MEDIALLE

Designhuutokauppa 21.5.2016

LEHDISTÖTIEDOTE 

julkaisuvapaa 13.5.16 

 

OSA ALKUPERÄISTÄ FELLMAN-KALUSTOA PALAA KARTANOON

Hyväntekeväisyyshuutokauppa 21.5. klo 13.30 Historiallisella museolla  Fellman-kaluston  hankkimiseksi  Kafé  Kartanoon

Historiallisella museolla järjestetään lauantaina 21.5. perinteinen Suvi alkaa Kartanolta -tapahtuma. Yhtenä osana tätä  museon  tapahtumaa on Lahden kartanon ystävien järjestämä designhuutokauppa, johon on saatu lahjoituksina päijäthämäläistä  designea   Helena Lehtisen  Gardens-korusta  Pedron  After-keinutuoliin  ja  Nanna Salmen  tarjoamaan puutarha/pihasuunnitteluun. Huudettavia huonekaluja/koruja/tauluja ja muita esineitä on yhteensä 15. Huutokaupan meklari on toimittaja  Joni Heinonen .

Fellman-kalusteet

Vaanialaisen  maatilan vanhaisäntä osti aikoinaan Lahden kartanon kalusteita huutokaupasta, jossa myytiin koko  Fellmanin  kartanon irtaimisto. Myöhemmin maatila kalusteineen siirtyi ensin seuraavalle sukupolvelle ja  myöhemmin  yli 30 vuotta sitten uusille omistajille. Onnekkaiden sattumien kautta Lahden kartanon ystävät sai kuulla  Fellmanien  omistaman kaapin, ruokapöydän ja kuuden tuolin olevan nyt kaupan.

Lahden kartanon ystäv ien vapaaehtoisvoimin pyörittämä kahvilahan sijaitsee  Fellmanien  entisessä ruokasalissa Päätimme oitis tarttua tilaisuuteen ja palauttaa huonekalut takaisin kotiin, osaksi kahvilan kalustoa. Meistä oli tärkeää saada ne suuren yleisön käyttöön  eikä  vain näytteille  jo nkun näyttelyn yhteydessä , toteaa yhdistyksen puheenjohtaja  Ulla Lilius.

Astiakaappi, ruokapöytä ja kuusi tuolia edustavat ns. kertaustyyliä,  jolle tyypillistä on  eri tyylipiirteiden yhdistely toisiinsa.   Esimerkkeinä niistä  mainittakoon vaikkapa 1800-luvu lla   suositut  uusrenessanssi, uusbarokki ja uusrokokoo. 

Fellmanin  kalusteet saattavat olla peräisin 1880-luvulta , arvioi huonekaluentisöijä  Jarmo Tiihonen .

Kafé  Kartanon uusi ilme

Fellmanin  kaluston myötä museon kahvilan  Kafé  Kartanon ilmettä on jonkin verran muutettava. 

–  Kalusto siirretään kahvilaan ennen  Suvi alkaa Kartanolta  -t apahtuma a, jossa se on suuren yleisön nähtävillä Ka  Kartano on avoinna koko tapahtuman ajan, lisää Ulla Lilius.

Tutustu ennakkoon huudettaviin tuotteisiin

Hyväntekeväisyyshuutokaupassa huudettaviin huonekaluihin, tauluihin ja koruihin sekä muihin tuotteisiin voi käydä tutustumassa ennakkoon osoitteissa www.lahdenkartanonystavat.fi tai www.lahdenmuseot.fi. Huudetut tuotteet maksetaan käteisellä heti huudon jälkeen.

Huutokaupan esineet ovat nähtävillä myös Aino-puistossa olevassa Kartanon ystävien teltassa 21.5. heti aamusta tapahtuman avauduttua kello 11. 

 

Lisätiedot Ulla Lilius,  lilius.ulla@gmail.com  ja 040-847 9724

 

( Kuvateksti   Huutokaupan designkorut Muoto2:n Laine-tarjoilualustalla.  Kuva Nanna Salmi. )


 

Huom.  Erillinen tiedote huutokaupattavista huonekaluista, esineistä ja palveluista saatavilla lehdistötilaisuudessa.  

 

 

Vuoden 2016 Ystävä

Lahden kartanon ystävät ry                   10.2.2016 

TIEDOTE             JULKAISUVAPAA pe 12.2.16 klo 14.30Kartanon ystävien Vuoden 2016 ystävän julkistaminen perjantaina 12.2. klo 14.30

Lahden kartanon ystävät ry julkistaa Vuoden 2016 Ystävän perjantaina 12.2.2016 klo 14.30 Lahden historiallisen museon Kafé Kartanossa pidettävässä tilaisuudessa.

Tämä vuoden ystävän nimeäminen on nyt viides kerta. Museon ystäväyhdistys perustettiin vuonna 2011 tukemaan historiallisen museon toimintaa ja edistämään museon tunnettuutta, kulttuurimyönteistä ilmapiiriä ja museoharrastusta Lahdessa ja Päijät-Hämeessä.

Vuoden 2016 ystäväksi julkistetaan perjantaina 12.2. Lahdesta emeritus kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen. Kunniakirjassa perusteluina on:

Hannu Neuvonen on helposti lähestyttävä, yhteistyökykyinen, aikaansaava ja innostunut, viherosaamisen innovatiivinen ammattilainen, vuoropuheluun valmis kuuntelija, Kartanon ja Aino-puiston ainutlaatuisuuden oivaltaja, Lahden puistojen ja puiden suojelija meidän kaupunkilaisten parhaaksi.

Aikaisemmat vuoden ystävät ovat:

2015 Maarit Liimatainen, pianonsoiton lehtori

2014 Kaija Parkkonen, muotisuunnittelija

2013 Anneli Kuparinen, musiikkineuvos ja Teuvo Kuparinen. kotiseutuneuvos

2012 Juha Lankinen, arkkitehti

Tervetuloa!

Sirkku Blinnikka


Lisätiedot: puheenjohtaja Ulla Lilius puh. 040-847 972

KARTANON KERTOMAA -KIRJA ON ILMESTYNYT

 
Lahden kartanon ystävät ry                                                                LEHDISTÖTIEDOTE   julkaisuvapaa 31.3.2015

                                                                                            

 

KARTANON KERTOMAA -KIRJA ON ILMESTYNYT

Lahden kartanon ystävien julkaisema muistelokirja Kartanon kertomaa julkaistiin 31.3.2015. Viehättävä vaaleanpunainen linna puiston suojassa, nykyinen Lahden historiallinen museo, on yli satavuotisen olemassa olonsa aikana nähnyt monenlaisia vaiheita.

Kartanon toimintahistoria on koottu kiehtovaksi kirjaksi, jossa pääosassa ovat pienten alakoululaisten muistelot yli 40 vuoden ajalta. Sykähdyttävimmät niistä ovat sota-ajalta.

Asiantuntijoiden artikkelit valottavat esimerkiksi kartanonomistajan, kapteeni August Fellmanin perheen elämää, Kartanon arkkitehtuuria, museon historiaa tai vaikkapa kesäteatteritoimintaa Aino-puistossa.

Runsas kuvitus, noin 180 kuvaa, elävöittää kertomuksia ja paljastaa ympäristössä tapahtuneet muutokset.

Lahtelainen kulttuuriteko

”Kirja on mielestämme lahtelainen kulttuuriteko, sillä nyt yksissä kansissa on runsaasti tietoa, joka olisi jäänyt saamatta ilman muistelijoilta kerättyä materiaalia,” toteaa Kartanon ystävien puheenjohtaja Ulla Lilius.

Kirja on myös alusta loppuun Made in Lahti. Kirjan toimituskunta, Eeva Kärki, Maisa Lappi ja Ulla Lilius, asuu Lahdessa. Kirjan taiton on tehnyt lahtelainen Osmo Penna. Ja kirja on painettu suomalaiselle paperille lahtelaisessa M&P Paino -kirjapainossa.

Kirja on 160-sivuinen, 4-värinen ja kovakantinen. Kirjan hinta on 28 euroa ja sitä on saatavilla museon kaupasta 1.4. alkaen. ISBN 978-952-93-5019-3.

Lisätiedot  Ulla Lilius, puh. 040-847 9724 tai ulla.lilius@gmail.com

mahdolliset kuvapyynnöt Maisa Lappi, puh. 040-543 7129 tai maisa.lappi@kolumbus.fi

Tervetuloa muistelemaan

Lahden kartanon ystävät ry                

                                                                                                                 17.2.2014

 

Isän kirje rintamalta 2-vuotiaalle pojalle

Tervetuloa Lahden kartanon ystävien järjestämään muistelutilaisuuteen sunnuntaina 23. helmikuuta 2014 klo 14-16 Kafé Kartanoon Lahden historialliselle museolle.

Tilaisuudessa director musices Matti Norjava lukee ensi kertaa julkisesti isänsä rintamalta kirjoittaman kirjeen, jonka hän sai käsiinsä vasta aikuisella iällä.

Kirje ja kuulijoiden omat muistot kirvoittavat varmasti vilkkaan keskustelun.

Tilaisuus on maksuton. Iltapäiväkahvit (kahvit ja rinkelipulla) maksaa neljä euroa.

”On tärkeää saada kertoa muistoista, kipeistäkin ja jakaa niitä. Niistä nykymaailma saa myös tietoa, jonka on jo luultu painuneen unohduksiin”, toteaa tilaisuuden juontava Lahden kartanon ystävien hallituksen puheenjohtaja Ulla Lilius.

 

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Lahden kartanon ystävät ry

Maisa Lappi

tiedottaja

 

 

 

                                                                               

  Lisätiedot: Ulla Lilius, 040-847 9724

 

Vuoden nuori päijäthämäläinen historianharrastaja 2013 julkaisutilaisuus

 

Lahden kartanon ystävät ry LEHDISTÖTIEDOTE


julkaisuvapaa 28.5.13 klo 11

ROBERT HAKAMO - VUODEN NUORI PÄIJÄTHÄMÄLÄINEN HISTORIAN-HARRASTAJA 2013


Lahden kartanon ystävät ry:n aloitteesta Vuoden 2013 nuoreksi päijäthämäläiseksi historianharrastajaksi on valittu lahtelainen Robert Hakamo Tiirismaan lukiosta.

Valintaraatiin teki suuren vaikutuksen Hakamon historianharrastuksen monipuolisuus ja laaja-alaisuus, mikä ilmenee innostuksena sotahistoriallista kirjallisuutta kohtaan, dokumentteja ja historiallisia elokuvia tai videopelejäkään unohtamatta.

Robert Hakamon omissa perusteluissa hän kertooo, että on paneutunut missä sitten kulloinkin on ollut sen paikan historiaan. Hänen kotinsa lähellä sijaitsevat arkeologiset kaivaukset ovat saaneet Robertin omaehtoisesti tutkimaan päijäthämäläisen ihmisen asumuksia Ristolan alueella, koluamaan perheen kesäpaikan juoksuhautoja, eivätkä Tiirismaan koulun läheinen punaisten asemapaikka poteroineen ole myöskään jäänyt huomaamatta. Oman suvun historia osana omien juurien ymmärtämistä on innostanut ottamaan sen vaiheista selvää.

Meihin teki vaikutuksen se perusteellisuus, jolla Robert perusteli meille sitä, miksi juuri hän olisi hyvä vuoden nuori päijäthämäläinen historianharrastaja. Tänä vuonna olemme halunneet nimenomaan juuri opettajan ehdottaman oppilaan itse perustelevan omaa historianharrastuneisuuttaan, ei vain toteavan että ”olen aina tykännyt historiasta ja pärjänny siinä hyvin”, toteaa Lahden kartanon ystävien puheenjohtaja Ulla Lilius.

Lahden historiallisen museon Kafé Kartanossa järjestetyssä tilaisuudessa Robert Hakamolle luovutettiin kunniakirja sekä 200 euron stipendi.


Kafé Kartano on taas avoinna

Viipuri mon amour -näyttelyn myötä myös Kafé Kartano avasi jälleen ovensa 25.5.13. Näyttelyn teemaa noudattaen myös kahvila on viipurilaistyylinen.

Ovella riippuu suuri viipurinrinkeli ja kahvilan tarjoilijat ovat pukeutuneet samanlaiseen essuun kuin Pyöreän Tornin tarjoilijoilla oli aikoinaan.

Myös tarjottavat noudattavat samaa linjaa: myynnissä on rinkelipullia ja pieniä karjalanpiirakoita. Ja suuren suosion saavuttanutta Kartanon leivostakin on saatavilla.

Kafé Kartano on auki koko näyttelyn ajan lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-16, paitsi heinä- ja joulukuussa jolloin kahvila on suljettu.

Lisätiedot: puheenjohtaja Ulla Lilius, puh. 040--847 9724 tai ulla.lilius@gmail.com

Mahdolliset kuvapyynnöt: Maisa Lappi, puh. 040-543 7129 tai maisa.lappi@kolumbus.fiAugusta-gaala 15.3.2013

Lahden historiallinen museo                                                         LEHDISTÖTIEDOTE
                    
                                                                                                   4.3.2013
                                                                                                   julkaisuvapaa heti


AUGUST-GAALA HISTORIALLISELLA MUSEOLLA 15.3.2013

Hyväntekeväisyysillallinen kerää varoja tutkimukseen

”Tieteen rahoitus on pitkään nojannut julkiseen tukeen tai apurahoihin.      
Suomalainen yhteiskunta on murroksessa, minkä vuoksi tarvitaan uusia 
rahoituslähteitä. Siksi Historiallinen museo on yhdessä Lahden kartanon ystävien kanssa päättänyt järjestää hyväntekeväisyysillallisen, August-gaalan”, kertoo arkeologi ja Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Hannu Takala.
Illallisen idea on saatu angloamerikkalaisesta maailmasta, jossa tieteen 
tuloksia esitellään tukijoille ja muille kiinnostuneille gaalaillallisen muodossa. Yhteisen juhlan avulla myös luodaan edellytyksiä tutkimuksen jatkumiselle.

Mistä tulivat Lahden seudun ensimmäiset asukkaat?


Arkeologia tutkii esihistoriaa. Vanhan toteamuksen mukaan, mitä kauemmas menneisyyteen ihminen näkee ja tietämyksensä ulottaa, sitä kauemmas hän myös näkee tulevaisuuteen. ”Sillä on jo merkitystä, että Lahden kaupungin-museossa on 15 vuotta tehty pitkäjänteistä tutkimustyötä saman päämäärän eli varhaisimman jääkauden jälkeisen asutushistorian selvittämiseksi.” 

”Olemme edenneet pienin askelin, mutta nyt alkaa olla tietoa niin paljon, että 
meidän on mahdollista tehdä laajempia yhteenvetoja. Viime kesänä museon tutkimuksissa saatiin uusia merkittäviä ajoitustuloksia Orimattilasta ja Laatokan Karjalasta Harlusta. Niillä on tärkeä sija, kun tehdään yhteenvetoja niin Lahden seudun kuin koko Etelä-Suomen asutushistoriasta ja mietitään vastausta siihen, mistä nämä ensimmäiset asukkaat tänne tulivat”, Takala toteaa. Tutkimuksen tulokset kerrotaan August-gaalan juhlaesitelmässä.                        

Lisätiedot: arkeologi Hannu Takala, puh. 050-559 4158

Lahden kartanon ystävät ry                                                    LEHDISTÖTIEDOTE

                                                                                   Julkaisuvapaa 14.2.2013 klo 13.00

   

Lahden kartanon ystävät valitsi kaksi Vuoden 2013 ystävää

 

Lahden kartanon ystävät valitsi toista kertaa Vuoden ystävän, tällä kertaa kaksi henkilöä, musiikkineuvos Anneli Kuparisen ja kotiseutuneuvos Teuvo Kuparisen.  

Kumpikin on omalla sarallaan Lahdessa edelleen vaikuttava kulttuuripersoona. Ja molemmat osallistuvat aktiivisesti Lahden kartanon ystävien tapahtumiin ja ovat tuoneet painoarvoa myös yhdistykselle.

”Musiikkineuvos, pedagogi ja uranuurtaja Anneli Kuparisen ansiosta Lahtea voidaan kutsua kantelekaupungiksi, perustihan hän Finn-Kanteleet -yhtyeen ja opetti kanteleensoittoa konservatoriossa”, toteaa Kartanon ystävien puheenjohtaja Ulla Lilius.

Ulla Lilius jatkaa: ”Kotiseutuneuvos, rehtori, laulu- ja lausuntataiteilija Teuvo Kuparinen on tehnyt arvokasta kulttuurityötä niin pedagogina kuin laulajana ja lausujanakin tukien kanteletyötä vaimonsa rinnalla. Olemme todella ylpeitä ja iloisia siitä, että te, saumaton tiimi, olette yhdistyksemme jäseniä.”  

Kartano-korusarjan julkistaminen

Ystävänpäivätapahtumassa 14.2.2013 Historiallisella museolla valituille Vuoden ystäville luovutettiin kunniakirjat sekä Lahden muotoilu- ja taideinstituutista keväällä valmistuvan korutaiteilijan Wiebke Pandikowin suunnitteleman Kartano-korusarjan kaulakoru ja solmioneula. 

Lahden kartanon ystävät ry perustettiin vuonna 2011 tukemaan museon toimintaa ja edistämään museon tunnettuutta, kulttuurimyönteistä ilmapiiriä ja museoharrastusta Lahdessa ja Päijät-Hämeessä. ”Kartanon ystävät päätti omistaa tälle yhdelle Lahden kauneimmista rakennuksista oman Kartano- korusarjan, johon kuuluu riipus, korupinssi ja solmioneula”, kertoo Ulla Lilius.

Kartanorakennuksella ja sen koristeilla on oma vahva muotokielensä, joka toistuu korujen muodoissa. Rautaiset seinäkoristeet, etuoven yllä olevan ikkunan geometriset muodot, katon kaaret, parvekkeen kaiteet ym. ovat vaikuttaneet hopeakorujen lopulliseen muotoon. Korukivenä käytetty vaaleanpunainen rodoniitti muistuttaa kartanon seinän väristä.  

Kartano-riipus toimitetaan nahkahihnalla, mutta halutessaan voi koruun ostaa hopeaketjun. Hinnat: riipus 78 euroa, riipus hopeaketjulla 93 euroa, korupinssi 43 euroa ja solmioneula 63 euroa. Korut tulevat myyntiin toukokuussa.

                     

Lisätiedot     Ulla Lilius, ulla.lilius@gmail.com tai 040-847 9724

                      mahdolliset kuvapyynnöt, maisa.lappi@kolumbus.fi tai 040-543 7129

 

 

Lahden kartanon ystävät ry                                                        LEHDISTÖTIEDOTE
        
                                                                                                             18.9.2012


HISTORIALLISEN MUSEON LAATANPALJASTUSTILAISUUS


Lahden Historiallisella museolla paljastetaan museon toiminnasta kertova laatta

keskiviikkona 26. syyskuuta klo 13.00.

”Museolla toimivassa Kafé Kartanossa olemme tavanneet kymmenittäin Kartanon kansakoulua käyneitä, myös kauppakoulua käyneitä sekä kuulleet muistoja hammashoitolasta, jossa oli pelottava hammaslääkäri ja hänellä hirvittävä poljettava porakone”, kertoo Kartanon ystävien puheenjohtaja Ulla Lilius.

Tästä syntyi idea museon ulkoseinään kiinnitettävästä laatasta, jossa kerrotaan Kartanon historian eri virstanpylväistä. Kartanon ystävät on lahjoittanut laatan museolle.

Laatta on lakattua messinkiä. Sille on kaiverrettu tiedoksi tuleville sukupolville kaikki se toiminta, jota vv.1897-98 rakennetussa Lahden kartanossa on vuosien varrella harjoitettu. Laatan ja kaiverruksen on toteuttanut Kilpi-Koskinen Oy.

Myös Kartanon ystävät on keräämässä näitä Kartanon koulun ja myös muun toiminnan aikaisia muistoja. Meidän on vaikea tavoittaa kyseisiä henkilöitä, jotka ovat jo kertoilleet meille muistojaan kahvilassa. Toivotamme heidät näin lehden välityksellä tervetulleeksi laatanpaljastustilaisuuteen.


Lisätiedot lehdistölle: puheenjohtaja Ulla Lilius, puh. 040-847 9724, ulla.lilius@gmail.com
Mahdolliset kuva- ja tekstipyynnöt viestintävastaava Maisa Lappi, puh. 040-543 7129, maisa.lappi@kolumbus.fi
Aiemmat lehdistötiedotteet on mahdollista saada myös Maisa Lapilta.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.09 | 02:28

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a

...
27.07 | 08:48

Kiva nähdä!
http://www.raha247.fi/

...
12.06 | 14:37

Tarvitsetko lainan? Jos kyllä, ota yhteyttä sähköpostilla; vdaniels0007@gmail.com

...
02.02 | 13:08

Kiitos, Saara, tarkkasilmäisyydestäsi. Aika hassu kirjoituserhetys. Nyt se on korjattu. Hymyillen kirjoitan vastautani sinulle.

Terveisin
Ulla Lilius

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS