Puheenjohtajalta 2019

 

Lahden kartanon ystävät ry:n toiminta oman kotimuseon hyväksi on ollut aktiivista, ja on ollut ilo tehdä yhteistyötä ”Hissan” museoammattilaisten kanssa. Aika ajoin on tuntunut todellakin siltä, että teemme työtä, joka tuntuu museon taholtakin hyödylliseltä ja tuo lisäarvoa museon toiminnalle.

Yhdistyksemme ehdoton suurponnistus on ollut kahvilatoiminta. Ponkaisimme tyhjästä vapaaehtoisten voimin konseptin nimeltä Kafé Kartano. Kalustimme käyttöömme annetun ”Kapteenin huoneen” rakennuksen arvoa kunnioittaen ja kävijöissä ihastusta herättäen. Jugend-näyttelyn ajaksi 2012-2013 saimme Heinolan museolta lainaksi wieniläistuolit ja hollolaisesta antiikkihuonekaluliikkeestä pöydät.

Viipuri-näyttelyn alkaessa olimme ostaneet huonekaluentisöijä Jarmo Tiihosen opastuksella nk. jugend-kalusteet, jotka sopivat hyvin alkuperäiseen kuntoonsa entisöityyn entiseen kapteeni Fellmaniin ruokasaliin. Kalustoa täydennettiin vielä pari vuotta sitten alkuperäisellä Fellmanien omistamalla ruokasalin kalustolla. Lisäksi Jarmo Tiihonen on lainannut kahvilaan tuoleja ja pari asiakaspöytää.

Kafé Kartanon toiminta on hiipunut pakostakin. Vapaaehtoisuus ei toimi enää samalla liekillä kuin silloin kun museolla oli peräkkäin kaksi hyvin vetovoimaista näyttelyä. Totta on että innostus luo innostusta.

Valtakunnallisesti on tutkimuksissa todettu, että perinteinen yhdistystoiminta hallituksineen, tilinpäätöksineen, kokouksineen ei oikein jaksa innostaa nykyihmisiä. Ei ole halua sitoutua byrokratialta haiskahtaviin ja liian velvoittaviin juttuihin. Nyt vetovoimaisia ovat pop up-tapahtumat, ex tempore-jutut, nopeasti paikalle mobilisoidut teemasta innostuneet,  mutta niidenkin kokoonkutsujat joutuvat ainakin ryhmäytymään ja organisoitumaan sen verran että saadaan jaettua vastuita. Heti kun rahaa on mukana toiminnassa, astuu kuvaan mukaan vastuu ja rahankäytön lainmukaisuus. Siihen  tarvitaan vastuuhenkilöitä.

Kun Historiallinen museo sulkee ovensa 2-3 vuodeksi, jää yhdistyksellemme aikaa luoda nahkansa ja tehdä uusi tuleminen uusine toimintamalleineen. Yhdistys on kuitenkin hengissä tauonkin ajan. Kun kahvila ei ole meitä työllistämässä, keskitymme ainakin aluksi säännöllisiin kuukausitapaamisiin nk Kuukauden toivottuihin sekä retkiin että matkoihin. Aluksi tapaamme Radiomäellä Mastolassa. Tarkoituksena on että me Kartanon ystävät jalkaudumme ja lähdemme kierrokselle koluamaan perinteisiä lahtelaisia toimijoita, yhdistyksiä, yrityksiä, kahviloita, kulttuurilaitoksia. Retkemme voimme ulottaa museonystäväyhdistyskollegoidemme luokse. Maa on täynnä mielenkiintoisia museoita, joiden ystäväyhdistyksilta voimme pyytää suunnitteluapua retkiohjelmaa laatiessamme.

Mutta sitä ennen on 3.9. alkaen pakattava loputkin tavaramme ja  poistuttava Historiallisen museon suojista luottaen uudistumiseen ja elämään ”kodin” ulkopuolella.

Kapteeni Fellmanin ruokasalin kalusto myyty huutokaupassa 1924 vaanialaiselle maanviljelijälle. Kartanon ystävät ostivat kaluston omistukseensa vuonna 2016.

 

Luonnollisesti yhdistyksemme jäsenet ihmettelevät loppuuko Kartanon ystävien toiminta siihen kun Historiallinen museo menee remonttiin. Toteamme siihen että ei lopu. Toiminnan perusjutut kahvilan toimintaa lukuunottamatta säilyvät. Ne vain toteutetaan toisessa ympäristössä. Tauko on myös uusien tuulien haistelua ja "ottamista ja jättämistä".

 

Minulta on usein kysytty: Missä me Kartanon ystävät tapaamme kun "Hissa" sulkee ovensa remontin vuoksi ainakin kahdeksi vuodeksi? Kafé Kartano on ollut Kartanon ystävien oma toimintaympäristö ja se on samalla tapahtumakahvilana tuonut voita leivän päälle jäsenmaksujen lisäksi. Olemme pystyneet tukemaan myös taloudellisesti joitakin museon hankkeita, jotka eivät ehkä olisi toteutuneet ilman avustustamme. Kahvilan toiminta vilkkaimpina aikoina ylitti kapasiteettimme. Mutta vapaaehtoisia innostivat hienot näyttelyt, jotka toivat kahvilaan asiakkaita kauempaakin. Kahvilassa kuulimme omakohtaisina kokemuksina mielenkiintoisia tarinoita, jotka ulottuivat 1920-luvun loppupuolelle lastentarhan ajoille saakka. Kafé Kartanoa yhdistyksen hankkimine kalusteineen kutsuttiin kaupungin kauneimmaksi kahvilaksi.

 

Syksyllä koittavan tauon aikana kahvilan pitoa on mahdollisuus miettiä uudelta pohjalta. Historiallisen museon toiminta sekin muuttaa varmasti muotoaan. Kokeilisiko museokahvilan pitoa joku muu toimija, varsinkin kun keittiötilat tulevat käytännöllisemmiksi. Innostuisikohan kesäteatterin kahvittamisesta vastannut Holloalan nuorisoseura yhteistyössä Kartanon ystävien kanssa museokahvilanpidosta? Tai joku muu yhteisö. Nyt on aikaa ideoida ja luoda sellainen systeemi, joka ei olisi kuormittava tekijä.

 

Muutoksen tuulet pyykivät Lahden keskustaa. Tällä hetkellä ei tarvitse muuta kuin Vapaudenkadun suunnasta Lahdenkadulta luoda katse kohti Historiallista museota, kun tajuaa että tainoa varma asia on muutos. Eihän ympäristö tietenkään voi säilyä samana kuin August Fellmanin katsoessa kohti Lahdenkylää 1800-luvun lopussa. Kartano on osa muuttuvaa Lahtea kertoen että elettiin täällä ennenkin. Linja-autoasema siinä vieressä on jo joutunut muutoksen kouriin muuttuessaan K-Marketiksi. Lahden lyseo toisella puolella on ulkoisesti hyvin pitänyt pintansa.

 

Kuukauden toivottuja ja muuta omaa ohjelmistoa olemme siirtämässä Mastolaan.Yhteispalaverissa museon kanssa alustavasti sovittiin että voimme pitää Kuukauden toivotut ja kokouksiamme Mastolan auditoriossa. Toimintaa muutoinkin pystymme järjestämään muuallakin. Kun vuonna 2011 Kartano on vielä valkoisten pressujen peitossa, pidimme Elokuisen illan Aino-puistossa ja meillä oli taidelauantaina puistossa museon teltassa  oma pöytä, jonka ääressä kahviteltiin jaettiin tietoa yhdistyksen toiminnasta. Hallitus kokoontui Laurellin kahvilassa sekä Ankkurin Pianopaviljongissa. Ruotsin kielessä on sanonta "Finns det hjärterum så finns det stjärterum." Vapaasti kääntäen se voisi tarkoittaa suomeksi että " Jos sydämessä on tilaa, löytyy aina sijaa." Tai " Kyllä tilaa löytyy, jos on tahtoa." 

 

Koluamme kaupunkia yhdessä Lahden kaupunginmuseon tutkijoiden kanssa. Kaupungista löytyy paljon sellaista mihin emme ole tutustuneet. On rakennuksia, patsaita, tapahtumapaikkoja, luontoa, taidetta, tiedettä. Teeme retkiä lähelle ja vähän kauemmaksi entiseen malliin. Ja voimmehan me Kafé Kartanoa muistelle "ottaa kahvineuvot mukaan", kuten äitini tapasi sanoa kun lähdimme Hangossa rantakalliolle retkelle katsomaan purjeveneitä. 

 

Joten, rakkaat Kartanon ystävät, huoli pois. 

 

 

Linja-autoaseman kello käy kahta.
Muutosten tuulet puhaltavat Vanha linja-autoasema ja Fellmanin kartano v. 2018

Uusimmat kommentit

02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
08.12 | 00:27

Hienoa, että saadaan museokortti Lahteenkin!

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS