kahvilan käytännön pyörittämisen, mitä kaikkea siihen sitten kuuluukaan ja on ollut läsnä kaikissa kahvilan tilaisuuksissa. Vajaat kaksi vuotta se on sujunut niin ja siihen on tullut oma rutiininsa. Aikamoinen ravintoloitsija minusta on kehkeytynyt!  Vuosien mittaan on yritetty erilaisia tiimejä ja vastuunjakokuvioita. Se ei kuitenkaan ole ottanut tulta, sillä jokaisella on omat muut harrastuksensa omien läheisten lisäksi. 

 

Vuonna 2018 alkupuoliskolla on ajateltu että kahvila olisi toiminnassa tammi-toukokuussa museon Suvi alkaa Kartanosta- päivän ja Kuukauden toivottujen yhteydessä. Vaikka Kafé Kartano putoaa pois käytöstä loppuvuodesta 2018 vuodeksi tai kahdeksi, kaupungista löytyy kahvittelupaikkoja, joissa me Kartanon ystävät voimme tavata  tai juoda vaikka tiistaikahvit torilla!

 

Kahvilatoiminnan vähentyessä panostetaan erityisesti retkiin ja matkoihin. Rakennetaan mielenkiintoisia päiväretkiä kotimaan kohteisiin ja tehdään yksi ulkomaanmatka vuodessa. Retket ja matkat suunnitellaan niin että heikompijalkaisetkin voivat niihin osallistua, koska mukana kulkee oma bussi. Tällöin henkilöt,joille käveleminen tuottaa hankaluuksia, voivat turvallisesti osallistua matkaan.

 

Syyskokouksessa marraskuun lopussa valitaan uusi hallitus. Hallituksessa on yksi varsinainen jäsen erovuorossa ja lisäksi varajäsen tai kaksi. Puheenjohtaja on erovuorossa joka vuosi, koska hänet valitaan vuodeksi kerrallaan. Minussa alkaa näköjään puheenjohtajana olla "nassermaisia" piirteitä, kun olen jo kaksi kertaa todennut, että tämän vuoden jälkeen jätän pestin. Mutta olen jälleen päättänyt olla käytettävissä vielä yhden toimintavuoden niin, että saadaan hankittua uusi puheenjohtajaehdokas syyskokoukseen vuoden päästä. Olen tiedostanut sen että näihin harrastusluonteisiin "organisaatioihin" ei tungosta ole. On ymmärrettävää, että rivijäsenyys tuntuu kohtuullisemmalta harrastustoiminnalta kuin puheenjohtajuus tai hallituksen jäsenyys. Yhdistys on kuitenkin saavuttanut sellaisen jalansijan toimintaympäristössään, että sen jatkuvuudesta on pidettävä huolta. Samalla tarvitaan myös uudistumista. Se tapahtuu vain sitä kautta että uudet henkilöt astuvat remmiin. Jos syyskokous yllättäisi ja ehdolle saataisiin uusi puheenjohtajakadidaatti, innolla ja ilolla luovuttaisin Kyösti Toivoselta saamamme puheenjohtajan nuijan uudelle puheenjohtajalle ja toivottaisin onnea ja  antaisin kaiken tukeni. 

 

PS. Kristiina Lanki esiintyy syyskokouksessa tai siis heti kokouksen jälkeen. Upea laulaja, tuttu Ainopuiston teatterin näyttelijä.

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
08.12 | 00:27

Hienoa, että saadaan museokortti Lahteenkin!

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS