Jäsenkirjeet 2019

Tammikuun 2019 jäsenkirje

 


                                                     JÄSENKIRJE 1/2019

 

UUDEN HALLITUKSEN  TERVEHDYS

Toivotamme uudet ja vanhat yhdistyksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi entistä suositumman harrastuksen, museoystävätoiminnan, pariin.  Museoystäväyhdistyksiä on Suomessa arviolta 50. Ne ovat kansalaisaktivismin muoto, joka mahdollistaa verkostoitumisen eri toimijoiden kanssa. Lahden museoissa kävi vuoden 2018 aikana yhteensä 58443 kävijää. Edellisvuoden 2017 kävijämäärä ylitettiin 2276 kävijällä. Museokortti on omalta osaltaan vuodesta 2015 lähtien ollut lisäämässä sekä museokäyntejä että museoiden pääsylipputuloja. Myös kiinnostus museoystävätoimintaa kohtaan on lisääntymässä.. Omalta osaltamme me hallituksen jäsenet huolehdimme toiminnan monipuolisuudesta ja kiinnostavuudesta. Tehdään yhdessä vuodesta 2019 hyvä vuosi.

HALLITUS 2019

Ulla Lilius pj, Timo Taulo vpj, Pentti Hiltunen sihteeri, Anja Lindfors rahastonhoitaja

Nanna Salmi varsinainen jäsen, Tellervo Vainio varsinainen jäsen, Anneli Kokkonen varajäsen,

Maisa Lappi varajäsen

 

JÄSENMAKSUT 2019

On aika maksaa vuoden 2019 jäsenmaksu. Se maksetaan Danske Bankin tilille FI40 811507 105 441 44. Kirjoita ´Viesti´ -kohtaan”Jäsenmaksu 2019”.  Lahden kartanon ystävät ry:n vuosimaksu on 20 euroa, ainaisjäsenyys ja yhteisöjäsenyys 250€. Maksathan jäsenmaksusi 15.2.2019 mennessä.

Jäsenmaksusi kirjauduttua pankkitilille, sinut kirjataan jäsenrekisteriin.  Et saa erillistä jäsenkorttia. Säännöllisesti päivitettävä yhdistyksen jäsenluettelo toimitetaan museokaupan ja Lahden kaupunginmuseon käyttöön. Eduista mainittakoon Lahden museokaupoista jäsenistölle ostoksista myönnettävä 10%:n alennus sekä Lahden museoiden näyttelyiden avajaiskutsut.

MUSEOKIOSKI AVAUTUU 6.2.2019

Museokioski on Lahden museoiden pop up -tila aivan Lahden keskustassa Aleksi 10:ssä 6.2. alkaen. Se tuo esille varsinkin Historiallisen museon, Taidemuseon ja Julistemuseon näyttely- ja työpajatoimintaa näiden tilojen ollessa remontissa ja rakennusvaiheessa. Kaupunkilaisilla on Museokioskissa tilaisuus osallistua Historiallisen museon ja LADin tulevien näyttelyiden suunnitteluun.

Luvassa on paljon lahtelaisia kiinnostavaa toimintaa, tilaisuuksia tavata eri alojen museoammattilaisia ja kuntalaisten muistitiedon tallentamista. Museokioskissa toimii myös museokauppa.

Tervetuloa avajaisiin
                                                   


KEVÄÄN KUUKAUDEN TOIVOTTU ­SARJA RAKENTUMASSA

Kevään jäsentapaamisten suunnittelu on käynnissä. Ilmoitamme teille sähköpostilla heti kun helmikuun Kuukauden toivottu saadaan vahvistettua. Maaliskuun, huhtikuun ja toukokuun Kuukauden toivotuista tiedotetaan tarkemmun seuraavassa jäsenkirjeessä:

Tammikuu: 29.1. 2019 klo 17 TOP SECRET -  Vierailu Lahden museon kokoelmakeskuksessa kokoelmapäällikkö Sari Kainulaisen kutsusta. Ohjelmassa tutustuminen kokoelmakeskuksen tiloihin ja näemme ehkä jotain ”top secretiäkin”. Yhdistyksemme ”alaosasto” joka auttaa kokoelmaesineistön suojaamisessa, esittäytyy. Ilmoittaudu 27.1. mennessä sähköposti: lahdenkartanonystavat@gmail.com PS. Tavataan Sopenkorvenkatu 9:n kohdalla klo 17.

Helmikuu: Suunnitteilla otsikolla Pohjoiseurooppalaista renessanssia ja saksalaista tiiligotiikkaa - Fellmanin kartano ja sen suunnittelija Hjalmar Åberg, Radio- ja TV-museon auditorio.

Maaliskuu: Kuukauden toivottu: Uusi kohtaamispaikka Aleksi Kympin Museokioski – esittely. Päivämäärä ja kelloaika seuraava jäsenkirje.

Huhtikuu: Vanha hautausmaa Radiomäellä- paikallishistorian aarreaitta. Päivämäärä ja kelloaika seuraava jäsenkirje.

 

TAPAHTUMIA JA SEMINAAREJA

17.1. klo 18 Timo Taulon järjestämät keskustelutilaisuudet kirjastossa alkavat

13.2. Virtuaalikohtaamisia Lahdessa –hankkeen lanseeraustilaisuus Museokioskissa

14.2. klo 14 Vuoden ystävien kahvitus Museokioskissa

15.3. klo 9-15 Juha Lankisen muistoseminaari Felix Krohn –salissa

27.3. Arvokiinteistö museorakennuksena -seminaari

29.3. Paikallishistoriaseminaari Hiihtomuseossa (Tilaushistoriakeskus ja museo). Aamupäivä suurelle yleisölle, iltapäivällä historiakirjoittajien työpaja.

 

TAMPEREEN MUSEO- JA TEATTERIMATKA 22.-23.3.2019

Vuoden ensimmäisen jäsenmatkan ohjelmaan kuuluu tampereenkiälinen kiarros, jonka aikana tutustumme mm. Pispalaan ja Amuriin, museokäynnit Werstaassa, Lenin-museossa sekä vaihtoehtoisesti joko Tampereen taidemuseossa (Veljekset von Wright -näyttely, joka oli hiljattain Ateneumissa) tai Sara Hildenin museossa (laaja amerikkalaisen Kiki Smithin Procession -retrospektiivi, joka tulee Tampereelle Münchenistä ja lähtee sieltä Wieniin), lounas ravintola Ohranjyvässä sekä vielä TTT:n kevään tapaus, Pakolaiset-näytelmä. Sen pääosissa nähdään Heikki Kinnunen ja Esko Roine. Näytelmä perustuu Johannes Linnankosken romaaniin.  Meillä on hienot paikat 6. ja 7. riveiltä. Yövymme Scandic Tampere Koskipuistossa.

Matkan hinta on 230 euroa/hlö (ei-jäsenille 250,-) jaetussa kahden hengen huoneessa (H1-lisä 40,-). Hinta edellyttää 20 osallistujaa. Matka tehdään Lehtimäen Liikenteen tilausajobussilla, joka on käytössämme koko matkan ajan.

Ilmoittautumiset Maisalle, maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129. Kerro samalla kumman museovaihtoehdon valitset, syntymäaikasi sekä haluatko yöpyä kahden vai yhden hengen huoneessa.

Noudatamme yhdistyksemme järjestämillä retkillä ja matkoilla Suomen Matkatoimistoalan liiton (SMAL) yleisiä seuramatkaehtoja. Ehdot löytyvät yhdistyksemme nettisivuilta.

 

 

KEVÄINEN MATKA WIIPURIIN 18.-19.2019

Toukokuussa matkaamme Ruotin linja-autolla reittiä Lappeenranta- Antrea- Wiipuri jatkona maaliskuun seminaarin Viipuri-teemalle. Pysähdymme Lappeenrannan museoon tutustumaan Juha Lankisen piirtämään ja Lahti-Malli Oy:n toteuttamaan Viipurin pienoismalliin 1:500, joka kuvaa kaupungin keskeisimpiä osia, tunnetuinta Viipuria 2.9.1939. Lisäksi kuulemme Juha ja Jalmari Lankisen kymmeniä tuhansia valokuvia, negatiivejä, karttapiirroksia ym. sisältävästä kokoelmasta, josta on digitoitu 1000 valokuvaa. Digitoitu osuus löytyy osoitteesta https://lappeenrannanmuseot.finna.fi hakusanalla Juha Lankisen kokoelma. Antreassa kuulemme varmaankin Juha Lankisen perheen kesähuvilan yllätysvieraista.Mainittakoon että Viipurissa syömme illallisen ravintola Espilässä. Sunnuntaipäivän ohjelma on rakenteilla.

                          

Seuraavassa jäsenkirjeessä matkan hinta ym. tiedot.

 

Jäsenkirje 2/2019 ilmestyy helmikuussa.

Vuodenalun tunnelmissa

Ulla ja hallitus

JOULUKUUN JÄSENKIRJE

JÄSENKIRJE 10/2018                                           5.12.2018 


Valokuva Jari Mahkonen

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE! 

SYYSKOKOUS JA UUSI HALLITUS

Yhdistyksen syyskokous pidettiin marraskuun 20. päivänä NNKY:n tiloissa Vapaudenkadulla. Paikalla oli ilahduttavan paljon väkeä, yli 20 kokoukseen osallistujaa. Hallitus jatkaa melkein entisellä kokoonpanolla, vain yksi nimi vaihtui. Lämmin kiitos hallituksen jäsenelle Marjatta Koivistolle hallitustyöstä. Tavataan yhdistyksen tapahtumissa jatkossakin. Uuden hallituksen jäsenen Tellervo Vainion toivotamme lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme.

 

Vuoden 2019 hallituksen kokoonpano Ulla Lilius, puheenjohtaja

varsinaiset jäsenet: Pentti  Hiltunen, Anja Lindfors,Timo Taulo, Nanna Salmi, Tellervo Vainio varajäsenet: Anneli Kokkonen, Maisa Lappi

Toiminnantarkastajaksi vuodelle 2019 valittiin Raija Heikkurinen 

 

TAPAHTUMIA  2018

10.12. klo 19 Ristinkirkossa on ihana konsertti Joulun Loiste Finn-Kanteleet & Ida Elina johtajana Roni Tuomivirta. Liput 15e ja 10e.

14.12. klo 10-12 Museon väki on kutsunut meidät joulupuurolle jouluiseen yhdessäoloon NNKY.n    huoneistoon. Oletko jo ilmoittautunut? 7.12.on viimeinen ilmoittautumispäivä.

10. – 22.12. 2018. Lahden taidemuseon joulumyyjäiset. Kartanon ystävät ovat paikalla 17.- 19.12 esittelemässä museonystävätoimintaa, Kartanon kertomaa-kirjaa ja Kartano-koruja. 

29.11.2018–6.1.2019 Näyttely Lahden Ristinkirkossa kirkon aukioloaikoina. Kirkko on avoinna joka päivä klo 10–15 sekä tilaisuuksien yhteydessä. Lahden museot ja Lahden seurakuntayhtymä ovat yhteistyössä koonneet pienoisnäyttelyn Lahden kirkonpaikan, ensimmäisen kirkon ja Ristinkirkon historiasta. Kirkonpaikka täyttää 140 vuotta, Ristinkirkko 40 vuotta.

 

 

KURKISTUKSIA YHDISTYKSEN TAPAHTUMIIN, RETKIIN JA MATKOIHIN 2019

Ti 29.1.2019  TOP SECRET - KUUKAUDEN TOIVOTTU. Vierailu Lahden museon kokoelmakeskuksessa, oppaana  kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen. Myös ”Kartanon ystävien alajaosto” Kokoelmakeskuksen vapaaehtoisryhmä esittäytyy. 

Pe 15.3.2019 klo 9-15 Juha Lankisen muistoseminaari Felix Krohn-salissa

pe-la 22.-23.3.2019 Museo- ja teatteriretki Tampereelle. Näytelmänä TTT:n Pakolaiset, jossa pääosissa mm. Heikki Kinnunen ja Esko Roine. Tarkemmat tiedot tammikuun kirjeessä. 

Toukokuussa Juha Lankisen jalanjäljissä Lappeenrannan ja  Antrean kautta Viipuriin (tammikuussa lisätietoa)

Tammikuun jäsenkirjeessä lisää tapahtumista. 

                             

LUENTOSARJA PÄÄKIRJASTOSSA LAHTI-TRILOGIAN 2019 NÄYTELMIIN 

- To 17.1. klo 18   VANHAN PUUKIRKON TARINA  

Puukirkon tarina 1890-1977 lahtelaisilta saatujen kuvien j a muistojen                  voimin.  Muistojen keräyksen   satoa. Keskustelutilaisuus, jossa voi vielä        tuoda omia  kokemuksia kesän puukirkkonäytelmään.

  -To 7.2. klo 18 ÄITEE JA KILPASISKOT  

Tarinoita ja lyhytfilmejä Siiri Rantasen hiihtouran ja elämän taipaleelta. Siiri Rantanen muistelee ja Timo Taulo haastattelee. Naisurheilun arvostus Äiteen kilpauran alussa – onko mikään muuttunut?' 

-To 14.3. klo 18 HERRA HELISMAAN LEMPILAULUT

Reino Heleniuksen (vuodesta 1934 Helismaa) nuoruusvuosien elämänriimityksiä Lahden-vuosilta 1918-1937. Millainen oli Helismaan Lahti? Mitä hän sai kotikaupungistaan uralleen? Uutta Helismaan musiikkia esittämässä Konsta Hietanen, joka esittää näytelmässä nuorta Helismaata.

 

”HOMMA HANS(K)ASSA LYYPEKISSÄ”

Kartanon ystävien joulunalusmatkalla luonto näytti voimansa Itämerellä tuulen puhaltaessa myrskylukemissa ja seitsemän metriä korkeiden aaltojen lyödessä hyttiemme ikkunoihin. Tilannetta ennakoitiin kuitenkin lääkitsemällä. Ja hyvin selvittiin!

Lyypekissä ryhmää luotsasi kaupunkikiertoajelulla ja -kävelyllä ansiokkaasti Virpi Hach. Hansamuseo, Buddenbrookhaus, Günter Grassin museo, Niedereggerin marsipaanimyymälä ja joulutorien glögintuoksuinen tungos olivat loppupäivän antia.

Päivän lopuksi ajettiin Travemündeen Maritim-hotelliin illalliselle. Uni tuli anelematta laivalle päästyä pitkän päivän päätteeksi. Paluulaivamatkalla laulettiin yhdessä Tähteä ja meripoikaa Kuisman Antin monistamista lauluvihkoista ja osallistuttiin tietokilpailuun Karkelan Liisan johdolla.

Lue matkasta tarkemmin nettisivuilta kohdasta Matkat/Matkan jälkeen ja katso myös kuvasaalis   Valokuvat-osiosta. 

Hyvää adventin aikaa ja joulunodotusta!  

 

       Toivottavat

       Ulla ja hallitus

Marraskuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE lokakuu 9/2018                                                                                           8.11.2018

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Hallituksen tavoite vuodeksi 2019 on mielenkiintoinen ja aiempaa monipuolisempi ohjelma niin että mahdollisimman moni teistä, jäsenemme, kokisi yhdistyksemme mielekkääksi ja innostavaksi. Tässä jäsenkirjeessä kerromme vielä vähän vihjailevasti tulevasta, mutta heti tammikuun alussa uusi hallitus käy toimeen toteuttaen suunnitelmista parhaat.

                            

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 20.11.

Lokakuun jäsenkirjeessä lähetimme syyskokouskutsun ja esityslistan. Syyskokous pidetään klo 17-19 NNKY:n kauniissa huoneistossa Vapaudenkatu 8.  Toivomme runsasta osanottoa. Tulkaa valitsemaan yhdistykselle hyvä hallitus. Kokouksen lisäksi saamme teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Timo Taulon vastauksen kokousväelle kysymykseen koskien ensi kesää ja Ainopuiston teatteria: Riittääkö Lahden historiassa vielä ammennettavaa?

 

YSTÄVYYSLATAAMON TYÖPAJA LAHDESSA

Ystävyyslataamon työpaja 15.11. klo 16-19 | Radio- ja tv-museo Mastola. Ystävyyslataamo on meidän museonystävien työn helpottamiseksi ponkaistu hanke, jossa tämän vuoden ajan on kehitelty työkaluja ja esitelty toimintamalleja yhteiseksi hyödyksi.              

 

Ystävyyslataamon toinen työpaja v.2018 järjestetään Lahden Mastolassa (Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti). Työpajassa nähdään ensivilkaisu hankkeen kokoamasta työkalupakista, johon on kerätty esimerkkejä museoystävien toiminnasta. Työryhmät voivat antaa palautetta työkalupakin sisällöstä ja muotoilusta. Lisäksi kuulemme käytännön esimerkkejä tiedon jakamisesta sosiaalisen median kanavissa. Ilmoittaudu viimeistään 12.11.2018 mennessä! Sait siitä sähköpostillakin jo kutsun.

 

TYÖPAJAN OHJELMA:

- Klo 16: Tervetuloa Mastolaan, museoamanuenssi Ilkka Kuhanen Lahden museot

- Ystävyyslataamon loppumetrit, hankejohtaja Maire Mattinen DAMY ry:n puh. joht.

- Sosiaalisen median koulutus, viestinnän kandidaatti Anni Haaparanta, Jyväskylän yliopisto

- Klo 17.30: Jakaantuminen työryhmiin. Työkalupaketin palaute

- Klo 18.30 Työryhmien purku

Tiedustelut hankekoordinaattori Anna Pirvola ystävyyslataamo@gmail.com

Kahvitarjoilun ja suolaista purtavaa tarjoaa Lahden kartanon ystävät ry

 

SEMINAARI TAIDE KAUPUNKIKUVASSA TAIDEMUSEOLLA 19.11.2018

Ohjelma:

13.00 Kahvitarjoilu
PASI AUTIO: Erkki Kannoston Punavankimuistomerkki, 2018. Dokumentti, 13 min.
Seminaarin avaa Lahden museoiden tutkimuspäällikkö Hannu Takala

13.30 LIISA MÄKITALO, amanuenssi, Lahden taidemuseo
Lahden julkinen taide - ajankohtaiset hankkeet ja puheenaiheet

14.00 TARU TAPPOLA, julkisen taiteen päällikkö, HAM
Julkinen tila ja julkisen taiteen prosessit Helsingissä

14.30 ELISA LIENTOLA, läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus
Julkisen taiteen tila ja merkitys

15.00 Kuvataiteilijat IHANA HAVO ja SAMI LEUTOLA
Taideakseli-hanke ja toteutuneet teokset Golden goose -pesimäalue sekä
Teräsmummot

Seminaarin puheenjohtajana toimii tutkimuspäällikkö Hannu Takala.
Tilaisuuden päätteeksi on mahdollista tutustua Lahden taidemuseon Tuoretta maalia -näyttelyyn. - Seminaariin on vapaa pääsy, tervetuloa!

 

JOULUA ILMASSA

Seitsemäs Ornamon Design Joulu Lahdessa järjestetään tuttuun tapaan Lahden Taidemuseossa Vesijärvenkatu 11 marraskuun viimeisenä viikonloppuna 24.–25.11.2018. Avoinna klo 11–16. Tapahtuma esittelee kotimaisen muotoilun ja taidekäsityön huiput: sisustustuotteita, vaatteita, keramiikkaa, uniikkeja taideteoksia ja asusteita.

Lahden taidemuseon joulumyyjäiset järjestetään 10. – 22.12. 2018. Kartanon ystävät varaavat sieltä myös pöydän ja esittelevät Kartanon kertomaa-kirjaa ja myyvät Kartano-koruja. Sinäkin voit tulla myymään sukkia, kortteja, tonttuja, kynttilöitä tms. Pöytä ei maksa mitään. Ota yhteys Birgitta Harjuun puh.  050 398 5503 tai s-posti birgitta.harju@lahti.fi . Taidemuseohan sulkee ovensa myyjäisten jälkeen.

Joulukylä Lahden torilla 15.12.-22.12.2018. Lahden museot ovat varanneet kojun 19.12.2018. Siellä tavataan.

Museon tarjoamat perinteiset joulukahvit Kartanon ystäville joulukuussa. Ilmoitimme edellisessä jäsenkirjeessä, että kahvitus olisi ennen itsenäisyyspäivää. Museo tarkentaa kuitenkin ajankohdan ja paikan ja ilmoittaa sen meille hyvissä ajoin sähköpostikutsuna. Joulukahveilla saamme kuulla museon uutisia, joissa Kartanon ystävätkin huomioitu.

KURKISTUS VUOTEEN 2019

Hallitus pohti viime kokouksessaan matkoja ja retkiä ensi vuodelle. Esillä oli monta hienoa ideaa kotimaan retkiksi. Innostuimme maaliskuisesta Tampereen retkestä, jossa olisi museokäyntien lisäksi teatteria. Vireillä on myös toukokuussa matka Juha Lankisen jalanjäljissä Lappeenrantaan ja Viipuriin.  Kuukauden toivotuista mainittakoon suunnitelma vierailusta tammikuussa Kokoelmakeskuksessa. Suunnitelmista lisää syyskokouksessa 20.11.

 

SEURAAVA JÄSENKIRJE

                             Seuraava jäsenkirje ilmestyy joulukuussa.

 

                             Kohti joulua halki pimeän marraskuun!

 

                             t. Ulla ja hallitus

 

Lokakuun jäsenkirje

 

JÄSENKIRJE lokakuu 8/2018                                                                                                                        4.10.2018

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

 

Hallitus piti kokouksensa ensimmäistä kertaa Historiallisen museon sulkeutumisen jälkeen. Jatkossa kokoukset ja kuukausi- ja muut jäsentapaamiset pidetään Mastolassa, jollei toisin ilmoiteta. Hallitus valmisteli innolla loppuvuotta ja vuotta 2019. Yksimielinen viestimme yhdistyksen jäsenille on: Yhdistyksen toiminta jatkuu ja tiedossa on monipuolista ohjelmaa tapahtumineen.

 

SYYSKUUN TOIVOTTU ANTTILANMÄELLÄ

 

Kuukauden toivottu ke 26.9. oli sateinen ja tuulinen päivä. Siitä huolimatta 13 hyvin säähän kuin säähän varustautunutta Kartanon ystävää oli tullut kuuntelemaan mitä oppaallamme Anne-Maj Ropella oli meille kerrottavaa Anttilanmäen puutalomiljööstä. Kuljimme pitkin katuja ja kujia ihastellen 1900-luvun alussa silloisten asukkaiden itselleen rakentamia puutaloja, joista osassa vielä nykyäänkin saman perheen jälkipolvet asuvat. Anne Maj on kaupungilla kaavoituspuolella ja teknisessä virastossa työskennellyt insinööri, joka on yli 30 vuotta asunut Anttilanmäellä.

Kiertokävelyn lopuksi Anttilanmäkeen tutustujia odotti yllätys. Kävelyretki päätyi Anne-Maj´n ja hänen miehensä korkealla kalliolla ylväästi seisovalle talolle. Koko joukko sai kutsun iltakahville, jonka hänen miehensä Erkki Rope oli kiehauttanut.

 

LOKAKUUN TOIVOTTU HISTORILLISEN MUSEON UUDISTAMINEN – KURKISTUS KULISSEIHIN

 

Museon näyttelyamanuenssi Ilkka Kuhanen kutsuu Kartanon ystävät Lahden pääkirjastolle 16.10. klo 17. Hän kertoo museon uudistamisesta ja miten Historiallisen museon remontin viemä aika käytetään perusnäyttelyn suunnitteluun. Ovien taas avauduttua museo tarjoaa tietoa Lahden seudun vaiheista esihistoriasta nykypäivään. Kaikenikäiset lahtelaiset halutaan mukaan suunnittelutyöhön. Mennään joukolla kuuntelemaan, miten museo uudistuu!

 PS. Pääkirjastolla 16.10. klo 16 on luento LAD – uuta kohti! Siinä yritetään vastata kysymykseen, onko Lahden taidemuseon lähes 70 vuoden väliaikaisvaihe muuttumassa pysyväksi Mallasjuoman tiloissa.

 

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 20.11.

 

Tämän kirjeen lopussa on syyskokouskutsu ja esityslista. Syyskokous klo 17-19 NNKY:n huoneisto Vapaudenkatu 8. Syyskokouksessa päätetään jäsenmaksun suuruus, valitaan toiminnantarkastaja ja uusi hallitus. Puheenjohtajan lisäksi erovuorossa on yksi varajäsenistä ja kaksi hallituksen jäsentä. Ohjelmassa on lisäksi teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Timo Taulon esitys tulevista näytelmistä. Lahtelaisia kiinnostaa oma historia. Riittääkö siitä ammennettavaa ensi kesäksikin?

 

 

LYYPEKIN MATKAN LOPPUMAKSU

 

Pyydämme matkalle ilmoittautuneita maksamaan matkan loppumaksun 12.10. mennessä Kartanon ystävien tililleFI40  8115 0710 5441 44. Muista vähentää loppusummasta maksamasi 200 euron ennakkomaksu. Laita viestiksi Lyypekin matkan loppumaksu.

Matkan perushintahan on per henkilö A2:n hengen hytissä 590,- euroa ja isommassa A4:n hytissä 612,- euroa. Mikäli olet varannut matkalle yhden hengen hytin ja yhden hengen huoneen hotellissa ovat vastaavat lisämaksut 182,- tai 204,- euroa.

Lähetämme matkaohjelman lähempänä matkaa, mutta jo nyt tiedoksi että lähtö matkalle Marolan turistipysäkiltä on torstaina 29.11. klo 12.30.

 

TIEDOKSI     

-       Jos sinulla on käytössäsi internet, mene seuraavaan osoitteeseen. Pääkirjastolla on  15.-19.10 2018 klo 12-18 paljon kiinnostavia tapahtumia:

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/tutkimus-ja-kulttuuriymparistoyksikko/vr-hanke/

-       Ranta-Kartano-ilta 10.10.2018 klo 17.30-19.20 Svinhufvudinkatu 6 G, Lahti

-       Seuraava yhdistyksen ja museon yhteispalaveri AM-asemalla 6.11.2018

-       Ainopuiston teatteri esittää joulunäytelmän Jepulis Benjamin Pieni Tulitikkutytär, HC Andersenin sadun pohjalta lahtelaistanut Timo Taulo, esityksen Lahden kaupungintalon joulupihassa, esityksiä kahdeksan. Liput jo myynnissä www. ainopuistonteatteri.fi

-       Ainopuiston teatteri esittää kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa 2019 Lahden urheilukeskuksessa Karpalon kentällä Timo Taulon käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Äitee ja kilpasiskot.

 

SEURAAVA JÄSENKIRJE

                       Seuraava jäsenkirje ilmestyy marraskuun 9.

                       päivänä.


Hauska taas tavata teitä – ja pianhan me taas tapaammekin!


t. Ulla ja hallitus 

     


Syyskuun jäsenkirje


 

JÄSENKIRJE syyskuu 7/2018                                                                                          14.09.2018

 

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Syksyn värejä näkyy jo vaahteranlehdissä. Elämä alkaa taas kuuman kesän jälkeen asettua uomilleen. Kafé Kartano on pakattu ja kalusteet ym. odottavat kuljetusta museon varastotiloihin. Syksyn toiminta yhdistyksen osalta jatkuu Kuukauden toivotuilla ja syyskokouksella sekä joulumatkalla. Museo kutsuu meitä omilla toiminnoillaan. Ja yhdessä jännitämme, mistä pop-up-museotila löytyy.   

 

ON KIITOSTEN AIKA

Kahvilamme Kafé Kartano sulkeutui taidelauantain jälkeen museon sulkiessa ovensa remonttitauon myötä. Remontissa keittiötilatkin uudistuvat kahvilatoimintaa helpottavaan suuntaan. Keittiön ja kahvilan sijainti eri kerroksissa hankalasti avattavien ovien ja portaiden takana aiheutti ylimääräistä rasitusta kahvilan  vapaaehtoistyölle. Monet vapaaehtoisista ovat ottaneet kahvilassa auttamisen sopivana hyötyliikuntana, ja aina on yhdessä tehtävät jaettu hyvässä hengessä.

 

Kun kahvila sulki ovensa, pakkasivat vapaaehtoiset muuttotalkoolaiset kahtena päivänä yhdistyksen varastoitavan omaisuuden pahvilaatikoihin unohtamatta huonekalujen merkitsemistä museolta saamiemme ohjeiden mukaisesti, koska ne siirretään museon varastotiloihin.

 

Jäsenellemme Jarmo Tiihoselle olemme kiitoksen velkaa, sillä hänen lainaamansa kolme pöytää ja toistakymmentä tuolia täydensivät ”kaupungin kauneimman kahvilan” yleisilmeen ”fellmaniaanisuutta”. Kaikki muut kalusteet ja tavarat siirretään viimeistään lokakuun 4. päivä museon varastotiloihin. Lämmin kiitos, vapaaehtoiset ystävämme -  puistonkohentajia ja kukka-istutuksista huolehtineita unohtamatta..  Mukavaa on ollut kanssanne!

 

ELOKUINEN ILTA JA VIIPURIN REIPPAAT -SEMINAARI

Elokuiseen iltaan osallistui Kartanon ystäviä kaikkiaan lähes sata. Aurinko paistoi, kuten melkein koko kesän. Hieno näytelmä Viipurin reippaat kruunasi illan. Samalla teemalla pidettiin perään seminaari Konservatoriolla. Museon ja Kartanon ystävien isännöimään seminaariin osallistui vähän vaille 200 henkilöä.

 

Seminaarin ohjelman anti oli monipuolinen. Kaikki luennot olivat äärimmäisen kiinnostavia, ja viimevuotiseen tapaan seminaarin jälkeen tultiin toivomaan, että seminaari uusittaisiin. Seminaarin alussa TkT Petri Neuvonen kertoi pienestä suurkaupungista Viipurista vuonna 1939, ja heti perään dosentti Riitta Niskanen esitelmöi Viipurin esimerkistä Lahden kaupunginisien pyrkimyksissä 40-luvulla. Dosentti Hannu Takala kertoi Viipurin nopeista venäläistämistoimista luennossaan Puna-armeijan sotasaalis ja Neuvosto-Viipuri 1940- 1941.  Viipurin ja Kannaksen evakuointisuunnitelmista ja omakohtaisista kokemuksista kertoi evakko Kyösti Toivonen Hollolasta. Lopuksi Timo Taulo kahden näyttelijän avustamana tuli vastaamaan kysymykseen ”Miksi teatteriesitys Viipurin reippaat syntyi?” Hieno seminaarikokonaisuus!

 

SYYSKUUN KUUKAUDEN TOIVOTTU ANTTILANMÄKI – KYLÄ KESKELLÄ KAUPUNKIA

Kuukauden toivotuksi syyskuussa on valittu tutustuminen Anttilanmäkeen, jossa vallitsee ainutlaatuinen yhteisöllisyys ja yhdessä arvokkaan alueen puolesta toimiminen.

Tapaamme 2 6.9. 2018 klo17 Moisionkadun ja Anttilankadun kulmassa aktiivisen Anttilanmäki-Kittelä asukasyhdistyksen johtokunnan edustajan, ympäristösuunnittelija Anne-Maj Ropen. Hän tutustuttaa meidät ainutlaatuiseen, aiemmin työväestön asuttaman alueen erityispiirteisiin ennen ja nyt.   

Hyvät kengät jalkaan ja kaikki mukaan!

 

PS. Lokakuun Kuukauden toivotun tarkasta ajankohdasta ja paikasta neuvottelut käynnissä. Tarkoitus haistella Lahden museoiden muutoksen tuulia ja toisaalta on toivottu luentoa, joka vastaisi kysymykseen, miksi arkeologia on tärkeää Lahdessakin? Seuratkaa Tapahtumakalenteria nettisivuillamme.

 

SYYSRETKI OLI ONNISTUNUT SUKELLUS LÄHIHISTORIAAN

Syyskuun alun retki Kirkkonummelle oli monipuolinen kattaus, joka valotti Porkkalan parenteesiksi kutsuttua Neuvostoliiton vuokra-aikaa monelta suunnalta. Kevennykseksi ohjelman väliin mahtui lounaan lisäksi myös kahvittelua Maatilapuodin kodikkaassa luhdissa. Väriläiskäksi voi kuvata käyntiä Pokrovan ortodoksisessa kirkossa ja yhteisössä. Isä Hariton kertoi yhteisön synnystä ja veljeskunnan toiminnasta omalla värikkäällä ja persoonallisella tavallaan. Retkelle osallistui 26 henkilöä.

 

JOULUINEN MATKA RAHTILAIVALLA LYYPEKKIIN 29.11.-3.12.2018

Lyypekin joulumatkalle on ilmoittautunut 18 henkilöä. Kaksi vielä mahtuisi mukaan. Ilmoittaudu Maisalle (maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129). Tarkemmat tiedot joulumatkasta löytyvät nettisivuiltamme www.lahdenkartanonystavat.fi Matkat-osiosta.

 

SEURAAVA JÄSENKIRJE

                        Seuraava jäsenkirje ilmestyy lokakuun alkupäivinä.

                        loista mieltä ja raikasta syksyä, hyvät ystävät! Kuukauden

                        toivotussa tavataan!


                        t. Ulla ja hallitus

 

 

Elokuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE elokuu 6/2018                                                                                                                         03.08.2018

 

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Hallitus piti keskiviikkona elokuun ensimmäisenä päivänä syyskauden aloituskokouksen hikeä pyyhkien.  Suunnittelimme ”päänne  menoksi”  monenmoista. Tarkennamme  nettiin kotisivuillemme Tapahtumakalenteriin tapahtumien ajat ja paikat. Aivan keskustasta ollaan etsimässä pop-up-museolle tiloja. Jos ja kun sellainen löytyy, se voisi tarjota tapaamistilan meillekin. Mutta first things first.  Elokuinen ilta on vain parin päivän päässä. Kaikki lippuja varanneet ovat tänään saaneet vahvistuksen varauksistaan. Elokuisessa illassa tapaamme osan teistä.

TERVETULOA UUDET JÄSENEMME

Kesän aikana yhdistykseemme on ilahduttavasti liittynyt useampikin uusi jäsen. Toivotamme heidät lämpimästi mukaan toimintaamme.

ENNAKOILMOITUS - VAPAAEHTOISIA TARVITAAN VIELÄ KERRAN LA 1.9. TAIDELAUANTAINA Taidelauantai ja kahvilan aukiolo ovat osa laajempaa tapahtumaviikkoa, Lahden  Fringéfestivaalia. Siitä tiedotamme tarkemmin, kun museon väki palailee kesälomilta ja yhteistyömme ja suunnittelu pääsee käyntiin. Me Kartanon ystävät hoidamme perustehtäväämme eli pidämme kahvilaa ja juttelemme ihmisten kanssa. Ilmoittaudu sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com.

ELOKUINEN ILTA  

Sunnuntaina 5.8.2018 klo 16 alkaa perinteinen elokuinen tapahtumamme. Sitä ennen klo 15.15. alkaen pyydämme lunastamaan varaamanne ja maksamanne teatteriliput Viipurin reippaiden klo 17 alkavaan näytökseen.

 

Elokuisen illan ohjelma:

klo 16.00  Tervetulotoivotus ja maljankohotus/pj Ulla Lilius

klo 16.05   Museon tervehdys ja lyhyt katsaus Lahden kaupunginmuseon tuleviin hankkeisiin/ dosentti Hannu Takala

klo 16.15   Ainopuiston teatterin kannatusyhdistyksen puheenjohtajan Ulla Koskinen Laineen ja käsikirjoittaja, ohjaaja Timo Taulon tervehdykset

Klo 17. 00 - 19.15 Viipurin reippaat-näytelmä 

Väliaikakahvi 6 euroa /Hollolan nuorisoseura

Sateen sattuessa siirrymme klo 16 alakerran näyttelytilaan tervehdysten ajaksi. Paikat katsomosta voitte käydä varaamassa heti liput saatuanne. Paikkoja on riittävästi ja näkyvyys kaikkialta katsomosta on hyvä. Varaa/Varatkaa sadetakki varmuudeksi mukaan. Katsomossa ei voi käyttää sateenvarjoja

 

 

 

 

SEMINAARI VIIPURIN REIPPAAT 15.8.2018

Lahden kaupunginmuseon yhteistyössä Lahden kartanon ystävien kanssa järjestää Felix Krohn -salissa, Sibeliuksenkatu 8 (Lahti) Viipurin reippaat -seminaarin 15.8.klo 10 -15.. Se on syventävä jatkumo Ainopuiston teatterin näytelmän aiheesta.

Seminaariohjelma:

                             klo 9.30 

Kahvitarjoilu

                             klo 10.00 

Seminaarin avaus 

klo 10.15 

Pieni suurkaupunki: Viipuri 1939, Petri Neuvonen, TkT, arkkitehti 

klo 11.00

 ”Kauneinta mitä olen nähnyt”- Viipurin esimerkki Lahden kaupunginisien kulttuuripyrkimyksissä 1940-luvulla, Riitta Niskanen, dos. tutkija 

klo 11.45 

Puna-armeijan sotasaalis ja Neuvosto-Viipuri 1940–1941, Hannu Takala, dos.

tutkimuspäällikkö

klo 12.30  

Lounas 

klo 13.30 

Evakuointisuunnitelmat ja niiden toteutus sekä henkilökohtainen kokemus, Kyösti Toivonen, evakko 

klo 14.15 

Miksi teatteriesitys Viipurin reippaat syntyi?, Timo Taulo, ohjaaja, käsikirjoittaja 

klo 14.45 

Päätössanat

 

Suurelle yleisölle tarkoitettuun seminaariin ei ole osallistumismaksua eikä ennakkoilmoittautumista.  

VAPAAEHTOISIA TARVITAAN LA 1.9. TAIDELAUANTAINA

Taidelauantai ja kahvilan aukiolo ovat osa laajempaa tapahtumaa Fringé-festivaalia. Siitä tiedotamme tarkemmin, kun museon väki palailee kesälomilta ja suunnittelu alkaa. Me Kartanon ystävät hoidamme perustehtäväämme eli pidämme kahvilaa ja juttelemme ihmisten kanssa. Ilmoittaudu sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com.

MATKA-MAISA TIEDOTTAA Porkkalan retki

Porkkalan retkemme 8.9. toteutuu. Muistathan maksaa retkimaksun 8.8. mennessä yhdistyksemme tilille FI40  8115 0710 5441 44, kiitos. Retken hinta on 85 euroa, ei-jäsenille

95 euroa. Retkelle mahtuu vielä muutama mukaan. Ilmoittaudu Maisalle, maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129.

Lyypekin matka 29.11.-3.12.18

Olen syyskuun aikana yhteydessä jo ilmoittautuneisiin. Pyydän silloin tietoa hyttivalinnasta, syntymäaikaa sekä Travemünden illallismenun vaihtoehtoa. Matkalle on vielä pari paikkaa jäljellä. Ota yhteys Maisaan.

TAIDERETKI RIIHIMÄELLE? 

Taidemyyntinäyttely nimeltä Tunteella avautuu 4.9 Riihimäellä. Näyttelyssä on esillä  Anneli Kokkosen, Olli Korkalan, Reijo Liimun ja  Martti Soivan maalauksia. Anneli kertoo näyttelystä 

enemmän. Annelin yhteystiedot anneli.kokkonen@outlook.com,

https://www.facebook.com/9AnneliEKokk KAHVILAN PIANO SAI HYVÄN KODIN! 

Konservatoriolta yhdistyksen lahjaksi saama piano pääsee evakkoon hyväsydämisen Kartanon ystävän kotiin Hollolaan. Mikä helpotus!

PAKKAUSTALKOOT KAHVILASSA 3.9. JÄLEEN

                                 Ilmoitamme pakkaustalkoiden päivän tapahtumakalenterissa. Luvassa kahvi- ja pullapalkka!

KIINNOSTAAKO KANNAKSEN KIERROS 24.8. -26.8.2018? TOIMI HETI!

                              Matkan hinta 320€ omalla viisumilla ja 410€ ryhmäviisumilla. Nopean ratkaisun paikka! Hintaan sisältyy majoitus 2 yötä kahden hengen huoneissa, hotelliaamiaiset la ja su sekä iltaruoka pe ja la. Terijoen hotellissa myös aamusauna ja -uinti kuuluvat hintaan. Kuljetukset Reissu Ruoti. Ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Kannaksen maisemiin ja Terijokeen. Eläydy 1930-luvun kesiin ja nauti hyvästä opastuksesta ja matkaseurasta. Ota yhteys Veijo Kymäläiseen 0400-837 094, veijo.kymalainen (at)hotmail.com. 

 

TULOSSA SYKSYLLÄ  

Syys-lokakuussa  opastettu kiertokävely Anttilanmäen maisemissa, loka-marraskuussa  Malskin suunnitelmista museolta Ilkka Kuhanen ja Tajumo-hankkeen Katariina Mäenpää käyvät keskustelua suunnitelmista ja siitä  missä mennään erityisesti Lahden taidemuseon ja Historiallisen museon osalta. Tarkennamme aikataulun seuraavassa hallituksen kokouksessa.

SEURAAVA JÄSENKIRJE

                              Seuraava jäsenkirje ilmestyy syyskuun puolivälissä.

 

                              Hyvää elonkorjuun aikaa, ystävät

 

                              t. Ulla ja hallitus

Toukokuun jäsenkirje

 


JÄSENKIRJE 5/2018                                                                                                                                        23.05.2018

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Luutamummoille olisi taas käyttöä! Milloin poikkesit viimeksi Kartanon puistoon? Yhdistyksen hallitus poikkesi ennen kokousta. Puisto on jätetty oman onnensa varaan. Huoltoyhtiö RTK on näköjään päättänyt jättää puiston roskineen ja voikukkineen odottamaan Kartanossa alkavaa remonttia. Remontti ei ala vielä! Tilakeskuksen vastuulla oleva suihkukaivo odottaa fanerilaatikon poistamista ja likainen vesi suihkun altaassa on vastenmielisen näköistä. Tulee tunne että tämä on kolkka jolla ei ole merkitystä Lahdelle. Ajatteleeko Lahden Vihertoimen Kirsi Kujalakin Kartanon puistosta, että olkoon ja

rapistukoon?

SUVI ALKAA KARTANOSTA -VINTAGETAPAHTUMA  

Lauantaina 26.5.2018 klo 11-16

OHJELMA:

11.00  Ovet avautuvat

11:15  Esitelmä: Riitta Niskanen: ”Linja-autoasemien historia” .

12:00  Kirjanjulkaisutilaisuus. Panu Kaila ja Pentti Virtanen: Lyskan pojat ja limusiinit, valokuvia Lahdesta 1950- luvulta ja autonäyttely Helsingissä 1960.                       

13:00  Yleisöopastus: 100 askelta Lahdesta -näyttelyyn

14:30  Yleisöopastus: 100 askelta Lahdesta -näyttelyyn

PIHALLA: Vintage -myyntiä, vanhoja autoja, museokaupan tarjousmyyntiä ja kesäisiä herkkuja mm. jäätelömyyntiä!

Kafé Kartano avoinna klo 11-16

Pysäköintimahdollisuus tapahtuman aikana Lyseon parkkipaikalla ja vanhan linja-autoaseman parkkialueella

TERVETULOA VIETTÄMÄÄN KESÄPÄIVÄÄ KARTANOLLE! Ilmainen sisäänpääsy!

VIIPURIN TAITEILIJASEURA LAHDESSA -NÄYTTELYN AVAJAISET 9.6. HISTORIALLISELLA MUSEOLLA

Museo toivottaa kaikki yhdistyksemme jäsenet lämpimästi tervetulleiksi kiinnostavan näyttelyn avajaisiin 9.6. klo 14. Näyttely Viipurin Taiteilijaseura Lahdessa on avoinna yleisölle 10.6.-5.8.2018.

VAPAAEHTOISIA TARVITAAN LA 9.6.

Pääseekö kukaan avukseni Historiallisen museon 2. kerroksessa hoitamaan Viipuri- näyttelyn avajaiskahvitusta ja Lahti Sinfoniettan konserttikahvitusta klo 12-15 Ilmoittaudu emännöimään tai isännöimään. Laita tekstari p. 040 8479724 tai sähköpostia lahdenkartanonystavat@gmail.com.

TERVETULOA ELOKUISEEN ILTAAN JA NÄYTELMÄÄN VIIPURIN REIPPAAT 5.8.

Kiirehdi varaamaan liput. Lippuja on vielä meille ja museon väelle jäljellä 15 euron alennettuun hintaan, (normaalihinta 20 euroa). Kumppanillesikin voit varata samalla lipun hintaan 20 euroa. Varaa lippu/liput sähköpostillalahdenkartanonystavat@gmail.com. Varaus astuu voimaan, kun varatut liput on maksettuLahden kartanon ystävien pankkitilille IBAN FI40 8115 0710 5441 44. Liput lunastetaan nimellä Elokuiseen iltaan 5.8. klo 16 saavuttaessa.

 

SEMINAARI KARJALAISEN KULTTUURIN JA EVAKKOJEN TULO LAHTEEN 1939-40 – SEMINAARI 15.8.2018

”Viipuri-Lahti-Viipuri”- työnimellä kulkeva seminaari  järjestetään Konservatorion Felix Krohn-salissa 15.8.2018 klo 10-15. Merkitse allakkaasi.

KAHVILAN PIANO EDELLEEN VAILLA KOTIA 3.9. LÄHTIEN

Konservatoriolta yhdistyksen lahjaksi saama piano tarvitsee sijoituspaikan museon remontin ajaksi. Lainaamme nk pianokelkan siirtämistä varten. Ota yhteyttä sähköpostiimme. Piano on ollut konservatoriolla harjoituspianona.

HIENOA KONSERTTITARJONTAA LAHDESSA – OTA YHTEYS MAARIT LIIMATAISEEN

Mahtava pianoresitaali 10.8.2018 Kalevi-Aho salissa. Pianisti Mackenzie Melemed, on voittanut kuuluisia kansainvälisiä pianokilpailuja, kuten Maj Lind- kilpailun 2017, Iowan kansainvälinen pianokilpailu 2017 ... Ks FB Maarit Liimatainen. Maaritin kautta voitte varata lippuja etukäteen osoitteesta:  maaritliimatainen4@gmail.com  

PORKKALAN RETKEN JA LYYPEKIN MATKAN MAKSUT JA MUUTA INFOA

Sekä Porkkalan parenteesi -retki että Lyypekin rahtilaivamatka ovat herättäneet suurta kiinnostusta eli molemmat toteutuvat. Paikkoja on enää rajoitetusti jäljellä.

-Porkkalan retkelle ilmoittautuneet, olkaapa hyvät ja maksakaa retken hinta 85 euroa (ei-jäsenet 95 euroa) yhdistyksemme tilille FI40  8115 0710 5441 44 viimeistään 8.8. Laittakaa viestiosioon retken ja osallistujien nimet.

Ilmoittakaa lisäksi Maisalle ( maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129), haluatteko kotiruokalounaalla syödä uunilohta vai palapaistia.

-Lyypekin matkalle jo ilmoittautuneita pyydämme maksamaan matkan ennakkomaksun 200 euroa kesäkuun 15. päivään mennessä yllä mainitulle tilille. Laittakaa viestiosioon teksti: ennakkomaksu Lyypekin matkasta sekä osallistujien nimet.

Maisa on ilmoittautuneisiin yhteydessä syksyn alussa, sillä osallistujilta  tarvitaan laivayhtiötä varten syntymäajat sekä tieto hyttivalinnasta ja myös menuvalinnasta Travemünden illallisella. Toki nämä tiedot voi ilmoittaa hänelle jo nytkin. Hytti- ja menuvaihtoehdot voi katsastaa vaikkapa nettisivuiltamme www.lahdenkartanonystavat.fi.

YSTÄVYYSLATAAMO – MUSEOYSTÄVIEN YHTEINEN TYÖKALUPAKKI

Käy tutustumassa Suomen museonystävien yhteiseen hankkeeseen FB-osoitteessa ”Ystävyyslataamo”. Hankkeessa tässä vaiheessa mukana olevat yhdistykset:

Alvar Aalto-seura, Heinolan Taidemuseon Ystävät ry,Kasvitieteellisen puutarhan ystävät ry – Botaniska trädgårdens vänner rf, Keravan taidemuseon ystävät Ktmy Lahden kartanon ystävät ry,Postimuseon Ystävät ry,Pyhän Olavin Kilta ry - Olavinlinnan ja Savonlinnan maakuntamuseon ystäväyhdistys,Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistys,Rautatiemuseon Ystävät ry,Riihimäen Taidemuseon Ystävät ry,Rovaniemen taidemuseon ystävät ry, Sagalundgillet rf, Salon Taidemuseon Veturitallin ystävät, Suomen lasimuseon ystävät ry, Suomen leikki- ja lelumuseon ystävät ry Tampereen Taidemuseon Ystävät ry, Tikanojan taidekodin ystävät ry, Vanhalinnan museon ystävät ry, Varkauden Museonystävät ry, Vellamon ystävät

Tämän jäsenkirjeen lopussa on Kutsu museonystävätapaamiseen Tampereelle syyskuun puolivälissä. Tapaamisen järjestelyissä on mukana Ystävyyslataamo. Ohjelma on hieno. Ilmoittautuminen on tehtävä jo ihan kohta.

 

                             Seuraava jäsenkirje ilmestyy elokuun alussa.

                            

                             Hyvää kesää, ystävät!

                             Ulla ja hallitus

 

LIITE 

Tampereen taidemuseon ystävät ry                                                                          23 .5.2018                            KUTSU

Työväenmuseon ystävät ry                      DAMY ry/ ystävyyslataamohanke                                                                                                                       

 

MUSEOYSTÄVIEN VALTAKUNNALLINEN TAPAAMINEN

 

Tampereen taidemuseon ystävät ry, Työväen museon ystävät ry ja DAMY ry/ystävyyslataamohanke toivottavat kaikki museoystävät sydämellisesti tervetulleiksi vuosittaiseen museoystävien tapaamiseen Tampereelle. Jäljempänä tilaisuuden ohjelma ja käytännön ohjeet ilmoittautumista varten. Mahdolliset kysymykset ja tiedustelut voi lähettää sähköpostilla: info@tampereentaidemuseonystavat.fi tai puhelimitse numeroon 040 823 44 81/Anna-Liisa Sundquist.

 

Tervetuloa Tampereelle!

 

Helena Koskiniemi                                    Tuomo Nisula                                                                                      Anna Pirvola

Työväen museon ystävät ry                     Tampereen taidemuseon ystävät ry        Ystävyyslataamo

 


 

AIKA             LAUANTAI 15.9.2018

PAIKKA        TYÖVÄEN MUSEO WERSTAS, Auditorio

                                            TAMPERE FINLAYSON

                                            OSOITE: Väinö Linnan aukio 8, Tampere

AIKA                                  SUNNUNTAI 16.9.2018

PAIKKA        MUSEOKESKUS VAPRIIKKI, Auditorio

                                            TAMPERE TAMPELLA

                                            OSOITE: Alaverstaanraitti 5, Tampere


 

Lauantai 15.9.2018

Työväen museo Werstas, Auditorio, Finlayson

Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

Ohjelma

-          järjestää Tampereen taidemuseon ystävät ja Työväenmuseon ystävät

KLO

AIHE

ESIINTYJÄ

10.30

Ilmoittautuminen ja kahvi/kahvileipä Werstaalla

 

11.00

Tervetulotoivotukset

Puheenjohtaja Helena Koskiniemi – Työväen museon ystävät

Puheenjohtaja Tuomo Nisula – Tampereen taidemuseon ystävät

11.20

Työväen museo Werstaan esittely

Museojohtaja Kalle Kallio

11.40

Tampereen taidemuseon esittely

Museojohtaja Taina Myllyharju

12.00

Ystävyyslataamo-hankkeen esittely

Hankekoordinaattori Anna Pirvola

12.15

Lounas ravintola Ziperiassa Finlaysonilla

 

13.30

Näyttelyarkkitehtuurista ja sen soveltamisesta Muumimuseossa

Arkkitehti Taina Väisänen

14.00

Ruskon kokoelmakeskuksen toiminnasta

Kokoelmakeskuksen päällikkö Tiina Paavola

14.30 – 17.00

Tutustuminen seuraaviin vaihtoehtoisiin kohteisiin:

1)      Työväenmuseo Werstas (Väinö Linnan aukio 8) – opastus

2)      Lenin museo (Hämeenpuisto 28) - opastus

3)      Muumimuseo (Yliopistonkatu 55, Tampere-talo) – opastus

4)      Finlaysonin alue – opastus Katja Villemonteix

5)      Tampereen taidemuseo (Puutarhakatu 34) – opastus

 

18.00 – 20.00

Kaupungin vastaanotto Raatihuoneella (Keskustori, Tampere)

Raatihuoneen taideteosten esittely kahdessa ryhmässä oppaina museojohtaja Taina Myllyharju ja kokoelmapäällikkö Tapio Suominen

20.00 -

Vapaata illanviettoa paikallisissa ravitsemusliikkeissä tai muualla

 

 


 

Syysseminaari su 16.9. klo 10.00-15.00

Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere

Museoystävien tulevaisuuden näkymät, uusien jäsenten hankinta ja uudet kohderyhmät – Miten saamme nuoria ystäviä?

#ystävyyslataamo


Ohjelma ja puheenvuorot (Ohjelma tarkentuu kesän 2018 aikana. Mahdollisista ohjelmamuutoksista tiedotetaan erikseen.)

KLO

AIHE

ESIINTYJÄ

10.00

Tervetuloa Vapriikkiin

 

 

10.20

Ystävyyslataamo-hanke - tuloksia ja seuraavat askeleet

 

Anna Pirvola, Hankekoordinaattori

10.40

Kulttuurihyvinvointisuunnitelma Pirkanmaalla.

 

Arttu Haapalainen, Taiteen edistämiskeskus

11.00

Vapaaehtoistyötä kulttuuriympäristön parissa – Adoptoi monumentti –toimintaa Helsingissä.

 

Heini Hämäläinen, Arkeologi, Adoptoi Monumentti -hanke, Helsingin Kaupunginmuseo

11.20

Nuorten aktivointi kulttuuriperintöön

 

Petra Vairimaa, Toimitusjohtaja, Eventsi (kulttuuripolut Kirkkonummella)

 

11.40

Lasten ja nuorten osallistaminen museossa & yhteistyöprojektit

 

Emilia Laulainen, Museolehtori, Postimuseo

12.00

Lounastarjoilu Ravintola Valssissa

 

13.00

Kommentti nuorison edustajalta

 

 

13.10

Toimivat toimintamallit –Ystävyyslataamon hankeverkostolta kerätyn materiaalin esittelyä

 

 

14.10

Kulttuuriperintö kuuluu kaikille – Museoystävätoiminta ja museoiden yhteiskunnallinen merkitys

 

Janne Vilkuna, Museologian Professori, Jyväskylän yliopisto

14.40

Loppusanat

Anna Pirvola, Hankekoordinaattori

 

15.00

Tilaisuus päättyy

 

 

Tiedustelut: Hankekoordinaattori Anna Pirvola, ystavyyslataamo@gmail.com

Tilaisuus taltioidaan videolle ja kuvin.

Osallistumismaksu

1)      Museoystävien yhdistysten tapaaminen 15.9.

-          hinta 60 euroa/henkilö

sisältää

§  ohjelman

§  kahvit ja virvokkeet

§  lounaan 15.9. (salaattibuffet, lämmin ruoka ja jälkiruoka ravintola Ziperiassa Finlaysonilla)

 

2)      Ystävyyslataamo-seminaari 16.9. on maksuton ja sisältää keittolounaan Ravintola Valssissa museokeskus Vapriikissa. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

 

Pyydämme ystävällisesti maksamaan osallistumismaksun heti ilmoittauduttua. Osallistumismaksu maksetaan tilille:

 

Tili

§  FI1766010010342764

Saaja

§  "Ystäväyhdistysten tapaaminen"

Viesti

§  Osallistujan nimi ja yhdistyksen nimi

§  Osallistumismaksu lauantai 15.9.

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 11.6.2018 mennessä Tampereen taidemuseon ystävien sähköpostiin: info@tampereentaidemuseonystavat.fi. Toivomme korkeintaan kaksi osanottajaa kustakin yhdistyksestä.  Kirjoita viestisi otsikoksi Museoystävien yhdistysten tapaaminen.Ilmoita

§  osallistujan nimi,

§  kotiosoite (henkilökohtainen kutsu lähetetään kotiin kaupungin vastaanotolle) ja sähköpostiosoite ja/tai puhelinnumero

§  yhdistys, jota edustat

§  osallistutko lauantaina ja/tai sunnuntaina.

Pyydämme ystävällisesti myös ilmoittamaan, mihin ohjelmassa mainittuihin museokohteisiin haluat tutustua (ks. lauantain ohjelma, vaihtoehdot 1) – 5)).

Tiedustelut mahdollisista kahden osanottajan yli menevistä lisäpaikoista pyydetään joko sähköpostilla (info@tampereentaidemuseonystavat.fi) tai puhelimitse numeroon 040 823 44 81, Anna-Liisa Sundquist.

 

Majoitus

Olemme varanneet hotellikiintiön käyttöönne seuraavista hotelleista

§  hotelli Scandic City, Hämeenkatu 1, Tampere, hinta 103 €/1hh ja 123 €/2hh, varaustunnus ”museon ystävät”

§  Sokos-hotelli Ilves, Hatanpään valtatie 1, Tampere, hinta 119 €/1hh ja 139 €/2hh, varaustunnus ”museon ystävät”

Hotellivaraukset tulee tehdä 15.8. mennessä. Jokainen osallistuja varaa ja maksaa hotellimajoituksen itse.

 

Iltaohjelma lauantaina 15.9.

Tampereen kaupunki järjestää Tampereen Raatihuoneella vastaanoton tilaisuuden osanottajille klo 18 – 20. Tampereen kaupunki lähettää ilmoittautuneille henkilökohtaisen kutsun vastaanotolle. Sen vuoksi pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä osanottajien kotiosoitteen. Huomaa, että kutsu pitää olla mukana vastaanotolle mentäessä.

Kaupungin vastaanoton jälkeen on mahdollisuus tutustua tamperelaisiin ravintoloihin yhdessäolon merkeissä. Suosittelemme esimerkiksi seuraavia ravintoloita:

§  Astor, osoite Aleksis Kiven katu 26

§  Tillikka, osoite Hämeenkatu 14

§  Plevna, osoite Itäinen katu 8 (Finlaysonin alue)

§  Puisto, osoite: Koskipuisto.

Kaupungissa on runsaasti myös muita illanviettopaikkoja valintanne mukaan.

 

 

Huhtikuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE 4/2018                                                                                                                                        19.04.2018

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Eino Leino on riimitellyt Löysäläisen laulussa: Maantietä matkaa/kirjaton, karjaton mies./

Tuleeko meistä Leinon kuvaama löysäläinen ”oman museomme” mentyä remonttiin? Paketissahan museo oli v. 2011:kin, kun yhdistyksen toiminta alkoi.  Korjaustöiden aikana sille tarjoutuu luonteva mahdollisuus rukata koneistoa. Ensi viikolla jo yhteispalaverissa museon edustajien kanssa haetaan yhdistykselle ensin sopivaa kokoontumispaikkaa ja sitten mukautetaan toiminta sen mukaan. Otetaan epämukavuustekijät mahdollisuutena, ei esteenä.

 

KEVÄTKOKOUS KESKIVIIKKONA 25.4.2018 KLO 17

Kevätkokouksen jälkeen ohjaaja, käsikirjoittaja Timo Taulo esittelee Ainopuiston teatterin näytelmän Viipurin reippaat ja historiallisten kesänäytelmien trilogian kaksi muutakin näytelmää. Yhdistys tarjoaa kokouskahvit

 

OLETKO JO VARANNUT TEATTERILIPUN?

Puolet meille ja museon väelle varatuista lipuista 15 euron alennettuun hintaan, (normaalihinta 20 euroa) on jo myyty! Kumppanillesikin voit varata samalla lipun hintaan 20 euroa ja maksaa nekin annettujen ohjeiden mukaan. Ilmoittaudu sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com . Varaus astuu voimaan heti kun varatut liput on maksettu Lahden kartanon ystävien pankkitilille IBAN FI40 8115 0710 5441 44.  Liput lunastetaan nimellä Elokuiseen iltaan 5.8. saavuttaessa.

PS. Rakastuneet radiomastot Rauha ja Riemu odottavat myöhemmin elokuussa kaikenikäisiä katsojia Mastolassa.

 

TOUKOKUUN KUUKAUDEN TOIVOTTU

Ti 15.5. 2018 klo 17-18.30 KUUKAUDEN TOIVOTTU Kävelyretki Seremonia-akselia pitkin yhdessä tutkija, dosentti Riitta Niskasen kanssa. Kokoontuminen klo17.00 Kaupungintalolla.

 

! KAFÉ KARTANO TARVITSEE VAPAAEHTOISIA LA 26.5.

Perinteistä Suvi alkaa Kartanosta-päivää vietetään la 26.5. Vintage-tapahtumassa pihalle on tarkoitus järjestää kirpputorimyyntiä 50-60 luvun henkeen. Kahvilamme on avoinna klo 11-16. Ilmoittaudu emännöimään tai isännöimään. Laita tekstari p. 040 8479724 tai sähköpostia lahdenkartanonystavat@gmail.com

 

KAHVILAN PIANO VAILLA KOTIA 3.9. LÄHTIEN

Konservatoriolta yhdistyksen lahjaksi saama piano tarvitsee sijoituspaikan museon remontin ajaksi. Lainaamme nk pianokelkan siirtämistä varten. Ota yhteyttä sähköpostiimme.

 

 

 

SYYSKAUDEN RETKET JA MATKAT

Alla tietoa Porkkalan parenteesi ja Pokrova -retkestä sekä Lyypekin joulunalusmatkasta. Kiirehdi varamaan matkasi, sillä molempiin on ilmoittautumisia jo tullut! Tarkemmat tiedot voit lukea nettisivuiltamme lahdenkartanonystavat.fi Matkat-osiosta.

 

PORKKALAN PARENTEESI JA POKROVAN LUOSTARI LA 8.9.2018

Kokopäivän retkellä tutustumme mm. Igor-museoon, bunkkeriin, riemukaareen, Sjundbyn kartanoon sekä venäläisten hautausmaahan. Kotiruokalounaan syömme Siuntiossa. Retken lopuksi menemme Pokrovan luostariin. Siellä näemme luostarin kauniin kirkon ja tutustumme veljeskunnan toimintaan.

 

Retken hinta on 85 euroa, ei-jäsenille 95 euroa (hinta edellyttää 25 osallistujaa).

Hintaan sisältyy matkaohjelman mukaiset bussikuljetukset Lehtimäen tilausbussilla, Kirkkonummen paikallisoppaan palvelut, Igor-museon erikoisopastus ja sisäänpääsymaksu, Sjundbyn kartanon sisäänpääsymaksu ja opastus, kotiruokalounas sekä sisäänpääsymaksu ja opastus Pokrovan luostarissa.

JOULUINEN MATKA RAHTILAIVALLA LYYPEKKIIN 29.11.-3.12.2018

Laivamatkat taittuvat leppoisasti Finnlinesin rahtimatkustajalaivalla. Menomatkalla Lyypekki-info. Majoitumme yhdeksi yöksi Travemünden Maritim-hotelliin. Lyypekissä on kahden tunnin kaupunkikiertoajelu/kävely, tutustumista Hansan kuningattaren moniin joulumarkkinoihin sekä Niedereggerin marsipaanimyymälään. Raatihuoneentorilla voimme nauttia glögit ja purtavaa, ettei kylmä ja nälkä yllätä. Lyypekissä tutustumisen arvoisia ovat mm. Buddenbrook-talo sekä viime vuonna avattu Hansamuseo. Lyypekki-päivän päätteeksi nautimme yhteisen kolmen ruokalajin illallisen Travemündessä.

 

Matkan hinta/henkilö on ikkunallisessa A2-hytissä (jossa kaksi erillistä alavuodetta, 10 m2) 590 euroa, ei-jäseniltä 610 ja ikkunallisessa nk. A4-hytissä kahden hengen hyttinä (jossa parivuode ja sohva 16 m2) 612 euroa, ei-jäseniltä 632.

Hintaan sisältyy laivamatkat valitussa hyttiluokassa, täysihoito laivalla mennen tullen (2 x superiorpäivällinen ruokajuomineen, 2 x brunssi ja 2 x päivällinen ilman ruokajuomia), yhden yön yöpyminen 2-hengen huoneessa Travemünden Maritim-hotellissa aamiaisineen, Lyypekin kiertoajelu/kävely suomenkielisen oppaan johdolla, 3 ruokalajin illallinen Maritimin Seefliegerstube-pubiravintolassa (liha- ja kalavaihtoehdot) ja tilausbussikuljetukset Lahti-Helsinki-Lahti sekä ohjelman mukaiset kuljetukset Travemündessä/Lyypekissä.

Ilmoittautumiset Matka-Maisalle, maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129.

 

1918     LAHDEN MUSEOISSA

Lahden historiallinen museo: 1918-installaatio 5.4.-3.6.2018

Hiihtomuseo: Fellmanin pelto -videoteos 17.4.-29.4.2018

Radio- ja tv-museo Mastola: Luentosarja 16.4.-26.4.2018

Kaupunkikävelyt 16.4. – 24.4.2018

Katso lisää http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/lahti1918/

 

                             Seuraava jäsenkirje ilmestyy 23.5. 2018

 

Mukavaa kevättä toivottaen vappua jo odotellen

                             Ulla ja hallitus

Maaliskuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE 3/2018                                                                                                                                                       14.3.2018

 

 

HALLITUKSEN TERVEHDYS

Erityinen ilonaiheemme, että Kuukauden toivotut-sarja on saatu ehjäksi kokonaisuudeksi, jossa olemme erityisesti halunneet tuoda esiin asiantuntemusta, jota Lahden museoissa on vaikka kuinka paljon. Tänään kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen paljastaa meille Lahden kaupunginmuseon kokoelmien saloja. Ensi kuussa tutkija Sini Ojala perehdyttää meidät Historiallisen museon vuorovaikutteiseen näyttelyyn 100 askelta Lahdessa. Juuri varmistui, että toukokuussa kuljemme yhdessä tutkija Riitta Niskasen kanssa pitkin Lahden seremonia-akselia, perua 1878 asemakaavasta. Olemme jo viiden vuoden ajan järjestäneet jäsentapaamisia, joiden nimi ensin oli Torstain toivotut. Mutta kun torstai on kaupunginorkesterin konserttipäivä, vaihdoimme sarjan nimeä ja päivää. Tapaamisiin tänään 14.3. klo 17

 

JÄSENMAKSUT – TARKISTA OLETKO MAKSANUT

Odotamme myös sinun jäsenmaksuasi 31.3. mennessä. Ystäväsikin ehkä innostuu mukaan mukavaan museoystäväharrastukseen. Jäsenmaksu maksetaan Danske Bankin tilille FI40 811507 10544144. Kohtaan Viesti kirjoita ”Jäsenmaksu 2018”, ja uusi jäsen, kirjoita myös yhteystietosi. Lahden kartanon ystävät ry:n vuosimaksu on 20 euroa, ainaisjäsenyys ja yhteisöjäsenyys 250€. 

 

KEVÄINEN TUKHOLMA KUTSUU 4.-7.5.2018

Monipuolinen, kulttuuripainotteinen Tukholman matkamme on pikemmin edessä kuin huomaammekaan. Lehtimäen matkojen peruutusehdoista johtuen meidän pitää jo viimeistään 3.4. ilmoittaa, toteutammeko matkamme. Sopimuksemme edellyttää matkan toteutumiseksi 20 lähtijää, 11 on jo ilmoittautunut. Jos Tukholma kiinnostaa, ilmoittaudu pikimmiten Maisalle ( maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129).

Matkan hinta  on 430 euroa (ei-jäsen maksaa 50 e enemmän). Olemme onnistuneet saamaan pienen määrän A-luokan ikkunallisia ulkohyttejä. Lisämaksu per henkilö on 41 euroa.

Katso tarkemmat tiedot Tukholman matkasta Matkat-osiosta nettisivuiltamme www.lahdenkartanonystavat.fi tai helmikuun jäsenkirjeestämme.

 

 

ELOKUINEN ILTA 5.8. JA NÄYTELMÄ VIIPURIN REIPPAAT 

Lipunmyynti on alkanut. Lahden kartanon ystävät ry:n jäsenille on varattu lippuja 15 euron alennettuun hintaan, (normaalihinta 20 euroa). Perheenjäsenille ja muille ei-jäsenille voit varata samalla lipun hintaan 20 euroa ja maksaa nekin tuonnempana annettujen ohjeiden mukaan. Elokuinen ilta aloitetaan kokoontumalla yhteen klo 16.00. Esitys alkaa klo 17. 

Teatterliput voit varata sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com Varaukseen teksti Viipurin reippaat ja nimet, joille liput varataan. Puhelinvaraukset puh.  040 847 9724.

Varaus astuu voimaan heti kun varatut liput on maksettu Lahden kartanon ystävien pankkitilille IBAN FI40 8115 0710 5441 44.

Lipun saatnimellä Elokuiseen iltaan saapuessasi. Tee varaus heti, näytelmän ennakkomyynti käy vilkkaana.

http://www.ainopuistonteatteri.fi/viipurinreippaat/

 

KUUKAUDEN TOIVOTUT – HUHTIKUU JA TOUKOKUU

K e 11.4. 2018 klo 17-18.30 KUUKAUDEN TOIVOTTU Historiallinen museo Historiallisen museon näyttelyyn 100 askelta Lahdessa tutustuminen, oppaana museon tutkija Sini Ojala.  Kokoontuminen Kafé Kartanossa. Kahvi ja pulla 3 e.

Ti 14.5. 2018 klo 17-18.30  KUUKAUDEN TOIVOTTU Kävelyretki Seremonia-akselia pitkin yhdessä tutkija, dosentti Riitta Niskasen kanssa. Kokoonnumme klo17.00 Kaupungintalon pihalle johtavan sisäänkäynnin edessä.

YHDISTYKSEN YHTEYSTIEDOT JA AJANKOHTAINEN TIEDOTTAMINEN

Yhdistyksen erillinen puhelinnumero ei ole enää käytössä.

Yhdistyksen asioissa voit soittaa puheenjohtajan puhelinnumeroon 040 84 79724 tai kirjoittamalla viestin yhdistyksen sähköpostiin lahdenkartanonystvat@gmail.com

 

Yhdistyksen jäsenten ja muiden Kartanon ystävien toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa käydä aina silloin tällöin kurkkaamassa nettisivujamme ja Facebookia. Sinne ilmestyy usein uutta tietoa jäsenkirjeiden lähettämisen välillä.

www. lahdenkartanonystavat.fi ja FB-profiili Lahden kartanon ystävät ry.

 

MUSEOISSA TAPAHTUU

Toukokuun Suvi alkaa Kartanosta-tapahtuman suunnittelu on täydessä käynnissä museolla. Tapahtumasta on tulossa monipuolinen ja mielenkiintoinen. Konservatorio täyttää 100 vuotta. Kulttuurisilta Konservatoriolta Kartanoon on silloin käytössä ja paljon muuta.

Yhen illan juttu

Taidemuseo auki perjantaina  16.3.2018  kello 21 asti

Yksi lippu, kaksi museota 16.-18.3.

Radio- ja tv-museo Mastola & Hiihtomuseo

Vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä ohjelmisto

Lahden museoissa

Yleisöopastukset 100 askelta Lahdessa 10.2.-26.5.2018

Historiallinen museo

Oppimispelityöpajoja tarjolla keväällä 2018

Radio- ja tv-museo Mastolassa

 

YHDISTYKSEN KEVÄTKOKOUSKUTSU KE 25.4.2018

Oheisohjelma: Ohjaaja, käsikirjoittaja Timo Taulo kertoo Ainopuiston teatterin näytelmän Viipurin reippaat taustatyöstä, lähteistä  ja harjoituksista sekä lisäksi muista Lahden historiaan liittyvistä esityksistä. Kahvila avoinna.

 

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS 2018

Aika: Ke 25.4.2018 klo 17

Paikka: Kafé Kartano, Lahden historiallinen museo
Lahdenkatu 4, 15110 LAHTI

 

1        Kokouksen avaus

2        Kokouksen järjestäytyminen

3        Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuus

4        Esityslistan hyväksyminen

5        Toimintakertomus vuodelta 2017, vuoden 2017 tilinpäätös

       ja toiminnantarkastajan lausunto.

6        Vuoden 2017 tilinpäätöksen vahvistaminen ja

       vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille

       tilivelvollisille.

7        Muut asiat

8        Kokouksen päättäminen

 

                      Lahdessa 14.2.2018

                      Hallitus

 

                      Seuraava jäsenkirje ilmestyy 20.4.2018

 

Kevätterveisin

                      Ulla ja hallitus

 

 

Helmikuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE 2/2018                                                                                     9.2.2018          


 HALLITUKSEN TERVEHDYS

Hallitus piti kokouksen keskiviikkona 6.2. Kokouksen alku ei sujunut ihan tarkoitetulla tavalla. Puheenjohtaja kompastui juuri ennen kokousta museon monistushuoneen kynnykseen kaatua mätkähtäen pitkin pituuttaan sylissään olleiden kokouspapereiden sinkoillessa ympäriinsä. Ei hätää, pää ja luut säilyivät ehjinä, ja kokous saattoi alkaa. Esityslistan asialistalla oli tilinpäätös, toimintakertomus, toimintavuoden matkat ja retket, kevätkokouksen ajankohta, Historiallisen museon remontti ja sen vaikutus yhdistyksen toimintaan, Ystävyyslataamo-verkoston rakentaminen ja paljon muuta.

 

JÄSENMAKSUT

Odotamme jäsenmaksuasi. Houkuttele ystäväsikin mukaan mukavan yhdistyksen   mukavaan museoharrastukseen. Jäsenmaksu maksetaan Danske Bankin tilille FI40 811507 105 441 44. Kohtaan Viesti  kirjoitetaan ”Jäsenmaksu 2018” ja uudet jäsenet kirjoittavat myös yhteystiedot.  Lahden kartanon ystävät ry:n vuosimaksu on 20 euroa, ainaisjäsenyys ja yhteisöjäsenyys 250€. 

 

VUODEN 2018 YSTÄVÄNPÄIVÄ KESKIVIIKKONA 14.2.2018

Poikkea museolle Kafé Kartanoon  juomaan kanssamme ystäväpäiväkahvit. Kahvila avoinna 10-16.  Yleisöopastus museolla klo 11.

Kello 14 yhdistys on kutsunut aiemmat Vuoden Ystävät kahville kanssamme kello 14- 15.30. Ohjelmassa mukavan yhdessäolon lisäksi runonlausuntaa ja musiikkia.  Vuoden Ystävät 2011-2017: arkkitehti Juha Lankinen, pukusuunnittelija Kaija Parkkonen, musiikkineuvos Anneli Kuparinen  ja kotiseutuneuvos Teuvo Kuparinen, pianisti Maarit Liimatainen, kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen ja sisustusarkkitehti,Risto Halme.

 

MATKAILU AVARTAA – KEVÄÄN RETKET JA MAKSUT JA VÄHÄN SYKSYSTÄKIN

Taideretki Taarastiin su 18.2. klo 12.30

Laita viesti tai soita osallistumisesta ja kyytitarpeesta numeroon 0408479724. Mukaan vielä mahtuu. Maksu 11 euroa (sisäänpääsy, opastus ja kahvit) yhdistyksen tilille. Lähtö 12.30 henkilöautoilla Vapaudenkadun ja Mariankadun kulmauksesta.

 

Keväinen taideretki Turkuun la 24.3.2018

 

Vielä ehtii ilmoittautua Turun retkellemme. Luvassa on Hannu Väisäsen näyttely sekä palanen Suomen historiaa Valtapeliä – Reformaatio Suomessa Turun linnassa. Katso tarkempi matkaohjelma edellisestä jäsenkirjeestämme.

Jo retkelle ilmoittautuneet voivat maksaa retken hinnan 65 euroa yhdistyksen tilille FI40  8115 0710 5441 44 20.2. mennessä, laita viitteeksi Turun retki. Uudet ilmoittautumiset viimeistään 20.2., maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129.

Tukholma kutsuu 4.-7.5.2018

Tukholman matkalle olemme koonneet kohteita, joihin ei ehkä itsekseen tule mentyä. Pääsemme lauantaina suomalaisen oppaan johdolla tutustumaan Kaupungintalon ainutlaatuisiin aarteisiin sekä kuvanveistäjä Carl Millesin taiteilijakotiin, veistospuistoon ja Nanjingin mestarikutojien silkkitöihin. Lisäksi kohteenamme on sunnuntaina huippusuosittu Fotografiska.

Kaupunkikiertoajelulla ajelemme myös trendikkäässä Södermalmin kaupunginosassa ja kuulemme mm. sellaisten kulttuurihenkilöiden kuten August Strindbergin ja Astrid Lindgrenin elämästä Tukholmassa. Kierroksen varrella poikkeamme päiväkahveille Ulriksdalin linnan kahvilaan omakustanteisesti. Lauantai-iltana syömme tuttuun tapaan yhteisen illallisen Gamla Stanissa.

Yövymme viehättävässä hotellissa Vanhassa kaupungissa. Matkallamme on koko matkan ajan mukana Lehtimäen Liikenteen bussi.

Matkan hinta on 430 euroa. Hintaan sisältyy kuljetus Lehtimäen tilausajobussilla Lahti-Helsinki Katajanokka-Tukholma Stadsgården menopaluu, bussin käyttö Tukholmassa, laivaosuudella B2-sisähytit, suomenkielinen 4 tunnin kiertoajelu sekä sisäänpääsymaksut yllä mainituissa kohteissa, Tukholmassa majoittuminen Scandic Gamla Stan -hotellissa 2-hengen huoneessa aamiaisineen, lauantain illallinen ravintola Magnus Ladulåsissa, bussin ja kuljettajan ylitykset sekä kuljettajan majoitus aamiaisineen.

Katso tarkemmat tiedot Matkat-osiosta www.lahdenkartanonystavat.fi.

Ilmoittautumiset Maisalle viimeistään 28.3. mennessä, maisa.lappi@kolumbus.fi tai puh. 040-543 7129.

 

Alustavat tiedot loppuvuoden retkistä

Ajattelimme laittaa jo tähän kirjeeseen alustavaa tietoa myös loppuvuoden retkestä ja matkasta, jotta voisit miettiä niille osallistumistasi ajoissa.

Porkkalan parenteesi ja Pokrova la 8.9.2018

Kokopäivän retkellä tutustumme mm. Igor-museoon, Sjundbyn kartanoon sekä venäläisten hautausmaahan. Retken lopuksi menemme Pokrovan luostariin. Siellä näemme luostarin kauniin kirkon, tutustumme veljeskunnan toimintaan ja juomme kahvit. Toki matkan hintaan sisältyy myös lounas. Tarkemmat sisältö- ja hintatiedot toukokuun jäsenkirjeessä.

Jouluinen matka rahti-matkustajalaivalla Lyypekkiin 29.11.-3.12.2018

Laivamatkat taittuvat leppoisasti Finnlinesin rahtimatkustajalaivalla. Majoitumme yhden yön Travemünden Maritim-hotellissa. Lyypekissä on kaupunkikiertoajelu/kävely sekä tutustumista Hansan kuningattaren moniin joulumarkkinoihin sekä Niedereggerin marsipaanimyymälään. Lyypekissä tutustumisen arvoisia ovat mm. Buddenbrook-talo sekä viime vuonna avattu Hansamuseo. Tarkemmat tiedot tästä matkasta syyskuun jäsenkirjeessä.


MUSEO SULKEUTUU 3.9.2018 – JÄÄKÖ KARTANON YSTÄVÄT KODITTOMAKSI?

Ei jää. Olemme jo käyneet neuvonpitoa syksyn Kuukauden toivotuista ja kokouspaikasta. Saamme varmaan omat jäsentapaamisemme sijoitettua Mastolan auditorioon. Yhdistyksen kahvilatoiminta jää siis kokonaan pois Taidelauantain jälkeen. Kuten huomaatte, olemme jo lisänneet matkojemme ja retkiemme osuutta. Ja muutakin on vireillä. Talkooväkeä tarvitsemme syyskuussa kun pakkaamme astiamme ja muut romppeemme laatikoihin  ja ne sekä kahvilan huonekalut siirretään näillä näkymin museon toiseen kerrokseen.

 

YHTEISPALAVERI MUSEO-KARTANON YSTÄVÄT  7.2.2018

Viipurin taiteilijaseuran Viipuri-näyttely Historiallisella museolla elokuun puolivälissä.

Historiallinen museo sulkee ovensa 3.9.2018. Holma-kokoelma siirretään pois jo tämän kuun loppuun mennessä. Asehuone tyhjentyy huhtikuussa, Viipurikokoelmat elokuussa jne.  Museo kellarikerros ja 1. kerros sekä kaikki kokoelmaesineet pitää olla pois remontin tieltä viimeistään 15.10.

Kafé Kartano on käytössä 3.9. saakka.

Ainopuiston teatteri esittää elokuussa suunnitellusti näytelmän Viipurin reippaat Kartanon puistossa. Viipurin reippaiden liput ovat nyt varattavissa!

 

KOKOELMATYÖ – KIINNOSTAVA VAPAAEHTOISTOIMINNAN MUOTO

Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen innostaa yhdistyksemme ompelutaitoisia jäseniä kokoelmatyöhön. Siitä tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä.

 

LUENTOSARJA 16.4.-26.4.2018 RADIO- JA TV-MUSEO MASTOLASSA

ma 16.4. klo 18   dosentti Riitta Niskanen, Koti ja yhteiskuntarauha - vuoden 1918 kaiut Lahden Paavolassa

ti 17.4. klo 18    dosentti Marko Paavilainen, Thomé-veljesten kohtalo ja elämä punaisessa Etelä-Suomessa

to 19.4. klo 18     kuvanveistäjä Erkki Kannosto, Lahden punavankimuistomerkki

ma 23.4. klo 18   professori emeritus Antti Karisto, Hiilenmusta huivi - elämää sisällissodan aikaisessa Lahdessa

ti 24.4. klo 18      professori emeritus H.K. Riikonen, Vihapuhetta ja sovinnonhalua: Suomen kirjailijoiden suhteesta vuoden 1918 tapahtumiin

to 26.4. klo 18     dosentti Hannu Takala, Sisällissodan taistelut ja jälkiseuraukset

 

Luennot pidetään Radio- ja tv-museo Mastolan auditoriossa. Luennot museon sisäänpääsyhinnalla.

 

VIELÄ PARI PÄIVÄMÄÄRÄÄ

Taidemuseossa avautuu 16.2. Mexico Cityssä sijaitsevan Mumedi-museon johtajan Alvaro Regon kuratoima näyttely A la muerte con una sonrisa - Hymyilevä Kuolema. Alvaro Rego luennoi perjantaina 16.2. aiheeseen liittyen Muotoiluinstituutissa Antin salissa klo 11:45-13.

28.2.2018 klo 12 Holma-seminaari Historiallisella museolla, klo 13.30 Holma-kirjan julkaisutilaisuus kahvituksineen Kafé Kartanossa.

KUUKAUDEN TOIVOTTU ke 14.3.2018 klo 17  Kafé Kartano

KOKOELMATYÖ Lahden museoiden kokoelmayksikön päällikkö Sari Kainulainen kertoo Historiallisen museon kokoelmista. ” Esine, jonka vaiheet tiedetään, on kuin tarina. jota voidaan kertoa ja josta tietoa ammentaa museon näyttelyissä ja muussa asiakaspalvelutyössä.”

Ystävänpäivänä tavataan!

Ulla ja hallitus                                                                                                                     

Tammikuun jäsenkirje


JÄSENKIRJE 1/2018       14.1.2018


HALLITUKSEN TERVEHDYS

Hyvää uutta vuotta kaikille. Uusi hallitus on astunut remmiin ja toivoo omalta osaltaan antoisaa yhteistyötä yhdistyksen jäsenistön kanssa. Hallitus piti vuoden ensimmäisen kokouksen 10.1.2018 ja suunnitteli ohjelmaa saamiensa vinkkien pohjalta kevääksi ja retkien ja matkojen osalta koko toimintavuodeksi. Matkathan painottuvat aiempaa enemmän toiminnassamme.

 

UUSI HALLITUS PALVELUKSESSANNE

Uusi hallitus järjestäytyi 10.1.2018 ja sopi tehtävistä seuraavasti:

Ulla Lilius pj, tiedotus

Timo Taulo vpj

Anja Lindfors rahastonhoitaja

Pentti Hiltunen

Marjatta Koivisto

Nanna Salmi, tiedotus

varajäsenet:

Anneli Kokkonen, kaupunkikävelyt

Maisa Lappi, retket ja matkat

 

Lisäksi sihteerin tehtävistä sovittiin seuraavasti: Kaikki hallituksen jäsenet varajäsenet mukaan lukien toimivat vuorotellen aakkosjärjestyksessä, puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa lukuun ottamatta, kokouksen sihteerinä. Jäsenrekisterin ylläpitämisestä vastaavat rahastonhoitaja ja puheenjohtaja yhdessä.

 

VUODEN 2018 JÄSENMAKSU

Taas on jäsenmaksun aika.

Jäsenmaksu: yksilöjäsen 20 €/v, yhteisö-/yritysjäsenyys 250 €/v sekä ainaisjäsenyys 250 €.

Maksu Lahden kartanon ystävät ry:n pankkitilille Danske Bank FI40  8115 0710 5441 44 15.2.2018 mennessä.

Uusille jäsenille pyyntö: Kirjoitathan jäsenmaksua maksaessasi kohtaan ´Viesti´ nimesi ja yhteystietosi, myös sähköpostiosoitteesi.

Jäsenmaksusi kirjauduttua pankkitilille, sinut kirjataan jäsenrekisteriin. Emme enää lähetä erillistä jäsenkorttia. Yhdistyksen jäsenluettelo toimitetaan museokaupan ja Lahden kaupunginmuseon käyttöön. Jäsenistö saa museokaupan ostoksista 10%:n alennuksen sekä Lahden museoiden näyttelyiden avajaiskutsun. Lisäksi yhdistys järjestää jäsenmatkoja mielenkiintoisiin kohteisiin kotimaassa ja ulkomaille sekä paljon muuta mielenkiintoista ohjelmaa.

 

KEVÄÄN OHJELMAPOMINTOJA

 

HELMIKUU

KE 14.2.2018 klo 10 – 16  YSTÄVÄNPÄIVÄN KAHVIT KAFÉ KARTANOSSAKaikki yhdistyksen jäsenet, tervetuloa kahvittelemaan Kafé Kartanoon klo 10-16. Klo 14 kokoontuvat yhdistyksen valitsemat Vuoden Ystävät Ystävänpäivän kahveille..

 

SU 18.2.2018  KLO 13  Tutustuminen Nastolaan Taarastin näyttelyyn Suomen kuvataiteen jalanjäljissä.

 

Näyttelyssä on esillä Maria Wiikin, Ellen Thesleffin, Sigfrid August Keinäsen, Tyko Sallisen, Jalmari Ruokokosken ja Eero Järnefeltin töitä. Taideretki toteutetaan 5-6 henkilöautolla. Sisäänpääsymaksu näyttelyyn 7€/5€ ja lisäksi maksu kyydistä 5€.

Tarkennetut tiedot Taarastin retkestä sähköpostilla ja tekstiviestillä. Ilmoittautuminen yhdistyksen sähköpostiin lahdenkartanonystavat@gmail.com tai soittamalla yhdistyksen puhelinnumeroon  040 811 0656 .

 

MAALISKUU

13.3. tai 14.3.2018 klo 17 Opastettu kaupunkikävely Kaupungintalolta Ristin kirkolle pitkin Seremonia-akselia, jota myös Vallan akseliksi kutsutaan. Tarkennus päivämäärään seuraavassa jäsenkirjeessä.

 

KEVÄINEN TAIDERETKI TURKUUN LA 24.3.2018

Turun retkellä saamme kokea kaksi hyvin erilaista taide-elämystä. Wäinö Aaltosen museossa tutustumme oppaan johdolla Hannu Väisäsen näyttelyyn Anna Ahmatovan neljä huonetta. Näyttelyn ja kotiruokalounaan (salaattipöytä, pääruokana liha/kalavaihtoehdot ja kahvit) jälkeen suunnistamme Turun linnaan. Siellä myös opastettuna opimme taas lisää Suomen historiasta Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -nimisessä näyttelyssä.

 

Retken hinta 65 euroa sisältää bussikuljetuksen, lounaan sekä museoiden sisäänpääsymaksut ja opastukset. Hinta edellyttää vähintään 25 osallistujaa. Noudatamme retken suhteen yleisiä seuramatkaehtoja, jotka ovat nähtävissä yhdistyksemme kotisivuilla www.lahdenkartanonystavat.fi

Lähtö Marolan pysäkiltä lauantaina 24.3.2017 klo 8, paluu samaan paikkaan n. klo 18.30.

Ilmoittautumiset Matka-Maisalle 15.1. alkaen maisa.lappi@kolumbus.fi

tai 040-543 7129.

 

 

YSTÄVYYSLATAAMO-HANKE STARTTAA

Museovirasto on myöntänyt 15 000 euron tuen Ystävyyslataamo-hankkeelle, johon on ilmoittautunut jo 21 museonystävien yhdistystä eri puolilta Suomea. Ystävyyslataamo yhdistää museonystävien yhdistyksiä ja lisää niiden vaikuttavuutta. Hankkeella edistetään museoiden houkuttelevuutta ja monipuolistetaan kulttuuriperintöpalveluja. Se on eräänlainen työkalupakki. Lahden kartanon ystävät ry on mukana hankkeessa. Ensimmäiseen verkostokokous pidetään Helsingissä Design-museolla tiistaina 23.1.2018. Lahden kartanon ystävät ry:n edustajiksi kokoukseen yhdistyksen hallitus päätti lähettää Ulla Liliuksen ja Maisa Lapin.

 

Ei muuta kuin aloittamaan uusi toimintavuosi. Toivottavasti tapahtumistamme löytyy ”jokaiselle jotakin”.

Jäsenkirje 2/2018 ilmestyy ennen helmikuun puoliväliä.

 

Ulla ja hallitus

Marraskuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE10/2017                           22.11.2017                                                                                

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee tänään (22.11.2017) taide- ja muotoilukeskuksen perustamista, joka sijoittuisi vuokratiloihin vanhan panimon eli Malskin alueelle. Ilmassa on museoneliöiden määrän vähentämistarve ja museoiden yhdistämistarve. Lautakunnan puheenjohtaja Marjo Markkanen heitti ilmoille ajatuksen, että myös Historiallinen museo sijoitettaisiin Malskin tiloihin. August Fellman ja hänen rakennuttamansa lahtelaisten kaupungin kauneimmaksi rakennukseksi valitsema kartano ovat tärkeä osa Lahden menneisyyttä ja nykyisyyttä. Lahden kartanon ystävillä riittää vaalittavaa!

SYYSKOKOUSMUISTUTUS

Yhdistyksen syyskokouskutsu ja asialista on liitteenä lokakuun jäsenkirjeen yhteydessä ja yhdistyksen kotisivuilla. Aiemmin ilmoitetusta poiketen aloitamme 29. 11.2017 klo 17.30 kokouskahveilla ja 17.45 ohjelmalla ”Hullujen juna” (Aaro Hellaakosken runo), Kristiina Lanki laulu ja Antti Laaksonen säestys ja laulutuokion jälkeen pidetään kokous ja tietoisku ajankohtaisista kysymyksistä. Tervetuloa kaikki!

JOULUINEN RETKEMME MALMGÅRDIIN JA STRÖMFORSIIN 9.12.

Retkemme lähestyy ja on aika maksaa se. Maksathan retkimaksun 60 euroa viimeistään 24.11. mennessä Kartanon ystävien tilille

FI40 8115 0710 5441 44, kiitos.

ADVENTTI ALKAA KARTANOSTA 2.12. 2017

Historiallisella museolla vietetään perinteistä, ohjelmallista joulunalustapahtumaa 2.12.2017 klo 11-16. Kafé Kartano on avoinna. Kahvia, teetä Kartano-leivoksia ja joulutorttuja ym. on tarjolla jouluasuun koristellussa kahvilassa ja laulamme yhdessä tuttuja joululauluja Sini Ojalan säestyksellä. Tiernapojat esiintyvät ja myyjäispöydät notkuvat. Renkomäen marttojen joulupuuro on ”a must” . Museolla tavataan!

LUCIAN PÄIVÄN JOULUKAHVIT KARTANON YSTÄVILLEKE 13.12.2017 KLO 10

Museon väki tarjoaa jo perinteeksi jo muodostuneet lämminhenkiset joulukahvit jouluisessa Kafé Kartanossa Kartanon ystäville.  Ilmoittaudu viim. maanantaina 11.12.2017 lahdenkartanonystavat@gmail.com tai puhelin: 040 811 0656 (ei tekstiviestejä)

YHDITYKSEN VAPAAEHTOISILLE LÄMMIN KIITOS

Kiitos että olette antaneet aikaanne. Ilman apuanne kahvila olisi ollut kokonaan kiinni ja lapsille järjestetyt ohjelmat museolla eivät olisi onnistuneet.  Hienoa että 2.12. Adventti-tapahtumassa teitä vapaaehtoisia on yhteensä 8 kpl.

JOULULAHJAVINKKEJÄ

Kirja ”100 askelta Lahdessa ” on mainio joululahja: Museokaupasta saat Kartanon ystävänä 10% alennusta samoin Kartanon ystävien toimittamasta ”Kartanon kertomaa”-kirjasta. Vielä yksi vinkki: Kartano-riipus (nahkahihna 78 e) tai kaunis Kartano-pinssi (43 euroa)ovat Muotoiluinstituutista korumuotoilijaksi valmistuneen Wiebke Pandokowin yhdistykselle muotoilemia hopeakoruja. Pyydä kahvilan emäntiä esittelemää koruja Adventti alkaa Kartanosta-tapahtumassa 2.12.

                            

Terveisin

Ulla ja hallitus

Lokakuun jäsenkirje


JÄSENKIRJE9/2017 05.09.2017                                                                                              

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Postia Design- ja Arkkitehtuurimuseon ystävien puheenjohtajalta Maire Mattiselta. Viestistä kävi ilmi, että nyt Suomen museonystäväyhdistykset ovat toden teolla verkostoitumassa. Hän pyysi kiinnostuneita yhdistyksiä ilmoittautumaan mukaan ”Ystävyyslataamoon”. Sen tarkoituksena on DAMY ry:n aloitteesta yhdessä laatia työkalupakki museonystäväyhdistysten käyttöön niin että jokaisen ei tarvitsisi erikseen ”keksiä polkupyörää uudelleen”.  ”Ystävyyslataamosta” löytyisi taltat ja meisselit toiminnan suunnitteluun. Itse kukin museonystäväyhdistys voisi hyötyä toisten kokemuksista ja löytää uusia toimintamuotoja. Kartanon ystävät on ilmoittautunut mukaan hankkeeseen.

 

RETKI MALMGÅRDIN KARTANON JOULUMYYJÄISIIN JA STRÖMFORSIIN  LAUANTAINA 9.12.2017

Jouluinen retkemme on saanut innostuneen vastaanoton, jo puolet paikoista on varattu. Joten jos haluat retkelle mukaan, ilmoittaudu pikimmiten Maisalle (maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129).

Retken maksu 60€ Lahden kartanon ystävien tilille FI40 8115 0710 5441 44. Viitteeksi ”Joulukuun retki”.

 

VERTAISIHMETTELIJÄKSI MUSEOLLE

Mikä on vertaisihmettelijä? Vertaisihmettelijä  on keskustelukumppani, jonka kanssa museokävijä voi jutustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä.


Museolta kysyivät, löytyisikö yhdistyksen jäsenistä vertaisihmettelystä kiinnostuneita. Museossahan poikkeaa usein yksin ihmisiä, jotka tutkivat näyttelyitä, mutta heillä ei ole keskustelukumppania, jolle ihastelisivat tai motkottaisivat tai kertoisivat ajatuksiaan. Kiinnostaako vertaisihmettelijyys? Laita viestiä, kokoonnutaan yhdessä museolle ja pyydetään vaikka Aaltion Ulla kertomaan meille asiasta.

 

SYYSKOKOUS JA ”HULLUJEN JUNA” 29.11.2017 klo 17.30 – 19.30

Tämän jäsenkirjeen perässä on liite, jossa on syyskokouskutsu. Ensin pidämme syyskokouksen ja sen jälkeen on ohjelmaosuus ”Hullujen juna”.

”Hullujen juna” on lainaus Hellaakosken runosta. Kyse on sävelletyistä runoista, joita Kristiina Lanki esittää säestäjänään Antti Laaksonen.

 

YHDISYKSEN JA MUSEON SYYSKAUDEN OHJELMA

Loppuvuoden ohjelma on luettavissa edellisestä jäsenkirjeestä ja yhdistyksen kotisivulta Tapahtumakalenterista www.lahdenkartanonystavat.fi, jota täydennetään sitä mukaa kun tiedot tarkentuvat.

 

TULETHAN AVUKSI KAHVILAAN

Tarvitsemme apuasi Kafé Kartanossa seuraavina päivinä:

 

Ke 11.10. 2017 klo 17 - 18  Janne Ridanpää: Toteutuneita ja toteutumattomia unelmia – kiskoliikennettä Lahdessa

Su 15.10.2017 klo 13   Runoilijarakkautta 100 vuotta sitten - Läkkiseppä Lindblad, Musiikki Maarit Liimatainen, Martti Haavio alias P. Mustapäänä Anneli Kuparinen , lausunta Teuvo Kuparinen. Kahvila avoinna klo 12 – 15.30 .

Ke 18.10.2017 klo 18-20  Kuukauden toivottu-sarja: FM, diplomaatti Kimmo Laukkanen: Kurkistus Timbuktun taakse.  Tutumme Afrikan menneisyyteen ja perehdymme afrikkalaisen kahvin olemukseen. (Lue lisää www.lahdenkartanonystavat.fi )

 

Ke 25.10. 2017  klo 17- 18  Samu Nyström: Sairaalanmäki – lahtelaisten elämän ja kuoleman paikka.

 

La 28.10. 2017 klo 13  Lahti-Seuran vuosijuhla, juhlakahvitus Kafé Kartanossa

 

Ke 8.11. 2017 klo 17 - 18  Kalle Veirto: Lahtelaisen urheilun suuri salaisuus.

 

Ke 22.11. 2017 klo 17-18 Kati Mikkola: Läpeensä hämäläinen vai kauttaaltaan moninainen? – Tulkintoja 1900-luvun alkupuoliskon Lahden kulttuurisesta, yhteiskunnallisesta ja uskonnollisesta kirjosta

 

Ke 29.11.2017 klo 17.30 – 19.00  Yhdistyksen syyskokous, Muu ohjelma:

                        Hullujen juna, Kristiina Lanki (laulu), Antti Laaksonen (säestys)

 

La 2.12.2017 klo 11-16 Adventti alkaa Kartanosta - Joulutunnelmaa Kafé                                Kartanossa

                                   

           Syksyn ruskasta nauttien kumisaappaat jalassa tuulta päin

 

           Ulla ja hallitus

 

           LIITE Syyskokouksen 2017 kokouskutsu ja esityslista

 

 

 

 


 

LAHDEN KARTANON YSTÄVÄT RY                         KOKOUSKUTSU       05.10.2017                                                                                                                           

SYYSKOKOUS 29.11.2017

 

Aika ja paikka   

Klo 17.30  Kafé Kartano, Lahden historiallinen museo

 

1                                  Kokouksen avaus

2                                  Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjan tarkastajan sekä tarvittaessa kahden ääntenlaskijan valinta

3                                  Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

4                                  Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

5                                  Yhdistyksen toimintasuunnitelman vahvistaminen

6                                  Jäsenmaksun suuruudesta ja mahdollisista toimihenkilöiden kulukorvauksista vuonna 2017 päättäminen

7                                  Yhdistyksen tulo- ja menoarvion vahvistaminen

8                                  Lahden kartanon ystävät ry:n hallituksen puheenjohtajan valinta

9                                  Hallituksen jäsenten ja varajäsenten valinta

10                              Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valinta

11                              Mahdollisten muiden asioiden käsittely

12                              Kokouksen päättäminen

 

 

Lahden kartanon ystävät ry

Hallitus

 

Syyskuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE8/2017                              

14.09.2017

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Metsään on tullut jo syys, lohduton yön hämäryys…

Yhdistyksen toiminnan syyskausi on alkamassa. Syksyn pimeyden karkottamiseksi me ja museo olemme järjestämässä teille monenlaisia pieniä ilonaiheita. Perjantaina avattavaa    museon 100 askelta Lahdessa-näyttelyä me lahtelaiset odotamme erityisellä mielenkiinnolla. Olemmehan me yhteistyössä museon kanssa saaneet olla sitä koostamassa. Syksyn mittaan sitten tapaamme tasaisin välein museolla museon yleisöluennoilla tai omissa tilaisuuksissamme. Mukavaa taas tavata teitä!

KOTKAN MERIMUSEO WELLAMON YSTÄVIEN MUSEONYSTÄVÄTAPAAMINEN

Kotkan merimuseolle oli Wellamon ystävien kutsusta tullut lähes sata museonystävää paristakymmenestä museonystäväyhdistyksestä. Kuulimme museon uusista tuulista Kansallismuseon markkinointijohtaja Jonna Helikoskelta, joka esitti museoille kolme muutoksen teesiä: On siirryttävä 1. raportoinnista tavoitteellisuuteen, 2. vaikutuksista vaikuttavuuteen ja 3.  museokeskeisyydestä yhteistyöhön. Museoviraston Leena Marsio puolestaan puhui Unescon yleissopimuksesta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Design- ja Arkkitehtuurimuseon ystävien eli DAMY:n aloitteesta ollaan koostamassa yhteistä digitaalista alustaa, ideapankkia, josta museonystäväyhdistykset voivat löytää käytännön keinoja sekä osallistamiseen että yhdessä tekemiseen.

YHDISYKSEN JA MUSEON SYYSKAUDEN OHJELMAA

SYYSKUU

La 16.9.2017 Syysretki Vesivehmaalle Ilmailumuseoon ja Padasjoelle Enni Idin mökille sekä Vanhaan Vääksyyn. Matkanjohtaja Irja Taskinen

Ke 27.9. 2017 klo 18 Museon syksyn luentosarja Riitta Niskanen: Piirrä Lahti! Kaupunkisuunnittelua sadan vuoden ajalta. Kahvila avoinna klo 17 -18. Tervetuloa!

LOKAKUU

Ti 3.10. 2017 klo 17.30 - 19.30 LAHTI, YMPÄRISTÖ, KULTTUURI – LAHTELAINEN KULTTUURIYMPÄRISTÖ!. Yleisötilaisuus Lahden historiallisella museolla.

Ke 11.10. 2017 klo 18 Museon syksyn luentosarja Janne Ridanpää: ”Toteutuneita ja          toteutumattomia unelmia – kiskoliikennettä Lahdessa” Kahvila avoinna klo 17 -18. Tervetuloa!

Su 15.10.2017 klo 13 Läkkiseppä Lindblad, Teuvo Kuparinen lausuu P. Mustapään runoja. Lisäksi musiikkia (ohjelma tarkennetaan Tapahtumakalenterissa) Kafé Kartanossa, joka on avoinna klo 12-15.30.

Ke 18.10.2017 klo 9.00- 11 Sadun päivä museolla. Ystävä, tule lukemaan satuja pienille päiväkotilapsukaisille.  

Ke 18.10.2017 klo 18-20 Kafé Kartano: KUUKAUDEN TOIVOTTU-SARJA: Kurkistus Timbuktun taakse. FM, diplomaatti Kimmo Laukkanen kertoo Afrikan menneisyydestä ja nykyisyydestä ja perehdyttää meidät afrikkalaiseen kahviin, jota saamme myös maistella. Kimmo Laukkanen on asunut uransa eri vaiheissa kolmessa eri Afrikan maassa, Nigeriassa, Keniassa ja Tansaniassa. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan Afrikan historiasta sekä toiminut Keskisuomalainen -lehden ulkomaanavustajana itäisessä Afrikassa. (Lue lisää www.lahdenkartanonystavat.fi )

Ke 25.10. 2017 klo 18 Museon syksyn luentosarja Samu Nyström: ”Sairaalanmäki – lahtelaisten elämän ja kuoleman paikka” Kahvila avoinna klo 17 -18. Tervetuloa!

MARRASKUU

Ke 8.11. 2017 klo 18 Museon syksyn luentosarja Kalle Veirto: Lahtelaisen urheilun suuri salaisuus. Kahvila avoinna klo 17 -18. Tervetuloa!

Ke 22.11. 2017 klo 18 Museon syksyn luentosarja Kati Mikkola: Läpeensä hämäläinen vai kauttaaltaan moninainen? – Tulkintoja 1900-luvun alkupuoliskon Lahden kulttuurisesta, yhteiskunnallisesta ja uskonnollisesta kirjosta Kahvila avoinna klo 17 -18. Tervetuloa!

Ke 29.11.2017 klo 17.30 – 19.00  ”Kristiina Lanki,  laulajatar Lahdesta” sekä YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS

JOULUKUU

La 2.12.2017 klo 11-16 Adventti alkaa Kartanosta. Kafé Kartanossa raikuvat joululaulut. Kahvila avoinna.

La 9.12. 2017 Jouluretki Strömforsiin ja Malmgårdiin. Katso esittely alempana.                    

Ke 13.12.2017 klo 10 Museon väki tarjoaa Kartanon ystäville joulukahvit. (Ilmoittautuminen ma 11.12.2017 mennessä sähköposti: lahdenkartanonystavat@gmail.com tai puhelin: 040 811 0656, ei tekstiviestejä tähän numeroon)

VAAPAAEHTOISIA TAAS TARVITAAN

Tukeudumme taas teidän apuunne. Katso edellä oleva ohjelma. Siellä on alleviivattuna kohdat joissa lukee  kahvila tai Kafé Kartano tai Kahvila on avoinna. Silloin tarvitsemme                  vapaaehtoisia. Ensimmäisen kerran vapaaehtoistarve osuu jo kahden viikon päähän eli 27.9. Ilmoittaudu lahdenkartanonystavat@gmail.com Lisäksi Sadun päivänä ke 18.10.2017 klo 9.00- 11 museo tarvitsee apuamme,  muutaman vapaaehtoisen lukemaan päiväkotilapsille satuja.

RETKI MALMGÅRDIN KARTANON JOULUMYYJÄISIIN SEKÄ IDYLLISEEN STRÖMFORSIN RUUKKIIN LA 9.12.17

Kreivi Johan Creutzin isännöimän Malmgårdin linnan pihalla on suuret joulumyyjäiset. Niissä on yli 100 myyjää myymässä niin elintarvikkeita kuin käsitöitäkin. Lisäksi Kartanon puodista voi ostaa mm. luomujauhoja, hilloja sekä Malmgårdin panimon oluita. Ostosten lomassa voi kahvitella Kartanon kahvilassa tai nauttia glögiä. Linnaesittely ei joulumyyjäisten vuoksi ole valitettavasti tällä kertaa mahdollista.

Malmgårdista siirrymme Strömforsin idylliselle ruukkialueelle. Nautimme ensin lounaan ravintola Ruukinmyllyssä, minkä jälkeen on vuorossa draamaopastus. Rautarouva Virginia af Forselles esittelee meille ruukin historiaa sanoin ja sävelin.

Retki alkaa aamuyhdeksältä ja päättyy noin kello 16.30. Retken hinta on 60 euroa/henkilö. Hintaan sisältyy bussikuljetus, runsas buffetlounas (salaattipöytä, pääruokana kala- ja lihavaihtoehdot sekä sekahedelmäsoppa kanelikermalla) ja Strömforsin draamaopastus.

Ilmoittautumiset vaikka heti Maisa Lapille, maisa.lappi@kolumbus.fi tai puh. 040-543 7129.

Retken voit maksaa heti ilmoittauduttuasi tai viimeistään 24.11. mennessä Kartanon ystävien tilille FI40 8115 0710 5441 44. Tervetuloa mukaan perinteiselle joulunalusretkellemme!

AINOPUISTON TEATTERIN JOULUNÄYTELMÄ SAITURIN JOULU KAUPUNGINTALON SISÄPIHALLA

Joulunäytelmän esitykset alkavat ensimmäisenä adventtina 3.12. klo 12. Hevosmies Jepulis  Penjami vapautuu kaupungintalon tyrmästä jouluaattoaamuna. Herra Penjami päättää antaa piupaut kaikelle jouluhumpuukille: hän kohtaa kolme kaupungintalon tornin haamua, jotka ohjaavat omapäisen lahtelaisen vanhan joulun tunnelmaan. Lue lisää ja varaa lippu: http://www.ainopuistonteatteri.fi/saituri/

             

                        Syysterveisin

Ulla ja hallitus

Elokuun jäsenkirje


JÄSENKIRJE 7/2017                                                                                             14.08.2017


PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Myrskyn jälkeen on poutasää, laulaa Kari Tapio. Hän on niin oikeassa, sillä tätä kirjoittaessani aurinko paistaa ja taivas on sininen. Kartanon ystävät valmistautuu syyskauteen. Ensimmäinen yhteinen ponnistuksemme on Taidelauantai, joka on ihan kohta. Ja sitten onkin syysretki Asikkalaan ja Padasjoelle. Syksyllä jatkuu myös Kuukauden toivottu-sarjamme mielenkiintoisine aiheineen. Tiedotamme toiminnastamme jäsenkirjeessä, kotisivuillamme, Facebookissa ja kiireisissä tapauksissa erillisinä sähköpostiviesteinä. Tervetuloa mukaan!


SISÄLLISSOTA 1918 MIELISSÄ JA MUISTOISSA- SEMINAARI 16.8.2017 SIIRRETTY HIIHTOMUSEOLLE

Seminaari on ollut jo viikon verran täynnä vaikka siirsimme se Hiihtomuseon auditorioon ja saimme näin lisää 20 paikkaa, yhteensä 90 ilmoittautuneelle, koska kiinnostus oli niin suuri. Tulijoita olisi ollut 140-150!


TAIDELAUANTAI 26.8. 2017

Kafé Kartano on avoinna klo 11-16. Tarjolla kahvia, teetä, ihania Kartanon leivoksia, kakkua, pientä suolasta ja hyvää ohjelmaa. Ohjelma: Naisten ääniä Lahdesta: Ainopuiston teatterin näyttelijät lukevat otteita merkittävien lahtelaisnaisten elämästä klo 11.30, klo 12.30 ja klo 13.30 sekä Runoja Suomesta lausujana Sisko Ojanperä klo 14.15 – 14.30  ja 15.15 – 15.30.


VAPAAEHTOISIA TARVITAAN

Tulethan Taidelauantaina kahvilaan emännöimään tai isännöimään? Pari ilmoittautunutta jo on mutta jos meitä on useampia, ehdimme vähän itsekin kierrellä ja nauttia päivän annista tai tehdä lyhyempää rupemaa. Vapaaehtoisilmoittautumiset lahdenkartanonystavat@gmail.com


SYYSRETKI 16.9.2017 – ILMOITTAUDU HETI 

Lähtö Lahdesta Marolankadun turistipysäkiltä lauantaina 16.9.2017 klo 10.30. 

Lehtimäen liikenteen hyvin varustetulla Comfort-bussilla.

Ensimmäinen kohde: Päijät-Hämeen Ilmailumuseo, asiantuntijaopastus klo 11.00-12.00 sekä 

matkanjohtaja Irja Taskisen henkilökohtaisia muistoja liittyen v. 1940 sota-ajan tarpeita varten perustettuun lentokenttään. 

Lounas Majakkapaviljongin kabinetissa klo 12.15-13.15.

Toinen kohde: Naivistitaiteilija Enni Idin mökki opastuksineen Padasjoen Kellosalmella 

Iltapäiväkahvit: Vanhan Vääksyn Ranskalaisessa kyläkaupassa. 

Naisten tunti – Vanhan Vääksyn houkutukset Ranskalaisen kyläkaupan yläkerta ja Lauran kauppa ym. n. klo 16 – 17.

Paluu: Lahdessa olemme klo 17.30.

Ilmoittautumiset  18.8.mennessä matkanjohtaja Irja Taskiselle, puh. 040 7688 368 tai sähköpostilla irja.taskinen1@gmail.com . Ilmoita samalla nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu 18.8.2017 mennessä

Syysretken hinta 60,00 €, Lahden kartanon ystävien tilille FI40 8115 0710 5441 44.


AINOPUISTON TEATTERIN PUNAISET RUUSUKKEET NOSTI ESIIN 

KIPEÄN AIHEEN

Ainopuiston teatteri esitti kenraalinäytökset mukaan lukien Timo Taulon kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Punaiset ruusukkeet 17 kertaa pääosin poutasäässä. Aivan lopussa ukkosmyrsky sateineen koetteli esityksiä. Helmikuusta saakka harjoitellut yhteenhitsautunut noin 50-päinen joukko esitti näytelmän antaumuksella enimmäkseen loppuunmyydylle katsomolle. Pahimpina sadekeleinäkin katoksen alla suojassa oli kymmeniä katsojia, jotka halusivat nähdä näytelmän, kappaleen Lahden kipeästä historiasta. Vakava aihe pani katsojat kävelemään kotiin mietteissään näytelmän päätyttyä. Kartanon ystävät kiittävät ja onnittelevat Ainopuiston kunnianhimoista teatteria. Se erottuu selkeästi Lahden kesäteattereista historiaan paneutuvilla aiheillaan. Jäädään uteliaina odottamaan ensi kesän näytelmää.


Seuraava jäsenkirje lähetetään syyskuun puolivälissä.

Kaunista loppukesää kaikille. Tapaamisiin!


Terveisin

Ulla ja hallitus


KESÄKUUN JÄSENKIRJE

JÄSENKIRJE 6 /201719.6.2017

PUHEENJOHTAJAN KESÄTERVEHDYS

On koittanut kesätauon aika. Kartanon ystävät ehti kesäkuussakin olla monessa mukana: leipomassa leirikoululaisten kanssa, kahvittamassa salintäyteistä yleisöä museon tutkimuspäällikkö Hannu Takalan huippumielenkiintoisen kirjan Puna-armeijan sotasaalis julkaisutilaisuudessa ja viimeisimpänä tutustumassa 30 hengen voimalla Mastolaan oppaanamme Radio- ja TV-museon tutkija Helena Peippo. Nyt kirmaisemme kesälaitumille, kukin omaan suuntaamme. Elokuussa taas tavataan. Hyvää juhannusta, rakkaat ystävät!

 

MUISTUTUS - ELOKUISEEN ILTAAN 10.8.2017 ON VIELÄ TEATTERILIPPUJA SAATAVILLA

Elokuisen iltaan ja klo 19 alkavaan kesäteatteriesitykseen Punaiset ruusukkeet teatterilipun voit ostaa maksamalla 10 euroa yhdistyksen pankkitilille FI40 8115 0710 5441 44 tai ostamalla lipun suoraan Historiallisen museon asiakaspalvelusta, josta liput ovat noudettavissaheinäkuun loppuun saakka. Voit samalla lunastaa 20 eurolla lipun perheenjäsenellesi ja ystävällesi. Lämpimästi tervetuloa Elokuiseen iltaan!

 

PUNAISET RUUSUKKEET-NÄYTELMÄN TEEMAAN LIITTYVÄ SEMINAARI 16.8.2017

SISÄLLISSOTA 1918 MIELISSÄ JA MUISTOISSA

Seminaari Lahden historiallisessa museossa

16.8.2017 klo 9.30 – 15.00

OHJELMA

9.30                Kahvitarjoilu

10.00              Seminaarin avaus

10.05              Sisällissota 1918 Suomessa ja Lahdessa

Hannu Takala, dosentti, tutkimuspäällikkö

10.45              Naiskaartilaiset sodassa

Tuomas Hoppu, filosofian tohtori

11.30              Oikeudenkäyttö sodan jälkeen

Marko Tikka, dosentti, filosofian tohtori

12.15              Lounastauko

13.00              Sisällissota elokuvissa

Outi Hupaniittu, filosofian tohtori, arkistonjohtaja

13.45              Miten me muistamme sisällissotaa?

Ulla-Maija Peltonen, dosentti, erikoistutkija

14.30              Mistä aineksista teatteriesitys Punaiset ruusukkeet syntyi?

Timo Taulo, ohjaaja, käsikirjoittaja

15.00              Seminaarin päätössanat

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille kiinnostuneille. Ilmoittautuminen seminaariin pe 11.8. mennessä: sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com tai puhelimitse 040 8110656.

 

Kahvi ja kakku, 4€

Lounas: lohikeitto, ruisleipä ja kotikalja/vesi, 7€


Lahden historiallinen museo sijaitsee Lahden kartanossa osoitteessa Lahdenkatu 4

TERVETULOA!  

Lahden historiallinen museo     ja   Lahden kartanon ystävät ry          

 

 

MUSEONYSTÄVIEN TAPAAMINEN KOTKASSA 9.9.2017 – 10.9.2017

 

TERVETULOA MUSEOIDEN YSTÄVIEN TAPAAMISEEN KOTKAAN MERIKESKUS VELLAMOON! Tornatorintie 99 Ilmoittaudu tapaamiseen suoraan Vellamon ystävät ry:n ohjeiden mukaan.

 

OHJELMA

Lauantai 9.9.2017 11.00 Ilmoittautuminen Merikeskus Vellamossa

12.00 Lounas Merikeskus Vellamon Ravintola Laakonki

13.00 Tapahtuman avaus Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Sirkka Kotola

Viron Kansallismuseon ystävien tervehdys Puheenjohtaja Tanel Linnus

13.15 Museoiden yhteiskunnallinen vaikutus Kansallismuseon markkinointijohtaja Jonna Heliskoski Kommenttipuheenvuoro

14.15 Aineeton kulttuuriperintö Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio Museovirasto Keskustelua

15.00 Tutustuminen Merikeskus Vellamoon

17.00 Tauko

19.30 Vastaanotto Museojäänmurtaja Tarmolla

 

Sunnuntai 10.9.2017 klo 10.00 Retki M/S Jaanalla merelle ja Kymijoelle

Opastus - toimittaja Antero Kekkonen

Lähtö Vellamon laiturista kohteina Kymijoki ja Karhulan hovi, jossa nautitaan lohikeitto ja kahvit

Retki päättyy n. klo 13.30 Vellamon laituriin

 

Maksut

1. Osanottomaksu 20 euroa/henkilö, sisältää ohjelman, kahvin ja virvokkeet

2. Ravintola Laakongin lounas 12,50 euroa/henkilö

3. Sunnuntain retki merellä ja Kymijoella 25 euroa/henkilö

Maksut maksetaan Vellamon ystävien tilille ilmoittautumisen yhteydessä. Tilinumero on FI5551720220131727 Viestiin yhdistyksen nimi, osanottajien nimet ja maksut valinnan mukaan henkilön nimen yhteyteen 20,00 € (= lauantain ohjelma) 32,50 € (= lauantain ohjelma ja lounas) 45,00 € (= lauantain ohjelma ja sunnuntain meriretki) 57,50 € (= lauantain ohjelma, lounas ja sunnuntain meriretki)

  Ilmoittautumiset

Pyydämme ilmoittautumiset mielellään mahdollisimman pian, viimeistään 10.8.2017 sähköpostilla osoitteeseen sirkka.kotola@kymp.net

Aiheeseen merkintä Museoystävien tapaaminen. Ilmoittakaa yhdistyksen nimi ja osanottajien nimet sekä osuudet, mihin osallistutaan.

 

Majoitusmahdollisuudet

Kokouksen osanottajat varaavat ja maksavat majoituksensa itse.

Olemme pyytäneet kokousta varten tarjoukset Sokos Hotel Seurahuoneelta ja Hotelli Cumulus City Kotkalta. 1. Sokos Hotel Seurahuone, Keskuskatu 21, 48100 Kotka Yhden hengen huoneen hinta on 80,-/yö ja kahden hengen huoneen hinta 100,- /yö. Tarjoushintaan ei voi yhdistää muita alennuksia tai kantaasiakasohjelmia.

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA KOTKAAN! Sirkka Kotola Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Merikeskus Vellamon nettisivut http://www.merikeskusvellamo.fi/


 

YHDISTYKSEN SYYSRETKI 16.9.2017  -  MUISTA ILMOITTAUTUA!


 

LAHDEN KARTANON YSTÄVÄT RY:N

SYYSRETKI 16.9.2017


Tämän vuotinen syysretki vie meidät tutustumaan omiin maakuntamuseoihimme unohtamatta muuta mukavaa oheisohjelmaa.

RETKIOHJELMA

Lähdemme Lahdesta Marolankadun turistipysäkiltä lauantaina 16.9.2017 klo 10.30.

Kulkuvälineemme on Lehtimäen liikenteen hyvin varustettu Comfort-bussi.


Ensimmäinen kohteemme on Vesivehmaalla sijaitseva Päijät-Hämeen Ilmailumuseo ,

jossa on asiantuntijaopastus klo 11.00-12.00

Varsinaisen opastuksen lisäksi matkanjohtajamme Irja Taskinen kertoo, miten hänen henkilökohtainen historiansa liittyy v. 1940 sota-ajan tarpeita varten perustettuun lentokenttään. Kenttä toimii nykyisin alueen ilmailun keskuksena ja koulutuspaikkana. Päijät-Hämeen Ilmailumuseota ylläpitää Lahden Ilmasilta ry. Huom! Museohallin elihangaarin lämpötila onlähes sama kuin ulkona, jotenvaratkaa mukaan lämmintä päällepantavaa!

 

Vääksyn Majakkapaviljongin kabinetissa nautimme noutopöytälounaan klo 12.15-13.15.

 

Naivistitaiteilija Enni Idin mökille Padasjoen Kellosalmelle ajelemme heti lounaan jälkeen halki kauniiden maisemien. Siellä meille on varattu opastus.Aikaa jää piipahtaa myös pieneen putiikkiin. Klo 15.00 Comfort-bussimme lähtee koht i iltapäiväkahvipaikkaamme.

 

Iltapäiväkahvit juomme Vanhan Vääksyn Ranskalaisessa kyläkaupassa.

Kahvin nautimme isännän itse leipoman ranskalaisen omenapiirakan ja vaniljakastikkeen kera.

 

Naisten tunti – Ranskalaisen kyläkaupan yläkerta ja Lauran kauppa ym .

Kahvin jälkeen alkaa Naisten tunti n. klo 16 – 17. Kyläkaupan yläkerrassa on ISOT valikoimat vaatteita myytävänä! Vanhassa Vääksyssä on myös Lauran kauppa ja muutakin kiinnostavaa. Kotiinlähtö Vääksystä on noin klo 17.00.

 

Takaisin Lahdessa olemme klo 17.30.

 

TERVETULOA MUKAAN!

Ilmoittautumiset matkanjohtaja Irja Taskiselle, puh. 040 7688 368 tai sähköpostilla irja.taskinen1@gmail.com . Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu 18.8.2017 mennessä.

Nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat tarpeen.

Osallistumismaksu 60,00 €, suoritus Lahden kartanon ystävien tilille FI40 8115 0710 5441 44

 

Seuraava jäsenkirje tulee elokuussa. Rentouttavaa kesää kaikille jäsenillemme!

 

Ulla ja hallitus                     

Toukokuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE 5/2017          24.5.2017

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Yhdistyksen kevätkausi on ollut vilkas. On ollut kuukauden toivottuja, Fellmanin hiihtokoulua, kevätmatkaa, museoseikkailua ja Suvi alkaa Kartanosta, Ainopuiston teatterin harjoituksia, ekaluokkalaisten kouluvierailua.  Kafé Kartanon rooli em. tapahtumissa on ollut keskeinen. Te, 23 vapaaehtoisemäntää ja yksi isäntä , olette mahdollistaneet kaikkiaan 22 eri tilaisuuden onnistumisen. Olette olleet toistuvasti apuna. Kuinka mukavalta tuntui viime lauantaina, kun iloisesti hymyillen urakkanne jälkeen erotessamme, totesitte: Soita aina, kun on tarvetta.

KUTSU ELOKUISEEN ILTAAN 10.8.2017 JA OHJEET TEATTERILIPUN LUNASTAMISEKSI

Yhdistyksellä on ilo kutsua Sinut, jäsenemme, perinteiseen Elokuiseen iltaan 10.8.2017 alkaen klo 18. Ilmoittautuminen Elokuisen iltaan ja klo19 alkavaan kesäteatteriesitykseen Punaiset ruusukkeet tapahtuu maksamalla 10 euroa yhdistyksen pankkitilille FI40 8115 0710 5441 44. Lippu on noudettavissa Historiallisen museon asiakaspalvelusta nimellä. Lipun hinta 10 euroa on mahdollista maksaa maksaa myös suoraan asiakaspalveluun. Ei-jäsenille teatterilipun hinta on 20 euroa. Liput ovat jo nyt noudettavissa asiakspalvelusta.

TERVETULOA MASTOLAAN! – KUUKAUDEN TOIVOTTU 14.6.2017 klo 17-19

Radio- ja tv-museo Mastolan uusissa näyttelyissä on menneiden aikojen radio- ja tv-historiaa nykyajan tavalla tarjoiltuna. Mastolan väki on kutsunut meidät Kartanon ystävät opastetulle tutustumiskäynnille täysin uudistuneeseen Radio- ja tv-museoon. Meille on luvattu tarjota myös kahvit. Ilmoittaudu 12.4. 2017 Mastolan vierailulle sähköpostiin lahdenkartanonystavat@gmail.com tai soittamalla tai tekstarilla yhdistyksen puh.nroon: 040 811 0656.

Tavataan parkkipaikalla klo 17 osoitteessa: Radiomäki, Radiomäenkatu 37, 15100 LAHTI 

JÄSENKYSELY

Olemme saaneet vastauksia jäsenkyselyyn kaikkiaan 11 kpl. Jäsenkyselyä voit kysyä Historiallisen museon asiakaspalvelusta ja palauttaa asiakaspalveluun vastattuasi siihen. Palaamme kyselun vastauksiin seuraavassa jäsenkirjeessä.

TARTTO-VILJANDI. MATKAN MAKUPALOJA

Toukokuun alun kolmepäiväinen matka Tarttoon ja Viljandiin oli mitä onnistunein. 20 hengen ryhmää kuljetti Lehtimäen uposuusi ylellinen Premiumbussi. Menomatkalla Paiden Põhjakan kartanossa kahvitellessaan ryhmä sai jo ensimakua siitä mitä tuleman piti. Sää suosi ja kaikki olivat hyvällä tuulella.

Viron vanhinta kaupunkia Tarttoa pidetään Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Tutustumiskohteet Toomemäen yliopiston rakennukset, Eliel Saarisen suunnittelema, entisöity Paavalin kirkko jossa on hieno Kuutti Lavosen alttaritaulu ja tietenkin Viron uusi kansallismuseo todistivat väitteen todeksi. Kolmantena päivänä koko ryhmän hurmasi lahtelainen opas Elina Aro, joka esitteli meille paitsi Viron verotuksen joustavuutta myös ´kotilinnansa´ Karlovan kartanon sekä viehättävän Viljandin kaupungin laululavoineen ja ritarilinnan raunioineen. Ryhmä söi hyvin, näki ja koki paljon. Kiitokset onnistuneesta matkasta kuuluvat matkan suunnittelijalle ja vetäjälle Maisa Lapille, Lehtimäen Premiumbussin kuljettajalle Jarmo Talvitielle ja koko mukavalle ryhmälle.

Lue matkan tarkempi kuvaus klikkaamalla valikosta ´Matkan jälkeen´. Katso myös valokuvat matkasta.

MUSEONYSTÄVIEN TAPAAMINEM KOTKASSA 9.9.2017 – 10.9.2017

Ohjelmassa: la 9.9. Viron kansallismuseon ystävien puheenjohtajan tervehdys, Museoiden yhteiskunnallinen vaikutus, Kansallismuseonmarkkinointijohtaja Jonna Heliskoski, Aineeton kulttuuriperintö, Leena Marsio Museovirasto, Tutustuminen Merikeskus Vellamoon, Vastaanotto Museojäänmurtaja Tarmolla, su 10.9. Retki M/S Jaanalla merelle ja Kymijoelle, opastus toimittaja Antero Kekkonen

Hinta.  osallistumismaksu 20 e/henkilö, lounas 12,60 e /henkilö, sunnuntai retki 25 e/henkilö.

Lue lisää www.lahdenkartanonystavat.fi   Kotkan museonystävätapaaminen 2017 ohjelma klikkaamalla valikosta ´MUUTA´

MÖYSÄN KOULUN EKALUOKKALAISET MUSEOLLA

Viimeviikon torstaina museoon tuli 41 Möysän koulun ekaluokkalaista opettajiensa Pauliinan ja Hannan johdolla. Kummitteleeko täällä? he kyselivät. Kartanon ystävien museomummot ja museovaari vastasivat, että ei siitä ole varmuutta, mutta satuolentoja museossa vilisee. Kartanon ystävät yhdessä museolaisten kanssa olivat piilottaneet seitsemän Oberonin kaveria ympäri museota. Tehtävänä oli ratkaista Oberonin kadonneiden kavereiden arvoitus. Kaverit Titania, Hermia, Helena, Puck, Demetrius, Lysanteri ja Pölkky, kaikki Shakespearen Kesäyön unelman hahmoja, löytyivät! Todisteeksi arvoituksen ratkaisusta jaettiin jokaiselle nimellä varustettu diplomi.

LEIRIKOULURYHMÄT HISTORIALLISELLA MUSEOLLA

Leiri ! 5.6.2017 - 9.6.2017 klo 9.00 - 16.00 , 7-9-vuotiaille (2-3-luokkalaisille)

Leiri II 12.6.2017 - 16.6.2017 klo 9.00 - 16, 10-12-vuotiaille (4-6-luokkalaisille)

Kartanon ystävät voivat osallistua kahvikutsujen järjestämiseen ohjelman tarkennuttua. Tarpeesta ilmoitetaan sähköpostilla tai tekstiviestillä.

PUNAISET RUUSUKKEET- SEMINAARI 16.8.2017 HISTORIALLISELLA MUSEOLLA

Merkitse kalenteriin jo nyt 16.8.2017 klo 10-15. Museolla ollaan rakentamassa äärimmäisen mielenkiintoista seminaaria Ainopuiston teatterin näytelmän teemaan ja Lahden historiaan liittyen vuoden 1918 tapahtumista. Seminaarista tiedotamme tarkemmin kesäkuun jäsenkirjeessä, kotisivuillamme sekä Facebookissa.

 

MUSEONYSTÄVIEN TAPAAMINEM KOTKASSA 9.9.2017 – 10.9.2017

Ohjelmassa:  Museoiden yhteiskunnallinen vaikutus, Aineeton kulttuuriperintö, Tutustuminen Merikeskus Vellamoon, Vastaanotto Museojäänmurtaja Tarmolla, Retki M/S Jaanalla merelle ja Kymijoelle, opastus toimittaja Antero Kekkonen. Osallistumismaksu 20 e/henkilö. Lue lisää www.lahdenkartanonystavat.fi   Kotkan museonystävätapaaminen 2017 ohjelma klikkaamalla valikosta ´MUUTA´

 

SYYSRETKI VESIVEHMAALTA "YHLEKSÄNNENKYMMENENNEN YHLEKSÄNNEN JA SALANNEN PUHELINPYLVÄÄN KOHLALLE"

Yhdistyksen syysretki 16.9.2017 klo 10.30 -16.30 suuntautuu kahteen mielenkiintoiseen kohteeseen oman maakuntamme alueella. ” Vesivehmaan lentokenttä on historiallinen, minulle hyvin erityinen paikka. Viime sotien aikana hävittäjälentäjä-isäni toimi siellä. ” sanoo Irja Taskinen viitaten retken ensimmäiseen kohteeseen Päijät-Hämeen ilmailumuseoon Vesivehmaalla. Ruokailun jälkeen jatkamme toiseen tutustumiskohteeseen naivisti Enni Idin uskomattomalle mökille Padasjoen Kellosalmelle. Paluumatkalla nautimme päiväkahvit ranskalaisittain. Retken hinta 60€ kattaa kaiken edellä kuvatun.  Yksityiskohtainen retkiohjelma kesäkuun jäsenkirjeessä. Ilmoittautuminen pe 18.8. mennessä matkanjohtaja Irja Taskiselle: p. 040 7688 368 tai sähköpostilla: irja.taskinen1@gmail.com

Kesäkuun jäsenkirje ilmestyy juhannusviikolla.


Kesäisin ajatuksin ja toivotuksin


Ulla ja hallitus
Huhtikuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE 4/2017                                                      20.4.2017                                                                          

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Tämän jäsenkirjeen mukana samaan aikaan postitamme hallituksen laatiman jäsenkyselyn. Sinun ideoillasi, ehdotuksillasi ja rakentavalla kritiikilläsi on merkitystä yhdistyksen loppuvuoden toimintaa suunniteltaessa. Taannoin yksi jäsenemme totesi hänen toiveitaan kysellessämme, että kyllä te hallituksessa osaatte suunnitella ja ideoida, hän sitten osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan. Hallitus ei kuitenkaan toimi itseään varten vaan yhdistyksen jäsenistöä ja kotimuseotansa varten. Siksi hallitus haluaakin käydä vuoropuhelua sinun kanssasi.  Kiitos että autat hallitusta yhdistyksen toiminnan ideoinnissa.  

 

JÄSENMAKSU 2017

Kesäkuun alussa tarkistamme jäsenrekisterimme. Vuonna 2015 viimeksi jäsenmaksunsa maksaneet poistamme sääntöjämme noudattaen jäsenrekisteristämme. Ehdit siis vielä hyvin maksaa jäsenmaksun. Jäsenmaksut mahdollistavat yhdistyksemme toiminnan säilymisen vireänä ja monipuolisena jatkossakin. Vuoden 2017 jäsenmaksu on 20 €, ja yhdistyksen pankkitili on FI40 8115 0710 5441 44.

 

ELOKUINEN ILTA to 10.8. klo 18

Yhdistys kutsuu täten jäsenensä torstaina 10.8. 2017 klo 18 alkavaan Elokuiseen iltaan Perinteinen kutsuvierasiltamme alkaa tervetulotoivotuksella ja -maljalla Historiallisen museon edessä, ja jatkuu kello 19 alkavalla Ainopuiston teatterin näytelmällä Punaiset ruusukkeet.

Yhdistyksen jäsenelle Elokuisen illassa teatterilipun hinta on puolet normaalilipun hinnasta. Ilmoittaudu ja maksa 10€ heti, kuitenkin 15.6. mennessä yhdistyksen tilille FI40 8115 0710 5441 44.  Nimi ehdottomasti mainittava maksun yhteydessä viesti -kohdassa esim. seuraavasti ”Maija Meikäläinen teatteri 10.8.” Nouda maksettu lippu nimelläsi 17.6. - 15.7.  Historiallisen museon asiakaspalvelusta.  Elokuisen illan teatterilipun voit yhdistyksen jäsenenä ostaa myös käteisellä asiakaspalvelusta.  15.7.2017 jälkeen lipun hinta on 20€ myös jäsenille. Lippuja on varattu rajallinen määrä, joten pidä kiirettä.

 

TARTON JA VILJANDIN MATKA 5.-7.5.2017 JA SYYSRETKI

Mai alguses, meie reis Eestisse on lähenemas. Kevään matkamme lähenee lähenemistään. Hyvä matkalle lähtijä, huomioithan, että matkan lähtöpaikka on muuttunut. Rantakartanon katutöiden vuoksi lähdemme matkaan 5.5. klo 5.45 torin laidalta, Marolankadun turistipysäkiltä

Yhdistyksen 16.9.2017 järjestettävästä syysretkestä voit lukea edellisestä jäsenkirjeestä. Toukokuun jäsenkirjeessä saat tarkennetun retkiohjelman ja ohjeet syysretken ilmoittautumisesta ja maksuaikataulusta.

MÖYSÄN KOULUN EKALUOKKALAISTEN MUSEOSEIKKAILU 18.5. – KARTANON YSTÄVÄT MUKAAN!

Museo, Kartanon ystävät ja Möysän koulun 1bc opettajineen Paulina Schavikin-Myllylä ja Hanna Teräväien järjestävät museoseikkailun. Oppilaat tulevat to 18.5.2017 klo 10 Puksu-junalla Historialliselle museolle, jossa yhdistyksemme museon väki ja  vapaaehtoiset mummot ja vaarit ottavat pienet oppilaat huomaansa. Näyttelyiden vitriineihin on piilotettu esineitä, jotka oppilaiden on etsittävä. Oppilaille järjestetään myös museoseikkaluun sopivaa askartelua. Oppilaat syövät eväänsä joko ulkona tai Kafé Kartanossa ja jatkavat Puksulla matkaa klo 12 Perhepuistoon. Ilmoittaudu mummoilemaan ja vaareilemaan, sähköpostiimme lahdenkartanonystavat@gmail.com .      

 

VAPAAEHTOISIA KAHVILAAN

Tule emännäksi/isännäksi kahvilaan Suvi alkaa Kartanosta -tapahtumaan la 20.5.2017. Pari emäntää puuttuu. Klikkaa www.lahdenkartanonystavat.fi -s ivuilta kohta Kafé Kartano ja edelleen Kevään 2017 tilaisuudet. Sieltä näet emäntätarpeen kokonaisuudessaan.

 

HISTORIALLINEN MUSEO – KOSTEUTTA KELLARIKERROKSEN RAKENTEISSA

Olette lukeneet Historiallisella museolla kellarikerroksen vanhoissa kaarirakenteissa havaitusta kosteudesta. Mikrobikasvustoa ei ole havaittu sisäilmassa. Museon ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan ilmanpuhdistimia varmuuden maksimoimiseksi. Yleisön WC-tilat ja naulakot alakerrassa ovat käytössä. Keittiötilat ovat normaalisti Kartanon ystävien käytössä.

 

KEVÄTKOKOUSKUTSU JA OHJELMA

Kutsumme kaikki yhdistyksen jäsenet sääntömääräiseen yhdistyksen kevätkokoukseen ke 26.4.2017 KLO 17.00 - 19.00. Ohjelmassa heti kokouksen jälkeen Kari Piippo- graafikko- näyttelyyn tutustuminen oppaana tutkija Hanna Suihko. Kevätkokouskutsu on lähetetty yhdistyksen jäsenille sähköpostilla ja kirjepostina. Kutsu on 17.4.2017 lähtien luettavissa yhdistyksen kotisivuilla www.lahdenkartanonystavat.fi

 

KALENTERIPOIMINTOJA MUSEON JA YHDISTYKSEN TOIMINTAKALENTEREISTA

Huhtikuun ilmiö on esillä Museokaupassa. Mitä merkityksiä huhtikuu kantaa? Historiallisen museon vitriininäyttely ilman  museon sisäänpääsymaksua!

ke 17.5.2017 klo 17-19 KUUKAUDEN TOIVOTTU Puistokävely  Kartanon puistossa  dosentti Riitta Niskasen opastuksella. Riitta Niskanen kertoo mitä Kartanon pihapiirissä on ollut ja mitä siellä on tapahtunut. Päätteeksi kahvittelu Kartanon terassilla piknik-hengessä.

18.5.2017 Kansainvälinen museopäivä. Ilmainen sisäänpääsy Lahden museoihin.

la 20.5.2017 Suvi alkaa Kartanosta Vintage-hengessä pop-up-ruokaa, vanhoja autoja ym.

Kafé Kartanossa Kartanon ystävät kahvittavat ja Vintage-henkinen musiikki soi

Museon alakerta: 13.8.2017 saakka Kari Piippo graafikko- näyttely

Museon yläkerta: 3.5.2017 saakka kuukausinäyttely Napolinlahdelta Keiteleelle – Viipurin taidemuseon aarteet

9.5.2017 avautuu kuukausinäyttely 

Paperitiikeri - paperille   jääneistä puistosuunnitelmista.

Seuraava jäsenkirje ilmestyy toukokuun puolivälissä.

Yle Teemalta alkaa 26.4.2017 Salatut museot-sarja. 

Kannattaa katsoa.


Terveisin

Ulla ja hallitus

Liite: Jäsenkysely

Maaliskuun jäsenkirje

JÄSENKIRJE                                                                                  

16.3.2017

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Lahden MM-kisat olivat ja menivät. Museo eli hiljaiseloa kisabussien vallattua sisääntuloalueen. Aluehan on muulloinkin kahvi- ja ruokataukojen aikana paikallisbussien parkkialuetta teljeten epäkohteliaasti museon taakseen. Historiallinen museo on kuitenkin julkinen laitos, jonne pääsyn pitäisi olla selvästi näkyvissä. Opastus on riittämätön.  Bussirivistö on väistyvä ongelma, sanovat kadunrakentajat. Loppukeväästä 2017 alkavat Kartanonkadun rakennustyöt.  Se on sitten uuden itkun paikka.

JÄSENMAKSU 2017

Kiitos teille jäsenmaksuista, joista valtaosan olemme jo saaneet. Jäsenmaksut mahdollistavat yhdistyksemme aktiivisen toiminnan jatkossakin. Odotamme vielä jäsenmaksuja. Tarkistathan että Sinäkin olet maksanut kuluvan vuoden jäsenmaksusi 20 € tilille Danske Bank FI40 8115 0710 5441 44.

RUNOJA SUOMESTA- TILAISUUS 15.3. Kafé Kartanossa

Lahden sivistystoimen toimialajohtaja Tiina Granqvistin mielirunoihin kuuluu Saima Harmajan (!913-1937) runo Rannalla: Ihanat vaaleat pilvet/liukuvat taivaalla. /Hiljaa ja lumoavasti laulaa ulappa./  Aaltojen hyväilyistä/hiekka on väsynyt./Tulisit aivan hiljaa/tulisit juuri nyt./

Kafé Kartanossa pidetyssä tunnelmallisessa Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä Kuukauden toivottu tilaisuudessa Runoja Suomesta kuultiin 16 henkilön, yhdistyksen, Ainopuiston teatterin, valtuustoryhmien ja sivistystoimen jäsenten mielirunot 11 eri runoilijalta Eino Leinosta Tommy Tabermanniin, Saima Harmajasta Marja-Leena Mikkolaan. Lausujina jäsenemme Sisko Ojanperä, Ainopuiston teatterin näyttelijät Eva Sireni, Erja Soppi, Mikko Hannula, Teppo Ruotsalainen. sekä Taija Lehtinen, joka lauloi runon Tyttö ja tanssiva karhu.  Laulaja, lauluntekijä Raija Kautonen esitti herkän kauniisti Syyslaulun.  Kiitos kaikille!

TARTON JA VILJANTIN MATKAN LOPPUMAKSU

Mai alguses, meie reis Eestisse on lähenemas. Toukokuun alun matkamme Viroon lähestyy. On aika maksaa loppumaksu 215 euroa sekä mahdolliset tilaamasi laivaruokailut (meriaamiainen 14 ja paluumatkan päivällinen 25 euroa) sekä 1-hengen huonelisä 100 euroa.

Loppumaksu tulee maksaa 27.3. mennessä yhdistyksemme tilille FI40 8115 0710 5441 44. Laita vielä viitteeksi ”Loppumaksu Tartto ja Viljandi”. Kiitos!

SYYSRETKI – ENNAKKOTIETOA

Yhdistys järjestää syysretken lauantaina 16.9.2017 periaatteella ”Ei merta edemmäs kalaan” tarjoten ohjelmaa sekä nais- että miespuolista jäsenistöämme ajatellen. Tällä kertaa tutustumme omaan maakuntaan ja kahteen sen  kiinnostavista maakuntamuseoista. Alustava ohjelma:

- Tutustuminen Vesivehmaan huippumielenkiintoiseen Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon, jossa asiantunteva opastus.

- Ruokailu Vääksyssä

- Naivistitaiteilija Enni Idin (1904-1992) erikoinen 34 neliön mökki, joka sijaitsee "yhleksännenkymmenennen yhleksännen ja salannen puhelinpylvään kohlalla" Padasjoen kirkonkylästä pohjoiseen.

- Kahvittelu on paikassa - eipäs kerrotakaan vielä – olkoon se yllätys! Retkestä tietoa lisää loppukeväästä.

LIPPUJA AINOPUISTON TEATTERIN NÄYTELMÄÄN PUNAISET RUUSUKKEET

Lippuja voit varata jo nyt osoitteesta www.ideaticket.fi tai ostaa käteisellä Historiallisen museon museokaupasta.

LAHTI 2017 MM-KISAT, KAHVILA JA KAPTEENI FELLMANIN HIIHTOKOULU

Kafé Kartano oli avoinna kisavieraille vain ensimmäisen kisaviikon sekä maanantaina 27.2. Kapteeni Fellmanin hiihtokoulupäivänä. Huomasimme, että kisavieras ei juurikaan poikkea museoon, varsinkaan kun museo oli piilossa bussirintaman takana.

Kapteeni Fellmanin hiihtokoulu pidettiin aurinkoisessa säässä. Väkeä riitti sopivasti koko tapahtuman ajan, ei kuitenkaan ruuhkaksi asti. Lue lisää:  www.lahdenkartanonystavat.fi

VAPAAEHTOISIA TARVITAAN KAHVILAAN

Tule emännäksi/isännäksi kahvilaan la 1.4.2017 klo 14: Konservatorion barokkiorkesterin konsertin väliaikakahvitus. Ilmoittaudu s-postilla: lahdenkartanonystavat@gmail.com

KALENTERIPOIMINTOJA

·        YHDISTYKSEN KALENTERISTA

HUHTIKUU  

ke 19.4.2017 klo 17-19 KUUKAUDEN TOIVOTTU

Timo Taulo ja ensemble kertovat Ainopuiston teatterin esittämän näytelmän Punaiset ruusukkeet taustaa.

ke 26.4.2017 klo 17.00 - 19.00 Yhdistyksen kevätkokous

TOUKOKUU  

pe 5.5. - su 7.5. Kevätmatka Tarttoon ja Viljantiin ( Ks ed.sivu)

ke 17.5.2017 klo 17-19 KUUKAUDEN TOIVOTTU

Puistokävely Kartanon puistossa dosentti Riitta Niskasen opastuksella. Riitta Niskanen kertoo mitä kaikkea Kartanon pihapiirissä on ollut ja mitä siellä on tapahtunut. Päätteeksi kahvittelu Kartanon terassilla piknik-hengessä.

·        HISTORIALLISEN MUSEON KALENTERISTA

Kuukauden ilmiöt nähtävillä museokaupassa

-        Maaliskuun ilmiö: Asikkalasta löytynyt viikinkiaikainen miekka, huhtikuussa uusi ilmiö!

Näyttelyt alakerrassa ja yläkerrassa

-  Alakerta: 24.3. 2017 - 13.8.2017 Kari Piippo graafikko- näyttely, joka on avoinna elokuulle asti

- Yläkerta: 8.3.2017-  3.5.2017 näyttely Napolinlahdelta Keiteleelle – Viipurin taidemuseon aarteet

9.5.2017 – 9.6.2017 näyttely Paperitiikeri – paperille jääneitä puistosuunnitelmia.

 

Huom! Jo ensi tiistaina 21.3.2017 huoneessa 12 Torkkelin killan järjestämä avoin yleisötilaisuus: Maija-Riitta Kallion luento Viipurin museon aarteista. Tule katsomaan hieno näyttely!

 

Seuraava jäsenkirje ilmestyy huhtikuun puolivälissä.

 

Kevätterveisin 

Ulla ja hallitus

Helmikuun jäsenkirje

   HELMIKUU 2017                   JÄSENKIRJE                                     14.2.2017                                Puheenjohtajan tervehdys

Hyvää ystävänpäivää, hyvät Kartanon ystävät!  Kohta alkaa Lahti 2017 MM-kisat. Keskustassa ovat ulkoterassit jo avautuneet. Tuntuu jotenkin mukavalta tämä kisapöhinä saunapäivineen ja Fellmanin hiihtokouluineen. Historiallinen museo sijaitsee strategisesti Hiihtokeskuksen ja keskustan nonstop-bussien toisessa päätepisteessä. Kafé Kartano on valmiina kahvittamaan kisa- ja muita museovieraita teemalla ”Kahvia ja pullaa”, “Finnish coffee break”. Poikkea sinäkin kisapäivinä kahville.

 

Vuoden 2017 ystävä

Yhdistys julkisti Ystävänpäivän kahvitilaisuudessa Historiallisella museolla hallituksen valitseman vuoden ystävän. Hän on sisustusarkkitehti Risto Halme. Hänen haastattelunsa ehkä kuulittekin Yle Lahdesta. Kunniakirjaan hallitus on perusteluina kirjoittanut: Vuoden 2017 Ystävä Risto Halme Kartanon koulun kasvatti, paljasjalkainen lahtelainen, kotikaupunkinsa kulttuuriarvojen rohkea vaalija, taiteiden ja muotoilun uupumaton puolustaja, yhteismuseoajattelun esiinnostaja, keskustelija, näkijä ja tekijä. Lämpimät onnittelumme Vuoden Ystävälle!

 

Jäsenmaksut

Muistathan maksaa jäsenmaksun 28.2.2016 mennessä? Jäsenmaksu maksetaan Danske Bankin tilille FI40 811507 105 441 44. Kohtaan ´Viesti´ -kohtaan ”Jäsenmaksu 2017”.  Lahden kartanon ystävät ry:n vuosimaksu on 20 euroa, ainaisjäsenyys ja yhteisöjäsenyys 250€.  Jäsenmaksusi kirjauduttua pankkitilille, sinut kirjataan jäsenrekisteriin. Et saa erillistä jäsenkorttia. Eduista mainittakoon Lahden museokaupoista jäsenistölle ostoksista myönnettävä 10%:n alennus sekä Lahden museoiden näyttelyiden avajaiskutsu.        

 Kevätmatka Tarttoon ja Viljandiin 5.-7.5.2017

perjantai 5.5.

klo 05.45         lähtö Historiallisen museon edestä kohti Helsinkiä

klo 08.30         Eckerö Linen M/S Finlandia lähtee kohti Tallinnaa

klo 09.30         meriaamiainen sen varanneille, Buffet Eckerö, kansi 8

klo 11.00         saapuminen Tallinnaan,välittömästi ajo kohti Tarttoa,

                        kahvitauko matkan varrella Paidessa omakustanteisesti

                        majoittuminen hotelli Draakoniin, Raekoja plats 2

klo 18.30      matkan hintaan sisältyvä illallinen (alkuruoka

                   Caesar-salaattvuohenjuustolla, pääruoka joko

                   grillattua lohta samppanja-kastikkeella tai

                   grillattua porsaanfileetä, grillattuja vihanneksia 

                   ja sienikastiketta sekä jälkiruoka talon kakku Marc

                   de Champagne, Menuun sisältyvät vesi, leipä ja

                   kahvi tai tee.)

lauantai 6.5.

klo 7 - aamiainen hotellissa omaan tahtiin

klo 09.00       lähtö oppaamme Lea Asson johdolla

kaupunkikierrokselle bussilla ja kävellen (mm. kävely

Toomemäellä, jossa on entiset yliopiston 1800-luvun 

rakennukset (Yliopiston historiallinen museo entisessä 

Tuomiokirkossa, Viron valtion Korkein oikeus, Tähtitorni) jpm. 

Vanhan kaupungin kautta kiertäen näemme myös vanhoja 

puutalokaupunginosia ja pistäydymme Paavalin kirkossa. 

Saamme myös tietoa tarttolaisista ja Tartosta.

klo 10.30        tutustumme noin kahden tunnin ajan Eesti Rahva

Muuseumiin, Viron uuteen kansallismuseoon oppaamme 

johdolla. Siellä on kaksi eri näyttelyä: Kohtaamiset sekä 

suomalais-ugrilainen näyttely Uralin Kaiku. Opastuksen jälkeen 

museoon voi jäädä halutessaan pidemmäksikin aikaa.

iltapäivä ja ilta vapaata tutustumista omiin mielenkiinnon 

kohteisiin. Yhteinen illallinen omakustanteisesti niin haluttaessa.

 

sunnuntai 7.5.

klo 7 -           aamiainen hotellissa omaan tahtiin

klo 09.30      lähtö hotellista ja yllätysohjelmaa Tartossa, minkä

jälkeen ajo Viljandiin ja  2 tunnin kiertoajelu/kävely Viljandissa 

Elina Aron johdolla. Tutustumme mm. keskustoriin, 

perinnemusiikkiaittaan, Kondasen naivistisen taiteen 

keskukseen, linnoitukseen ja puutaloalueeseen. 

klo 13.30      kahvittelu omakustanteisesti Rohelise Maja-Pood

ja Kohvikissa, sen jölkeen heti ajo Tallinnaan

klo 19.00      Megastar, ravintola Delight, kansi 9, buffetillallinen

sen varanneille

klo 19.30     Megastar lähtee kohti Helsinkiä

klo 21.30     Megastar saapuu Länsisatamaan, mistä välittömästi

kohti Lahtea. Lahteen saavutaan noin klo 23.

Tartus ja Viljandis näeme!

Matkan hinta

Matkan hintaan 315,- sisältyy laivamatkat, 2 yön yöpymiset 2-

hengen huoneessa aamiaisineen, bussin käyttö koko matkan 

ajan, perjantain illallinen, suomenkieliset opastukset Tartossa ja 

Viljandissa sekä sisäänpääsymaksu Viron kansallismuseoon.

Lisämaksut:

-       1-hengen huone Draakonissa 100,-

-       meriaamiainen Finlandialla 14,-

-       päivällinen Megastarilla 25,-

Matkan varaus, maksut ja peruutusehdot

Varauksen voit tehdä yhdistyksemme sihteerille Johannes Fröjdinille

joko sähköpostilla lahdenkartanonystavat@gmail.com tai puhelimella 

050-555 6656. Kerro nimesi lisäksi syntymäaikasi (laivayhtiöitä 

varten), haluatko varata laivaruokailuja sekä otatko perjantain 

illallisella kala- vai lihavaihtoehdon. Myös mahdolliset ruoka-allergiat 

olisi hyvä tietää etukäteen.

Maksa varausmaksu 100 euroa helmikuun loppuun mennessä

ja loppumaksu 27.3. mennessä yhdistyksemme tilille FI40 8115 0710 

5441 44. Toki voit maksaa kaiken yhdelläkin kertaa. Laita viitteeksi 

Varausmaksu Tartto ja Viljandi/Loppumaksu Tartto ja Viljandi.

Matkalla noudatetaan matkatoimistojen yleisiä peruutusehtoja.

Ne ovat seuraavat:

·         31 vrk ja yli ei kuluja huomioiden, että ryhmäminimi (20 henkilöä) ei alitu

·         31-14 vrk ennen matkaa 50% kulut

·       13 vrk ja alle 100% kulut.

V   Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lehtimäen Matkat.

P.S. Samalla bussilla matkat taittaa Lahden kaupunginteatterin teatterikerholaisten 11 hengen ryhmä. Näin olemme saaneet meidän matkamme hieman edullisempaan hintaan. Perillä Tartossa heillä on oma ohjelmansa.

Lahti 2017 MM-kisat

Kafé Kartano avoinna MM-kisojen aikana 23.2.-4.2. 2017 klo 12 -16.

Kapteeni Fellmanin hiihtokoulu 27.2.klo 11-16 Perinnesuksipäivä Aino-puistossa 

Salpausselän kisat Kino Iiriksessä (Osoite Saimaankatu 12) 
Esitysajat: su 26.2. klo 11, ma 27.2. klo 16.30, ti 28.2. klo 12,ke 1.3. klo 18
to 2.3. klo 12, pe 3.3. klo 12,  su 5.3. klo 12
Lisänä kesäinen Lahden kaupungin värillinen esittelyfilmi vuodelta
1957.Näytöksiin on vapaa pääsy.

Filmit:
1) Salpausselän kisat 1926 (osa 1), 13 min  (mykkä),2) Salpausselän kisat 1936, II:nen päivä, 11 min, 3) Salpauuselän kisat 1947, 10 min,4) Salpausselkä 1957, 10 min + v. 1957 tehty Lahti-kaupunkiesittelyelokuva (väri), kesto n. 10 min

                            www.kotiseutufilmit.fi

Yhteistyössä elokuvateatteri Kino Iiris, KAVI ja Nostalgiakino

Kutsu näyttelyn avajaisiin

Tervetuloa, Lahden kartanon ystävä, Lahden taidemuseon Takaisin puuhun -näyttelyn avajaisiin torstaina 23.2.2017 klo 17.00.

Ainopuiston teatteri

jatkaa Lahden kartanon historiaa kuvaavia esityksiä heinäkuun lopulla: Punaiset ruusukkeet saa ensi-iltansa 29.7.2017.

Näytelmä kertoo kartanon pehtoorin tyttären Helmin ja kangaskauppias Fagerholmin pojan Iisakin rakkaustarinan Lahden keväässä 1918 ja nuorten lahtelaisten naisien tarinan sisällissodan melskeissä.

Mukana on nelisenkymmentä näyttelijää sekä Lotilan musiikkiluokkien lapsia. Esityksen on kirjoittanut ja ohjaa Timo Taulo. Musiikin on säveltänyt Jarkko Kiiski. Esitys on Suomi100-juhlavuoden ohjelmistoa.

Teatterilippuja voi varata www.ainopuistonteatteri.fi tai ostaa Historiallisesta museosta.

                                                         

Jäsenkirje 3/2017 lähetetään maaliskuun puolivälissä.

Ystävänpäivän terveisin                                                                 

 Ulla ja hallitus

Tammikuun jäsenkirje

  TAMMIKUUN 2017                    JÄSENKIRJE                                       14.1.2017

 

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Vuosi 2017 on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Vuoden aikana järjestetään museolla siihen liittyen lukuisia tapahtumia, kuten seminaareja, luentoja ja näyttelyjä. Aiheeseen liittyy myös Ainopuiston teatterin Kartanon puistossa heinä-elokuussa esittämä näytelmä Punaiset ruusukkeet. Me Kartanon ystävät huomioimme 100 vuotta täyttävän isänmaamme museon tapahtumia tukien omien jäsentilaisuuksien ohjelmaa suunnitellessamme.

Toivotan uudet ja vanhat yhdistyksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan yhdistyksemme vireään toimintaan Suomi 100-juhlavuotena.

ON JÄSENMAKSUJEN KERUUN AIKA

On koittanut jäsenmaksun 2017 maksun aika. Jäsenmaksu maksetaan Danske Bankin tilille FI40 811507 105 441 44. Kohtaan ´Viesti´ -kohtaan ”Jäsenmaksu 2017”.  Lahden kartanon ystävät ry:n vuosimaksu on 20 euroa, ainaisjäsenyys ja yhteisöjäsenyys 250€. Maksathan jäsenmaksusi helmikuun loppuun mennessä.

Jäsenmaksusi kirjauduttua pankkitilille, sinut kirjataan jäsenrekisteriin.  Et saa erillistä jäsenkorttia. Säännöllisesti päivitettävä yhdistyksen jäsenluettelo toimitetaan museokaupan ja Lahden kaupunginmuseon käyttöön. Eduista mainittakoon Lahden museokaupoista jäsenistölle ostoksista myönnettävä 10%:n alennus sekä Lahden museoiden näyttelyiden avajaiskutsu.

UUSI HALLITUS 2017


Ulla Lilius, pj

Timo Taulo vpj

Johannes Fröjdin sihteeri

Anja Lindfors rahastonhoitaja

Marjatta Koivisto

Irja Taskinen  

                      varajäsenet:Anneli Kokkonen, Nanna Salmi

                                                                   

VAPAAEHTOISEKSI KAFÉ KARTANOON

Kafé Kartano toimii vapaaehtoisuusperiaatteella. Viime vuonna tarvittiin kahvilassa 112 vapaaehtoista. Tarve hoitui 26 emäntälistalle ilmoittautuneen voimin. Vuodelle 2017 tarvitsemme ja täten haemme 20-30 vapaaehtoisemäntää. Olemme koostamassa emäntälistaa. Odotamme ilmoittautumistasi iloiseen tiimiimme. Yksin sinun ei tarvitse emännöidä, kaverina aina opastava emäntä. Jos sinulle ei emännyys sovi ehdotettuna kertana, otamme yhteyttä toiseen emäntään.  

Ilmoittaudu: lahdenkartanonystavat@gmail.com

 

 

KUUKAUDEN TOIVOTTU ­SARJA JÄSENISTÖLLE KEVÄÄLLÄ

                             Suunnitteilla kevään jäsentapaamisten ohjelma seuraavasti:

Helmikuu: Naisten ääni, II-tapaaminen, Maaliskuu: Runoja Suomesta- ota mielirunosi mukaan ja lausu se meille, Huhtikuu: Ainoteatterin Punaiset ruusukkeet-näytelmän taustaa, Toukokuu: Puistovaellus Kartanon Aino-puistossa oppaan museon tutkija(t)(Emil Wikströmin patsas, seinälaatat, maasta löytyvät laatat, ryytimaat, rakennukset Pehtoorin talo, Kuskien talo, Puutarhurin talo, navetta, kellari Lyseon rinteessä. Päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin. Katso tarkemmin seuraava jäsenkirje sekä Tapahtumakalenteri 2017 www.lahdenkartanonystavat.fi

YHDISTYKSEN KEVÄTMATKA TOUKOKUUSSA

Yhdistyksen 3-päiväinen pe-la-su kevätmatka suuntautuu Tarttoon vapun jälkeen ennen äitienpäiväviikonloppua. Silloin luonto jo vihertää ja kesä kolkuttaa ovelle. Tuntuu houkuttelevalta saada nauttia vanhan Dorpatin, Tarton vanha saksankielinen nimi, ainutlaatuisuudesta. Tarton yliopisto, per. 1632, on Viron vanhin ja merkittävin korkeakoulu, jonka perustamisasiakirjan allekirjoitti Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf. Tartossa olemme Viron kulttuurin kehdossa. Baltian suurin museo, Viron kansallismuseo, joka esittelee Viroa kivikaudesta nykyaikaan on ilman muuta tutustumiskohteemme. Haemme meille sopivan hotellin vanhan Tarton raatihuoneentorin tuntumasta. Oma bussi Lahdesta kuljettaa meitä koko matkan ajan mukana. Matkan hinta on noin 350-450 euroa riippuen pakettimme kattavuudesta.

 

LAHTI MM 2017 – HIIHTOA JA KIELILLÄ PUHUMISTA

Kartanolla tapahtuu maanantaina, kisojen välipäivänä 27.2.2017. Silloin museo on avoinna. Ainopuiston teatteri järjestää entisajan hiihtokoulun kisavieraille ja miksei meille muillekin. Puistoa kiertää latu, jolla voi hiihdellä saatujen oppien mukaisesti. Kartanon ystävät tarjoaa mustikkakeittoa ja hehkujuomaa.

 

Kisojen aikana 22.2.-5.3. Kartanon ystävät tarjoaa museolle kielitaito-osaamistaan asiakaspalvelun tueksi. Kaksi kartanon ystävää on paikalla Historiallisella museolla klo 11.30 – 16.30. kulkemalla kisavieraiden kanssa näyttelyssä. Olemme saaneet jo listallemme saksa, englanti, ruotsi-taitajia pari jäsentä. Ilmoittaudu sinäkin mukaan kertomalla meille  kielitaitosi sähköpostiimme: lahdenkartanonystavat@gmail.com Otamme sinuun yhteyttä.

 

KARTANON YSTÄVÄT SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jäsenkirjeen saat kerran kuussa, mutta sillä välin ehtii tapahtua monenmoista mielenkiintoista, josta laitamme tietoa Facebookiin ja yhdistyksen kotisivuille.

Facebook-profiilimme nimi on  Lahden kartanon ystävät ry

Yhdistyksen kotisivun osoite on www.lahdenkartanonystavat.fi

 

 POSTIA MUSEOLTA - SATA ASKELTA LAHDESSA

Ilkka Kuhanen, museoamanuenssi Historialliselta museolta kirjoittaa:

”Museossa viedään nyt Suomi100-juhlavuoden tapahtuma- ja näyttelysuunnittelua ja niihin liittyvää yhteistyötä eteenpäin. Siihen liittyen olemme aloittaneet mm. some-kampanjan perustamalla ryhmän näyttelyllemme ’Sata askelta Lahdessa´. Kyseessä on kaupunkilaisia osallistava, materiaalia kartoittava ja keräävä projekti, jonka kautta museo kutsuu kaupunkilaisia sekä tekemään näyttelyä kanssamme että muutenkin osallistumaan tiiviimmin museon toimintaan ja kulttuuriseen elämään Lahdessa. Historiallisen museon puolesta toivon, että tämä toimintamalli alkaa elää ja tulla tutuksi kommunikointitavaksi museon ja kaupunkilaisten välillä. Tavoite on, että tätä kautta museon toiminta olisi kaikille yhä luontevampi ja tutumpi osa lahtelaista elämää. Yhdessä kaupunkilaisten kanssa tuottaen näyttelyt myös kertovat yhä vahvemmin juuri lahtelaisesta elämäntavasta ja elämänpiiristä.

Tervetuloa mukaan keskusteluun Facebookissa, ryhmä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/groups/SataAskeltaLahdessa/ . ”

Jäsenkirje 2/2017 ilmestyy helmikuun puolivälissä.

Vuodenalun tunnelmissa

Ulla ja hallitus

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
02.02 | 12:12

Yritin vain sanoa että tuolla on kirjoitusvirhe.. siinä lukee että 3 PERÄSTÄ lentänyttä lasta.. luulen että tarkoitit pesästä

...
22.10 | 09:23

Terveisiä Nanna Salmelle Ruotsista Uppsalasta , Kaija

...
08.12 | 00:27

Hienoa, että saadaan museokortti Lahteenkin!

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS